4 lucruri pe care le-am conștientizat de Ziua Mondială a Sănătății Mintale

4 lucruri pe care le-am conștientizat de Ziua Mondială a Sănătății Mintale

Andreea Guică - Psiholog

E firesc ca atunci când sărbătorim ceva, să ne gândim mai în profunzime la lucrul respectiv. Așa se face că încă reflectez la ziua de azi, în care sărbătorim Ziua Mondială a Sănătății Mentale. Te invit și pe tine la reflectare și îți împărtășesc 4 lucruri despre sănătatea mintală pe care, cred eu, e bine să ni le amintim din când în când.

1. Nimic nu e în zadar

Unele persoane cred că tot ce li se întâmplă în viață e aleatoriu și că nimic nu are sens. Uneori și eu cred asta, însă chiar și dacă nu există un mare scop pentru suferința noastră (sau pentru orice altceva din viață), asta nu înseamnă că e lipsit de sens.

Da, poate nu „ne-a fost scris” să ne accidentăm, sau să intrăm în depresie, dar asta nu înseamnă că ceea ce am simțit și am gândit a fost în zadar.

La finalul furtunii emoționale cu care ne luptăm, vom ieși la lumină și nu oricum, ci mai rezilienți, mai puternici. Ne vom cunoaște mai mult pe noi și vom fi mai conștienți de abilitățile pe care le avem; iar dacă în viitor ne vom mai confrunta cu aceeași problemă, vom ști cum să o gestionăm mai bine.

Uneori, avem nevoie să cădem foarte tare, ca să ne apreciem mai mult viața, sau ca să înțelegem că timpul e mult prea prețios pentru a-l pierde cu lucrurile neînsemnate care ne aduc un stres inutil. 

Alteori, avem nevoie să cădem foarte tare, ca să înțelegem că avem propriile noastre limitări și că e normal să fie așa. Nu avem tot timpul din lume, toate resursele din lume, toate încercările din lume; avem doar aici și acum, iar asta ne ajută să facem alegeri (mai) bune pentru noi.

ilustratie sanatate mentala

2. Vindecarea ia timp 

Nu știu cum arată vindecarea pentru tine, însă pot să îți spun că orice drum alegi ca să ajungi acolo, va fi unul lung.

Atunci când vorbim despre suferința profundă, vorbim și despre traumă.

Trauma este un eveniment profund stresant pentru psihicul nostru, care ne afectează mult timp după ce s-a întâmplat. Atât de mult timp, până ce îi vom acorda atenție.

Eu mă gândesc la traumă ca o rană nevindecată, din care curge sânge imediat ce o atingi. La cea mai mică atingere, sângerează; iar dacă vrem să o vindecăm, trebuie să avem curajul să ne uităm la ea și să înțelegem că e nevoie de timp până ce se va cicatriza.

În procesul nostru de vindecare, vom atinge de multe ori rana. Uneori mai tare, alteori mai mai încet, dar ea va sângera de fiecare dată. Uneori ne va durea și ne va fi greu să oprim sângerarea. Poate ne vom întreba dacă se va vindeca vreodată, sau totul e în zadar. E firesc să ne punem întrebarea asta, pentru că uneori, obosim.

Totuși, trebuie să fim constanți și să ne uităm la ea, să o îngrijim. În fiecare zi. Chiar dacă doare mai mult decât în ziua precedentă.

Într-un final, atunci când psihicul nostru va fi pregătit, rana se va închide.

 3. Suportul emoțional e cea mai bună resursă

Cel mai lung studiu din istorie despre fericire, încă în desfășurare, a început în 1938 și a fost realizat de către cercetătorii de la Harvard. Aceștia au adunat 724 de oameni din diferite colțuri ale lumii, adolescenți la vremea respectivă. Pe parcursul studiului, participanții au răspuns la mai multe întrebări, despre starea lor de bine.

Cu alte cuvinte, au fost întrebați constant (la fiecare 2 ani) ce îi face fericiți. Rezultatul continuă să fie același ca și atunci: relațiile pozitive. 

Avem, deci, o dovadă de nestrămutat cu privire la fericirea noastră: faptul că relațiile pozitive din viața noastră reprezintă predictorul numărul 1 pentru o viață fericită.

Să fiu sinceră, dacă aș fi participat la studiu și eu aș fi răspuns la fel. 

ilustratie cu maini, fata si inima

De fiecare dată când am avut parte de o durere profundă, principalul lucru care m-a ajutat a fost să mă descarc, să fiu ascultată, îmbrățișată. La polul opus al suferinței, răspunsul meu e același.

De fiecare dată când am fost fericită, sau când am primit o veste bună, primul lucru pe care am vrut să îl fac a fost să o împart cu cei dragi.

Aproape fiecare amintire frumoasă pe care o am e cu cineva, sau despre cineva.

Te invit și pe tine să te gândești la asta și dacă te regăsești în ceea ce am spus, mulțumește cuiva drag că a fost lângă tine, la bine și la rău. 

Spune-le oamenilor ce simți pentru ei, pentru că merită să știe. 

Cine știe, poate și tu, la rândul tău, vei primi o mulțumire din partea cuiva, pentru că ai fost lângă el când a avut nevoie.

4. Treci de la autoagresiune la autocompasiune

Cum spuneam, uneori suntem obosiți să mai simțim. Orice. În momentele grele, avem tendința să dăm vina pe noi. Ne spunem lucruri de genul: „De ce nu-mi mai revin odată?”; „Cât voi mai fi în depresie?”; „Ce fac greșit?”, iar cu aceste gânduri nu facem altceva decât să ne autoagresăm.

Nu e nimic greșit în felul în care ne simțim. Emoția nu e rațiune, ea doar e, așa că nu trebuie să o despicăm în 4, trebuie să o trăim și apoi să o lăsăm să plece.

Emoția (suferința) pe care o simțim e deja destul de grea, ca să mai plusăm și cu gânduri autocritice. În zilele negre, corpul și mintea noastră depun un efort mare ca să ducă acea suferință.

Dureri de cap, de stomac, plâns incontrolabil, tremurături, senzație de greață, slăbiciune, palpitații, oboseală, apăsare în piept, senzația că nu poți să respiri, toate acestea necesită extrem de mult efort. Așa că, gândește-te pentru o secundă la corpul tău și mulțumește-i că încă e aici cu tine, că te menține în viață, că te apără…toate în timp ce el suferă.

ilustratie o fata mare care tine o fata mica in maini

Autocompasiunea e un sentiment minunat, de care suntem toți capabili. 

Nu trebuie să facem totul perfect, nu trebuie să fim cei mai puternici, nu trebuie să facem tot ce ne-am propus în ziua respectivă.

Uneori, puterea înseamnă să te ridici din pat, să faci un duș, să suni pe cineva, sau să îți iei o pauză când ai nevoie.

E important să faci, nu contează cât de bine. Până la urmă, tot ce putem face este să încercăm. Cât și cum iese, e mai puțin relevant.

Îți trimit o îmbrățișare virtuală, care sper să rămână cu tine, la fel ca și rândurile mele. 

Surse foto: istockphoto

Articolul urmator
Ce facem atunci când descoperim că un copil este abuzat?
Ce facem atunci când descoperim că un copil este abuzat?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Sistem de evaluare a sănătății mintale a cadrelor didactice cu psihiatri și vize anuale. Ce schimbări se solicită în Educație
  Sistem de evaluare a sănătății mintale a cadrelor didactice cu psihiatri și vize anuale. Ce schimbări se solicită în Educație

  Noul secretar de stat în Ministerul Educației, Antoneta Bolchiș solicită un sistem de evaluare a sănătății mintale a cadrelor didactice cu psihiatri și monitorizarea anuală a...

  Cum s-a sărbătorit Ziua Mondială a Animalului la un adăpost de animale din București
  Cum s-a sărbătorit Ziua Mondială a Animalului la un adăpost de animale din București

  Ziua Mondială a Animalului se sărbătorește în fiecare an, pe data de 4 octombrie. În ultimii 12 ani, cei de la Mars Petcare România au petrecut această zi ca voluntari...

  „WATER SONG” - mesajul copiilor din România transmis de Ziua Mondială a Apei a ajuns la peste 3.000.000 de persoane
  „WATER SONG” - mesajul copiilor din România transmis de Ziua Mondială a Apei a ajuns la peste 3.000.000 de persoane

  Doar în trei zile de la lansarea sa de Ziua Mondială a Apei, pe 22 martie, mesajul copiilor din România a ajuns la peste 3.000.000 de persoane. Videoclipul „WATER...

  Studiu: stilul de parenting ostil influențează apariția problemelor mintale la copii
  Studiu: stilul de parenting ostil influențează apariția problemelor mintale la copii

  Atunci când vine vorba despre parenting, nu există o singură metodă care să funcționeze la fiecare familie. Mai mult, pa parcurs, părinții își mai schimbă stilul de...

  Povestea Almei, fetița de numai 7 ani din Cluj, care s-a calificat direct în finala mondială a Olimpiadei de Limba Engleză de la Roma
  Povestea Almei, fetița de numai 7 ani din Cluj, care s-a calificat direct în finala mondială a Olimpiadei de Limba Engleză de la Roma

  La doar 7 ani, Alma se mândrește cu o reușită impresionantă. Micuța elevă din Cluj-Napoca a ajuns în finala mondială a Olimpiadei de Limba Engleză de la Roma, a obținut...

  Soacra mea are probleme mintale și mă tem să-mi las fiica în grija ei
  Soacra mea are probleme mintale și mă tem să-mi las fiica în grija ei

  O femeie de peste hotare povestește despre relația dificilă pe care o are cu soacra ei, aparent o femeie dificilă cu care nu vrea să-și mai lase fiica.

  Imagini emoționante cu Leo Messi și copiii lui, după ce Argentina a câștigat Cupa Mondială
  Imagini emoționante cu Leo Messi și copiii lui, după ce Argentina a câștigat Cupa Mondială

  Leo Messi a sărbătorit prima sa victorie la Cupa Mondială alături de cele mai importante persoane din viața lui. Fotbalistul argentinian, în vârstă de 35 de ani - care a...

  5 lucruri pe care o mamă le-a învățat de la terapeut, care au ajutat-o să depășească depresia postnatală
  5 lucruri pe care o mamă le-a învățat de la terapeut, care au ajutat-o să depășească depresia postnatală

  Depresia postnatală este o realitate dureroasă, cu care se întâlnesc numeroase femei. Din fericire, ea poate fi depășită cu tratamentul potrivit (terapie, tratament...

  © 2023 Qbebe