Colțulcu
activități

Jocuri ce dezvoltă abilităţile de ascultare ale copilului

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Nu de puţine ori ţi s-a întâmplat să ai impresia că "vorbeşti cu pereţii" atunci când i te adresezi copilului tău sau să o auzi pe educatoarea sa că se plânge de faptul că acesta nu ascultă ceea ce i se spune. Adesea te îngrijorezi şi te întrebi dacă nu cumva este vorba despre o problema serioasă. Cu toate acestea, dacă iei în considerare opiniile specialiştilor, potrivit cărora "majoritatea copiilor au tendinţa de a avea abilităţi de ascultare puternic selective, receptând doar ceea ce le convine să audă" şi că "abilitatea copiilor de a ascultă se dezvoltă treptat, asemenea muşchilor, având nevoie să fie exersată", te vei mai linişti. Practic, se recomandă ca micuţii să fie implicaţi, de la o vârstă fragedă, în tot felul de activităţi, ce le vor fi benefice din mai multe perspective, cum ar fi: să distingă corect sunetele şi direcţia din care vin acestea, să-şi aducă aminte ceea ce au auzit de la cei din jur, să facă legătura între persoane şi vocea lor, să recepteze corect instrucţiunile primite etc.. Iată de ce te invităm să descoperi, în articolul de mai jos, câteva exemple de jocuri, pe care le puteţi desfăşura cu uşurinţă la voi acasă şi care îţi vor ajuta copilul să dobândească şi să-şi perfecţioneze abilităţi de ascultare ce-i vor fi utile pe parcursul întregii vieţi.

1."Cine e mai ascultător?"

Alege una dintre jucăriile favorite ale copilului (mai mare de 2 ani şi jumătate) sau pur şi simplu apelează la o marionetă (o poţi confecţiona chiar tu dintr-o şosetă, pe care să lipeşti ochisori plastic şi să-i coşi un năsuc şi o guriţă) pentru a-l stimula să te asculte când îi ceri ceva.
Provoacă-l pe micuţ la un joc de rol , intitulat "Cine e mai ascultător?". Astfel, atât el, cât şi jucăria/marionetă vor trebui să facă anumite lucruri pe care le vei cere tu. Spre exemplu, vor trebui să adune jucăriile, să se spele pe mânuţe înainte de masă, să se ducă repede la culcare etc.
Chiar dacă de obicei copilul nu este dornic să facă toate aceste, va fi tentat să i se alăture jucăriei/marionetei, pe care o percepe ca pe un prieten. Mai mult, îi va surâde ideea de competiţie şi va fi nerăbdător să-şi întreacă prietenul/prietena.
Dacă îţi vei antrena copilul de mai multe ori într-o asemenea activitate îl vei putea familiariza cu receptarea şi executarea unor instrucţiuni, evitând totodată apariţia unor mici tensiuni legate de reticenţa copilului în a-ţi respecta o rugăminte.

2."Ascultă cu atenţie!"

Orientează-te către un zgomot care nu se află în imediata voastră apropiere. De pildă, ia în considerare sunetul aspiratorului de la vecinii de alături. Atrage-i atenţia copilului (începând cu vârsta de 2 ani şi jumătate- 3 ani), spunându-i: "Ascultă! Auzi cum face aspiratorul vecinei?". Ascultaţi câteva minute în tăcere.
Roagă-l pe copil să-ţi arate de unde crede că vine zgomotul respectiv şi apoi să imite ceea ce aude. În cazul în care nu reuşeşte, ajută-l şi distraţi-vă împreună.
Nu numai că va învăţa să asculte cu atenţie sunetele din jur, dar îşi va îmbunătăţi şi capacitatea de concentrare.

 

 

Citeste si: 10 Jocuri pentru dezvoltarea atentiei

3. "Cursa cu obstacole" 

Creează "o cursă cu obstacole" chiar la voi acasă, îmbinând exersarea abilităţilor de ascultare cu dezvoltarea motricităţii şi capacităţii de concentrare.
Tot ce ai de făcut este să pregăteşti un traseu, pe care să aşezi "obstacole" precum: perne, scăriţe, cercuri, mingiuţe etc. Roagă-l pe copil să se deplaseze pe acest traseu urmând numai instrucţiunile tale.
Ai mare grijă să-ţi supraveghezi cu mare atenţie copilul (de la 3 ani în sus) pe toată durata activităţii, evitând producerea unor eventuale accidente.

Citeste si: 10 Jocuri pentru copii ce implica activitate fizica

4."Ghiceşte despre cine este vorba!"

Înregistrează pe o casetă diverse sunete, cum ar lătratul unui câine sau zgomotul blenderului din bucătărie. De asemenea, vei face rost de nişte imagini cu fiinţele şi obiectele ce produc acele zgomote.
Spune-i copilului (mai mare de 3 ani şi jumătate) să asculte caseta şi să-ţi spună cine scoate sunetele pe care le aude, identificând acele obiecte/fiinţe în imaginile avute la îndemână.

Prin intermediul acestei activităţi copilul îşi va dezvolta nu numai capacitatea de asculta şi recepta corect ceea ce aude, ci şi capacitatea de concentrare şi perspicacitatea.

5. "Găseşte telefonul care trebuie!" 

Pentru această activitate va trebui să aveţi la dispoziţie două telefoane mobile vechi (dar care sună încă).
Fără să fii văzută, ascunde telefoanele, sună pe ambele şi roagă-l pe copil (de la 4 ani în sus) să găsească telefonul cu un anumit sunet. Telefoanele vor fi lăsate să sune pe tot parcursul demersului de căutare.
Copilul va fi încântat să pornească la "vânătoarea de telefoane" şi îşi va dezvolta capacitatea de a asculta cu atenţie şi de a recepta corect sunetele auzite.

6."Vei face ceea ce spun, nu ceea ce fac !"

Iată cum îţi poţi obişnui copilul (începând cu vârsta de 4 ani) să se concentreze mai mult pe ceea ce aude decât pe ceea ce vede.
Încercaţi o variantă inedită a tradiţionalului "Simon spune...". Practic, micuţul va trebui să execute ceea ce aude, nu ceea ce vede că vei face tu.
Pur şi simplu vei stă în faţa copilului şi îi vei da o anumită instrucţiune, dar mişcările pe care le vei execută nu se vor potrivi deloc cu această.
Schimbaţi ulterior rolurile, lăsându-l pe copil să formuleze instrucţiunea şi să execute mişcările dorite, în timp ce tu va trebui să le faci pe cele corecte.

7."De unde vine sunetul?"

Gândeşte-te la un tip de sunet pe care copilul (începând cu vârsta de 4 ani) îl cunoaşte bine (de exemplu, sunetul unei tamburine de jucărie sau a unui fluier). Îl vei lega la ochi şi, deplasându-te prin cameră, vei produce acel sunet, rugându-l să identifice locul de unde îl aude. Faceţi şi schimb de roluri.
Datorită acestei activităţi copilul se va concentra mai bine şi va recepta corect locul din care aude sunetele.

8."Lanţul poveştilor"

Cu ajutorul mai multor participanţi (de la 4 ani în sus), puteţi crea poveşti originale.
Unul dintre ei va începe povestea cu "A fost odată ca niciodată...". Următorul va continua povestea cum va dori. Se va proceda la fel şi mai departe, până la finalizarea acesteia.
Activitatea îi va ajuta pe copii să înveţe să-i asculte cu atenţie pe ceilalţi, să se concentreze, dar le va îmbogăţi considerabil şi vocabularul.

 

Surse:
http://www.allparenting.com/my-family/articles/967163/tips-for-teaching-listening-skills
http://www.babycenter.com/0_fun-activities-to-promote-listening-skills_64504.bc
http://childhood101.com/2011/02/literacy-spot-7-five-simple-listening-games/
http://mosswoodconnections.com/wp-content/uploads/2013/10/Do-As-I-Say-Not-As-I-Do.pdf
http://www.neverendingstories.co.za/educational-resources/item/2-developing-effective-listening-skills-in-children.html
http://www.parents.com/toddlers-preschoolers/development/social/games-to-get-toddlers-to-listen/

Surse poze:
http://www.sesamestreet.org/cms_services/services?action=download&uid=1e820902-8c59-400b-ba06-ce2201591da7

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
  10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

  În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca...

  Educația timpurie: 6 exerciții pentru a dezvolta logica preșcolarilor
  Educația timpurie: 6 exerciții pentru a dezvolta logica preșcolarilor

  Gândirea logică presupune realizarea de raționamente și folosirea informațiilor de care dispunem pentru a putea forma concluzii, dar pentru ca acest proces să fie posibil este...

  Dezvoltă comunicarea eficientă între tine și copilul tău
  Dezvoltă comunicarea eficientă între tine și copilul tău

  Consolidarea relațiilor dintre părinți și copii necesită muncă și efort. Meseria de părinte este una dificilă, dar prin menținerea unei relații apropiate și a unei comunicări...

  Un tată a cheltuit la jocuri de noroc banii pentru facultate ai copilului
  Un tată a cheltuit la jocuri de noroc banii pentru facultate ai copilului

  Costurile care țin de taxele pentru educația din învățământul superior nu sunt deloc mici. În aceste condiții, pentru a nu se ajunge la efectuarea unor...

  Lumea magică a copilăriei: trei jocuri pentru bebeluși practicate de părinți
  Lumea magică a copilăriei: trei jocuri pentru bebeluși practicate de părinți

  Jocurile distractive pentru copii, care pot stimula abilitățile și dezvoltarea acestora, nu trebuie să fie complexe, însă trebuie practicate frecvent.

  5 obrăznicii ale copilului pe care le face din cauza ta
  5 obrăznicii ale copilului pe care le face din cauza ta

  Nici unui părinte nu-i convine să fie criticat pentru felul în care și-a educat copilul. Atunci când micuții noștri sunt din cale afară de obraznici, agresivi sau imposibil...

  Ghid de la medic pentru erupțiile cutanate ale copilului: cum le recunoști
  Ghid de la medic pentru erupțiile cutanate ale copilului: cum le recunoști

  Erupțiile cutanate ale copilului sunt de felurite tipuri și sunt dificil de recunoscut doar din privire. Află în continuare care sunt sfaturile de care trebuie să ții cont, precum...

  Asigurarea nevoilor de nutriție și metabolism ale copilului: ghid pe vârste
  Asigurarea nevoilor de nutriție și metabolism ale copilului: ghid pe vârste

  Pe măsură ce se dezvoltă și își diversifică activitățile, copilul va avea nevoie de tot mai multă energie pe care să o utilizeze pentru a putea descoperi lumea din jur....

  © 2022 Qbebe