Sucurile de fructe NU sunt recomandate copiilor. Consumate zilnic, produc obezitate, conform specialiștilor

Sucurile de fructe NU sunt recomandate copiilor. Consumate zilnic, produc obezitate, conform specialiștilor

Mariana Voinea

Sucul de fructe vine în completarea unui mic dejun sănătos pentru cei mici, sau poate fi o gustare plină de vitamine, nu-i așa? Din păcate, studiile recente arată exact contrariul. Consumul de suc de fructe fresh 100% este asociat cu obezitatea, un indice de masă corporală crescut, diabet, boli de inimă... Ce cantitate de suc de fructe este recomandată?

Sucul de fructe pare o alegere ideală pentru micul dejun al copilului, fiind plin de vitamine, nu-i așa? Mulți părinți aleg să ofere la micul dejun sau la gustare un pahar de suc de fructe proaspăt stors copiilor. Din păcate, pe cât de sănătoasă ar părea această alegere, pe atât de periculoasă este pentru sănătate. Conform statisticilor și studiilor efectuate în domeniu, consumul unui pahar de suc de fructe pe zi este strâns legat de creșterea în greutate, atât la copii, cât și la adulți.

„Cât de des mâncăm trei portocale? Un pahar de suc de portocale reprezintă trei portocale care pot fi consumate într-un minut sau două…”

mama copii suc portocale

O problemă fundamentală a fructului este cantitatea. Consumul de fructe în acest mod face ca depășirea unei cantități recomandate să fie atât de ușoară”, a declarat principalul cercetător în domeniul nutriției, Dr. Walter wilett, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Specialistul face analogia între consumul de fructe întregi și consumul sucului. „De exemplu, cât de des mâncăm trei portocale? Cu toate acestea, un pahar de suc de portocale reprezintă aproximativ trei portocale care pot fi consumate într-un minut sau două, iar noi ne putem întoarce să mai luăm încă unul, ceea ce va adăuga mai multe calorii și conduce la o creștere bruscă a glicemiei”, a declarat expertul profesor Willett.

Acesta a făcut legătura între cantitatea de zahăr din sânge și rezistență la insulină, diabet, dezvoltarea unor boli de inimă, obezitate și alte afecțiuni cronice.

Sucul de fructe chiar provoaca obezitatea la copii?

Ce cantitate de suc fresh de fructe pot consuma copiii?

copil suc portocale

Un alt specialist, medic endocrinolog Dr. Tamara Hannon atrage atenția asupra ratei mari de creștere a obezității și a cariilor dentare la copii și consumul de sucuri de fructe. Reprezentanții Academiei Americane de Pediatrie recomandă părinților să evite complet sucurile pentru bebelușii mai mici de un an și să limiteze consumul la copiii cu vârste cuprinși între 1 și 3 ani la puțin peste 100 ml pe zi și la copii cu vârste cuprinse între 4 și 6 ani la 170 ml pe zi.

Medicul endocrinolog, director al programului de diabet pediatric de la Spitalul Riley pentru copii, doctor Hannon susține că: „nu există cu adevărat un motiv de sănătate pentru a consuma suc în locul fructelor și legumelor întregi, cu excepția cazului în care copilul nu poate tolera consumul de alimente obișnuite”.

Așadar, specialiștii recomandă consumul fructelor întregi. Adulții și adolescenții nu au nevoie de mai mult de 240 ml de suc de fructe pe zi, conform ghidurilor de nutriție și această băutură nu trebuie confundată cu apa și nu trebuie consumată de sete.

Orientările generale sunt împotriva consumului de rutină, cu alte cuvinte să te bazezi pe suc mai degrabă decât pe apă pentru sete sau să consumi suc în mod specific pentru beneficiile pe care le are pentru sănătate”, a declarat doctor David Katz, expert în medicina preventivă.

Acesta susține că sucul de fructe este nociv dacă este consumat în fiecare zi în cantități mari și trebuie privit ca: „un tratament dulce ocazional. În acest context, sucul de fructe este o alegere mult mai bună decât alte sucuri acidulate din mai multe motive”.

Tabel: cât suc de fructe trebuie să bea copilul tău?

Consumul unui măr este perfect, pentru că fructoza este eliberată lent, dar sucul de mere inundă sângele cu fructoză

Sucurile de fructe 100% pot reprezenta o alegere sănătoasă în opinia multor părinți, dar din păcate nu se face distincția între consumul unui fruct întreg și sucul stors din mai multe fructe care au, într-adevăr minerale, vitamine, fibre, dar și zaharuri.

Atunci când îndepărtăm pielea, îndepărtăm fibrele și părțile structurale ale alimentelor, iar corpul nostru le digeră și le metabolizează în mod diferit față de cum a evoluat pentru a face acest lucru”, susține doctor Hannon.

Spre exemplu, consumul unui măr nu crește nivelul de zahăr din sânge pentru că fructoza este eliberată lent, însă sucul de mere poate inunda sângele cu fructoză și poate deveni periculos.

„Sângele nu trebuie să conțină mult zahăr. Este periculos pentru organe așa că organismul are o mulțime de mecanisme pentru a scăpa rapid de zahăr și pentru a ne menține glicemia normală. Astfel, ficatul care metabolizează zaharurile transformă o mare parte din aceste calorii într-o grăsime care poate fi depozitată cu ușurință și ținută departe de sânge”, declară doctor Hannon.

Indicele de masă corporală al copiilor – în creștere datorită consumului de suc de fructe

femeie lamai

Un alt studiu publicat în JAMA Pediatrics face corelația între indicele de masă corporală al copiilor și consumul de suc de fructe de tip fresh-uri. S-a descoperit o legătură clară între creșterea în greutate a copiilor și adulților și consumul de suc de fructe 100%, fără adaos de zahăr. Copiii mai mici au prezentat creșteri mai mari ale indicelui de masă corporală, fiecare porție suplimentară pe zi fiind legată de un indice mai mare cu 0,03%.

În urma acestui studiu s-a constatat că sucul de fructe este periculos pentru cei mai mici pentru copiii, cu vârsta de sub 11 ani care au prezentat o creștere mai mare a indicelui de masă corporală pentru fiecare porție suplimentară de 240 ml de suc pe zi.

Constatările noastre vin în sprijinul îndrumătorilor de sănătate publică de a limita consumul de suc de fructe 100% pentru a preveni supraponderabilitatea și obezitatea”, sugerează autorii studiului care denumesc aceste „calorii lichide” ca fiind un potențial element contributor al creșterii în greutate.

Sucul de fructe nu conține fibre, comparativ cu forma fructelor întregi, ceea ce duce, conform studiului, la o sațietate scăzută. Pentru a savura gustul fructelor, reprezentanții Centrului pentru Control și Prevenirea Bolilor sugerează părinților să amestece un strop de suc 100% în apă obișnuită sau în apă minerală pentru a crea o băutură răcoritoare cu puține calorii.

Este bine să ținem cont de sfaturile specialiștilor în domeniu, de studiile efectuate și să limităm consumul de sucuri fresh pentru sănătatea copiilor noștri.

Surse foto: pexels.compexels.compexels.com, pexels.com

Surse articol: g4media.roevz.ro

Articolul urmator
Alertă! Produse alimentare retrase din magazinele din România. De ce nu pot fi consumate
Alertă! Produse alimentare retrase din magazinele din România. De ce nu pot fi consumate

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Terapia prin joacă pusă sub lupă: de ce este cea mai bună modalitate de a aborda copiii, conform specialiștilor
    Terapia prin joacă pusă sub lupă: de ce este cea mai bună modalitate de a aborda copiii, conform specialiștilor

    Terapia prin joc ajută copiii să proceseze emoțiile și să-și exprime emoțiile. Utilitatea ei merge mult mai departe însă, fiind considerată una dintre cele mai bune metode...

    Țipatul la copii poate fi la fel de dăunător ca și abuzul intim, conform specialiștilor
    Țipatul la copii poate fi la fel de dăunător ca și abuzul intim, conform specialiștilor

    O metaanaliză care cuprinde mai multe studii despre abuzul la copii a scos în evidență un lucru extrem de important. Se pare că țipatul la copii (abuzul verbal) are aceleași...

    Cât de mult „te costă” dacă îți alăptezi copilul timp de un an, conform specialiștilor
    Cât de mult „te costă” dacă îți alăptezi copilul timp de un an, conform specialiștilor

    În ultimele decenii, oamenii de știință s-au străduit să demonstreze beneficiile alăptării pentru mamă și pentru copil. Recent, specialiști din cadrul unei universități din...

    A devenit mamă deși se afla în moarte cerebrală! Cum a fost posibil, conform specialiștilor
    A devenit mamă deși se afla în moarte cerebrală! Cum a fost posibil, conform specialiștilor

    Nimic nu poate opri o mamă să își îndeplinească scopul suprem, acela al aducerii pruncului pe lum...nici măcar moartea. Cu ajutorul medicinei moderne și a cadrelor medicale...

    Lacrimi artificiale: când sunt recomandate?
    Lacrimi artificiale: când sunt recomandate?

    Lacrimile artificiale reprezintă o soluție oftalmică utilizată pentru a ameliora simptomele de ochi uscați și disconfort ocular asociate cu insuficiența lacrimală. Aceste soluții...

    Spălături în urechi: când sunt recomandate
    Spălături în urechi: când sunt recomandate

    S-ar putea să fii tentată să iei un tampon de bumbac și să te apuci de îndepărtat ceara imediat ce o vezi sau simți. Însă știai că ceara de ureche protejează canalul...

    Fructe de acai: ce sunt și ce beneficii au
    Fructe de acai: ce sunt și ce beneficii au

    În ultimele decenii, oamenii de știință se străduiesc să aducă în prim-plan tot mai multe super-alimente: alimente care furnizează o cantitate însemnată de...

    Băile cu gheață: când sunt recomandate și ce beneficii au
    Băile cu gheață: când sunt recomandate și ce beneficii au

    Utilizarea apei la temperaturi scăzute în scop terapeutic, spre exemplu pentru ameliorarea durerilor sau pentru scăderea febrei, este cunoscută încă din Antichitate. În...

    © 2024 Qbebe