Când drumurile noastre se despart dimineața, când ea pleacă spre grădiniță și eu spre serviciu, acela este momentul când aș face o magie, cum spune ea, și aș așeză-o din nou la mine în burta, acolo unde o știam în siguranță când eram însărcinată, să o pot lua cu mine oriunde. Dar viață de părinte implica niste pasi, și atunci când copilul a crescut și este timpul să își formeze independența, știi că inima, sufletul, liniștea ta vor merge întotdeauna în afara corpului tău, personificate în copilul tău. Ca să poți să îi demonstrezi cât de mult îl iubești, trebuie să îl înțelegi, și ca să îl înțelegi, trebuie să reușești să îl faci să comunice cu tine.
Cum compensăm despărțirea de copil prin comunicare?
Am găsit greu și în același timp ușor răspunsul acestei întrebări. Practic, era acolo, lângă mine ... teoretic, l-am frunzărit în zeci de cărți și pagini de internet. Nu o putem compensa, însă putem stimula copilul să ne facă să fim parte din ziua lui, acordandu-i în fiecare zi 5 minute de dialog deschis. Când o iau de la grădiniță, inevitabil o întreb: "Și, cum a fost azi la grădiniță?". Iar răspunsul invariabil vine: "bine"." Răspuns pe care de la noi îl învață, pentru că și noi, la rândul nostru, nu avem de la părinții noștri implementata știință comunicării. Răspunsul de "bine" nu este deloc ceea ce ne dorim să știm de la copilul nostru.
Gândesc "haide, zi-mi mai mult, povestește-mi, spune-mi că ți-a plăcut mâncarea, că ai învățat să desenezi un câine, că ai fost în parc, că ai dormit bine ... vreau să știu tot." Copilul nu știe câtă nevoie avem noi să ne simțim acolo, aproape de ei, și nu cunostientizeaza nici cata nevoie are el să ne spună tot ce a simțit în acea zi. Și cum nu putem să ne transformam într-o gâză care să stea pe perete toată ziua, ca să aflăm ce a făcut, trebuie noi, ca părinți responsabili, să fim creativi și să îl ajutăm să ne includă în ziua lor.
Iar această creativitate trebuie să o punem în practică schimbând clasica, plictisitoarea și previzibila întrebare: "ce ai făcut azi?" cu alte întrebări, care să îi declanșeze nevoia de a povesti și de detalia evenimentele care i-au colorat ziua respectiva. Eu mi-am notat întrebări pe care să i le pun fetiței mele când o iau de la grădiniță, uneori una este de ajuns pentru a o stimula să îmi povestească tot. Alteori am nevoie de 2 sau 3, dar de fiecare data a funcționat, și am avut momente când discuția și povestirile nu s-au terminat nici după jumătate de ora.
Iată lista mea de întrebări cool:
- Dacă ai alege 3 culori care să descrie ziua de azi, ce culori ai alege?
- Când ai râs cel mai tare azi?
- Dacă grădinița ar fi o poveste ce poveste ar fi azi și cine ar fi personajele din ea?
- Care reguli de la grădiniță a fost greu să le respecți azi?
- Dacă ar veni vrăjitoarea cea rea la grădiniță să ia copiii obraznici pe cine ar lua azi?
- Dacă ar veni zâna cea bună să răsplătească copiii cuminți azi, pe care copii i-ar răsplăti?
- Dacă aș suna educatoarea în seara aceasta, ce mi-ar spune despre tine după ziua de azi?
- Care a fost partea cea mai frumoasă a zilei care ai dori să se repete și mâine?
- Dacă ai fi tu mâine educatoarea, ce ai face diferit față de azi?
Spune-mi, când ai folosit creioane și hârtie azi?
- Dacă eu aș fi educatoarea ta, ce întrebări ai vrea să îmi pui despre ziua de azi?
- Dacă zâna bună ți-ar împlini trei dorințe, ce ai schimba la ziua de azi?
- Dacă ai putea să dai timpul înapoi și să fii un coleg de-al tău azi, care coleg ai fi?
- Spune-mi care sunt cele 3 lucruri care ți-au plăcut mult azi și cele trei lucruri care nu ți-au plăcut deloc?
- Dacă colegii tăi ar fi animaluțe, ce animaluțe s-ar potrivi pentru ei azi?
- Dacă ai avea puterea să schimbi mâncarea de la prânz de azi, cu ce ai schimba-o?
- Care sunt puterile magice care crezi că te-ar fi ajutat azi să ai o zi mai ușoară?
- Dacă azi aș fi venit la grădiniță la ora prânzului și m-aș fi uitat pe geam în clasa ce aș fi văzut?
- Dacă ai inventa o poveste sau un cântec despre ziua de azi, ce nume i-ai pune?
- Dacă ai avea puterea să transformi pe toți colegii în jucării de pluș, ce s-ar potrivi pentru fiecare în parte azi
Lista poate continua, și se poate personaliza în funcție de copil. Eu am fost foarte surprinsa să văd cât de mult îi plac întrebările de genul acesta Anyei. O văd cum își mișcă rotițele din creier și cum începe să rememoreze întreaga zi, încercând să dea răspunsul corect, dar în același timp, punându-și și imaginația la contribuție. Întrebările de mai sus sunt pur orientative, și un exemplu care să vă îndrume, dragi părinți. Pentru că astfel de întrebări, diferite, interesante, amuzante și creative îl vor scoate pe copil din carapacea lui și acesta vă începe să destăinuie și cele mai mici amănunte, acele amănunte de care noi, părinții, avem nevoie ca să respiram dragostea ce le-o purtăm.
Așa că nu pot decât să vă doresc dialoguri pline de imaginație și de sinceritate alaturi de micuții voștri!
Cu drag,
Gabriela Paladi
Redactor Șef Qbebe
