Colțulcu
activități

5 Jocuri pentru zilele ploioase, recomandate copiilor de 2-3 ani

5 Jocuri pentru zilele ploioase, recomandate copiilor de 2-3 ani

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Chiar daca este o zi ploioasa si nu va puteti juca pe-afara, ai posibilitatea sa-i propui copilului diverse jocuri de interior, ce-l vor ajuta sa invete lucruri noi. Intrucat pana la varsta de 2-3 ani copilul si-a imbogatit considerabil vocabularul, si-a imbunatit coordonarea miscarilor, precum si capacitatea de a se concentra asupra unei activitati, ai la indemana o serie de jocuri, numai bune sa-i faci de lucru si sa-l inveselesti.

1. "Betisorul ce imita ploaia"

Cu ajutorul unor materiale, precum un tub de carton ramas de la prosoapele de bucatarie (din hartie), creioane colorate, staniol, banda adeziva, boabe de orez si un dispozitiv pentru curatat pipa, puteti aduce sunetul ploii de afara la voi in casa. Cum veti proceda:
• Ajuta-ti copilul sa decoreze tubul gol cu creioane colorate. Lipeste la un capat al tubului staniol, folosind banda adeziva.
• Rasuceste dispozitivul de curatat pipa in tub, turnand si orezul prin celalalt capat.
• La celalalt capat vei lipi iar staniol. "Betisorul" este gata sa va aduca sunetul ploii, daca veti sufla usor in el.
Lucrand la un astfel de obiect, copilul isi va dezvolta creativitatea si se va familiariza cu un aspect din natura (sunetele produse de ploaie).

 

2. "Sa nu cazi in mare!

Este un joc foarte simplu, dar care va contribui la dezvoltarea simtului echilibrului si la orientarea in spatiu.
Nu veti avea nevoie decat de:
• niste perne
• niste ziare sau niste hartie veche
• cateva farfurii de hartie.
Toate acestea vor fi asezate pe covor, intr-un spatiu cat mai larg.
Va veti imagina ca acest covor este "marea", iar copilul nu va avea voie "sa cada" in ea, folosindu-se de materialele mentionate mai sus, care sunt "pietrele". Practic, jocul consta in mentinerea echilibrului pe "pietrele" respective.

3. "Cartoful fierbinte"

Muzica, o "minge" facuta din sosete sau un saculet, va vor imbia la un joculet simplu, alaturi de cativa prieteni dragi.
Tot ce aveti de facut este sa va asezati in cerc si sa va prefaceti ca "mingiuta" sau saculetul sunt un "cartof fierbinte", ce nu mai poate fi tinut in mana. Unul dintre participanti il va tine in mana, se va da drumul la muzica, iar "cartoful" va trebui sa fie deja aruncat la altcineva cand muzica se va opri pe neasteptate. Cine il tine inca in mana va iesi din cerc si va trebui sa-l arunce din nou celorlalti cand va reporni muzica. Castiga ultimul participant ramas cu "cartoful" in cerc.
Inainte de a incepe jocul asigura-te ca locul de desfasurare este spatios, ca nu se poate aluneca usor si nici nu se pot intampla accidente, cauzate de obiecte cu muchii ascutite. Daca sunt indeplinite aceste conditii, poti da start jocului, indrumandu-ti permanent copilul, care va invata nu numai sa asculte si sa urmeze instructiuni, ci si sa fie receptiv la ceea ce se intampla in jurul sau.

4. "Tobosarul cu tobita neobisnuita"

Te-ai gandit pana acum ca o simpla cutie de cafea poate fi transformata intr-o tobita simpatica? Iata cum iti poti distra micutul, oferindu-i posibilitatea sa aiba propria toba:
• Fa rost de o cutie de ness/cafea din aluminiu, care sa aiba capac (ideal este unul din plastic). Taie partea inferioara a cutiei.
• Lipeste impreuna cu copilul niste hartie (pe toata suprafata cutiei) si indeamna-l sa deseneze / sa lipeasca pe suprafata cutiei orice doreste.
• Inchide fiecare capat al cutiei cu cate un capac de plastic (mai adauga unul, in afara celui al cutiei).
• Confectioneaza un bat cu care se bate toba, fixand si lipind capatul unui creion (neascutit) intr-un mosor fara ata.
Tobita va fi gata, iar tu ii vei arata copilului cum bata la ea, astfel incat sa inceapa sa-si dezvolte simtul ritmului. De asemenea, participand la decorarea ei, a facut primii pasi in dezvoltarea creativitatii.

5. "Ce vezi inauntru?"

Pentru a-i propune copilului aceasta activitate, va trebuie: o cutie mare cu capac (din material plastic sau din carton), lipici, hartie colorata (simpla sau creponata) sau hartie de ambalat cadourile, cateva poze/ imagini (care infatiseaza obiecte, animale sau persoane cunoscute copilului).
• Initial vei lipi in interiorul cutiei diverse poze sau imagini decupate din reviste (ce infatiseaza obiecte din casa, animalute, jucarii, membrii ai familiei pe care cel mic ii cunoaste etc.). Ai grija ca micutul sa nu vada ce pui in cutie.
• Impreuna cu copilul, vei decora exteriorul cutiei si capacul lipind hartia dorita.
• Pune capacul la loc si indeamna-l pe copil sa deschida cutia si sa dezlipeasca o poza. Intreaba-l: "Cine e?". Daca nu iti raspunde, spune-i tu, oferindu-i cateva detalii (de exemplu, daca o poza infatiseaza un animal, spune-i ce culoare are blanita sau cu ce se hraneste).
Rugandu-l sa spuna ce vede in imagini, copilul isi va dezvolta vocabularul si va invata sa realizeze conexiuni (cum ar fi cele intre persoane si imaginea lor, redata in poze).

 

Surse:
http://www.babycentre.co.uk/a554858/games-to-play-with-your-two-year-old#ixzz39Wy2jPmY
http://fun.familyeducation.com/slideshow/indoor-games/61356.html#ixzz39WnuNwoP
http://fun.familyeducation.com/toddler/musical-instruments/36969.html#ixzz39bobMbOi

http://fun.familyeducation.com/toddler/toys-and-puppets/36876.html#ixzz39bnkTDyM
http://www.kidspot.com.au/discoverycentre/2---3-years-Physical-Hot-Potato+237+522+sponsor-activity.htm

Surse poze:

http://2.bp.blogspot.com
http://www.loveplayandlearn.com/
 http://1.bp.blogspot.com/
http://static.spoonful.com/

Articolul urmator
Ce poți face cu cojile de ouă rămase după Paști: proiecte de artă cu copilul
Ce poți face cu cojile de ouă rămase după Paști: proiecte de artă cu copilul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Top 3 specii de pește recomandate în diversificare
    Top 3 specii de pește recomandate în diversificare

    Carnea de pește nu trebuie să lipsească din alimentația noastră. Este bogată în proteine, acizi grași omega-3, vitamine precum D și B2 (riboflavină) și minerale precum fier,...

    Lege: copiii vor avea voie să se joace jocuri online numai 3 ore pe săptămâna în China
    Lege: copiii vor avea voie să se joace jocuri online numai 3 ore pe săptămâna în China

    Jocurile video pot avea un impact pozitiv asupra copiilor și adolescenților, fiind capabile să să îmbunătățească atenția, atenția distributivă, vigilența și flexibilitatea...

    Spălături în urechi: când sunt recomandate
    Spălături în urechi: când sunt recomandate

    S-ar putea să fii tentată să iei un tampon de bumbac și să te apuci de îndepărtat ceara imediat ce o vezi sau simți. Însă știai că ceara de ureche protejează canalul...

    Maraton de vaccinare a copiilor de 1 iunie. Vor intra în plan și copiii sub 16 ani?
    Maraton de vaccinare a copiilor de 1 iunie. Vor intra în plan și copiii sub 16 ani?

    De Ziua Internațională a copiilor, mai precis în perioada 31 mai -1 iunie, se dorește organizarea unui maraton care să aibă ca scop vaccinarea copiilor. Dr. Valeriu Gheorghiță,...

    De ce să nu administrezi sirop de tuse copiilor sub 5 ani
    De ce să nu administrezi sirop de tuse copiilor sub 5 ani

    Când copiii noștri sunt răciți și, pe deasupra, se mai confruntă și cu o tuse chinuitoare, suntem tentați să le administrăm siropuri de tuse pentru a le alina disconfortul....

    Tipuri de pește recomandate în sarcină
    Tipuri de pește recomandate în sarcină

    Peștele este unul dintre cele mai bune alimente pe care le poți consuma în sarcină. Da, ai citit bine! Deși multe viitoare mămici evita să mănânce pește în timpul...

    Lacrimi artificiale: când sunt recomandate?
    Lacrimi artificiale: când sunt recomandate?

    Lacrimile artificiale reprezintă o soluție oftalmică utilizată pentru a ameliora simptomele de ochi uscați și disconfort ocular asociate cu insuficiența lacrimală. Aceste soluții...

    Da! Eu sunt mama aceea ”rea”. Pentru că în zilele noastre este vital să fii sever cu copiii
    Da! Eu sunt mama aceea ”rea”. Pentru că în zilele noastre este vital să fii sever cu copiii

    Ești o mamă rea. Ești prea dură, pre exigentă, prea severă! Ca mamă a patru copii școlari am auzit asta foarte des. Mi s-a spus că sunt nedreaptă de mai multe ori decât aș...

    © 2024 Qbebe