Colțulcu
activități

Cum poţi construi un cort "homemade" pentru copilul tău

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe parcursul vacanţei mari, te străduieşti parcă mai mult că oricând să-i oferi copilului oportunitatea de a se juca în cele mai inedite moduri. Unul dintre acestea se referă la posibilitatea de a desfăşura activităţi ludice în spaţii mai  deosebite. Printre ele se numără şi corturile. Iată de ce te invităm să parcurgi articolul de mai jos pentru a afla cum poţi să confecţionezi câteva modele de corturi chiar acasă. Vei vedea că acestea pot fi adecvate atât spaţiului interior, cât şi celui exterior, fiind numai bune pentru zilele de vară.

I. Modele de corturi adecvate spatiului interior

I.1. "Cort-baldachin"

Acest model nu va fi dificil de realizat dacă vei urma paşii de mai jos:
• Vei face rost de un cerc de plastic cu anouri, care să se poată deschide.
• Îţi vei procura şi nişte perdele gata făcute (cu lăţimea de aprox. 1m), pe care le vei prinde de anourile de pe cercul de plastic. Ca lungime, perdelele ar trebui să aibă cam 2 m.
• Ia nişte bucăţi de panglică lată (cam de 5 cm) cu lungimea de cca.50 de cm. Înnoadă-le (cu un nod dublu) de marginile cercului de plastic, în spaţiul ce a rămas între cele două perdele. Capetele rămase libere vor fi iar legate într-o fundă.
• Cercul cu perdele va fi agăţat (cu ajutorul unui cârlig) în locul dorit.
Veţi obţine un fel de baldachin, ce se va încadra foarte bine în camera copilului tău, mai ales lângă pat, îmbiindu-l parcă să se aşeze să se odihnească, să se joace sau să răsfoiască poveştile preferate.

I.2. "Cort special pentru joaca"

Începe prin a lucra la structura cortului, ţinând cont de următoarele instrucţiuni:
• Pregăteşte nişte şipci de lemn (cu lăţimea de 4-5 cm), două pentru a forma structura din faţă şi două pentru a o forma pe cea din spate. Încrucişează-le, neuitând să dai (cu ajutorul unei bormaşini) nişte găuri chiar în locul în care şipcile se intersectează. Prin cele două găuri va fi introdusă o altă şipcă (cu ajutorul unor dibluri).
• Vei mai caută nişte dibluri suplimentare ( de lemn, puse în alte găuri date cu bormaşina), precum şi alte şipci necesare pentru a definitiva structura cortului: două mai lungi (acestea vor fi montate, tot prin nişte găuri, în faţă şi în spatele cortului) şi una mai scurtă (fixată într-una dintre părţile laterale).
Urmează să pui la punct materialul ce va acoperi structura cortului:
• Optează pentru un material textil, cu textura similară unei feţe de masă. Vor fi tăiate bucăţi de material ce vor fi fixate de diblurile montate la capetele şipcilor.
• Va trebui ca materialul să ajungă atât pentru partea din spate a cortului, cât şi pentru cea din faţă. Părţile laterale vor fi lăsate libere.
Cortul va putea fi amplasat în orice loc din camera copilului, ce va fi încântat să-şi invite acolo jucăriile preferate.

I.3. "Cort din doua feluri de materiale" 

Ai în vedere instrucţiunile menţionate pentru a obţine un cort mai deosebit.
• Pregăteşte-ţi un cerc (hula-hoop) cu diametrul de aprox.50-60 cm.
• Cumpără aprox. 2, 7 m de material (cu lăţimea de 1 m) ce conţine bumbac şi 2,7 m de muselină albă (acest material este un fel de mătase; pentru cort vei avea nevoie de o bucată cu lăţimea de cca.2m).
• Cu ajutorul unui cuţit special pentru tăiat PVC-ul vei tăia cercul într-o parte. Pe acolo vei introduce bucăţile de material.
• Taie cele două tipuri de materiale în două secţiuni, unindu-le printr-o cusătură, astfel încât să obţii un dreptunghi.
• Că să te asiguri că intrarea în viitorul cort nu se va face cu dificultate, poţi să adaugi peste dreptunghi nişte fâşii de muselină albă. Le vei coase şi vei consolida marginile cu fierul de călcat.
• De asemenea, spaţiul va putea fi suplimentat prin coaserea unui fel de "buzunar" în partea superioară a "cortului", ce va avea dimensiunile pe care le doreşti.
• Nu uita să ascunzi tăietura de pe cerc cu ajutorul "buzunarului", pe care îl vei întări cu ajutorul unei benzi adezive. În plus, poţi roti materialele pentru că tăieturile să nu fie vizibile în partea din faţă.
• Asigura-te că materialele sunt distribuite cum trebuie pe cerc. În "buzunarul" obţinut anterior vei face 4 găuri (aflate la aceeaşi distanţă între ele) şi vei introduce prin ele sfoară din cânepă, ce va fi înnodată în jurul cercului.
• Leagă cele 4 bucăţi de sfoară într-un nod bine strâns.
• Din muselină rămasă vei confecţiona un pătrat. În centrul acestuia vei face o tăietură suficient de mare pentru ca prin ea să treacă nodul făcut din sfoară.
• Odată ce materialul acoperă nodul, poţi tăia excesul de sfoară.

Şi acest cort poate fi un bun loc de joacă pentru copilul tău, putând fi amplasat în orice spaţiu din casă.

II. Tipuri de corturi adecvate spatiului exterior

II.1. "Cort minimalist"

Iată un cort ce poate fi aşezat oriunde în grădina voastră. Pentru a-l asambla, veţi avea nevoie doar de două cearceafuri/orice alte bucăţi de material textil (subţire), de o sfoară sau de o frânghie pentru rufe, precum şi de nişte piroane pentu fixat cortul.
Tot ce vei avea de făcut este să legi frânghia/ sfoara de doi copaci, să aşezi bucăţile de material în părţile laterale şi să fixezi structura de pământ cu ajutorul piroanelor. Treaba va fi gata în doar câteva minute!

 

II.2. "Cort in stil teepee (cort de indieni)" 

Începe prin a-ţi strânge materiale precum:
• 6 pari
• o bucată de material în dimensiunile dorite
• nişte iută
• câteva cârlige de rufe
Vei lucra astfel:
• Înfige parii în pământ, formând un cerc.
• Parii vor fi uniţi în partea superioară, obţinând forma de cort de indieni şi îi vei înfăşura apoi cu iută. Când crezi că iuta este bine fixată, leag-o într-o fundă pentru a-ţi fi mai uşor să o îndepărtezi ulterior.
• Structura de "teepee" este gata, aşa că poţi să o acoperi cu materialul ales. Pur şi simplu vei înconjura parii cu acesta, lăsând marginile de jos libere. Pentru a-l fixa mai bine, poţi alătura cele două părţi ale materialului în partea superioară a parilor şi să le prinzi cu un cârlig de rufe; poţi adaugă încă două cârlige şi la baza celor doi pari din faţă.
• Asigură-te că materialul stă bine pe structura (poţi să scoţi bucata de iută), că o acoperă complet şi că eventual ai putea să-l foloseşti pentru a închide complet cortul. Mai poţi să apelezi la cârlige pentru a-l prinde în locurile în care ţi se pare că nu stă bine.
Cortul este gata, aşa că a venit timpul să-l transformi într-un loc de joacă foarte confortabil.

II.3. "Cort de vara"

Nici acest tip de cort nu se realizează greu. În plus, va constitui un loc de joacă bine-venit în zilele călduroase de vară.
Prima dată va trebui să cauţi un loc umbros în care să aşezi cortul.
După aceea vei recurge la următoarele materiale:
• un cerc hula-hoop (cu diametrul cât mai mare)
• ace de siguranţă
• sfoară
• panglici
• material textil
• foarfecă
• pernuţe şi paturi
Vei proceda astfel:
• Agaţă materialul de marginile cercului pur şi simplu îndoindu-l şi prinzându-l cu ace de siguranţă.
• Taie sfoara şi foloseşte-o pentru a obţine un fel de agăţătoare, necesară pentru a prinde cercul de un copac. Poţi recurge la două bucăţi de sfoară, pe care le vei lega în părţile opuse ale cercului. Încrucişează ulterior bucăţile de sfoară (tot cu ajutorul unei alte bucăţi de sfoară).
• Leagă de material panglici sau decorează cu orice alte ornamente ai la dispoziţie.
• Toată structura va putea fi agăţată de creangă unui copac.
• Adaugă pernuţe şi paturi pentru un decor cât mai primitor şi pentru un plus de confort.

 

Citeste si: Top 10 jucarii ingenioase pe care le poti face chiar tu

Surse:
http://www.alannageorge.com/2012/07/11/summer-day-camp-hula-hoop-hideout/
http://www.countryliving.com/diy-crafts/how-to/a2870/diy-canopy-bed-0709/
http://lifeasmama.com/10-awesome-fort-ideas-to-build-with-your-kids/
http://www.mamapapabubba.com/2013/06/03/super-simple-5-minute-backyard-teepee/
http://ohdeardrea.blogspot.ro/2011/07/play-tent-for-marlowe-for-me.html
http://speech-specialed.blogspot.ro/2012/07/how-to-make-sensory-tent-for-small.html

Surse poze:

www.youtube.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum poți construi o relație solidă și de încredere cu copilul tău
  Cum poți construi o relație solidă și de încredere cu copilul tău

  Fără îndoială, parentingul în zilele noastre este mult mai diferit față de acum 20 sau 30 de ani. Părinții sunt puși astăzi în fața unor dileme și provocări...

  Copilul tău învață ceva la școala online? Uite cum îți poți da seama
  Copilul tău învață ceva la școala online? Uite cum îți poți da seama

  Școala online în perioada pandemiei reprezintă o reală provocare atât pentru părinți, cât și pentru copii. Sunt situații în care copiii nu sunt atrași de...

  Începe eclipsa de Soare! Iată cum o poți vedea și ce să îl înveți pe copilul tău
  Începe eclipsa de Soare! Iată cum o poți vedea și ce să îl înveți pe copilul tău

  Joi, 10 iunie, va avea loc prima eclipsă de Soare din 2021 și va fi vizibilă parțial și în România. Află de la ce oră se va produce acest fenomen spectaculos și cum poate...

  Atenţie, părinţi! Avertismentele psihologilor sunt clare: "Să-ţi hrăneşti copilul în faţa televizorului este ca şi cum l-ai pune pe modul avion"
  Atenţie, părinţi! Avertismentele psihologilor sunt clare: "Să-ţi hrăneşti copilul în faţa televizorului este ca şi cum l-ai pune pe modul avion"

  Fie că ai de-a face cu un mic "mofturos" şi te străduieşti să apelezi la orice mijloace pentru a-l convinge să mănânce, fie că pur şi simplu nu îţi poţi desprinde...

  Dileme pe grupurile de mămici: "Cum o fac pe soacră să priceapă să nu îmi mai lege copilul cu panglici?"
  Dileme pe grupurile de mămici: "Cum o fac pe soacră să priceapă să nu îmi mai lege copilul cu panglici?"

  Relaţia dintre noră şi soacră a stârnit dintotdeauna controverse, de-a lungul timpului formându-se anumite "tipare" de gândire din acest punct de vedere. Printre cel...

  Video! Imagini sfâșietoare cu o mamă care își pierde copilul în apele Mediteranei: "Mi-am pierdut copilul! De ce eu? Unde este copilul meu?"
  Video! Imagini sfâșietoare cu o mamă care își pierde copilul în apele Mediteranei: "Mi-am pierdut copilul! De ce eu? Unde este copilul meu?"

  Numai o mamă poate înțelege drama prin care trece o femeie care își pierde copilul. Este cea mai mare durere din lume! Pe asta s-a bazat ONG-ul spaniol Open Arms când a...

  Am locuit un an într-un cort cu copiii mei pentru că nu ne puteam permite o locuință
  Am locuit un an într-un cort cu copiii mei pentru că nu ne puteam permite o locuință

  Mersul cu cortul reprezintă o provocare pentru majoritatea părinților, dar nu și pentru Jen și Sim Benson, doi părinți britanici care au fost nevoiți să locuiască, timp de un an...

  Are 11 ani și doarme într-un cort pentru a-i ajuta pe cei nevoiași
  Are 11 ani și doarme într-un cort pentru a-i ajuta pe cei nevoiași

  Printre copiii empatici, receptivi la nevoile celor din jur, se numără și Max Woosey, un băiețel de 11 ani din Marea Britanie. De mai bine de 1 an, el a ales să doarmă într-un...

  © 2022 Qbebe