Colțulcu
activități

10 idei de jocuri in aer liber pentru copii

10 idei de jocuri in aer liber pentru copii

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Vara, cand zilele de vacanta ne "ispitesc" sa petrecem mult timp in aer liber, incercam sa gasim numeroase variante de jocuri care sa nu fie numai distractive, ci si cat mai instructive pentru micutii nostri. De aceea, in cuprinsul articolului de mai jos, iti propunem o serie de jocuri speciale pentru a se desfasura in aer liber, recomandate atat celor mai mici, cat si celor ce sunt deja la gradi sau la scoala.

I. Jocuri pentru "pitici" (de la 1 an si jumatate pana la 3-4 ani)

I.1. Ne jucam cu scoici si pietricele

Este o activitate potrivita atunci cand va aflati la mare, ce va dezvolta creativitatea si indemanarea. Alatura-te micutului tau si adunati cateva scoici si pietricele, pe care le veti pune in galetusa preferata. Le veti folosi apoi fie pentru a face din ele diferite modele pe nisip, fie le vei ascunde in nisip, iar copilul va incerca sa-si descopere "comoara" de la mare.

I.2. "Invitatie la ceai"

Profitati de zilele insorite de vara pentru a "savura" un ceai chiar in propria gradina sau la un picnic in parc sau la munte.
Aveti nevoie de un set de ceai (de jucarie sau de material plastic) si de un vas cu apa. Imaginati-va ca sunteti la "tea party" , invata-l pe copil sa puna apa in ceainic si sa-l toarne in cescute. Nu numai ca-si va imbunatati motricitatea fina, dar va invata si despre una dintre proprietatile apei: intotdeauna cade in jos.

I.3. "La vanatoare de baloane de sapun"

Intotdeauna este mai placut sa va jucati cu baloanele de sapun in aer libe, contribuind totodata la dezvoltarea motorie si la imbunatatirea coordonarii dintre mana si ochi . Tot ce va trebuie este o cutie cu substanta din care se fac baloane.Pregateste tu baloanele, sufland mai incet daca vrei ca ele sa pluteasca mai lent si mai puternic pentru baloane mai "rapide". Invita-ti copilul sa le "urmareasca" si sa le sparga.
Pentru a face jocul mai interesant, umezeste-ti mainile si pune degetele pe unul dintre baloane. Sigur ca va fi mai incantat sa sparga chiar balonul de pe degetul tau.

I.4."Baltoacele cu povesti"

Pe o zi ploioasa (dar nu foarte rece), echipeaza-ti copilul (cu hainuta de ploaie si cizmulite de cauciuc) si mergeti in cautarea baltoacelor. Inventeaza cate o "poveste" pentru fiecare dintre ele, in functie de forma si locul in care se gasesc. La sfarsitul "povestilor", veti sari in baltoacele respective. Spre exemplu, o baltoaca mare poate insemna o poveste despre o calatorie pe mare, iar daca vedeti una mica inchipuiti-va ca sunteti niste "uriasi'" care pot trece peste un lac dintr-o singura saritura.
In mod sigur ca va veti amuza, iar celui mic ii vei stimula imaginatia. Nu in ultimul rand, isi va dezvolta motricitatea.

 

 

II. Idei de jocuri pentru cei mai maricei (de la 4 ani in sus)

II.1."Sarim in interiorul cercului"

Invita la joaca si alti copii. Aseaza-i intr-un cerc, in care sa stea fata in fata.
Fa o scurta caracterizare a unuia dintre participanti, spunand, de exemplu: "El/ea poarta un pulover rosu si pantaloni albastri". Ceilalti vor ghici despre cine este vorba. Incepand cu acest moment, copilul despre care a fost vorba va merge in mijlocul cercului si va incepe sa sara, spunandu-le: "Sariti in cerc, va rog sariti. Sariti in cerc si stati jos!". "Jucatorii" vor trebui sa-si gaseasca fiecare cate un loc in care sa poata sta jos.
Este un joc de atentie, ce-i va invata pe copii sa asculte si sa respecte instructiuni.

II.2. "Cat e ora, lupule?"

Unul dintre copii va fi "lupul" si va sta cu spatele la ceilalti, care-l vor intreba: "Cat e ora, lupule?". In functie de ora spusa, copiii vor face numarul de pasi corespunzatori (de la o linie de start) in directia "lupului". Acesta va striga la un moment dat: "Este ora mesei!" si ii va alerga pana la linia de start. Cel ce este prins va deveni "lup".
Jucandu-se asa, copiii vor invata sa fie atenti, dar si corespondenta intre ora si cifra, ceea ce-i va ajuta sa deprinda cum sa citeasca un ceas.

II.3." Stai pe loc si ingheata!"

Mai multi copii se vor alerga unii pe altii. Unul din ei va fi "yeti" (omul-zapezii) si va trebui sa prinda un alt copil, pe care-l va "ingheta". Atunci cand "yeti" il va prinde, este suficient sa-l atinga pentru a ramane nemiscat ("inghetat"). Se va continua "urmarirea" pana cand toti copiii vor fi "inghetati". Ultimul prins va deveni noul "yeti".

II.4."Prinde coada dragonului!"

Copiii vor fi asezati de-a pe o linie. Primul va fi "gura dragonului", iar ultimul va fi "coada". Acestuia din urma i se pune o esarfa in buzunar. Obiectivul este ca "gura" sa prinda "coada".
Prima jumatate a copiilor  aliniati (cea din fata) va incerca sa ajute "gura", iar cealalta va ajuta "coada".

II.5."Ouale dragonului"

Vei face rost de patru cercuri (din cele care se folosesc pentru a dansa cu ele, denumite si "hool-a-hoop") si de 16 saculeti plini cu margeluse (sau bilute, dar de culori diferite), pe care le vei pune in fiecare cerc.
Este nevoie sa participe mai multi copii, ce vor forma patru echipe, fiecare primind cate un cerc. "Misiunea" este ca fiecare echipa sa-si adune toate "ouale" de la celelalte (punandu-le in propriul lor cerc), dar, in acelasi timp, nepermitandu-le celorlalti sa ajunga la "ouale" lor. De asemenea, fiecare echipa primeste cate un steag.
In cazul in care, pe parcursul jocului, cineva din echipa pierde steagul, va ajunge la "inchisoare" si va fi "eliberat" de un coechipier.

II.6. "Balena si pestii"

Gasiti un spatiu care sa fie divizat in mai multe patrate sau orice alt tip de marcaje. Fiecare copil va fi un anumit fel de "peste" (de exemplu, pest-clovn, peste-balon etc.) si se va aseza intr-unul dintre patrate (marcaje). Unul dintre copiii va sta separat, cat mai departe de ceilalti si va fi "balena".
Treaba "balenei" este sa prinda cat mai multi pesti. Va striga fiecare tip de peste, iar cei ce-si aud numele vor trebui sa se alinieze in spatele ei, in sir.
Dupa ce termina sa-si strige "pestii", "balena" va spune: "Este furtuna in ocean!". "Pestii" vor fugi in toate partile, iar "balena" va incerca sa "inghita" cat mai multi.

Surse:
http://www.babycentre.co.uk/a554836/games-to-play-with-your-one-year-old#ixzz37YB9JTal

http://www.babycentre.co.uk/a1041063/follow-that-bubble#ixzz37YBYmdkU

http://www.earlylearningactivities.com/PDF/og.pdf
http://www.kidspot.com.au/kids-activities-and-games/Outdoor-activities+9/Wet-sand-play-with-shells+11476.htm
http://www.livestrong.com/article/213950-outside-games-for-4-years-olds/
http://www.savvysource.com/activities/activity_a1-2i307_PuddleJumping
http://www.savvysource.com/activities/activity_a1-2i859_JumpInsidetheCircle

Articolul urmator
Ce poți face cu cojile de ouă rămase după Paști: proiecte de artă cu copilul
Ce poți face cu cojile de ouă rămase după Paști: proiecte de artă cu copilul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Fără mască în aer liber! Din 15 mai se relaxează măsurile. Ce se va întâmpla în școli
    Fără mască în aer liber! Din 15 mai se relaxează măsurile. Ce se va întâmpla în școli

    De mâine nu mai purtăm măști în aer liber! Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat ce măsuri de relaxare intră în vigoare începând din 15...

    Cea de-a XIII-a ediție KINOdiseea debutează, între 1 și 12 septembrie, în aer liber, în Parcul Plumbuita
    Cea de-a XIII-a ediție KINOdiseea debutează, între 1 și 12 septembrie, în aer liber, în Parcul Plumbuita

    Cea de-a XIII-a ediție a KINOdiseea – Festivalul Internațional de Film pentru Publicul Tânăr (open air) debutează în Parcul Plumbuita din București, în perioada...

    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

    În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca...

    Soțul meu nu-și ia liber să aibă grijă de copii atunci când eu sunt bolnavă
    Soțul meu nu-și ia liber să aibă grijă de copii atunci când eu sunt bolnavă

    Această mamă, care s-a îmbolnăvit de curând, este deranjată de faptul că soțul ei nu și-a luat liber ca să aibă grijă de copii, cât ea nu poate.

    7 idei de petrecere pentru copii acasă
    7 idei de petrecere pentru copii acasă

    Fie că este vorba despre o aniversare ori despre celebrarea unei zile de vacanță sau a unei prietenii, o petrecere este oricând așteptată cu nerăbdare. Dacă te hotărăști să...

    Idei de la Carrefour TEX pentru sărbători alături de copii
    Idei de la Carrefour TEX pentru sărbători alături de copii

    Sărbătorile aparțin copiilor. Nu numai celor mici, ba chiar tuturor copiilor, indiferent de vârsta biologică. Odată cu sosirea Crăciunului, o mulțime de adulți descoperă...

    Provocări pentru prieteni: idei pentru petreceri de neuitat
    Provocări pentru prieteni: idei pentru petreceri de neuitat

    Petrecerile cu prietenii sunt momente speciale în viața noastră, iar pentru a le face cu adevărat de neuitat, adăugarea unor provocări interesante poate fi cheia succesului....

    Idei inedite de cadouri pentru copii de 1 an, conform experților în educație
    Idei inedite de cadouri pentru copii de 1 an, conform experților în educație

    Aniversarea primului an de viață al unui copil este un eveniment cu totul special atât pentru părinții săi, cât și pentru cei apropiați. De aceea, printre principalele...

    © 2024 Qbebe