Copilul meu este prea ocupat?

Copilul meu este prea ocupat?

Louise Tanase - Contributor

Copiii tai merg la scoala, fac sport, invata cel putin o limba straina si s-au inscris si la clubul de sah? In cazul in care ti se pare ca ii vezi din ce in ce mai rar, ca par obositi sau stresati si ca nu mai ies la joaca impreuna cu prietenii lor, ar trebui sa te intrebi daca nu cumva copiii tai sunt prea ocupati pentru niste copii.

In zilele noastre, din ce in ce mai multe familii incep sa se intrebe daca nu cumva ritmul trepidant al vietii moderne a inceput sa acapareze prea mult si copiii, nu numai adultii. Parintii au mai multe servicii, copiii merg la scoala, fac sport si au din ce in ce mai multe activitati extra-scolare. Nu este de mirare ca, din dorinta de a face cat mai multe lucruri si cat mai bine, copiii nostri devin mult prea ocupati.

De ce sunt copiii atat de ocupati?

Copil obosit cantand la pian
 

In unele familii, programul copiilor este foarte incarcat de catre parinti, in alte familii, copiii insisi isi aglomereaza programul zilnic. Motivele parintilor, obiective sau nu, sunt pertinente pana la un punct. Parintii cred ca este foarte sanatos ca micutii sa faca un sport, este foarte util sa invete o limba straina sau sa cante la un instrument, sau ca, intr-adevar au nevoie de meditatii la anumite materii, dar ca trebuie sa isi faca si temele, zilnic.

Copiii, pe de alta parte, doresc sa se integreze in societate, sa socializeze, iar de la o varsta doresc sa aiba cat mai multe optiuni din care sa poata alege viitoarea profesie. De asemenea, parintii sunt de parere ca, tinand copiii ocupati cat mai mult timp este mult mai productiv pentru viitorul lor decat sa le lase timp liber pentru joaca, explorare si lucruri pe care sa le invete singuri. Iar copiii simt uneori ca nefacand ceea ce fac ceilalti colegi sau prieteni rateaza experiente cheie si raman pe dinafara.

Baiat invata sa joace tenis
 

Desigur, activitatile organizate si sportul sunt foarte benefice pentru copiii tai. Sportul le dezvolta abilitatile sociale, spiritul de echipa, sanatatea si dezvoltarea fizica si psihica, autodisciplina, fair-play-ul, depasirea tensiunilor si conflictelor. Mai mult decat atat, practicarea sportului se poate dovedi a fi foarte amuzanta! Cheia acestei activitati este sa ii pastrezi spiritul distractiv si sa te asiguri ca nu este suprasolicitant pentru copiii tai in nici un fel.

In cele mai multe cazuri, activitatile la care parintii isi indeamna copiii sunt dovada ca vor tot ce este mai bun pentru ei. Cursurile de limbi straine ii vor ajuta in viata, invatarea unui instrument poate fi utila si placuta mai tarziu, iar in zilele noastre daca nu stii sa operezi pe computer, nu existi. Chiar daca intentiile parintilor sunt bune, programul copiilor poate deveni mult prea incarcat. Presiunea de a participa la foarte multe activitati tot timpul si sa reuseasca sa tina pasul cu toate obligatiile, poate fi extenuant pentru copii, dar si pentru parintii lor, deopotriva.

Semne care iti arata ca micutul tau este prea ocupat

Fete dormind pe carti
 

Mai devreme sau mai tarziu, copiii care au un program mult prea incarcat pentru varsta si capacitatile lor, vor incepe sa manifeste anumite semne. Fiecare copil este diferit, este adevarat, insa, in general, copiii prea ocupati ar putea:

• sa se simta obositi, anxiosi sau deprimati;

• sa se planga de dureri de cap sau stomac, ceea ce poate fi o consecinta a stresului, meselor dezordonate sau lipsei de somn;

• sa ramana in urma cu temele pentru scoala, ceea ce va determina o scadere a notelor sau calificativelor;

• sa devina irascibili sau violenti;

• sa creasca sau sa scada in greutate intr-un ritm alarmant.

De asemenea, un copil cu un program prea incarcat ar putea sa aiba probleme in relatiile cu prietenii de aceeasi varsta si cu mentinerea unei vieti sociale. Viata de familie a copilului ar putea avea si ea de suferit: in timp ce un parinte duce copilul la tenis, apoi altul il preia sa il conduca la cursul de germana, activitatile care includ intreaga familie nu mai pot fi indeplinite. Mesele in familie, plimbarile, serile cu jocuri, toate vor fi uitate in scurt timp definitiv.

Sfaturi pentru familiile ocupate

Baiat isi face temele
 

Este foarte important ca voi, parintii, sa va faceti timp si sa va ganditi serios la programul pe care il au copiii vostri. Cheia este planificarea tuturor activitatilor in asa fel incat programul zilnic sau saptamanal sa nu fie prea obositor. Luati in calcul varsta fiecarui copil in parte, interesele, temperamentul si inclinatiile sale native. Daca participa la activitati cu un nivel prea avansat pentru el, acele activitati ii vor provoca frustrare. Daca nu sunt destul de antrenante, vor deveni plictisitoare. Iar daca micutii fac ceva numai de dragul parintilor, atunci insusi scopul activitatii este anulat. In functie de varsta copiilor si de interesele lor, este posibil sa le creati un program rezonabil, interesant si util. Iata cateva sugestii simple:

Faceti regulile din timp: de exemplu, planificati ca micutii sa practice un singur sport in timpul unui an scolar si limitati-le activitatile extrascolare la doua dupa-amieze pe saptamana.

Calculati de cat timp au nevoie copiii pentru fiecare activitate in parte. De exemplu, copilul tau realizeaza ca antrenamentul la tenis ii ocupa toata dupa-amiaza de miercuri si ca este posibil sa nu mai aiba timp sa isi faca temele pentru joi?

Notati totul pe un calendar saptamanal si tineti-l la vedere, in asa fel incat toata lumea sa il observe, de exemplu pe frigider. Iar daca gasiti un timp liber in calendarul copiilor tai, faceti tot posibilul sa ramana liber!

Calendar copil
 

• Chiar daca micutii au meditatii tot anul, mai lasa-i din cand in cand sa chiuleasca de la un curs sau doua. Uneori, profitand de o dupa-amiaza de relaxare in locul unei meditatii la matematica poate fi mai benefic.

• Discutati cu ceilalti parinti din clasa copilului tau si ajutati-va unii pe ceilalti sa faceti mai usoara viata copiilor vostri.

• Incearca, atat tu cat si partenerul tau, sa va impartiti timpul in mod egal intre toti copiii vostri.

Faceti tot posibilul pentru a petrece timp impreuna, in familie. Planificati macar o cina pe saptamana la care sa participati toti, mergeti duminica la plimbare in parc sau sa vizitati cate un muzeu din orasul vostru sau pur si simplu stati in casa in zilele friguroase si jucati carti.

Stabiliti prioritatile: scoala trebuie sa ocupe primul loc. Daca micutii au probleme cu scoala, atunci ar trebui sa renunte la o alta activitate.

Invatati sa spuneti „Nu!". In cazul in care copilul este deja mult prea ocupat, dar vrea sa mai inceapa si alta activitate, discutati cu el despre faptul ca, pentru a-si face timp pentru o noua ocupatie, trebuie sa renunte la una dintre cele mai vechi.

Amintiti-va importanta odihnei si a relaxarii. Fiecare membru al familiei are nevoie de timp pentru relaxare, pentru a reflecta asupra zilei urmatoare sau pentru a sta linistit, fara sa faca nimic.

Incetiniti ritmul familiei!

Familie la picnic
 

Aseaza-te la o cafea impreuna cu partenerul tau si ganditi-va putin la viata copiilor vostri. Daca sunt destul de mari, invitati si copiii la discutie. Decideti impreuna ce activitati sunt cele mai dorite, mai importante sau utile si care sunt activitatile la care copiii pot sau ar trebui sa renunte. In cazul in care programul zilnic sau saptamanal al copiilor este mult prea bine organizat si structurat, incercati sa faceti loc si pentru timp de relaxare.

Mersul pe bicicleta, o plimbare prin parc, vizionarea unui film sau pur si simplu statul degeaba le poate oferi copiilor o doza de energie suficienta pentru a continua. Si nu uitati cat de important este pentru copii sa se joace, pur si simplu, cu prietenii lor. Copiii au nevoie de timp pentru a fi copii.

Tu ce crezi? Copilul tau este prea ocupat?
Articolul urmator
Cum i-am spus fiului meu de 11 ani că boala lui este incurabilă
Cum i-am spus fiului meu de 11 ani că boala lui este incurabilă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Vreau ca soțul meu să mă plătească pentru că am grijă de copilul nostru. Cer prea mult?
    Vreau ca soțul meu să mă plătească pentru că am grijă de copilul nostru. Cer prea mult?

    O proaspătă mămică i-a cerut soțului său bani pentru că are grijă de copilul lor, însă motivul nu e cel la care te gândești. Parcurge articolul pentru toată povestea.

    „Fostul meu soț a rupt orice contact cu mine și fiul meu, după ce copilul a mărturisit că este gay”
    „Fostul meu soț a rupt orice contact cu mine și fiul meu, după ce copilul a mărturisit că este gay”

    Un bărbat a rupt legătura cu fosta sa parteneră și cu fiul lui de 15 ani, după ce a aflat că acesta este gay.

    Copilul meu de cinci ani este vegan. Lumea crede că-l abuzez, dar este alegerea lui
    Copilul meu de cinci ani este vegan. Lumea crede că-l abuzez, dar este alegerea lui

    O mamă din Marea Britanie a postat pe TikTok meniul copilului ei de 5 ani, care este vegan. Mulți internauți au criticat-o, însă ea spune că nu l-a obligat niciodată pe fiul ei...

    Copilul meu mi-a spus că este nonbinar și apoi trans. Cum să gestionez situația?
    Copilul meu mi-a spus că este nonbinar și apoi trans. Cum să gestionez situația?

    „Când a împlinit 21 de ani, primul meu copil mi-a spus că se identifică ca nonbinar, adică având o identitate fluctuantă de gen (gender fluid)”, povestește...

    Copilul meu este gelos când stau pe telefon
    Copilul meu este gelos când stau pe telefon

    Cu toții pierdem noțiunea timpului atunci când stăm cu ochii în telefon. Asta pățește, uneori, și o mămică de peste hotare, iar fiica sa de 5 ani i-a atras atenția,...

    Nu este greu să am grijă de copilul meu, este greu să mă ocup de toate celelalte treburi
    Nu este greu să am grijă de copilul meu, este greu să mă ocup de toate celelalte treburi

    Una dintre cele mai importante provocări din viața unei mame este să găsească echilibrul între timpul petrecut ocupându-se de copii, cel dedicat treburilor casnice și cel...

    Copilul meu cu autism este mai deștept decât cred cei din jur
    Copilul meu cu autism este mai deștept decât cred cei din jur

    Astăzi, fiul meu a susținut un examen de calificare pentru un program HiSET, un examen de echivalare a studiilor liceale care duce la obținerea unei diplome de liceu. Fiul meu, care a...

    Copilul meu de șapte ani mi-a spus că este gay. Ce să fac?
    Copilul meu de șapte ani mi-a spus că este gay. Ce să fac?

    Când ești părinte, nu ai de ales. Trebuie să înveți să faci față neprevăzutului. Iar eu cred că am devenit expertă în asta. Și totuși, în ciuda anilor de...

    © 2024 Qbebe