Colțulcu
activități

O oră pe zi cu copilul: activități casnice amuzante

O oră pe zi cu copilul: activități casnice amuzante

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Ca părinți, ne dorim ca în timpul pe care îl petrecem alături de copiii noștri aceștia să aibă parte de multă bunădispoziție, dar și să învețe lucruri noi. Dacă vrem să ne îndeplinim ambele obiective, este potrivit să-i antrenăm pe copii în tot felul de activități casnice. Chiar dacă, inițial, este posibil va aceștia să nu fie prea încântați, treptat vor descoperi că și astfel de activități pot fi amuzante. În plus, își vor dezvolta tot felul de abilități, ce le vor fi utile toată viața și vom petrece timp suplimentar împreună. Nu mai stați pe gînduri, alegeți oricare dintre activitățile de mai jos, puneți-vă pe treabă și distrați-vă cum puteți mai bine!

Apel către părinții din România: petreceți minimum o oră de calitate pe zi cu copiii voștri!

Specialiștii atrag atenția că măcar o oră de calitate pe zi petrecută cu copiii ar putea preveni tulburările comportamentale din ce în ce mai răspândite în rândul celor mici, inclusiv ale sindromului ATCP (Angered Temper Choleric Progression, care mai poate fi tradus și ca Absența Timpului de Calitate cu Părinții). Studiile arată că părinții români reacționează când copiii lor au probleme de sănătate fizică, dar nu sunt preocupați de sănătatea emoțională a celor mici. Psihologii subliniază că majoritatea tulburărilor de comportament specifice sindromului ATCP (www.sindromatcp.ro) la copii se pot rezolva dacă părinții le dedică timp de calitate, însă îngrijorarea specialiștilor este că aceștia nu știu ce înseamnă această noțiune și nu o aplică. Conform experților, timp de calitate nu înseamnă timp petrecut în aceeași cameră, ci ca părinții să fie prezenți 100% în relație, oferindu-le copiilor întreaga atenție.

Citește și: Tot mai mulți copii manifestă simptome ale sindromului ATCP (Absenţa timpului de calitate cu părinţii)

Activități casnice amuzante, adecvate „piticilor” (începând cu vârsta de 3 ani)

Sa punem rufele la uscat
Va fi o plăcere pentru micuțul tău să agațe și el pe o sfoară tot felul de rufe, mai ales dacă ai la dispoziție cârlige mici și colorate. În plus, implicându-l în această activitate, își va dezvolta musculatura mâinii și își va îmbunătăți controlul asupra degetelor în momentul în care va trebui să apese pe cârlige pentru a prinde lucrurile.
Pentru a putea să vă faceți treaba veți avea nevoie de:
• sfoară, sârmă, o coardă etc.
• cârlige mici și cât mai variat colorate
• lucruri de agățat (preferabil lucrușoare ale copilului)
• două lucruri de care să poți fixa sârma/sfoara/coarda

După ce îi faci o mică „demonstrație”copilului, legată de cum trebuie să lucreze cu cârligele, lasă-l să exerseze cât mai mult. Poți să-l implici inclusiv într-o activitate de consolidare a cunoștințelor despre culori, sortând cârligele pe culori.
Nu în ultimul rând, dacă vreți să faceți mișcare după ce vă finalizați treaba, puteți să fixați sârma/sfoara/coarda astfel încât să vă jucați „limbo”.

Fetita intinde rufele cu mama

Să lustruim diverse suprafețe
Copiilor le place să dea cu cârpa prin diverse locuri.
Pune-i la dispoziție o cârpă curată, moale și puțin umedă, pe care să o poată manipula cu ușurință. Va fi o excelentă ocazie pentru îmbunătățirea motricității la nivelul mânuțelor, dar și pentru familiarizarea conceptelor de „curat”/„murdar”.
Și dacă vrei să vă înveseliți cu adevărat, puteți să lustruiți o suprafață mai mare (de exemplu, o masă) în timp ce dansați pe o muzică ritmată.

Activitate casnica pentru copii: lustruim prin casa

„La spălat mașina”
În special băiețeii vor fi încântați să vă ajute când spălați mașina acasă. Cu atât mai mult cu cât afară este cald și pot profita și de un scurt „bălăcit” în apă, distracția va fi dublă!
Tot ce vă trebuie sunt niște:
• bureți
• găleți
• cârpe

De asemenea, pentru un plus de amuzament, puteți să apelați la un pistol cu apă, la un furtun sau la orice alt dispozitiv menit să vă ajute la limpezit.
Arătă-i copilului cum să execute mișcările necesare pentru a curăța mașina și pentru a limpezi ustensilele folosite și lasă-l ulterior să se descurce cât mai mult singur. Îi va plăcea să îi ajute pe mami sau pe tati la o așa treabă și își va dezvolta îndemânarea.

Baietel ce participa la spalarea masinii

Citește și: 10 Jocuri pentru a dezvolta independenta copilului

„Azi ce mai facem de mâncare?Activitate casnica pentru copii: gatitul
Copiilor le place să fie implicați în activități culinare . Așa că nu te mira că al tău micuț va fi mai mult decât bucuros când îl vei lua pe lângă tine la bucătărie pentru a găti ceva simplu, dar delicios.
Optează pentru un preparat care să nu presupună „operațiuni” prea complicate. De pildă, pregătiți niște brioșe cu banane.
Este foarte important să aveți la îndemână ustensile de bucătărie pe măsura copilului, precum: un castron mai mare, cu mâner, pentru punerea la un loc a ingredientelor, un mixer vertical (pentru zdrobirea ingredientelor), niște castronele din materiale cât mai ușoare, linguri de lemn, un suport de lemn pentru tocat, cuțite de plastic, o mică sită, căni de măsurat (din material plastic).
Tu vei fi cea care va fi atentă la cantitățile ingredientelor necesare, pe care le vei pune în castronul mare, în care se vor amesteca toate. Îndrumă-ți copilul pentru a le zbrobi și a obține un amestec omogen.
Nu te feri în a-l lăsa singur să decojească bananele, precum și să le felieze, ajutându-se de un cuțit de plastic. Va deveni mai îndemânatic, mai concentrat asupra unei activități și mai dornic să participe la activitățile din bucătărie.
După ce toate ingredientele vor fi pregătite așa cum trebuie, puteți să vă ocupați de amestecul final. Puneți-l apoi în forme de brioșe și la cuptor. Sigur copilul va fi satisfăcut pentru faptul că te-a ajutat și el!

„Îi fac baie jucăriei preferate”
Dacă vrei să-l înveți pe copil cât de importante sunt regulile de igienă, dar și că el este cel care trebuie să aibă grijă de propriile jucării, implică-l într-o activitate deloc dificilă: lasă-l să-și aleagă o jucărie și să o spele.
Tu doar îi vei oferi „recuzita” necesară (de exemplu, un lighean/o cădiță de plastic, gel de duș, săpun, un burete, niște cârpe, prosoape etc.) și îi vei arăta, la început, cum să procedeze. Apoi lasă-l pe el să se ocupe de jucărie, să vadă cât de frumoase devin lucrurile care sunt curate și îngrijite.

Activitate casnica pentru copii: spalarea jucariilor

Idei de activități casnice amuzante, numai bune pentru cei mai măricei (de la 4 ani în sus)

„Măturăm și dansăm!”
Dați drumul la o muzică antrenantă și măturați în diferite colțuri ale casei.
La început arată-i copilului cum să procedeze, după care lasă-l să manevreze singur mătura. Chiar dacă nu iese perfect de la început, nu te descuraja, ci laudă-l și stimulează-l să continue. Astfel, va deveni mai dornic să ajute și el la curățenia în casă, va învăța să fie mai răbdător și mai receptiv la ceea ce este în jurul său.

Maturam si dansam

„Ne întrecem la mașina de spălat!”
Este o activitate casnică amuzantă, dar care îl poate învăța pe copil să fie mai atent, mai responsabil și îl va familiariza cu un aspect esențial legat de viața practică.
Ce veți avea de făcut:
• Arată-i copilului cum să sorteze lucrurile înainte de a le introduce în mașina de spălat.
• Faceți o mică întrecere: cine va reuși, într-un anumit interval de timp, să separe cel mai repede hainele închise la culoare de cele deschise. Sau, pentru a complica puțin activitatea, faceți altfel: cine reușeste cel mai rapid să separe petele închise la culoare de cele deschise!

Intrecere la sortarea rufelor

„Să dăm cu aspiratorul și să ne distrăm!”
La fel ca și în cazul activității casnice precedente, copilul va fi fericit să se întreacă în timp ce participă la curățenie. Totodată, va înțelege mai bine cât este de importantă curățenia într-o casă și va deveni mai ordonat.
Preferabil este să aveți la îndemână un aspirator ușor, care să poată fi mișcat cu ușurință.
Pur și simplu alegeți o porțiune dintr-o cameră/o cameră pe care va trebui să o curățați într-un timp limitat.
Rugați pe cineva să vă dea startul și voi apucați-vă de treabă!

Baietel da cu aspiratorul

„Atenție la vase!”
Tot un fel de competiție poate fi organizată și în următorul context: când scoateți vasele din mașina de spălat vasele. Este esențial însă să stabiliți o limită de timp adecvată vârstei și abilităților copilului pentru ca acesta să nu se grăbească prea tare și să aibă loc tot felul de accidente.
Activitatea îl va obișnui pe copil să se concentreze, să fie atent, responsabil și, nu în ultimul rând, îl va ajuta să devină mai îndemânatic (nu va fi chiar simplu să nu spargă/ să nu scape pe jos vreun vas).

Intrecere la masina de spalat vase

„Să greblăm frunzele!”
Pentru a-l face pe copil să înțeleagă cât de important este ca și exteriorul casei să fie îngrijit, antrenați-l într-o activitate casnică simplă: colectarea și greblarea frunzelor uscate sau care sunt pur și simplu de prisos.
Nu numai că îi veți oferi șansa să facă mișcare, dar va învăța câte ceva despre unele unelte și cum să le utilizeze corect, va fi mai atent la lumea din jur și veți petrece timp împreună.
Desigur, pentru un plus de distracție, nimic nu vă oprește să colectați frunzele, să faceți grămezi și să vă jucați cu ele în diverse moduri!

Citește și: 10 ''lectii" de disciplina predate prin joc

Voi mai puteți da și alte exemple de activități casnice amuzante, care să fie pe placul celor mari și celor mici?

 

 

Surse:
www.fun.familyeducation.com; www.handsonaswegrow.com; www.kidspot.com.au; www.thehappyhousewife.com; www.workingmoms.about.com

Surse poze:
www.fitness.gov

Articolul urmator
Ce poți face cu cojile de ouă rămase după Paști: proiecte de artă cu copilul
Ce poți face cu cojile de ouă rămase după Paști: proiecte de artă cu copilul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  6 activități amuzante de interior pentru părinți și copii în zilele caniculare
  6 activități amuzante de interior pentru părinți și copii în zilele caniculare

  Simțim cu toții zilele caniculare, ne este din ce în ce mai greu să ieșim afară în timpul zilei, pentru că temperaturile cresc pe zi ce trece. Tocmai de asta, suntem...

  Soacra mea insistă să se mute cu noi ca să aibă grijă de copilul nostru, dar eu am nevoie de ajutor la treburile casnice
  Soacra mea insistă să se mute cu noi ca să aibă grijă de copilul nostru, dar eu am nevoie de ajutor la treburile casnice

  O femeie de peste hotare are nevoie de ajutor la treburile casnice din partea soacrei sale, însă aceasta refuză să o ajute, spunând că s-a mutat la ea acasă ca să o ajute...

  12 activități pe care le poți face la plajă cu copilul
  12 activități pe care le poți face la plajă cu copilul

  Pentru cei mai mulți dintre noi, vacanța de vară nu ar avea parcă același farmec dacă nu am petrece și câteva zile la malul mării. De altfel, cei mici sunt oricând...

  Activitățile casnice îmbunătățesc funcția cognitivă a copiilor
  Activitățile casnice îmbunătățesc funcția cognitivă a copiilor

  Încă din primii ani de viață ai copilului tău, te străduiești să găsești mereu soluții pentru a-i stimula dezvoltarea cognitivă. Astfel, alături de diferite jocuri,...

  O mamă are o listă cu treburi casnice pentru copilul eu de doi ani și este criticată în mediul online
  O mamă are o listă cu treburi casnice pentru copilul eu de doi ani și este criticată în mediul online

  Oare un copil de doi ani poate îndeplini o listă cu sarcini - menite, bineînțeles, pentru vârsta lui? Ne spune această mamă din SUA, care are câte o listă cu...

  Când trecem la ora de iarnă? Ceasurile se vor da cu o oră înapoi luna aceasta
  Când trecem la ora de iarnă? Ceasurile se vor da cu o oră înapoi luna aceasta

  Când trecem la ora de iarnă în 2021? Acesta ar putea fi ultimul an în care România trece la ora de iarnă, după ce în cadrul Comsiei Europene s-a cerut...

  Dovedit științific: De ce bărbații trebuie să se implice mai mult în treburile casnice
  Dovedit științific: De ce bărbații trebuie să se implice mai mult în treburile casnice

  Diferențele de gen sunt o problemă din ce în ce mai dezbătută în ultima perioadă. Feminismul încearcă să impună noi reguli în societate, mai permisive și mai...

  Viața de părinte în câteva ilustrații extrem de amuzante
  Viața de părinte în câteva ilustrații extrem de amuzante

  Viața de părinte vine la pachet cu o mulțime de împliniri, dar și cu o serie bună de provocări! Uneori este al naibii de greu să fii părinte! Sigur că nimic nu se compară cu...

  © 2024 Qbebe