7 rețete cu leurdă pentru copii

Nota: 6 / 2 voturi  |  0 reviewuri  |  1787 vizualizari | de Alina Nedelcu

Leurda face parte dintre cele mai valoroase verdețuri de primăvară. Astfel, ea are proprietăți antibacteriene și antivirale, fiind considerată adesea un adevărat „antibiotic" natural. În plus, este bogată în vitamine (precum A și C) și minerale (precum calciul și fosforul). Iată de ce ar trebui să o introduceți și în alimentația copiilor voștri, prin intermediul unor rețete variate și apetisante. Să vedem câteva idei de asemenea rețete!

Timp preparare: 15-60 de minute
Varsta: 2 - 4 ani
Nivel dificultate: usor
Prezent in categoriile: Salate, Aperitive, Garnituri, Supe, Finger Food, La cuptor, La foc, Fara foc, Primavara, 10-30 minute, 30-60 minute, Pranz, Cina, Gustari, Simple
Ingrediente principale: Leurda, legume




Trimite articolul pe email

Salată de leurdă cu parmezan

Aromele de leurdă se vor armoniza foarte bine cu gustul de castravete și de mazăre. În plus, prin adăugarea parmezanului salata voastră va fi mai consistentă și mai savuroasă, numai bună de savurat la o masă de prânz, de exemplu.

Ingrediente pentru 2 porții de Salată de leurdă cu parmezan:

2 mâini mix de salată
4 ridichi
1/2 cană de castravete proaspăt
1/3 cană frunze de leurdă
2 lingurițe de bulbi de leurdă
2 lingurițe flori de leurdă
1/4 cană mazăre (proaspătă)
parmezan (preferabil tăiat cubulețe)

Ingrediente pentru dressingul Salatei de leurdă cu parmezan:

3 lingurițe ulei de măsline extravirgin
2 lingurițe suc de lămâie
sare (după gust)
Timp de preparare: 10-15 minute

Cum se prepară Salata de leurdă cu parmezan:

Pasul 1: Se spală mixul de salată și se lasă la scurs.
Pasul 2: Se spală bine leurda.
Pasul 3: Spală ridichile și taie-le sferturi.
Pasul 4: Castravetele va fi curățat și tăiat cubulețe.
Pasul 5: Se pregătește și mazărea.
Pasul 6: Prepară dressingul, punînd toate ingredientele sale într-un vas și amestecând bine.
Pasul 7: Puneți legumele într-un alt vas. Turnați peste ele dressingul.
Pasul 8: Tăiați cubulețe parmezanul și puneți-l peste salată.

Salata de leurda in castron alb

Salată de leurdă cu smântână

O salată de leurdă este o sursă sigură de prospețime, iar în combinație cu dressingul de mai jos va fi sigur o garnitură sau un aperitiv care vă va aduce primăvara și mai aproape.

Ingrediente pentru 2 porții de Salata de leurdă cu smântână:

1 salată verde mică
16 frunze de leurdă
4 cepe verzi
4 ridichi
1 ou fiert
ulei de măsline
sare (după gust)
Timp de preparare: 15 minute

Ingrediente pentru Dressing:

100 g smântână
50 ml zeamă de pui (preparată anterior)
1/2 cățel de usturoi
sucul de la o jumătate de lămâie
un vârf de cuțit de tarhon

Cum se prepară Salata de leurdă cu smântână:

Pasul 1: Ocupă-te de salata verde: îndepărtează frunzele, spală-le bine și pune-le în două vase separate.
Pasul 2: Spală frunzele de leurdă, lasă-le la scurs și apoi taie-le.
Pasul 3: Spală ceapa verde și o vei tăia mărunt.
Pasul 4: Spală ridichile și taie-le rondele.
Pasul 5: Fierbe un ou și, după ce răcește, taie-l.
Pasul 6: Pune salata într-un vas și stropește-o cu puțin ulei de măsline.
Cum se prepară dressingul:
Pasul 1: Pune toate ingredientele într-un blender și lasă-le săse mixeze până când ajung la consistența dorită.
Pasul 2: Dressingul va fi turnat peste salată. Nu uita să o decorezi cu bucățele de ou.

Salata cu ridichi, branza si legume verzi

Pesto de leurdă

Următoarea variantă de Pesto poate acompania perfect carnea, peștele sau pastele. Este foarte simplu de preparat și sigur vă va încânta datorită aromelor deosebite!

Ingrediente pentru Pesto de leurdă:

100 g frunze de leurdă
100 g parmezan
100 g migdale
ulei de măsline
sare (după gust)
Timp de preparare: 15 minute

Cum se prepară Pesto de leurdă :

Pasul 1: Spală bine frunzele de leurdă și lasă-le la scurs.
Pasul 2: Taie Parmezanul în bucățele.
Pasul 3: Taie migdalele cât mai mărunt și rumenește-le într-o tigaie.
Pasul 4: Pune laolaltă leurda, parmezanul, migdalele și uleiul de măsline în blender. Nu uita să adaugi și sarea.

Sos Pesto

Bruschete cu salată de leurdă

Având ca bază salata de leurdă cu parmezan de mai sus, folosește-te de ea pentru a pregăti un alt aperitiv rapid, care va fi atât pe placul celor mici, cât și celor mari.

Ingrediente pentru 2 porții de Salată de leurdă cu parmezan:

2 mâini mix de salată
4 ridichi
1/2 cană de castravete proaspăt
1/3 cană frunze de leurdă
2 lingurițe de bulbi de leurdă
2 lingurițe flori de leurdă
1/4 cană mazăre (proaspătă)
Parmezan

Ingrediente pentru dressingul Salatei de leurdă cu parmezan:

3 lingurițe ulei de măsline extravirgin
2 lingurițe suc de lămâie
sare (după gust)
Ingrediente pentru Bruschete:
o pâine tip baghetă/câteva felii de pâine toast
ulei de măsline
Timp de preparare: 25-30 de minute

Cum se prepară Salata de leurdă cu parmezan:

Pasul 1: Se spală mixul de salată și se lasă la scurs.
Pasul 2: Se spală bine leurda.
Pasul 3: Spală ridichile și taie-le sferturi.
Pasul 4: Castravetele va fi curățat și tăiat cubulețe.
Pasul 5: Se pregătește și mazărea.
Pasul 6: Prepară dressingul, punînd toate ingredientele sale într-un vas și amestecând bine.
Pasul 7: Puneți legumele într-un alt vas. Turnați peste ele dressingul.
Pasul 8: Tăiați cubulețe parmezanul și puneți-l peste salată.

Cum se prepară bruschetele:

Pasul 1: Încinge cuptorul în prealabil
Pasul 2: Taie bagheta în felii cam de 1 cm sau vei tăia feliile de toast pe jumătate, sub formă de triunghi.
Pasul 3:Pâinea va fi unsă cu ulei de măsline și pusă într-o tavă.
Pasul 4: Lasă pâinea în cuptor cam 5-6 minute, până când se rumenește.
Pasul 5: Bruschetele vor fi scoase din cuptor, lăsate să se răcoarească puțin și apoi vor putea fi servite alături de salata de leurdă.

Salata si bruschete cu salata

Merdenele cu leurdă

Merdenelele cu leurdă vor consitui un aperitiv sau o gustare excelentă, atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici. În plus, pot fi servite și calde și reci.

Ingrediente pentru Merdenelele cu leurdă:

aluat (gata preparat)
Pesto de leurdă
100 g șuncă de Praga
o mână de parmezan ras
Timp de preparare pentru merdenele: 1 oră și 30 de minute

Ingrediente pentru Pesto de leurdă:

100 g frunze de leurdă
100 g Parmezan
100 g migdale
ulei de măsline
sare (după gust)
Timp de preparare pentru Pesto: 15 minute

Cum se prepară Pesto:

Pasul 1: Spală bine frunzele de leurdă și lasă-le la scurs.
Pasul 2: Taie parmezanul în bucățele.
Pasul 3: Taie migdalele cât mai mărunt și rumenește-le într-o tigaie.
Pasul 4: Pune laolaltă leurda, parmezanul, migdalele și uleiul de măsline în blender. Nu uita să adaugi și sarea.

Cum se prepară Merdenelele cu leurdă:

Pasul 1: Încinge cuptorul la 180 de grade.
Pasul 2: Întinde aluatul pe o suprafață plană.
Pasul 3: Peste aluat vei începe să pui Pesto, lăsând liber cam 1 cm pe fiecare margine a aluatului.
Pasul 4: Taie șunca în cubulețe și o vei împrăștia, cât mai uniform, peste Pesto.
Pasul 5: Adaugă peste șuncă și Pesto și parmezanul ras.
Pasul 6: Rulează aluatul și pune-l la frigider pentru aproximativ o oră.
Pasul 7: După ce îl vei scoate din frigider vei tăia din el bucăți groase de aprox. 2 cm (îți va fi mai ușor dacă te vei folosi de un cuțit puțin umed).
Pasul 8: Pune bucățile de aluat într-o tavă, lăsând cam 3 cm spațiu între ele.
Pasul 9: Lasă-le la cuptor cam 10 minute sau până când vezi că au devenit rumenite.

Foetaj cu verdeturi

Supă cremă de leurdă

Supele-cremă sunt printre preferatele copiilor. Iată de ce poți încerca și această rețetă de supă de primăvară, pe bază de leurdă, care este consistentă și savuroasă.

Ingrediente pentru 6 porții de Supă cremă de leurdă:

100-150 g frunze de leurdă
1 ceapă
1 praz
3 cartofi potriviți ca mărime
1 l supă de pui (preparată în prealabil)
ulei
1 linguriță de unt
1 frunză de dafin
150 ml smântână
sare și piper alb (după gust)
Timp de preparare: 30-40 de minute

Cum se prepară Supa cremă de leurdă:

Pasul 1: Ceapa și prazul vor fi spălate și tocate mărunt.
Pasul 2: Cartofii vor fi curățați și tăiați cubulețe.
Pasul 3: Leurda va fi spălată și tocată.
Pasul 4: Ceapa și prazul vor fi călite în unt și ulei, într-o cratiță. Pune-le apoi într-o oală și adaugă acolo și cartofii, frunza de dafin și supa de pui (preparată în prealabil) și lasă la foc moderat.
Pasul 5: Când cartofii s-au pătruns bine, adaugă și smântâna și leurda. Lasă să fiarbă încet. Poți să adaugi sare și, dacă vrei, puțin piper alb.
Supa va putea fi servită alături de crutoane sau de baghetă crocantă.

 Supa-crema din verdeturi

Salată de paste cu leurdă

Salatele de paste sunt un fel de mâncare consistent și pot fi și pe placul celor mici. Încercați să preparați o salată precum cea de mai jos, care se va remarca și datorită aromei proaspete de leurdă.

Ingrediente pentru 4-6 porții de Salată de paste cu leurdă:

450 g de spaghete
8 lingurițe unt sau o combinație între unt și ulei de măsline
2 lingurițe pătrunjel
1 linguriță mentă proaspătă
2 linguri de leurdă
2 lingurițe busuioc
1/ 2 cană brânză telemea/parmezan
roșii cherry
un castravete
măsline (negre)
o cutiuță de boabe de porumb dulce
Timp de preparare: 20-30 de minute

Cum se prepară Salata de paste cu leurdă:

Pasul 1: Fierbe pastele, urmând indicațiile de pe ambalaj. Pune-le la scurs.
Pasul 2: Spală menta și o vei toca.
Pasul 3. Vei spăla și busuiocul și îl vei toca.
Pasul 4: Ocupă-te și de leurdă: o vei spăla și o vei tăia fâșii.
Pasul 5: Spală roșiile și taie-le bucățele.
Pasul 6: Spală castravetele și taie bucăți mai mari (pe verticală).
Pasul 7: Topește untul/combinația unt-ulei de măsline într-o tigaie și adaugă peste ea pătrunjelul, menta și busuiocul. Lasă pe foc aproximativ 2 minute.
Pasul 8. Pune spaghetele pe un platou. Peste ele vei pune leurda și boabele de porumb.
Pasul 9: Toană untul și ierburile peste paste.
Pasul 10: Brânza va fi tăiată cubulețe și pusă peste salată.
Pasul 11. Decorează cu roșiile, castravetele și măslinele.

Salata de paste cu porumb si legume proaspete

Surse:
www.garlicmatters.com; www.daydreamingfoodie.com; www.recipes-simply-delicious.com; www.goodfood.uktv.co.uk;
www.leitesculinaria.com; www.picantecooking.com

Cat de mult ti-a placut acest articol?

 
nota obtinuta 6.0
(2 voturi)

Filtre retete culinare

Garnituri pentru fripturi Garnituri pentru pui Garnituri pentru peste Garnituri pentru gratar Sosuri pentru peste Sosuri pentru spaghete Sosuri pentru chiftele Sosuri pentru fripturi Sosuri pentru salate Sosuri pentru carne Sosuri pentru pui Sosuri pentru gratar Sosuri pentru cartofi Sosuri pentru somon Sosuri pentru pizza Sosuri pentru piure Sosuri pentru ciuperci Sosuri pentru vita Prajituri pentru copii Mic dejun copii
Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Diana Vijulie
Sunt mamă, deci mă simt vinovată. Mereu!Prima vinovăție de mamă m-a măcinat la 3 minute după ce am văzut a doua liniuță de pe testul de sarcină și am zis "eu nu cred așa ceva". Vinovăția asta a tot crescut, pe măsură ce acceptam ideea că...
Qbebe Funny
Link-uri recomandate
sigur.info-fii sigur pe net