swipe
↓ citeste mai jos ↓
Prima femeie care a rămas însărcinată prin fertilizare in vitro Prima femeie care a rămas însărcinată prin fertilizare in vitro
1 / 10
Cea mai lungă sarcină din istorie Cea mai lungă sarcină din istorie
2 / 10
Mama care a donat cel mai mult lapte matern Mama care a donat cel mai mult lapte matern
3 / 10
Cea mai bătrână mamă din lume Cea mai bătrână mamă din lume
4 / 10
Gravidă de 240 kilograme Gravidă de 240 kilograme
5 / 10
Cea mai scundă mamă din lume Cea mai scundă mamă din lume
6 / 10
Mama cu cei mai mulți copii Mama cu cei mai mulți copii
7 / 10
Mama cu cei mai mulți copii născuți odată Mama cu cei mai mulți copii născuți odată
8 / 10
Primul bărbat care a născut Primul bărbat care a născut
9 / 10
Mama care a născut cel mai mic bebeluș din lume Mama care a născut cel mai mic bebeluș din lume
10 / 10

10 recorduri incredibile deținute de mame

Prima femeie care a rămas însărcinată prin fertilizare in vitro

În toamna anului 1977, Lesley Brown, o femeie din Marea Britanie, află că nu poate face copii din cauza unei obstrucții a trompelor uterine. Devastată de acest lucru și neputând să accepte această realitate, femeia a mers la un medic renumit la acea vreme, Patrick Steptoe, care a convins-o să facă parte dintr-un experiment ce avea să schimbe definitiv viața femeilor care nu pot rămâne însărcinate pe cale naturală: fertilizarea in vitro.

Procedura a funcționat, iar în iulie 1978 a venit pe lume primul copil născut prin FIV.

Foto: telegraph.co.uk

10 recorduri incredibile deținute de mame

Cea mai lungă sarcină din istorie

Uneori, Mama Natură are propriile sale planuri! În 1945, Belulah Hunter, o femeie din Statele Unite, aducea pe lume primul sau copil, după o sarcina de 375 de zile. Exact, femeia a fost însărcinată mai bine de 1 an, în condițiile în care o sarcina normală durează în jur de 280 de zile din prima zi a ultimei menstruatii.

Hunter a adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă, iar cazul controversat a rămas în istorie. La acea vreme, atât medicul, cât și mama au înfruntat valuri de critici din partea medicilor care s-au îndoit de existența cazului.

Foto: historia.ro

10 recorduri incredibile deținute de mame

Mama care a donat cel mai mult lapte matern

Poate că ți se pare ciudat, însă în Statele Unite, să îți vinzi sau să îți donezi laptele matern, este o procedură destul de comună și o binecuvântare pentru femeile care nu pot să alăpteze, dar își doresc că bebelușii lor să aibă parte de beneficiile nutritive ale laptelui matern.

Elisabeth Anderson-Sierra, o femeie din Statele Unite și mama a doi copii, suferă de o afecţiune rară numită hiperlactare, ceea ce înseamnă că produce zilnic de 10 ori mai mult lapte matern decât orice altă mama. Ea a donat, până în prezent, aproximativ 10 tone de lapte.

Foto: instagram.com/oneounceattime

10 recorduri incredibile deținute de mame

Cea mai bătrână mamă din lume

Cea mai bătrână mamă din lume nu este Adriana Iliescu, ci Rajo Devi Lohan, o femeie din India care la vârsta de 69 de ani a adus pe lume o fetiță. Lohan a rămas însărcinată în urmă fetilizarii in vitro și era să moară în timpul nașterii, însă a supraviețuit iar acum, la 74 de ani, spune că fetița ei, Naveen, este motorul care o ține activă și sănătoasă.

Foto: mom.com

10 recorduri incredibile deținute de mame

Gravidă de 240 kilograme

În anul 2007, Donna Simpson, o femeie care cântărea 240 kg, a născut prin cezariană o fetiță perfect sănătoasă. Deși la un moment dat Simpson anunțase că țelul ei este să ajungă să cântărească 500 kg, în 2010 a avut 274 kg, iar în 2011 spunea că vrea să slăbească.

Foto: mom.com

10 recorduri incredibile deținute de mame

Cea mai scundă mamă din lume

Deși medicii i-au spus că o sarcină îi poate fi fatală, Stacey Herald, o femeie din Statele Unite care măsura puțin peste 73 cm, a dat naștere de trei ori până la vârsta de 35 de ani și ar fi vrut să mai aibă și alți copii. Din păcate, Stacey suferea de o boală rară, osteogeneza imperfecta, care stopează creșterea oaselor și dezvoltarea plămânilor, iar în 2018, la 44 de ani, a murit. Doi din cei trei copii au moștenit boala ei.

Foto: dailymail.co.uk

10 recorduri incredibile deținute de mame

Mama cu cei mai mulți copii

La începutul secolului al XVII-lea, soția unui fermer rus se putea lăuda că a adus pe lume 69 de copii. Despre cazul ei s-a scris în mai multe ziare de la acea vreme, jurnaliștii declarându-se absolut șocați de capacitatea femeii de a naște atât de mulți copii, într-un timp relativ scurt.

Femeia avea 16 perechi de gemeni, 7 perechi de tripleti și 4 perechi de cvadrupleți. Nimeni nu știe cum o chema pe femeia respectivă, însă după moartea ei, soțul său s-a recăsătorit cu o altă femeie care i-a mai dăruit încă 20 de copii.

Foto: mom.com

10 recorduri incredibile deținute de mame

Mama cu cei mai mulți copii născuți odată

Nadya Suleman, cunoscută și sub numele de „Octomama”, a devenit celebră în întreaga lume în ianuarie 2009, când a dat naștere a opt copii. Femeia avea la vremea respectivă 33 de ani și este, în prezent, singura mamă despre care se știe că a născut opt copii vii deodată.

Foto: Getty Images

10 recorduri incredibile deținute de mame

Primul bărbat care a născut

Thomas Beatie s-a născut femeie, însă în 2002 și-a făcut operație de schimbare de sex. La scurt timp, a cunoscut-o pe actuala lui soție, Nancy și pentru că aceasta era infertilă, Beatie a hotărât să poarte el sarcina, pentru că încă mai avea uter. Copilul a fost cocneput prin insemniare artificială, cu embrion obținut din spermă provenită de la un donator și un ovul al lui Thomas.

Foto: mom.com

10 recorduri incredibile deținute de mame

Mama care a născut cel mai mic bebeluș din lume

În anul 2004 s-a născut prematur Saybie, cel mai mic copilaș din lume, care cântărea doar 243.8 grams, cât un telefon mobil de la acea vreme. În momentul externării, fetiţa cântărea aproximativ 2,3 kilograme, iar Saybie deţine recordul mondial stabilit anterior de un bebeluş născut în 2015 în Germania, care cântărea cu doar 7 grame mai mult că ea.

Foto: pexels.com