swipe
↓ citeste mai jos ↓
Are probleme de concentrare și nu pare interesat de activitățile școlare sau extrașcolare Are probleme de concentrare și nu pare interesat de activitățile școlare sau extrașcolare
1 / 9
Are coșmaruri Are coșmaruri
2 / 9
Copilul devine agresiv Copilul devine agresiv
3 / 9
Este hiperactiv Este hiperactiv
4 / 9
Este mai retras decât de obicei Este mai retras decât de obicei
5 / 9
Nu are poftă de mâncare Nu are poftă de mâncare
6 / 9
Copilul are deseori insomnii Copilul are deseori insomnii
7 / 9
Reacționează exagerat în anumite situații Reacționează exagerat în anumite situații
8 / 9
Cum îți poți ajuta copilul să combată stresul Cum îți poți ajuta copilul să combată stresul
9 / 9

8 semne care îți arată că ai un copil stresat

Are probleme de concentrare și nu pare interesat de activitățile școlare sau extrașcolare

Copilul tău, care învăța foarte bine, era atent, implicat și interesat să afle și să descopere cât mai multe are, de ceva vreme, probleme de concentrare și manifestă un dezinteres atât pentru activitatile școlare, cât și pentru cele extrașcolare? E posibil să fie stresat.

Încearcă să afli ce a declanșat stresul copilului și gândește-te ce schimbări au avut loc în viața lui, în ultima perioadă. Îl stresează ceva acasă? Dacă nu acasă, poate la școală - este agresat de colegi, este deseori martorul unor episoade de bullying, nu este încurajat de profesori să își atingă potențialul maxim? Are prea multe activități extrașcolare cărora simte că nu le mai poate face față? Odată ce descoperi factorul care a declanșat stresul copilului, își va fi mult mai ușor să identifici soluția salvatoare.

Citește și: Copilul meu este prea ocupat?

8 semne care îți arată că ai un copil stresat

Are coșmaruri

Coșmarurile sunt un răspuns comun la stres sau la anumite traume. Aproape că nu există persoană care să nu aibă coșmaruri noaptea. Atunci când acestea apar tot mai des, afectează calitatea somnului și provoacă teamă de a dormi, devin o problemă, în special în cazul copiilor care nu știu cum să își gestioneze emoțiile sau cum să vorbească despre sentimentele lor.

8 semne care îți arată că ai un copil stresat

Copilul devine agresiv

Agresivitatea este, de multe ori, o manifestare a unei suferințe interioare. Când un copil devine agresiv, înseamnă că a ajuns la cel mai înalt nivel de stres. Pentru că încă nu a ajuns la vârsta la care să știe cum să își gestioneze emoțiile și trăirile negative, reacționează prin agresivitate fizică sau verbală: începe să țipe, să lovească sau chiar să înjure.

Când este agresiv, copilul este supărat dintr-un anumit motiv, pe care nu îl poți descoperi decât cu răbdare și înțelegere.

Citește și: Dezvoltarea emotionala a copilului: Ghidul parintilor

8 semne care îți arată că ai un copil stresat

Este hiperactiv

Copilul devine hiperactiv și are deseori crize de personalitate? Este clar un semn de stres prelungit, copleșitor, care i-a epuizat copilului toate căile prin care să înțeleagă ce i se întâmplă. Cel mic simte nevoie să atragă atenția asupra lui în speranța ca altcineva să îl ajute să înțeleagă ce simte.

Citește și: Hiperactivitatea la copii

8 semne care îți arată că ai un copil stresat

Este mai retras decât de obicei

Poate că ai observat că, de la un timp, copilul tău nu mai este interesat să petreacă atât de mult timp cu prietenii săi, să se joace cu frații lui sau să facă alte activități de grup după care, la un moment dat, tânjea.

Izolarea socială este unul dintre cele mai evidente semne ale stresului în cazul unui copil plin de energie și gata de explorare. Discută cu cel mic și află ce anume îl împinge să se izoleze de cei din jur. Poate fi vorba despre o anxietate legată de performanţele şcolare, de bullying, certuri cu prietenii, teama de anumiți profesori etc.

Citește și: 20 de întrebări cool pe care sa le pui copilului in loc de "Ce ai făcut azi?"

8 semne care îți arată că ai un copil stresat

Nu are poftă de mâncare

Lipsa poftei de mâncare poate fi un alt simptom al stresului. Ai observat, probabil, și în cazul tău că atunci când treci prin perioade stresante, suprasolicitante, se întâmplă să nu ai poftă de mâncare sau să uiți să mănânci. Acum probabil te întrebi ce motive de stres poate avea un copil? Ei bine, activitățile extrașcolare suprasolicitante, presiunea de a avea mereu numai rezultate excelente la școală, anumite schimbări care au apărut în viața lui sunt doar câțiva factori care pot declanșa stresul.

8 semne care îți arată că ai un copil stresat

Copilul are deseori insomnii

Un semnal de alarmă, care ar trebui să te ducă cu gândul la faptul că micuțul tău ar putea fi stresat, este insomnia. Nu este deloc normal ca un copil să se trezească peste noapte și să se uite cu orele pe pereți și nici să se trezească plângând sau să îi fie teamă să adoarmă. Deseori insomniile apar atunci când cel mic a trecut prin niște experiențe traumatizante sau are anumite griji și temeri - de întuneric, de singurătate, să meargă la școală a doua zi etc.

Citește și: Acest tip de parenting poate cauza depresie la copil

8 semne care îți arată că ai un copil stresat

Reacționează exagerat în anumite situații

Copilul tău are diferte izbucniri emoționale: ba plânge, ba râde, ba țipă, ba aruncă cu diverse obiecte în jur, practic reacționează exagerat în anumite situații? Deși mulți părinți le consideră mofturi sau ieșiri trecătoare, izbucnirile emoționale pot fi semnul unui dezechilibru emoționat cauzat de stres. Ia-le ca pe un strigat de ajutor din partea prichindelului tău, care astfel îți cere afecțiune și înțelegere.

8 semne care îți arată că ai un copil stresat

Cum îți poți ajuta copilul să combată stresul

Stresul la copii, din păcate, este o realitate a zilelor noastre și sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru a-l ajuta pe cel mic să își recapete echilibrul emoțional.

Încearcă să nu îi mai încarci copilului programul cu tot felul de activități extrașcolare, care nu îi mai lasă deloc timp de recreere sau de joacă. Petrece cât mai multe momente cu el, fă-ți timp să îl asculți și să îl încurajez să îți spună ce are pe suflet. Amintește-i în fiecare zi că îl iubești și că îi ești alături indiferent de situație și nu lua în derâdere problemele sale, chiar dacă ți se par mici și neimportante.

Ajută-ți copilul să înțeleagă că este normal să greșească și că împreună puteți trece peste orice obstacol.

Dacă urmează o schimbare majoră în familie, precum un divorț sau mutarea într-un alt oraș sau cartier, anunță-ți copilul din timp și explică-i despre ce este vorba. Cu cât îl faci să înțeleagă mai bine situația, cu atât îi va fi mai ușor să accepte schimbarea.

Nu ezita să ceri ajutorul unui psihoterapeut dacă observi că stresul copilului s-a transformat în anxietate și îi afectează calitatea vieții.