Colțulcu
activități

10 Jocuri prin care copilul poate invata culorile

10 Jocuri prin care copilul poate invata culorile

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Inca din primele clipe de viata ale micutului tau, te preocupa adesea cum sa-l ajuti sa descopere cu usurinta si cu placere universul din jurul sau. Pe masura ce creste si se dezvolta, observi cum devine din ce in ce mai interesat sa stie tot ce se intampla, iar tu vei fi primul sau indrumator in "aventura" cunoasterii. Printre primii pasi pe care trebuie sa-i faceti in aceasta directie este cunoasterea culorilor. Nu va fi intotdeauna simplu, dar cu rabdare si inspiratie il vei putea introduce pe copil in minunata lume a culorilor. Asa cum ne sfatuiesc si specialistii, cea mai simpla si eficienta metoda va fi invatarea prin joc. Iata de ce te invitam sa parcurgi articolul de mai jos, in care vei gasi 10 idei de jocuri, care nu numai ca il vor ajuta pe copil sa invete mai usor culorile, dar ii vor dezvolta si capacitatea de atentie si de concentrare, motricitatea fina, rabdarea sau vocabularul.

1."Rostogolim mingiutele"

Vei face rost de niste mingiute usoare, de mai multe culori.
Micutul (de la 2 ani in sus) se va aseza pe podea, intr-o parte a camerei. Invata-l sa-si aseze piciorusele astfel incat sa formeze cu ele o forma ca de "V". Aceasta pozitie il va ajuta sa rostogoleasca si sa prinda mai usor mingiutele.
In cazul in care copilul nu stie inca/ stie doar putine culori, ia cate o mingiuta si spune-i ce culoare este. Exersati de mai multe ori, pana cand te asiguri ca recunoaste culorile respective fara mari dificultati.
In situatia in care copilul stie deja culorile mingiutelor, puteti trece direct la joaca: ia mingiutele si aseaza-te si tu (tot cu picioarele in forma de "V") pe podea in partea cealalta a camerei. Ia o mingiuta si intreaba-l: "Ce culoare este mingiuta?". Mai intai vei astepta raspunsul copilului. Daca acesta se lasa asteptat, spune-i tu culoarea si "Esti pregatit (a) sa prinzi mingiuta?".
Rostogoleste-o catre el/ea. Cand o va prinde, intreaba-l/ intreab-o din nou ce culoare este. Numai dupa ce iti va spune culoarea va avea voie sa rostogoleasca mingea spre tine.
Jocul il va ajuta pe copil sa invete mai multe culori, dar si sa inceapa sa se concentreze pe parcursul unei activitati si sa deprinda miscari bazate pe coordonarea mana-ochi (cand trebuie sa rostogoleasca mingea spre tine).

Citeste si: 10 jocuri cu mingea

2."Hai sa potrivim culorile!"

Acest joc va stimula motricitatea fina , capacitatea de concentrare, rabdarea si atentia copilului (de la 2 ani in sus).
Veti avea nevoie de niste piese Lego in culorile pe care vrei sa le exerseze copilul si de niste betisoare colorate.
Incepeti prin a exersa culorile respective cu copilul. Repetati de mai multe ori.
Ofera-i copilului o gramajoara de betisoare colorate. Incepand cu acel moment, copilul va trebui sa ia betisoarele de cate o culoare si sa le infiga pe dosul piesei delego in culoarea corespunzatoare betisorului. Activitatea va continua pana cand toate betisoarele sunt infipte in cuburile corespunzatoare.

3."Recunosti culorile de pe acadea?"

Activitatea este foarte simpla, fiind adecvata si "piticilor" mai mari de 2 ani si jumatate, ajutandu-i sa invete mai repede culorile si sa fie atenti.
Nu veti avea la indemana decat niste coli de hartie colorata si o acadea mare, impletita, cu mai multe culori.
Mai intai te vei asigura ca micutul stie bine culorile care se regasesc atat pe hartii, cat si pe acadea, repetandu-le de mai multe ori.
Dupa aceea, ia in mana mai multe coli de hartie si, oferindu-i copilului cate una, roaga-l sa-ti arate culoarea respectiva pe dungile de pe acadea.
La sfarsit il poti recompensa cu degustarea acadelei.

4. "Joc senzorial cu jeleu"

Si acest joc este numai bun pentru copiii mai mari de 2 ani si jumatate, incurajandu-i sa descopere culorile si sa manipuleze materiale moi, dezvoltandu-le motricitatea fina, capacitatea de concentrare si chiar vocabularul (este o buna ocazie sa-l inveti cuvinte ce definesc materialul de lucru, precum: "moale", "colorat", "jeleu" etc.).
In primul rand, veti avea nevoie de niste jeleu de mai multe culori. Alaturi de acesta, va mai sunt necesare forme de silicon, un platou si un vas mare de plastic (pentru joaca cu jeleul).
Prepara jeleul si turnati-l in forme. Lasati-l la intarit si il veti scoate din forme. Pe masura ce il veti scoate, intreaba-l pe copil ce culoare are. Insirati formele pe un platou.
La final, puneti jeleul intr-un vas de plastic si spune-i copilului ca il poate modela si se poate juca oricum.

Citeste si:Metoda Montessori:10 jocuri si activitati pentru copilul tau

5."Fuga dupa culori!"

Jocul se poate desfasura fara probleme si intr-un spatiu interior, fiind recomandat copiilor de la 2 ani in sus.
Incepe prin a lua niste panglici colorate din satin, pe care le vei prinde (doar cu niste noduri largi) de manerul unei galeti de plastic. Aceasta va fi asezata la celalalt capat al incaperii.
Atunci cand vei da semnalul "Adu-mi-l pe rosu/galben !" etc., copilul va trebui sa alerge, sa desprinda panglica in culoarea respectiva de pe manerul galetii si sa ti-o aduca tie.
Va fi o activitate amuzanta, ce il va ajuta copil sa stie mai bine culorile si sa fie receptiv la instructiunile primite.

6."Un alt fel de pescuit"

Confectionati niste pestisori din hartie colorata. Puneti-le si cate un ochisor de plastic.
Dati cate o gaurica intr-una dintre aripioarele pestisorilor si introduceti prin ea o mica agrafa de birou.
Pestisorii vor fi agatati oriunde cu ajutorul gutei.
Luati cate o bucatica de sfoara si atasati-i fiecareia cate un magnetel pentru a obtine o undita.
Spuneti-i copilului (de la 3 ani in sus) sa "pescuiasca" un pestisor de o anumita culoare. Tot ce va avea copilul de facut este sa apropie magnetelul de pe "undita" de agrafa de birou de pe pestisorul in culoarea indicate.
Jocul va imbunatati capacitatea de atentie si indemanarea copilului.

7."La plimbare printre culori"

Pregateste niste coli de hartie colorata si invita-ti copilul (de la 3 ani in sus) la o plimbare. "Misiunea" sa va fi ca, ghidandu-se dupa culorile colilor de hartie colorata, sa identifice, in timpul plimbarii, lucruri care au aceleasi culori ca hartiile.
De asemenea, daca vrei sa complici putin activitatea, il poti ruga sa deseneze si sa coloreze cateva dintre obiectele/fiintele identificate pe parcursul plimbarii. Nu numai ca se va familiarize mai bine cu universul culorilor, dar il vei invata sa fie mai receptiv la lumea din jur si mai atent.

8. "Roata culorilor"

In vederea organizarii acestui joc veti pregati:
• un cerc (cat mai plat) din "spuma"
• carlige de rufe din lemn (sa nu fie colorate)
• vopsea acrilica
• carioca/markere de diverse culori

Cum veti proceda:
Cercul va fi divizat, cu ajutorul marker-ului, in mai multe sectiuni, in functie de cate culori doriti sa apara pe el. Pictati sectiunile in culorile respective si lasati totul la uscat.
Colorati (cu carioca/marker-ul) fiecare carlig de rufe, la capete, in culorile care se afla pe "roata". De asemenea, vei scrie pe ele, tot cu carioca/marker-ul (in aceeasi culoare cu cea de la capetele lor), culoarea avuta.
• Amestecati carligele. Spune-i copilului o culoare, iar el va trebui sa ia un carlig ce are culoarea indicata si sa-l prinda de sectiunea colorata corespunzator de pe "roata".
Jocul poate fi propus copiilor mai mari de 3 ani, stimulandu-le atentia si motricitatea fina.

 

9. "Tinta cu rufe colorate"

Serveste-te de cele mai colorate si mai vesele bluzite ale copilului (din cele ce sunt puse in cosul de rufe pentru a fi spalate) pentru a va distra chiar si intr-o zi in care vremea nu va permite sa va jucati pe-afara.
Alege  mai multe bluzite (din materiale care nu se sifoneaza usor).
Ia niste cutii din material plastic, lipeste pe ele cate bucatica de hartie colorata in culorile pe care le au hainutele si aseaza-le la o anumita distanta de voi. Roaga-l pe copil sa ia cate o bluzita si sa o arunce in cutia corespunzatoare.
Activitatea este potrivita copiilor de la 3 ani in sus, imbunatatindu-le atentia si coordonarea ochi-mana.

10. "Sa facem un curcubeu"

Activitatea este inspirata de metoda educationala Montessori, ajutandu-l pe copil nu numai sa se familiarizeze cu culorile de baza, dar si sa-si dezvolte motricitatea fina si rabdarea.
Nu veti avea nevoie decat de niste sarma plusata in culorile curcubeului si de niste plastilina.
Incepe prin a exersa cu copilul culorile, luand pe rand cate o bucata de sarma plusata.
Dupa aceea vei face doua gramajoare de plastilina, pe care urmeaza sa fie construit curcubeul (precum in video-ul de mai jos). Pe masura ce adauga culorile, copilul va trebui sa le spuna si denumirea.

 

Citeste si:10 Jocuri pentru a stimula indemanarea copilului

Surse poze:
http://www.craftionary.net/color-wheel-teaching-kids-colors/
http://www.everydayfamily.com/blog/8-fun-ways-to-teach-your-child-colors/?
http://www.icanteachmychild.com/i-spy/
http://www.learning4kids.net/2013/01/23/learning-tray-matching-colours/
http://www.learning4kids.net/2011/10/16/sensory-play-with-jelly/
http://www.whattoexpect.com/toddlerphoto-gallery/games-that-teach-toddlers-colors.aspx
http://www.wikihow.com/Teach-Toddlers-Their-Colors/Image:Teach-Toddlers-Their-Colors-Step-4.png

Surse poze:
www.facebook.com;www.youtube.com

Articolul urmator
10 decoratiuni de primavara homemade, numai bune de realizat cu copilul
10 decoratiuni de primavara homemade, numai bune de realizat cu copilul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze
    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze

    În ultimii ani, tot mai mulți părinți decid ca micuții lor să învețe acasă. De aceea, este firesc să intervină și această grijă: „Oare copilul meu are...

    Ce te poate învăța fiecare zodie despre dragoste
    Ce te poate învăța fiecare zodie despre dragoste

    Pentru a avea parte de relația romantică la care visezi dintotdeauna, nu îți strică să înveți diverse lucruri și din experiența celorlalți. Desigur, relațiile sunt...

    5 moduri prin care mama poate să stimuleze tatăl să fie mai implicat în viața copilului
    5 moduri prin care mama poate să stimuleze tatăl să fie mai implicat în viața copilului

    La fel ca mamele, tații sunt și ei modele pentru copii, având un impact semnificativ în dezvoltarea lor armonioasă. Dacă îți critici prea mult partenerul în...

    11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe
    11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe

    Fiecare părinte își dorește să aibă un copil care să învețe bine la școală. În acest articol vorbim despre metode de a determina copilul să învețe, fără...

    6 moduri prin care înveți copilul să se cunoască și să se iubească
    6 moduri prin care înveți copilul să se cunoască și să se iubească

    Pentru ca un copil să descopere lumea din jur și să se adapteze cât mai bine universului în care trăiește, are nevoie să se descopere și pe el însuși. Astfel,...

    Primul caz grav de dependență de jocuri online din lume: copilul a stat internat 2 luni în spital
    Primul caz grav de dependență de jocuri online din lume: copilul a stat internat 2 luni în spital

    Un adolescent a stat două luni internat în spital după ce a devenit dependent de un joc video! Băiatul în vârstă de 15 ani a fost spitalizat după ce a început...

    7 abilități pe care copilul tău poate să le învețe de la tine vara aceasta
    7 abilități pe care copilul tău poate să le învețe de la tine vara aceasta

    Alături de grija permanentă pentru ca micuțul tău să se dezvolte armonios din toate punctele de vedere, îți dorești ca treptat să-l înveți lucruri care să-i permită...

    Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă
    Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă

    Odată ce devii mamă, îți dorești mai mult ca oricând să fii sănătoasă și în formă pentru copilul tău. În ciuda eforturilor tale, anumite rutine din viața...

    © 2024 Qbebe