Hiperactivitatea la copii

Ioana-Catalina Pavel

Hiperactivitatea la copii sau ADHD este o afectiune comportamentala, de natura neurobiologica, destul de frecvent intalnita la copii si adolescenti. Cauza precisa a ADHD ramane nedeterminata. ADHD reprezinta un set de manifestari implicand lipsa de atentie, agitatie excesiva si impulsivitate. Prin acest articol vrem sa te punem la curent cu informatii elementare in ceea ce priveste hiperactivitatea la copii.

Ce este hiperactivitatea (ADHD)?

In traducere, ADHD denumeste sindromul hiperkinetic cu deficit de atentie (ADHD). Acesta este o tulburare de comportament a copilului care nu isi poate focaliza atentia in desfasurarea unei sarcini, si mai ales atunci cand aceasta prezinta anumite dificultati. Copilul sau adolescentul care sufera de ADHD are dificultati in a-si controla impulsurile si ii este greu sa stea nemiscat la scoala sau la masa, fiind mereu pe picior de plecare si agitat.

ADHD presupune de fapt o acumulare de anxietate, energie peste limita, lipsa de concentrare sau neatentie, care se manifesta prin probleme de comportament si de invatare. Impulsivitatea, specifica copiilor cu ADHD este cauzata de nevoia creierului de mai multa stimulare, prin activarea dopaminei.

  


Cine se imbolnaveste de ADHD?


Specialistii estimeaza ca ADHD afecteaza 3-5% dintre copiii de varsta scolara, baietii fiind mai susceptibili la aceasta boala decat fetele. Daca o familie are un copil cu ADHD, exista probabilitatea destul de mare ca si fratele sau sora sa prezinte simptome de ADHD. De asemenea parintii cu ADHD au sanse mari sa aiba un copil cu ADHD.
Nu exista nici o dovada ca parintii ar putea cauza ADHD. Un copil rasfatat, care nu a fost niciodata invatat sa accepte un refuz sau sa astepte pentru a primi ceea ce isi doreste se poate comporta in asa fel incat sa para ca are ADHD. Exista copii cu ADHD care au fost crescuti in limite rezonabile si cu o disciplina normala, dar pur si simplu nu au raspuns la fel ca majoritatea copiilor. ADHD este o afectiune medicala si nu o consecinta a unei atitudini necorespunzatoare din partea parintilor.

  

Cum se diagnosticheaza ADHD?


Nu exista nici o analiza sanguina sau test cerebral pentru diagnosticul ADHD. De regula, medicii se bazeaza pe informatiile pe care le primesc de la parinti, profesori si pe propriile lor observatii. Un medic care incearca sa stabileasca diagnosticul de ADHD ar trebui sa primeasca informatii de la cel putin un parinte si un profesor, prin interviu, chestionar sau sub forma de descriere scrisa.

Hiperactivitatea este de mai multe feluri?

Specialistii clasifica aceasta afectiune in 3 categorii: HD, adica copilul sufera in principal de impulsivitate, ADD, unde principala este neatentia si ADHD, care este un tip combinat intre neatentie si impulsivitate.

Simptome de hiperactivitate- neatentie:

-nu acorda atentie detaliilor
-nu asculta cand i se vorbeste
-nu urmareste instructiunile primite
-nu isi poate organiza activitatile
-nu isi termina sarcinile
-pierde des lucruri


   Simptome de hiperactivitate - impulsivitate:


- se foieste, se agita, nu poate sta intr-un loc (isi paraseste locul atunci cand ar trebui sa stea)
- vorbeste excesiv
- raspunde inainte de a auzi pana la capat intrebarea
- isi intrerupe des interlocutorii
- are gesturi agresive: rupe, ia din mana celorlalti anumite obiecte etc.

ADHD se poate trata?

  Cauza acestei afectiuni este, asa cum am mai spus, lipsa dopaminei din creier si deci, are nevoie de mai multe activitati extrascolare care sa ii stimuleze aceasta substanta. Copiii cu ADHD pot fi captivati de jocuri care sa le stimuleze atentia si concentrarea dar si inteligenta, cum ar fi jocurile cu circuite.


Parintii sunt cei mai in masura sa contribuie la urmarirea comportamentului copilului si este nevoie sa se adreseze medicului specialist in psihiatria si neurologia copilului si adolescentului, inca de la aparitia primelor manifestari specifice. Este important ca acestia sa se informeze din toate sursele disponibile despre ADHD. Este esential si sprijinul unui medic specialist cu privire la ADHD pentru ca doar impreuna cu acesta se pot gasi metodele cele mai potrivite pentru a contribui la succesul terapeutic al copilului afectat.

 

ADHD nu este inca vindecabil, dar cu siguranta este tratabil. Copiii cu ADHD nu au nevoie doar de ameliorarea simptomelor, ci de normalizare, care ii poate aduce la un nivel de atentie si la un comportament similar cu al colegilor fara ADHD.

Exista multe tipuri de tratamente disponibile pentru copiii care au ADHD. Majoritatea copiilor beneficiaza daca li se administreaza mai multe tratamente in acelasi timp. De obicei medicul incearca sa trateze copilul cu medicamente si in acelasi timp discuta cu parintii si profesorii pentru a incerca sa le modifice comportamentul fata de copil. Terapia comportamentala si consilierea psihologica reprezinta alte mijloace prin care se poate trata ADHD.

Tu ce probleme ai intampinat cu copilul tau cu ADHD? Ai descoperit rapid acest diagnostic?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Are 11 copii, schimbă 600 scutece pe săptămână, dar îşi mai doreşte cel puţin 4 copii
  Are 11 copii, schimbă 600 scutece pe săptămână, dar îşi mai doreşte cel puţin 4 copii

  Britni Church (din SUA) esta mama a 11 copii, dar a mărturisit că i-ar plăcea să aibă şi mai mulţi. Iată care este povestea ei!

  Drama lui Clotilde Armand: i-au murit doi copii! ”Când sunt întrebată câți copii am, fac tot posibilul să evit să răspund”
  Drama lui Clotilde Armand: i-au murit doi copii! ”Când sunt întrebată câți copii am, fac tot posibilul să evit să răspund”

  ”Dar un copil când faci?” - o întrebare simplă, dar destul de dureroasă pentru o femeie care nu poate rămâne însărcinată sau care a pierdut o...

  Editura DPH publică prima carte pentru copii scrisă de copii
  Editura DPH publică prima carte pentru copii scrisă de copii

  25 de povești, scrise de copii cu vârste între 6 și 11 ani, au fost adunate într-un eBook de către Editura Didactica Publishing House, într-un demers de promovare...

  Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula
  Tranzitul intestinal al copilului în primul an de viață. Copii alăptați vs. copii crescuți cu lapte formula

  Tranzitul gastrointestinal reprezintă procesul prin care alimentele care au fost ingerate vor fi digerate și prelucrate în timp ce vor traversa tractul digestiv. Modul în care...

  Maratonul donatiilor de carte pentru copii la Opera Comica pentru Copii
  Maratonul donatiilor de carte pentru copii la Opera Comica pentru Copii

  Dupa aproape un an de pandemie si copiii au o mare nevoie de socializare, de joaca, de o lume de basm!

  Părinții severi cresc copii hiperactivi. Iată ce spun specialiștii
  Părinții severi cresc copii hiperactivi. Iată ce spun specialiștii

  Tu ce fel de părinte ești? Permisiv sau sever? Un studiu recent, publicat în Child Development, arată că ar exista o legătură între părinții severi și problemele...

  Legătura dintre absorbția vitaminei D și consumul de ceaiuri la copii. Ce spun specialiștii
  Legătura dintre absorbția vitaminei D și consumul de ceaiuri la copii. Ce spun specialiștii

  În condițiile în care vitamina D este unul dintre cei mai importanți nutrienți, oamenii de știință au încercat, de-a lungul timpului, să identifice metodele prin...

  Cele mai periculoase rase de câini pentru familii cu copii
  Cele mai periculoase rase de câini pentru familii cu copii

  Un câine poate deveni un membru important al familiei tale, mai ales dacă ai copii, însă trebuie să ai mare grijă cum îl alegi. Nu este de ajuns să îl iei pe cel...

  © 2022 Qbebe