![]() |
4 luni | 6 luni | 8 luni | 1 an | 2 ani | 4 ani |
Prăjiturile cu stafide sunt binevenite cu orice ocazie și pot fi atât pe gustul celor mari, cât și celor mici. Pentru ca prezența stafidelor să fie mai bine pusă în valoare este recomandabil să te folosești inclusiv de diverse esențe (precum vanilia sau romul).
![]() |
Timp preparare: 1 ora |
![]() |
Varsta: Familie |
![]() |
Nivel dificultate: mediu |
![]() |
Prezent in categoriile: Deserturi, Finger Food, La cuptor, Iarna, Primavara, Toamna, 1-2 ore, Pranz, Cina, Gustari, Gustoase, Deosebite |
![]() |
Ingrediente principale: Stafide, faina, oua, zahar, mirodenii, diverse produse lactate, fructe |
Această prăjitură este la origine italiană, devenind cunoscută datorită simplității ingredientelor și gustului deosebit. O vei aprecia mai ales datorită texturii deosebite, conferită de prezența merelor, dar și a stafidelor și caiselor uscate.
300 g pâine mai veche (preferabil din cea feliată)
2 linguri cacao
1 mână de stafide
60 g migdale măcinate
2 mere
1 lingură zahăr brun
1 ou
10 caise uscate
firimituri de pâine
Timp de preparare: 1 oră și jumătate
Pasul 1: Pune pâinea într-un castron și pune peste ea puțină apă. Lasă pâinea să se înmoaie bine.
Pasul 2: După ce s-a înmuiat, o vei rupe și o vei pune într-un alt vas, având grijă ca apa să fie scursă.
Pasul 3: Stafidele vor fi și ele puse la înmuiat într-o cană cu apă.
Pasul 4: Stafidele vor fi lăsate să se scurgă și vor fi adăugate peste pâine.
Pasul 5: Merele vor fi curățate și feliate, punându-le tot peste pâine.
Pasul 6: Peste pâinea cu mere și stafide vei adăuga zahărul brun.
Pasul 7: Caisele vor fi tăiate mărunt și vor fi adăugate peste pâine, stafide și mere.
Pasul 8: Peste toate aceste ingrediente vei adăuga și pudra de cacao.
Pasul 9: La sfârșit, vei pune peste ele și un ou și migdalele măcinate.
Pasul 10: În vasul în care vei coace prăjitura vei pune puțin ulei de măsline și îl vei tapeta cu firimituri de pâine.
Pasul 11: Vei turna amestecul de pâine și restul de ingrediente în vasul pe care-l vei pune la cuptor, încins în prealabil la 180 de grade.
Pasul 12: Prăjitura va sta la cuptor cam 40 de minute.
Cheesecake este un desert consistent, gustos, care va căpăta o savoare deosebită mai ales datorită stafidelor și aromei de vanilie. În plus, biscuiții digestivi o vor face mai ușoară și mai crocantă.
10 biscuiți digestivi
50 g unt
600 g brânză dulce
2 linguri făină
174 g zahăr pudră
150 g stafide
2 ouă plus un gălbenuș
5 picături esență de vanilie
esență de rom (pentru înmuierea stafidelor)
2 smântâne de câte 150 g
2 linguri zahăr
Timp de preparare: 1 oră - 1 oră și 15 minute
Pasul 1: Încinge cuptorul la 180 de grade și pregătește un vas rotund în care îți vei coace prăjitura.
Pasul 2: Biscuiții vor fi zbrobiți în robotul de bucătărie sau cu ajutorul unui făcăleț.
Pasul 3: Pune biscuiții într-un castron, adaugă peste ei și untul și pune amestecul la cuptor (în vasul în care vei coace prăjitură) pentru aproximativ 5 minute.
Pasul 4: Amestecă brânza dulce cu făina, zahărul pudră, esența de vanilie, ouăle întregi, gălbenușul separat și cu 150 de smântână.
Pasul 5: Stafidele vor fi înmuiate în esența de rom.
Pasul 6: În amestecul cu brânză vei strecura stafidele și îl vei turna peste baza de biscuiți. Dă totul la cuptor pentru alte 30 de minute.
Pasul 7: Restul de smântână va fi amestecat cu zahărul obișnuit, iar amestecul va fi turnat peste cheesake. Vei pune iar prăjitura la cuptor pentru alte 10 minute.
Această prăjitură cu stafide se va remarca datorită aromei deosebite, conferită de amestecul de mirodenii. Va fi binevenită mai ales alături de un ceai, de o cafea sau de o ciocolată caldă, desigur servită alături de cei dragi.
200 g stafide
150 g unt
400 g făină
250 g zahăr
1 lingură scorțișoară
1 lingură pudră de cacao
1 linguriță praf de copt
1 linguriță mirodenii asortate (precum cele pentru turtă dulce)
1 vârf de cuțit de sare
Timp de preparare: 1 oră
Pasul 1: Încinge cuptorul la 180 de grade și pregătiți tava în care veți coace prăjitura.
Pasul 2: Într-o cratiță vei pune stafidele și trei căni de apă fiartă. Vei lăsa stafidele la înmuiat aproximativ 15 minute și după aceea vei adăuga peste ele unt, lăsându-l să se topească.
Pasul 3: Într-un vas vei pune laolaltă: făina, zahărul, pudra de cacao, praful de copt, scorțisoara, restul de mirodenii, sarea.
Pasul 4: Stafidele și untul topit vor fi adăugate peste amestecul cu făină.
Pasul 5: După ce toate ingredientele vor fi puse la un loc se va pune aluatul în tavă.
Pasul 6: Prăjitura se va ține la cuptor cam 45 de minute. Veți putea să o serviți călduță sau la temperatura camerei.
Babele sunt un desert ușor și gustos, ce pot fi mai bine puse în valoare datorită ciocolatei și stafidelor. Vor fi potrivite inclusiv pentru ocaziile mai speciale (precum petrecerile aniversare) și pot fi servite și cu frișcă.
150 g ciocolată de menaj
100 g stafide și alte fructe confiate (precum portocale sau caise)
150 g unt
6 ouă
100 g făină
50 g zahăr
esență de vanilie și de rom
Ingrediente pentru sirop
250 g zahăr
1 portocală (coaja și zeama)
200 ml apă
Timp de preparare: 1 oră-1 oră și 15 minute
Pasul 1: Se topește ciocolata.
Pasul 2: Ciocolata topită se amestecă cu untul, zahărul și gălbenușuri.
Pasul 3: Albușurile se vor bate spumă.
Pasul 4: Peste acest amestec se adaugă făina, albușurile bătute spumă și esența de rom.
Pasul 5: După aceea se vor adăuga stafidele, restul de fructe confiate și esența de vanilie.
Pasul 6: Se tapetează cu hârtie de copt forme de savarine și în ele se va pune aluatul.
Pasul 7: Se pun la cuptor până se rumenesc.
Pasul 8: Vei prepara siropul: vei rade portocala și vei stoarce zeama. După aceea vei pune laolaltă zeama de portocală, coaja de portocală, zahărul și apa.
Pasul 9: Cât sunt calde, babele se vor unge cu sirop.
Pasul 10: Pentru a fi numai bune de servit, este necesar să lași babele să se pătrundă bine cu sirop, cam până a doua zi.
Brioșele acestea se vor prepara ușor și vor avea un gust cu totul special. Vor fi numai bune la micul dejun, dar și la desert, fiind potrivite inclusiv pentru cei mici.
100 g stafide
400 g făină
1/2 linguriță praf de copt
1/2 lingură scorțișoară
100 g zahăr brun
50 g zahăr
50 g unt
1 ou
1 linguriță esență de vanilie
3/4 cană de lapte
Ingrediente pentru topping
2 linguri zahăr brun organic
1/2 lingură scorțișoară
Timp de preparare: 40 de minute
Pasul 1: Stafidele vor fi puse la înmuiat în apă fiartă. Vor fi lăsate la înmuiat cam 10 minute.
Pasul 2: Cuptorul va fi încins la 200 de grade.
Pasul 3: Vei combina făina, praful de copt, sarea, scorțisoara, zahărul. Le vei amesteca bine și vei face o gaură în mijloc.
Pasul 4: Pune la un loc laptele, untul, oul, esența de vanilie. Le vei turna apoi peste amestecul cu făină. Frământă aluatul și nu uita să adaugi și stafidele.
Pasul 5: Aluatul obținut va fi pus în formele de brioșe.
Pasul 6: Ocupă-te de topping: amestecă bine zahărul și scorțișoara. Îl vei turna apoi peste brioșe, cât mai uniform.
Pasul 7: Brioșele vor fi date la cuptor cam 20 de minute.
Surse:
www.bakedbyanintrovert.com; www.bbc.co.uk;www.theinternationalcookingblog.com
Surse poze:
www.facebook.com; www.youtube.com