Colțulcu
activități

Jocuri cu bile colorate pentru toate vârstele

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Fie că suntem mici, fie că suntem mari, atunci când avem în faţă nişte bile colorate le asociem aproape automat cu ideea de joacă. Având în vedere acest lucru, dar şi numeroasele beneficii pe care jocurile cu bilele colorate le pot avea pentru copii şi nu numai (de exemplu, vor contribui la îmbunătăţirea coordonării mâna-ochi, vor stimula capacitatea de atenţie, capacitatea de concentrare şi perseverenţă în atingerea unui scop etc.), în rândurile de mai jos veţi găsi câteva sugestii de asemenea jocuri. Indiferent de variantele alese, cu siguranţă vă veţi distra şi veţi învăţa lucruri noi. Să aveţi poftă de joacă!


I. Jocuri cu bile colorate, numai bune pentru a se desfăşura individual

I.1. "Urmăresc biluţa"

Dacă ai la îndemână o tavă din material plastic (preferabil albă) şi mai multe bile colorate (tot din plastic), îţi poţi implica micuţul (începând chiar de la 1 an/1 an şi jumătate) într-un joc simplu, dar care îi va aduce numeroase beneficii: va începe să-şi dezvolte coordonarea mână-ochi, capacitatea de concentrare, se va obişnui să mânuiască obiecte pe o suprafaţă alunecoasă şi va începe să înţeleagă relaţia cauză-efect (în sensul în care va începe să-şi dea seama că, mişcând bilele, acestea vor începe să re rostogolească)
Că să-i stârneşti interesul, lasă-l pe copil să-şi aleagă singur bilele pe care va dori să le rotogoleasca. La început, îi vei face tu o mică "demonstraţie", arătându-i cum să le dea drumul din mânuţa bilelor pentru că acestea să înceapă să se rostogoleasca.
Vei observa că, treptat, copilul va fi din ce în ce mai curios să vadă cât se vor mişca bilele, fiind atras şi de culorile acestora. Le va urmări cu privirea şi va dori să reia mişcările, bucurându-se de "dansul" bilelor pe tavă.

Joc Urmaresc bilele

I.2. Să învățăm culorile cu ajutorul bilelor

Inclusiv copiii mai mici (sub vârsta de 3 ani) pot învăța mai ușor culorile cu ajutorul unui joc foarte simplu.
Tot ce vei avea de făcut va fi să-i prezinți copilului tău mai multe mingi colorate, pe rând. Repetați-le de mai multe ori, până când vezi că acesta le recunoaște cât de cât ușor.
După aceea îi vei arăta câte una și îl vei întreba ce culoare este. următoarele!

  Citeste si: Idei de jocuri cu materiale refolosibile

I.3. "Drept la ţintă!" Joc Drept la tinta

Oferă-i copilului mai multe bile de colorate (din material plastic) şi aşează, la o anumită distanţă de el, un coş de rufe din material plastic.
Mai întâi veţi repeta culorile bilelor pentru a te asigura că micuţul (mai mare de 2 ani şi jumătate) le recunoaşte.
Apoi vei aşeza coşul de rufe la o anumită distanţă de locul în care se află bilele şi îi vei arată cum să arunce cu câte o bilă, de o anumită culoare, pentru a nimeri la "ţintă" (coşul de rufe).
Începe să strigi câte o culoare şi vezi dacă reuşeşte să identifice bila corectă. Dacă da, lasă-l pe micuţ să arunce cu ea în coş. În cazul în care nu reuşeşte, arată-i tu, dar invită-l tot pe el să o arunce.Vă veţi juca până când acesta se plictiseşte.
Este o activitate care îl va familiariza pe copil cu mai multe culori şi îl va stimula să-şi dezvolte coordonarea mână-ochi.

I.4."Camionul/Basculanta cu bile ne învaţă să numărăm"

Acest joc cu bile colorate este nu numai distractiv, dar îl va ajuta pe copil (începând de la 3 ani) să se familiarizeze cu primele noţiuni matematice şi să fie receptiv la instrucţiunile primite.
Pregătiţi-vă cu:
• bile colorate (mai mari, din plastic)
• un camion/ o basculantă de jucărie
• coli albe de hârtie
• un marker
• farfurie de plastic/de hârtie
Într-o prima etapă va trebui să-l înveţi pe copil numerele de la 1 la 5. Exersaţi oricât este nevoie, astfel încât acesta să le recunoască uşor. De asemenea, învaţă-l şi să numere, realizând corespondenţa dintre număr şi cantitatea de obiecte. Repetaţi cât mai mult.
Abia după aceea veţi organiza jocul propriu-zis.
Vei face mai multe bileţele, pe care vei scrie câte un număr (de la 1 la 5). Bileţelele vor fi aşezate pe farfurie, cu faţa în jos (să nu se vadă bine numerele).
Te vei aşeza cu copilul într-un anumit loc, veţi avea la îndemână bilele colorate şi farfuria cu biletele. În schimb, la o anumită distanţă de voi, vei găsi un loc pentru camionul/basculantă de jucărie.
"Misiunea" copilului va fi să extragă de pe farfurie câte un bileţel cu număr, să ia cu el atâtea bile colorate cât indică numărul respectiv şi să le ducă în camion/basculantă. După aceea, trebuie să vină cu camionul/basculantă până la tine şi să descarce bilele.

Joc Invatam sa numaram cu basculanta cu bile colorate

Citeste si: Cum iti inveti copilul matematica:idei de activitati pe varste

II. Idei de jocuri cu bile colorate, potrivite să se desfăşoare în grup

II.1. "Bilele ne învaţă alfabetul" 

Va trebui să faceţi rost de următoarele:
• mai multe bile colorate (de plastic/cauciuc)
• coli albe de hârtie
• un marker permanent
• foarfeca
• lipici
• mai multe găletuşe (în funcţie de câte litere veţi avea)
Începe să-i înveţi pe copii câteva litere ale alfabetului. Nu te vei limita doar să le ştie denumirea şi succesiunea, ci şi să le scrie (exersaţi scrierea cu litere mari de tipar). Exersaţi oricât este necesar.
Vei lua mai multe bile şi veţi scrie cu markerul, pe fiecare bilă, câte o literă. Repetaţi literele de mai multe ori, astfel încât să existe mai mult de o bilă care să fie notată cu aceeaşi literă.
Veţi pregăti şi nişte bileţele de hârtie cu literele din alfabet învăţate. Acestea vor fi lipite pe câte o găletuşă.
După ce totul este gata, găletuşele vor fi aşezate pe un rând, la o anumită distanţă faţă de locul în care vor sta copiii.
Vei spune cu voce tare câte o literă, copiii vor trebui să caute toate bilele pe care este notată litera respectivă şi să le arunce în găletuşa ce are lipit pe ea bileţelul cu litera de care este vorba.
Nu numai că jocul îi va obişnui pe copii cu literele şi cu reprezentarea lor grafică, dar îl va stimula să-şi dezvolte coordonarea mâna-ochi şi atenţia. În plus, se poate desfăşura atât în interior, cât şi în aer liber.

Bile colorate intr-o galetusa verde

Citeste si: 8 jocuri ce il invata pe copil literele alfabetului

II.2. "Paraşuta"

Este un joc de grup, la care sunt aşteptaţi participanţi de toate vârstele.
Va trebui să faceţi rost de o bucată mare de material textil (ideal este unul sintetic, care alunecă) şi de cât mai multe bile colorate.
În ce va consta jocul: pur şi simplu veţi lua materialul şi îl veţi ridica deasupra capetelor voastre, ţinându-l de margini. Cineva va aşeza pe el bilele.
Obiectivul este că, în timp ce veţi mişca materialul în toate părţile, bilele să se poată menţine pe el.

Copii ce se joaca cu bile colorate, pe o panza ca de parasuta

 

II.3."Bilele colorate ajung în căsuţele lor" Joc Bilutele in casutele lor

"Căsuţele" bilelor voastre vor fi nişte cutii de carton. Acestea vor fi aşezate pe podea, pe un rând, cu distanţă între ele (această va fi stabilită în funcţie de vârstă şi abilităţile participanţilor). Pe fiecare cutie se va lipi un bileţel cu punctajul pe care îl are cutia respectivă.
Se vor lua cât mai multe bile colorate (preferabil din material plastic). Fiecare va primi un anumit număr de bile (cei mai mici vor primi mai multe, având dreptul la mai multe încercări, iar cei mai mari vor primi doar 1-2 bile).
Bilele vor fi aruncate (de la o distanţă stabilită în prealabil) în orice cutie. Dacă se nimereşte "tinţa" aleasă, se va primi numărul de puncte înscris pe bileţelul lipit pe cutie. În funcţie de numărul de bile ajunse într-o anumită cutie, punctajul se va multiplică. Va câştiga cel care a acumulat cele mai multe puncte.
Jocul le va fi util copiilor întrucât le va dezvoltă coordonarea mână-ochi şi capacitatea de concentrare.

II.4."Suflăm numai în bilele potrivite"

Faceţi rost de mai multe bile colorate (din cele care sar), de câte un pai de plastic pentru fiecare participant şi de un instrument de măsurare a timpului (poate fi chiar telefonul mobil). Aveţi grijă să existe mai multe bile de acelaşi fel (cu aceleaşi culori sau modele). Se va stabili câte un punctaj pentru fiecare tip de bilă.
Bilele vor fi împrăştiate pe o suprafaţă plană (de exemplu, pe podea).
Când se va da startul, toţi care participă vor trebui să se aşeze pe burtă, să-şi ia câte un pai şi, fără să se ajute de mâini, să sufle în tipul de bilă indicat, deplasând-o cât mai mult pe podea.
Cel care va reuşi să deplaseze cât mai mult, în cel mai scurt timp, modelul de bilă indicat, va fi învingător.
Acest joc cu bile testează nu numai forţa participanţilor, ci şi perseverenţa şi capacitatea de concentrare.

Jocurile cu bile colorate sunt versatile şi se pot desfăşura în mai multe tipuri de locaţii. Voi către ce variante v-aţi orienta ca să vă distraţi cât mai mult?

Surse:
http://blog.partypieces.co.uk/kids-birthday/games-activities/top-10-summer-party-games/
http://www.emmaschildcare.com/blog/2012/07/19/Carboard-Tubes-and-Balls.aspx
http://www.learnwithplayathome.com/2012/06/baby-play-roly-bowl-y.html
http://littlebinsforlittlehands.com/simple-indoor-gross-motor-play-recycled-cardboard-box-ball-game/
http://picklebums.com/five-fun-family-challenges/
http://www.somedayilllearn.com/alphabet-balls/
http://www.teaching-tiny-tots.com/toddler-activities-colored-balls.html
http://www.toddlerapproved.com/2012/06/cool-math-activities-for-kids-stroller.html

Surse poze:
www.youtube.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Intră în universul păpușilor Elijoy – colorate, vesele și sustenabile
  Intră în universul păpușilor Elijoy – colorate, vesele și sustenabile

  Atunci când alegi să dăruiești o păpușă copilului tău, îți dorești calitate, atenție la detalii, dar mai ales alegi să oferi ceva deosebit, diferit de genericele...

  11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!
  11 remedii pentru gripa sau raceala micutului tau. Toate sunt la indemana ta!

  Cand cel mic stranuta, tuseste si ii curge nasucul, parintii se grabesc sa dea fuga la farmacie sau alearga catre dulapiorul cu medicamente, ca sa gaseasca remediul salvator. Pediatrii atrag...

  Ce este saltul mental, cum se manifestă și care sunt vârstele la care are loc
  Ce este saltul mental, cum se manifestă și care sunt vârstele la care are loc

  Saltul mental este evoluția psihică a bebelușului, pasul pe care îl face pentru a trece de la stadiul de nou-născut la cel de bebeluș în toată regula. Practic, bebe trece...

  Lege: copiii vor avea voie să se joace jocuri online numai 3 ore pe săptămâna în China
  Lege: copiii vor avea voie să se joace jocuri online numai 3 ore pe săptămâna în China

  Jocurile video pot avea un impact pozitiv asupra copiilor și adolescenților, fiind capabile să să îmbunătățească atenția, atenția distributivă, vigilența și flexibilitatea...

  Stabilește acum toate detaliile pentru concediul din 2021! Uite ce prețuri sunt de Black Friday
  Stabilește acum toate detaliile pentru concediul din 2021! Uite ce prețuri sunt de Black Friday

  Planurile noastre de vacanță au cam fost năruite anul acesta de pandemia de coronavirus. Micile escapade, de 2-3 zile, la munte sau la mare, deși binevenite, nu au fost parcă nici pe...

  10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
  10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

  În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca...

  Primul caz grav de dependență de jocuri online din lume: copilul a stat internat 2 luni în spital
  Primul caz grav de dependență de jocuri online din lume: copilul a stat internat 2 luni în spital

  Un adolescent a stat două luni internat în spital după ce a devenit dependent de un joc video! Băiatul în vârstă de 15 ani a fost spitalizat după ce a început...

  Cinci jocuri potrivite pentru călătoriile cu mașina
  Cinci jocuri potrivite pentru călătoriile cu mașina

  Urmează perioada concediilor și cu toții ne dorim drumuri liniștite și, mai ales, copii fericiți de-a lungul călătoriei. Așadar, pentru a reuși această performanță este...

  © 2022 Qbebe