Colțulcu
activități

10 Jocuri pentru a dezvolta imaginatia copilului

10 Jocuri pentru a dezvolta imaginatia copilului

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pentru ca un copil sa aiba parte de o dezvoltare completa a personalitatii, nu trebuie sa fie implicat doar in activitati orientate preponderent spre dezvoltarea sa cognitiva. Din contra, asa cum sunt de parere si specialistii, un copil are nevoie si de jocuri care sa-i stimuleze creativitatea, sa-l lase sa exploreze lumea, sa-si asume diverse roluri. Acestea fac parte din asa-numitele "jocuri imaginative", ce pot fi desfasurate cu copiii inca de la o varsta frageda (incepand cam de la 2 ani), ajutandu-i ulterior in eventuale "confruntari cu diferite anxietati sau cu evenimente viitoare/trecute ce presupun rezolvarea de probleme". Practic, jocurile ce contribuie la dezvoltarea imaginatiei sunt foarte utile si exista numeroase idei de astfel de jocuri, numai bune pentru a le organiza chiar acasa. Iata cateva propuneri de jocuri imaginative:

1. "Un ursulet mancacios"

Intrucat se stie ca "piticii" (in jurul varstei de 2-3 ani) adora jucariile de plus,propune-i si micutului tau un joc de rol chiar in camera sa. Nu numai ca il vei ajuta sa-si dezvolte imaginatia, dar va dobandi si unele abilitati practice, cum ar fi sa se hraneasca singur/ singura, sa aranjeze masa si sa utilizeze corect tacamurile.
Pentru inceput, amenajati un fel de "cort", folosind un cearsaf, paturi si pernute. Dupa aceea, luati cateva cescute, farfurioare, castronele, tacamuri de jucarie si, eventual,  alimente confectionate tot din plastic.
Lasa-l pe copil sa-si aleaga ursuletul de plus preferat. Asezati masa si invata-l cum sa-si invite "prietenul de plus" la masa, cum sa-l ajute sa se aseze pe scaunel si cum sa-l hraneasca, avand grija sa manipuleze singur tacamurile.
De asemenea, aceasta activitate va contribui si la dezvoltarea vocabularului copilului tau.

2."Calatorim cu masina"

Iti poti lasa-ti copilul sa-si imagineze ca va face o calatorie oriunde va dori, avand la dispozitie un mijloc de transport special: o "masinuta" confectionata chiar la voi acasa. Cum o veti realiza? Foarte simplu: nu veti avea nevoie decat de niste perne de mai multe dimensiuni si de o farfurie de plastic sau de hartie pentru a va imagina ca este "volanul" "masinii" voastre.
Asezati-va pe o canapea cu pernute (aceasta va fi "masina"), da-i copilului "volanul", roaga-l sa imite zgomotul motorului si "porniti la drum". Intreaba-l unde si-ar dori sa mearga: la Zoo, in padure, la ferma sau pur si simplu intr-un parc?
Faceti o mica discutie referitoare la ce vede pe drum, precum si la ce va avea ocazia sa intalneasca in locul ales ca destinatie.

3."Ne deghizam in diverse personaje"

Cu ajutorul unor bucati de materiale de diverse culori si texturi, a unor paturi si a altor accesorii (de exemplu, o pelerina, un guler de pene false, o palarie etc.), micutul tau poate deveni un dragon simpatic, un cavaler sau, de ce nu, chiar o printesa sau o vrajitoare.
Lasa-l sa "intre in pielea" personajului ales, punandu-i la dispozitie si "recuzita" necesara, cum ar fi un scaun cu spatar (acesta ar putea fi un tron), un fotoliu, niste perne de dimensiuni mari, o matura sau chiar puteti confectiona o bagheta magica.
Ajuta-ti copilul sa spuna replicile potrivite in functie de personaj, contribuind la dezvoltarea imaginatiei si vocabularului sau.

4."Prietenul meu/ Prietena mea face baita"

Dupa varsta de 2 ani, copilul devine din ce in ce mai independent si trebuie sa se familiarizeze cu diverse rutine. Una dintre cele mai importante este sa se spele, utilizand corect sapunul, prosopul si periuta de dinti.
Pentru a-ti familiariza copilul cu aceste "ritualuri" absolut necesare, apeleaza tot la un joc de rol: spune-i sa-i faca baie unei jucarii indragite (poate fi o papusa, un animalut de plus etc.). Nu numai ca va avea ocazia ca prin imitatie si practica sa se obisnuiasca cu o deprindere atat de importanta, dar isi va imbogati imaginatia si vocabularul (va invata cuvintele legate de baie, dar si unele instructiuni simple, ca de exemplu: "aseaza-te in cada!", "intinde manuta/piciorusele", "clateste bine cu apa!" s.a.).
Puneti-va la indemana un lighean de plastic, o sticla/ o carafa cu apa calduta, putin sapun lichid, un prosopel, un burete si o periuta de dinti.
Explica-i micutului cum sa-si spele "prietenul"/"prietena", cum sa-l/ sa o stearga cu prosopul si, la sfarsit, sa-l/ sa o ajute sa se spele pe dinti.

5."Monstruletul de pe cutie"

Copilul tau isi poate imagina ca este un monstrulet ce ii sperie pe toti.
Pentru a-si pune in practica dorinta, va avea nevoie doar de o cutie de carton si de niste markere.
Tu vei avea grija sa scoti capacul cutiei (pentru ca micutul sa poata baga capul pe acolo), iar copilul va putea sa deseneze, asa cum isi inchipuie, un chip de monstrulet.
Cu siguranta ca se va distra, iar tu te vei bucura ca ai alaturi cel mai simpatic "monstrulet".

6. "Daca jucariile ar dansa..."

Roaga-ti copilul sa-si aleaga cateva dintre cele mai indragite jucarii. Discutati despre cum si-ar imagina el ca se misca si danseaza acestea.
Invita-l sa-ti arate cum ar dansa una sau chiar mai multe jucarii, imitandu-le. Dupa aceea, intreaba-l si: "Daca tu ai fi o jucarie, cum ai dansa?".
Un asemenea joc simplu ii va oferi ocazia sa se distreze, sa improvizeze si sa faca putina miscare, fie chiar la voi acasa, fie in aer liber (in gradina sau in parc).

7. "Povestile jucariilor"

Poti testa imaginatia si vocabularul copilului tau punandu-i urmatoarea intrebare: "Cum crezi ca isi petrec timpul jucariile atunci cand noi nu suntem in preajma lor?".
Pentru a-i fi mai usor, spune-i sa-si imagineze, de exemplu, ce fac animalutele de plus noaptea, cand toti din casa dorm. Poate dau o mica petrecere si danseaza, asculta muzica pe care numai ele o vor auzi sau stau de vorba.
Sugereaza-i sa se gandeasca si la ce ar face alte obiecte cu care se joaca. Spre exemplu, ce "ocupatie" ar avea cartile de joc sau jocurile din computer. Vei vedea ca vei primi raspunsuri care de care mai neasteptate, ce te vor amuza si te vor convinge o data in plus ca imaginatia micutilor este nelimitata.

8. "Comoara cu activitati"

Copiii adora sa se joace afara, asa ca o activitate ce imbina posibilitatea de a face miscare in aer liber cu jocul imaginativ este intotdeauna binevenita.
Pregateste o cutie mare (de preferinta de material plastic sau de carton), in care vei pune: o coarda, un cerc (tip "hula-hoop"), o minge de fotbal, una de tenis si creta. Aceasta "recuzita" va putea fi folosita de copii ( cu varsta de peste 4 ani) in mai multe feluri, cum ar fi:
• mingea de tenis ar putea fi pur si simplu rostogolita pe o suprafata inclinata sau ar putea fi o minge cu care se jongleaza intr-un joc "de-a circul"
• cu creta se poate decora un gard, niste pietre sau se poate crea un joc pe asfalt
• cercul poate fi rostogolit pe iarba intr-un concurs (cine reuseste sa rostogoleasca cercul pe o distanta cat mai mare, fara ca acesta sa cada), poate fi transformat intr-un "helesteu" sau se poate dansa cu el
• coarda poate fi un "sarpe" ce se "taraste" prin iarba sau un "rau" involburat.

9. "Magazinul de inghetata"

Este un joc de rol, care nu numai ca va stimula imaginatia copilului, dar il va ajuta sa-si dezvolte si alte abilitati, printre care:
abilitati sociale (va invata sa relationeze cu ceilalti si sa imparta),
abilitati legate de a asculta si de a intelege ceea ce i se comunica (atat prin mijloace verbale de comunicare, cat si prin cele nonverbale: zambetul, datul din cap s.a.)
familiarizarea cu valoarea banilor, cu ceea ce presupun tranzactiile comerciale simple
Veti avea nevoie de urmatoarele materiale:
• niste rafturi mai vechi (pe acestea se vor aseza banii si eventualele "bonuri")
• o cutie (acoperita cu hartie, cu un servet sau cu o bucata de material textil) de carton- Aceasta va fi standul de inghetata. Pe suprafata ei se vor mai face 6 gauri (cu ajutorul unei foarfeci), in care vor fi puse "sortimentele" cu care se vor umple "cornetele".
• o masuta de plastic (aceasta va fi masa pe care cumparatorii ar putea servi inghetata)
• "bani"- Puteti folosi bani de la alte jocuri, se pot face bancnote din hartie sau se pot folosi monede adevarate
• niste bucatele de hartie ("bonurile")
• o casa de marcat (una de jucarie)
• hartie maro- Din ea se vor modela "conuri", ce vor reprezenta "cornetele"de inghetata"
• ciucuri colorati (mai mari)/ hartie creponata colorata - Acestea vor fi "inghetata" propriu-zisa, fiind introduse ulterior in "cornete"
• castronele/mici cupe de plastic
• lingurite de plastic
• un "dispozitiv" cu care se ia inghetata (cel cu care se formeaza cupele)
Avand la dispozitie toate acestea, copiii vor putea fi vanzatori si cumparatori, vor aseza "inghetata" pe sortimente si vor fi responsabili de bunul mers al "magazinului de inghetata".

10. "Martianul meu preferat"

Este un joc ce presupune multa imaginatie, dar si cunoasterea mai multor aspecte legate de lumea inconjuratoare. De aceea, este adecvat copiilor mai mari 5 ani.
Pentru un plus de distractie, veti avea nevoie de o "recuzita" speciala (daca puteti, un costum de extraterestru ar fi nimerit), chiar daca jocul se bazeaza pe  un "exercitiu" de imaginatie. Practic, veti organiza un joc de rol, iar copilul va trebui sa aiba rolul unui martian, abia venit pe Pamant. Tu vei fi "pamanteanul".
"Misiunea" copilului va fi sa-si arate uimirea fata de tot ceea ce vede. In acelasi timp, va trebui sa aiba raspunsuri pentru urmatoarele situatii din viata reala: de exemplu, daca vede pe strada un om cu un caine in lesa, cine pe cine plimba- omul plimba cainele sau cainele pe om? O alta posibila intrebare ce-si asteapta raspunsul ar fi: niste copii se afla pe un teren de joaca, supravegheati fiind de adulti; oare acestia din urma nu se joaca pentru ca nu sunt suficient de in varsta pentru aceasta?
Mai mult, veti incerca sa realizati impreuna si un "chestionar", ce va contine intrebari de forma: "Ce mananca oamenii?", "Cum se distreaza ei?" etc.. Toate acestea ii vor fi adresate "pamanteanului".
Pentru a va distra si mai mult, il puteti implica si pe tati in jocul de rol sau puteti sa va schimbati rolurile: tu vei fi "martianul" si copilul "pamanteanul".

 

Surse:
http://www.babycentre.co.uk/a1041144/a-very-hungry-bear
http://www.babycentre.co.uk/a1041180/day-tripper#ixzz3Ob0WzZSZ
http://fun.familyeducation.com/dance/activity/40343.html#ixzz3Ob3iw2sd
http://fun.familyeducation.com/imaginative-play/activities/51285.html#ixzz3ObeNkUHm
http://www.kidspot.com.au/kids-activities-and-games/Natural-imaginative-play+23/An-outdoor-activity-box+11417.htm
http://www.learning4kids.net/2011/08/29/imaginative-play-washing-a-baby/
http://www.learning4kids.net/2012/05/16/imaginative-play-ice-cream-shop/
http://www.parenting.com/article/10-easy-ways-to-fire-your-childs-imagination-21354373
http://www.parents.com/toddlers-preschoolers/development/intellectual/lets-play-pretend
Bennett Ruth, Bennett Steve, Inchide televizorul! 365 jocuri pentru copilul dumneavoastra in locul privitului la televizor, Ed. Hiparion&Alexandra, 1998

Surse poze:
http://www.learning4kids.net/
http://alittlecraftynest.typepad.com/
http://trackingthemilkyway.com/
http://club.chicacircle.com/wp-content/uploads/2012/10/homemade-alien-costume.jpg

Articolul urmator
Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară
Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

    În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca...

    Stimulează imaginația copilului tău într-un mod atractiv
    Stimulează imaginația copilului tău într-un mod atractiv

    Joaca este atât de importantă pentru dezvoltarea fizică și emoțională a copilului încât a fost recunoscută de către Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile...

    Un tată a cheltuit la jocuri de noroc banii pentru facultate ai copilului
    Un tată a cheltuit la jocuri de noroc banii pentru facultate ai copilului

    Costurile care țin de taxele pentru educația din învățământul superior nu sunt deloc mici. În aceste condiții, pentru a nu se ajunge la efectuarea unor...

    Dezvoltă comunicarea eficientă între tine și copilul tău
    Dezvoltă comunicarea eficientă între tine și copilul tău

    Consolidarea relațiilor dintre părinți și copii necesită muncă și efort. Meseria de părinte este una dificilă, dar prin menținerea unei relații apropiate și a unei comunicări...

    Copiii cu o alergie pot dezvolta mai multe. Ce spun specialiștii
    Copiii cu o alergie pot dezvolta mai multe. Ce spun specialiștii

    Un copil poate dezvolta oricând o alergie însă, potrivit „Colegiului American de Alergologie, Astm și Imunologie”, alergiile se întâlnesc mai mult...

    Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive
    Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive

    Bebelușilor prematuri și cu greutate mică la naștere li se administrează în mod obișnuit antibiotice pentru a preveni, nu doar pentru a trata, infecțiile. Un studiu recent...

    Mofturile la mâncare se dezvoltă încă din burtică! Ce au descoperit noile studii
    Mofturile la mâncare se dezvoltă încă din burtică! Ce au descoperit noile studii

    Printre marile provocări din viața de mamă se află și aceasta: să-ți convingi copilul să accepte să consume diferite alimente sănătoase, chiar dacă nu îi place gustul lor...

    7 motive pentru care părinții copiilor cu nevoi speciale pot dezvolta depresii
    7 motive pentru care părinții copiilor cu nevoi speciale pot dezvolta depresii

    Un copil cu nevoi speciale presupune o grijă și o atenție deosebită, câteodată pentru toată viața. Copiii cu nevoi speciale nu pot lua parte la anumite activități specifice...

    © 2024 Qbebe