Care este meniul de Paște tradițional

Nota: 4 / 4 voturi  |  0 reviewuri  |  989 vizualizari | de Alina Nedelcu

Sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi și, ca în fiecare an, ne dorim să-i avem pe cei dragi adunați în jurul mesei. Iată de ce, în articolul de mai jos, vei găsi rețete ale preparatelor ce compun din cele mai vechi timpuri meniul tradițional de Paște. Să aveți parte de Sărbători luminate!

Timp preparare: 2-3 ore
Varsta: Familie
Nivel dificultate: dificil
Prezent in categoriile: Aperitive, Deserturi, Feluri de mancare, Finger Food, La cuptor, La foc, Primavara, Lactate, Oua, Cereale, peste 2 ore, Romanesti, Pasti, Pranz, Cina, Gustoase
Ingrediente principale: Oua, carne de miel, maruntaie de miel, diverse legume, ulei, faina, diferite produse lactate, fructe uscate, mirodenii




Trimite articolul pe email

Ouăle vopsite

Mai ales ciocnirea acestora este unul dintre momentele cele mai așteptate la masa de Paște, cu atât mai mult cu cât vine vorba de copii.
Ouăle se vopseau inițial numai cu roșu pentru a simboliza sângele Mântuitorului răstignit pe cruce, sânge provenit de la rănile sale, ce a ajuns pe ouăle pe care le avea Fecioara Maria în coș.
De asemenea, în tradiția românească, ouăle roșii sunt considerate ca având virtuți tămăduitoare, de vindecare, dar și de alungare a răului, fiind asociate cu sănătatea, puterea, sporul.
Ulterior, ouăle au început să fie vopsite în culori felurite, iar în trecut acest demers se făcea în moduri naturale. Putem învăța de la gospodinele de atunci să vopsim ouă cu foi de ceapă (vom face o infuzie din foi de ceapă și vom cufunda ouăle în ea) sau le vom pune într-o infuzie de tei. Astfel, vom obține ouă în nuanțe de galben sau într-o nuanță apropiată de roșu. Dacă vrem ouă albastre, putem face o infuzie de boabe ale florilor de soc.
În ceea ce privește ciocnirea ouălor, se spune că acest obicei semnifică sacrificiul divinității primordiale. Persoana cea mai în vârstă (de obicei un bărbat) ciocnește unul dintre capetele oului de capătul oului ținut în mână de o altă persoană și va spune „Hristos a Înviat".

Oua de Paste

Drobul

Când vorbim despre masa de Paște, nu putem să nu ne gândim la tradiționalul drob. Îmbogățit cu tot felul de verdețuri, acesta va fi excelent ca aperitiv, alături de ouă, de brânzeturi și de ceapă verde sau de ridichi.
Putem prepara drob fie în mod „clasic", ajutându-ne de măruntaiele de miel, fie cu ajutorul altor tipuri de carne și de organe (de pildă, cu ficat de pui sau cu un amestec de carne de miel și pulpă de porc). În plus, putem să înlocuim obișnuitul prapur cu aluat și să adăugăm ouă fierte în carne.
Pentru a ne fi mai ușor să pregătim un drob cât mai gustos, ar trebui să avem grijă să folosim ingrediente proaspete, de calitate. De exemplu, carnea de miel ar trebui să nu fie grasă, să aibă o culoare rozalie, să nu fie lipicioasă, iar măruntaiele să fie lipsite de noduli sau de pete.
Iată o variantă de drob care ne va ajuta să respectăm întocmai tradiția românească de Paști

Ingrediente pentru Drob din măruntaie de miel

1 kg măruntaie de miel (ficat, rinichi, inimă, splină)
1 prapur
2 cepe
3 legături de ceapă verde
3 legături de usturoi verde
6 ouă (sau doar 2, dacă nu folosim smântână)
1 pahar de smântână
150 g unt
2 legături de mărar
2 legături de pătrunjel
sare și piper
Timp de preparare: 3 ore

Cum se prepară Drobul din măruntaie de miel

Pasul 1: Se spală prapurul și se pune în apă rece.
Pasul 2: Măruntaiele se spală de mai multe ori, se lasă cam 15 minute în apă cu oțet (pentru a mai scoate din mirosul specific mielului), se opărăsc apoi scurt în apă clocotită.
Pasul 3: Măruntaiele se fierb în apă, cu un praf de sare, încă 30 de minute de la primul clocot.
Pasul 4: După ce s-au răcit, măruntaiele se toacă mărunt.
Pasul 5: Verdeața și ceapa se toacă mărunt și ele.
Pasul 6: Ceapa uscată se pune la prăjit în unt.
Pasul 7: Când începe să devină străvezie, se adaugă tocătura și se lasă pe foc încă 5 minute.
Pasul 8: Se iau apoi de pe foc și se lasă la răcit, scurgându-se bine de grăsime.
Pasul 9: Bate ouăle cu sare și piper.
Pasul 10: Măruntaiele, ceapa rămasă, ouăle, smântâna se amestecă bine.
Pasul 11: Prapurul se umple cu acest amestec.
Pasul 12: Se va unge o tavă de cozonac cu unt și se va pune în ea prapurul cu amestecul. Ai grijă ca amestecul să rămână cât mai bine fixat în prapur.
Pasul 13: Se lasă la cuptor la foc mic, până când drobul va avea o culoare maro-aurie.

Drob

Borșul de miel

Masa de Paște nu ar fi la fel de încântătoare fără un borș de miel aromat și gustos. Există numeroase variante de borș. Iată un exemplu, ce încântă prin simplitatea sa.

Ingrediente pentru 8-10 porții de Borș de miel

1 cap de miel
picioarele și coada de la miel
1 ceapă
4 legături de ceapă verde
1 morcov
pătrunjel
leuștean
2 ouă
3/4 l borș
3 l apă
50 g orez
sare
Timp de preparare: 2 ore-2 ore și jumătate

Cum se prepară Borșul de miel

Pasul 1: Capul, picioarele și coada mielului se vor curăța bine și se vor da la fiert.
Pasul 2: Se va lua spuma, pe măsură ce acestea fierb
Pasul 3: Ceapa, morcovul și verdeața se toacă mărunt.
Paul 4: Legumele și verdeața se vor pune peste carne.
Pasul 5: Se adaugă și orezul.
Pasul 6: Se lasă la fiert până când carnea și orezul se înmoaie foarte bine.
Pasul 7: Se vor adăuga și verdeața și borșul clocotit.
Pasul 8: Se adaugă și ouăle bătute.
Pasul 9: Se va pune și sare.
Pasul 10: Se lasă să dea câteva clocote

Friptura de miel

Poate fi preparată dintr-un miel întreg, dar și din diverse bucăți de carne. Pentru a vă bucura de o friptură mai fragedă, mai suculentă, optați pentru una preparată cu ajutorul pulpei din spate. Garniturile pot fi foarte variate, dar pentru a fi cât mai sigură că vei satisface toate gusturile celor prezenți la masa de Paște rezumă-te la niște cartofi speciali pentru copt. De asemenea, dacă vrei, poți să adaugi și niște morcovi, căliți în puțin unt sau copți, alături de cartofi.

Ingrediente pentru 4-6 porții de Friptură de miel

1 pulpă de miel
2 kg cartofi noi
6-7 căței de usturoi
1 pahar de vin alb
1 cană mare de apă călduță
50 ml ulei
2-3 crenguțe de rozmarin
2-3 crenguțe de măghiran
sare și piper
opțional: morcovi (pentru garnitură)
Timp de preparare: 2 ore și jumătate

Cum se prepară Friptura de miel

Pasul 1: Pulpa de miel va fi spălată și ștearsă cu un șervet de bucătărie.
Pasul 2: Usturoiul va fi curățat și tăiat mărunt.
Pasul 3: Pulpa va fi înțepată (cu un cuțit foarte bine ascuțit) în mai multe locuri. În găurile obținute vom pune usturoiul.
Pasul 4: Pulpa de miel va fi unsă cu ulei, frecată cu sare și piper. O vom pune într-o tavă în care am pus în prealabil câteva picături de ulei.
Pasul 5: Adăugăm în tavă vinul și apa călduță
Pasul 6: Pe carne vom așeza măghiran și rozmarin (nu toată cantitatea)
Pasul 7: Tava va fi acoperită cu o folie de aluminiu și o vom introduce la cuptor pentru o oră și jumătate.
Pasul 8: După primele 30 de minute scoatem tava și întoarcem pulpa pe cealaltă parte.
Pasul 9: Acoperim iar tava și o mai lasăm la cuptor pentru încă 30 de minute
Pasul 10: O scoatem iar din cuptor și adaugăm și cartofii bine spălați (dar necurățați) și încă puțin măghiran și rozmarin. Putem să adaugăm, alături de cartofi, și câțiva morcovi, tăiați rondele mari.
Pasul 11: Acoperim tava din nou.
Pasul 12: După ultimele 30 de minute vom descoperi tava și vom lăsa friptura și cartofii la rumenit pentru alte 20-30 de minute. În tot acest interval vom avea grijă să nu scadă sosul.

Cozonacul

În mod sigur că nici nu ne putem imagina un meniu tradițional pentru masa de Paște fără cozonacii pufoși și aromați. Aceștia pot avea umpluturi foarte variate, dar varianta de mai jos se bazează pe o umplutură cu nuci, stafide și cacao.

Ingrediente pentru 1 Cozonac umplut cu nucă, stafide și cacao

500 g făină
40 g drojdie
175 ml lapte
200 g zahăr
7 gălbenușuri
60 g smântână
100 g unt
1 lingură rom
1 baton de vanilie
coaja rasă de la 1/2 de lămâie sau de la 1 portocală
1/4 linguriță sare
Timp de preparare: 3 ore

Ingrediente pentru umplutura Cozonacului cu nucă, stafide și cacao

250 g nuci
100 ml lapte
100 g zahăr
50 g cacao pudră
50 g stafide
1linguriță rom
1/2 linguriță scorțișoară

Cum se prepară aluatul Cozonacului cu nucă, stafide și cacao

Pasul 1: După ce te asiguri că făina, zahărul și ouăle sunt la temperatura camerei, se va face o maia cu drojdia, 2 linguri de făină și puțin lapte.
Pasul 2: Maiaua se va lăsa la cald, acoperită, ca să crească.
Pasul 3: Se fierbe restul de lapte cu batonul de vanilie tăiat mărunt și se opărește o jumătate din făina rămasă.
Pasul 4: Se freacă spumă gălbenușurile cu zahărul, sarea și romul.
Pasul 5: Aceste ingrediente se vor pune peste maia (care și-a dublat volumul), cu făina și cu coaja de lămâie/de portocală.
Pasul 6: Aluatul se frământă și când începe să se desfacă de pe mână și să aibă bășicuțe, se adaugă smântâna și untul, câte o linguriță.
Pasul 7: Se frământă în continuare până când acestea se încorporează bine.
Pasul 8: Aluatul se acoperă iar și se lasă la cald pentru a-și dubla iar volumul.
Pasul 9: După aceea se scoate aluatul din vas și i se va pune umplutura.

Cum se prepară umplutura pentru Cozonacul cu nucă, stafide și cacao

Pasul 1: Nucile vor fi date prin mașină și se vor amesteca cu zahărul, opărindu-se cu laptele.
Pasul 2: Se adaugă peste ele pudra de cacao, romul, stafidele și scorțișoara.
Pasul 3: Se lasă la rece pentru 25-30 de minute.

Cum se finalizează prepararea Cozonacului cu umplutură de nucă și cacao

Pasul 1: Aluatul se va întinde pe planșetă și se va pune la mijloc umplutura pe toată întinderea lui, în strat mai subțire spre partea care va fi deasupra, se adună părțile din dreapta și stânga ca să nu iasă umplutura.
Pasul 2: Cozonacul se va pune într-o formă înaltă și va fi lăsat la cuptor până când se va rumeni bine și se va pătrunde.

Pasca

Acest desert trebuie să fie nelipsit de la masa de Paște. În tradiția noastră este cunoscută drept un fel de cozonac rotund, umplut cu brânză dulce, stafide, smântână. De obicei, ea este împodobită pe deasupra cu aluat răsucit, iar la mijloc se face o cruce. Semnificația sa este următoarea: Iisus a împărțit pâine ucenicilor săi. De atunci se obișnuiește să se prepare, de Paște, pască din făină de grâu.

Ingrediente pentru 8-10 porții de Pască din aluat de cozonac

Ingrediente pentru aluat

1 kg de făină
4-5 gălbenușuri
250 g zahăr
250 ml ulei
1 linguriță sare grunjoasă (dizolvată în prealabil în puțină apă)
50 g zahăr
coaja rasă de la o lămâie
esență de vanilie (o sticluță)
50 g unt
lapte (cantitatea este variabilă, adăugându-se treptat)
smântână
lapte prins

Cum se prepară aluatul

Pasul 1: Ingredientele se pun la un loc, cu excepția laptelui obișnuit și laptelui prins.
Pasul 2: Laptele se adaugă treptat în aluatul obținut, până când acesta nu e nici prea tare, dar nici prea moale
Pasul 3: Aluatul se frământă
Pasul 4: La finalul frământatului se pune uleiul
Pasul 5: Drojdia se va adăuga și ea, dar după ce este amestecată cu puțin zahăr și cu apă călduță
Pasul 6: Aluatul se lasă să crească aproximativ 1 oră.

Ingrediente pentru umplutura pentru Pasca din aluat de cozonac

500 g brânză vaci
150-200 g zahăr
4 gălbenușuri
3 linguri de smântână
1 lingură de griș
stafide
coaja de la o lămâie
esență de rom și de vanilie (câte o sticluță din fiecare)
sare
Timp total de preparare (cu tot cu statul la dospit al aluatului): 2 ore și jumătate

Cum se prepară umplutura pentru Pască

Pasul 1: Peste brânza de vaci se vor adăuga zahărul, smântâna, gălbenușurile, grișul, stafidele, coaja de lămâie, mirodeniile. Se amestecă bine, obținându-se o pastă consistentă. Nu uita să adaugi și albușurile, bătute spumă.
Pasul 2: Umplutura se va pune peste aluatul dospit, într-un vas de formă rotundă

Cum se finalizează Pasca din aluat de cozonac

Pasul 1: După ce aluatul s-a dospit, o treime din el se va întinde într-un strat subțire în vasul în care se va coace pasca
Pasul 2: Din restul de aluat se vor face împletiturile ce vor decora pasca.
Pasul 3: Împletiturile se vor pune atât pe marginile vasului, cât și la mijloc

Pasul 4: Înainte de a fi dată la cuptor, pasca se va mai lăsa la dospit
Pasul 5: Împletiturile vor fi date cu ou băutut.
Pasul 6: Pasca se va băga la cuptor (încins în prealabil), timp de 45-60 de minute

Pasca si cozonac

Surse:
www.creștinortodox.ro

Surse poze:
www.facebook.com, www.instagram.com, www.pixabay.com

Cat de mult ti-a placut acest articol?

 
nota obtinuta 4.0
(4 voturi)

Filtre retete culinare

Aperitive din peste Ciorbe de peste Garnituri pentru peste Salate cu peste Sosuri pentru peste Mancaruri cu peste Sosuri paste Paste Mancaruri de Paste Paste bologneze Paste carbonara Paste milaneze Paste de post Paste cu ton Paste cu legume Paste cu ciuperci Paste cu branza Paste cu pui Paste cu fructe de mare
Adauga comentariul tau
 
Nume   Cod
Refresh

 
 
 
Mesaj (1500 caractere)  

 
Nu exista comentarii pentru acest articol. Fii prima care isi spune parerea!
Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Au început înscrierile la Ora de Educație Fizică! Seminar gratuit pentru părinți responsabiliAstfel, Marți, pe 24 aprilie, de la ora 17.00, la Teatrul Elisabeta, la Ora de educație fizică , toți părinții sunt invitați să asculte sfaturile specialiștilor școlii și să le adreseze cât mai multe...
Qbebe Funny
Link-uri recomandate
sigur.info-fii sigur pe net