Colțulcu
activități

Ce putem face cu o cutie de carton de la cereale- idei de jocuri pentru copilul tau

Ce putem face cu o cutie de carton de la cereale- idei de jocuri pentru copilul tau

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Orice material reciclabil poate face parte din "recuzita" unor jocuri si jucarii atractive pentru copilul tau. Exceptie nu fac nici cutiile de carton ramase de la cereale. Daca momentan nu aveti in casa astfel de cutii, incearca sa faci rost de cateva, intrucat cu ajutorul lor veti putea organiza jocuri care de care mai interesante, adecvate atat pentru "pitici" (incepand de la 2 ani si jumatate- 3 ani), cat si pentru cei mai maricei (de la 4 ani in sus). In plus, pe langa amuzament, acestea le vor oferi micutilor numeroase beneficii, cum ar fi dezvoltarea indemanarii, a capacitatii de concentrare si de atentie sau stimularea creativitatii.

1. "Puzzle"

Cu ajutorul unei cutii de carton de la cereale (care sa aiba pe ea un desen cat mai colorat si mai complex) poti sa-i pregatesti micutului tau (incepand de la varsta de 3 ani) un puzzle pe care-l va face usor, dezvoltandu-si indemanarea si capacitatea de concentrare.
Ia o cutie goala si taie cu un cutter partea ei din fata. Intoarce partea decupata pe dos (partea de carton sa ramana in sus) si traseaza cu creionul linii de tot felul, obtinand niste piese ca de puzzle. Foloseste si o moneda, traseaza pe jumatate conturul ei si vor rezulta mai multe "colturi", ce vor ajuta la imbinarea ulterioara a pieselor.Orientandu-te dupa acestea vei putea si sa stergi liniile pe care nu le mai consideri de folos.
In final, vei putea decupa "piesele" dorite (cu foarfeca sau cu cutter-ul) si i le vei da copilului pentru a reconstitui "puzzle-ul".

2."Joc de dezvoltare a motricitatii fine"

Iata o activitate adecvata "piticilor" (de la 2 ani in sus), pe care o puteti desfasura doar cu o cutie goala de cereale si cu niste paie de plastic.
Initial vei face niste gauri in cutie (ai grija ca acestea sa fie suficient de mari pentru ca in ele sa aiba loc paiele).
Da-i copilului niste paie de plastic cat mai colorate si arata-i cum poate sa bage fiecare pai in gaurica. Lasa-l sa descopere singur cum vor avea loc paiele in gaurele, stimulandu-l sa-si dezvolte motricitatea fina.

3."Jucaria-moneda"

Pregateste niste "monede" de carton (pur si simplu vei decupa niste forme rotunde, nu foarte mari) sau vei face rost de unele din material plastic.
Ia o cutie de carton ramasa de la cereale si lipeste-i bine capacul, fixandu-l cu banda adeziva. Urmeaza sa decupezi o deschizatura mare intr-o parte a cutiei, lasand-o insa prinsa intr-un colt.
Taie un mic dreptunghi la unul dintre capetele cutiei pentru a pregati spatiul in care se va rostogoli "moneda".
In final vei taia o fasie de carton pentru a obtine "rampa de lansare" a "monedelor". Ataseaz-o pe aceasta in interiorul cutiei (in deschizatura creata anterior), fixeaza "monedele" pe ea si incepeti sa le rostogoliti.
Jocul il va ajuta pe copil (de la 3 ani in sus) sa-si dezvolte indemanarea.

4. "Sa doboram cutii"

Pastreaza cateva cutii de cereale (5-6).
Umpleti-le cu bucati de hartie mototolita, lipiti-le capacele cu banda adeziva si numerotati-le (in functie de cate cutii aveti) cu un marker. Aliniati-le, pastrand intre ele o distanta de aproximativ 5 cm.
Faceti rost de niste sosete (faceti din ele o "minge") sau de o minge usoara.
Participantii (de la 4 ani in sus) vor avea "misiunea" ca, rand pe rand, sa loveasca cu mingea in cate o cutie, in functie de numarul ce va fi strigat (de exemplu, daca vor auzi numarul "3" vor trebui sa doboare cutia ce are notat pe ea acest numar).
Se va castiga cate un 1 punct de catre cel ce va dobora cutia corecta si se va pierde cate 1 punct pentru fiecare cutie ratata.
Veti putea complica jocul daca veti aseza cutiile in diverse pozitii, cum ar fi una peste alta (in acest caz va trebui doborata doar cutia de deasupra) sau in diagonala.
Prin intermediul unui asemenea joc, cei mici isi vor imbunatati coordonarea mana-ochi, capacitatea de atentie si de concentrare.

5."Joc de memorie"

Pregatiti niste cartonase, folosindu-va de materiale precum:
• cutii de cereale din carton (de aceeasi marime)
• hartie alba sau intr-o alta culoare deschisa
• creioane colorate, creioane obisnuite sau markere
• foarfeca
• lipici
• o rigla

Veti proceda in felul urmator:
• Taiati cartonul de la cutii, astfel incat sa obtineti suprafete plane. Acestea vor trebui sa aiba aceeasi dimensiune cu bucatile de hartie.
• Lipiti hartia peste bucatile de la carton si lasati-le sa se usuce bine (aveti grija sa lipiti hartie pe acea parte a cartonului care are desene).
• Dupa ce totul este uscat, trasati pe hartie niste patrate, de dimensiuni egale. In interiorul acestora veti face diferite desene.
• Decupati patratele si veti obtine cartonase, cu care va puteti juca astfel: puneti-le intr-un sir. Spune-i copilului sa inchida ochii, in timp ce tu vei lua unul/ mai multe cartonase din sir si il/ le vei ascunde la spate. Intreaba-l ulterior ce lipseste din sirul respectiv.

6."Bilute in labirint"

Jocul il va ajuta pe cel mic (de la 3 ani in sus) sa-si dezvolte indemanarea si capacitatea de atentie.
Pentru a crea labirintul vei lucra dupa cum urmeaza:
• Vei avea la indemana mai multe cutii de cereale.
• Ia una dintre ele si lipeste-i capacul cu banda adeziva. Cu un cutter vei face apoi o deschizatura in partea din fata a cutiei.
• Partea care a fost decupata va mai fi taiata ulterior in trei fasii. Aceste fasii vor fi indoite la capete, formand un fel de "jgheaburi" pe care-l vor parcurge bilutele.
• Mai ia carton si de la alte cutii, din care vei taia fasii pentru a completa marginile "labirintului" si pentru a-l prelungi.
• Lipeste-le si pe acestea de fasiile initiale si apoi de cutie, astfel incat sa formezi "labirintul" prin care vor trece bilute de sticla/ din material plastic.

7. "Ne distram cu animalute din jungla"

Ofera-i copilului tau (de la 3 ani in sus) posibilitatea sa-si creeze propriul joc cu animalute din jungla, stimulandu-i nu numai creativitatea, ci si atentia.
Va trebui sa aveti la indemana:
• o cutie mare de carton de la cereale
• creioane acuarelabile
• un creion obisnuit
• foarfeca
• un zar si cateva animalute de jucarie
•o fata de masa de plastic
(pentru a proteja suprafata de lucru)
Cum veti proceda:
• Taiati toate laturile cutiei pentru a obtine o bucata de carton mai mare.
• Pe carton veti contura niste patratele, dispuse sub orice forma, astfel incat sa obtineti o "tabla" de joc similara celei de la jocurile cu zaruri si pioni.
• Colorati patratele cum doriti si eventual faceti in ele diferite desene (de exemplu, copaci, vulcani, plante sau orice altceva ar face parte dintr-o jungla). Nu uitati de marcarea distincta a locului de "start", precum si a celui de "finish".
In loc de pioni va veti folosi de animalutele de jucarie.
• Pur si simplu veti arunca fiecare cu zarul si, in functie de cat nimeriti, va veti deplasa animalutele in patratelele de pe bucata de carton. Va castiga cel care va ajunge primul la "finish".

8. "Pe terenul de fotbal" 

Orice baietel (de la 4 ani in sus) va fi incantat sa aiba acasa un teren de fotbal special.
Ca sa pui bazele terenului vei avea nevoie de:
• o cutie de carton ramasa de la cereale
• hartie verde, alba si maro
• scobitori (ai grija sa le tai capetele ascutite!) sau paie de plastic
• un creion care coloreaza in alb
• rigla
• foarfeca
• banda adeziva

Incepe prin a taia toate laturile cutiei de cereale. Le vei conferi apoi rezistenta acoperindu-le cu banda adeziva.
Taie o bucata de hartie verde pentru a o fixa in interiorul cutiei.
Deseneaza cu alb liniile de la porti, folosindu-te de o rigla. In acelasi timp, roaga-l pe copil sa coloreze o bucata de hartie alba, lasand spatii goale pentru liniile portilor.
Lipiti bucata verde (cu banda adeziva) in interiorul cutiei pentru a obtine "gazonul".
Pentru a face portile, lipeste colturile scobitorilor/ paielor de plastic in locurile dorite. Paiele vor trebui indoite sub forma de "U" si puse in pozitia aleasa. Ideal este sa aveti la indemana banda adeziva de culori diferite pentru a reprezenta culorile echipelor.
Creati un sprijin suplimentar pentru porti folosindu-va de o cutie de creioane goala, invelita in banda adeziva.
Vei face mici gauri la capatul cutiei de carton pentru a fixa portile acolo.
Incepeti sa confectionati si "mingea" de fotbal. Luati o bucata de hartie maro si indoiti-o in jumatate, pe lungime. Mai indoiti o data (tot pe lungime), astfel incat sa obtineti un fel de triunghi.
Continuati sa indoiti hartia si sa faceti cate triunghiuri puteti. Aveti grija ca ultimul sa aiba directia opusa celorlalte. Taiati din laturile sale pentru a-l face mai mic.
Pliati unul dintre "capetele" sale si aduceti-l in deschizatura creata in triunghi, astfel incat sa "inchideti" "mingea".
Desenati pe "minge" cateva linii albe si gata!

Surse:
http://artzycreations.blogspot.ro/2012/03/cereal-box-puzzle.html
http://www.auntannie.com/GamesToMake/MemoryGame/
http://chippersblog.com/2014/01/29/chipper-recycle-craft-super-bowl-football-game-for-kids/
http://www.learningsuccess.com/sample_games_to_develop_throwing_and_catching.htm
http://madebyjoel.com/2010/cereal-box-marble-run.html
http://madebyjoel.com/2012/08/cereal-box-coin-roller-toy.html
http://www.pinterest.com/search/?q=%23mamaot
http://www.thecrafttrain.com/1/post2014/01/dyi-cereal-box-board-game.html

Surse poze:
http://craftingagreenworld.com/wp-content/uploads/2014/06/cereal-boxes.jpg
http://madebyjoel.com/wp-content/uploads/2010/06/Made-by-Joel-Cereal-Box-Marble-Run-1.jpg
http://craftyjournal.com/wp-content/uploads/2012/03/dinosaur-matching-game-cut-325x257.jpg
http://www.teachingtwo.com/wp-content/uploads/2009/08/august-2009-170.jpg
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/a8/1a/44/a81a447fade622cba10f59c8080a6fd7.jpg
https://www.parentmap.com/c/51b0d6be/images/stories/Holiday_Images/0113_indoor_boardgame.jpg
http://cdn.oneperfectdayblog.net/wp-content/uploads/2012/02/dscn0806.jpg
http://madebyjoel.com/wp-content/uploads/2012/09/Made-by-Joel-Cereal-Box-Coin-Roller-Toy-11.jpg
http://4.bp.blogspot.com/_e7QZEHpVNsg/TIk2pdu7ARI/AAAAAAAAD44/8Hevdd2DhEQ/s1600/089.JPG

Articolul urmator
Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară
Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O fetiță își face temele pe stradă, sub un carton după ce a fost abandonată de mama ei. Își dorește cu orice preț să devină medic
    O fetiță își face temele pe stradă, sub un carton după ce a fost abandonată de mama ei. Își dorește cu orice preț să devină medic

    O fetiță nu a permis ca circumstanțele sale dificile să stea în calea educației! Abandonată de mama ei, ea își face temele sub o cutie de carton, pe marginea drumului,...

    Ce jocuri în 1 sunt sigure și constructive pentru copilul tău?
    Ce jocuri în 1 sunt sigure și constructive pentru copilul tău?

    Pe măsură ce un copil crește, chiar dacă va avea în continuare plăcerea de a se juca în compania cuiva, nu va ezita nici în a se juca de unul singur. Din acest motiv,...

    Ce lecție i-a dat un tată fiului său care a agresat un copil la școală. „Nu putem schimba ce s-a întâmplat, dar putem încerca să îndreptăm lucrurile”
    Ce lecție i-a dat un tată fiului său care a agresat un copil la școală. „Nu putem schimba ce s-a întâmplat, dar putem încerca să îndreptăm lucrurile”

    Bullyingul încă este o problemă cu care se confruntă mai toți copiii care intră în colectivitate. Deși există legi împotriva bullying-ului nu numai în...

    Gât inflamat și iritat? Ce poți face pentru copilul tău
    Gât inflamat și iritat? Ce poți face pentru copilul tău

    Aproape că nu există părinte care să treacă prin sezonul rece fără să audă „Mami, mă doare în gât!”. Majoritatea părinților se îngrijorează atunci...

    Prăjitura cu ananas pe care o poate face în două minute chiar și copilul tău
    Prăjitura cu ananas pe care o poate face în două minute chiar și copilul tău

    Mami, vreau ceva dulce! Iată replica pe care orice mamă încearcă să o evite. Însă nu este neapărat necesar ca replica aceasta să îți dea viața peste cap și nici...

    Primul caz grav de dependență de jocuri online din lume: copilul a stat internat 2 luni în spital
    Primul caz grav de dependență de jocuri online din lume: copilul a stat internat 2 luni în spital

    Un adolescent a stat două luni internat în spital după ce a devenit dependent de un joc video! Băiatul în vârstă de 15 ani a fost spitalizat după ce a început...

    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului
    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Cerealele reprezintă un element esențial în alimentația noastră de zi cu zi, furnizând carbohidrați, fibre și nutrienți importanți. Cu toate acestea, pentru copiii care...

    Logopedia: Cum poate face diferența în viața copilului tău
    Logopedia: Cum poate face diferența în viața copilului tău

    Logopedia sau terapia limbajului tratează tulburările de vorbire. Fie că vorbim despre un copil care nu vorbește deloc, sau care are nevoie să-și corecteze pronunția, logopedia face...

    © 2024 Qbebe