Colțulcu
activități

9 jocuri pentru a invata geografia

Irina Olteanu - Redactor Senior

Geografia reprezinta un domeniu atat de important ce contine informatii care, cu toate ca par dificil de inteles la varste fragede, pot fi integrate cu putina imaginatie in rutina zilnica de joaca a celor mici. Caci ce mod mai bun de a invata exista decat prin joaca?

Cum se deseneaza animalele?

jocuri geografieUn joc extrem de usor de realizat, chiar de la varste fragede (2-3 ani). Folosindu-va de hartie si creioane colorate, carioca sau chiar acuarele, in functie de dexteritatea celor mici, desenati si colorati animale din diverse colturi ale lumii. Ajutati-i si voi, cel putin la conturarea lor, si incercati sa pastrati asemanarea cu realitatea, apeland fie la poze/imagini cu acestea sau chiar sabloane (acestea pot fi reproduse cu usurinta chiar de copii). Asigurati-va ca explicati alaturi de denumirea animalelor si locul unde traiesc sau alte informatii adecvate varstei.

Cum se scriu animalele?

Odata cu cresterea in varsta (4-5 ani), cei mici invata si sa scrie litere de tipar. Puteti fructifica aceasta aptitudine nou dobandita si sa le oferiti diverse denumiri de animale pe care copiii trebuie sa le scrie corect (sau cel putin sa incerce). Puteti apela la recompense de tip buline vesele pentru a premia raspunsurile corecte, iar cand se aduna un anumit numar din acestea, ii puteti rasplati, de exemplu, cu un atlas pentru copii. Se vor bucura cu siguranta sa il frunzareasca, mai ales ca stim prea bine ce mult apreciaza copiii cartile cu poze din abundenta.

Puzzle distractiv

Pentru copiii de varsta prescolara exista o multitudine de variante de puzzle, fie cu harti ale statelor, fie cu jocuri geografieanimale, cladiri specifice sau forme de relief. Cautati un produs cu un numar de piese adecvat varstei (cele cu prea multe piese sunt dificil de asamblat si intervine la un moment dat frustrarea) si ajutati-i, cel putin prima data. Explicati-le regulile de la care se porneste asamblarea puzzle-ului si ce anume reprezinta. Copiii prescolari vor adora modelele 3D ale unui vulcan, de exemplu. Iata un alt mod in care cei mici invata geografie, fara ca macar sa-si dea seama.

Alege animalul si continentul

Pentru copiii scolari, acesta este un joc excelent de a consolida cunostintele legate de geografie. Astfel, daca in urma cu cativa ani le explicati voi unde traieste fiecare animal salbatic, acum este randul lor sa identifice continentul de bastina. Apelati fie la o harta din atlas, fie la una de perete sau chiar si la binecunoscutul glob pamantesc. Incepeti cu animale frecvent intalnite sau pe care copilul le cunoaste si cresteti treptat gradul de dificultate. Nu e prea tarziu nici pentru voi parintii sa aflati lucruri noi. Pentru copiii carora li se preda deja geografia la scoala, puteti inlocui animalul cu capitala, raul/lacul/marea sau chiar insula, vulcanul.

Joaca cu globul

jocuri geografieAcest joc este practicat de persoane de toate varstele, fiind extrem de educativ si fara a solicita un efort prea mare. Pur si simplu se roteste globul pamantesc cu ochii inchisi si se pozitioneaza degetul pe el. In functie de locul unde ati ajuns, puteti observa statele invecinate, formatiunile de relief si chiar cauta informatii suplimentare in manualul de geografie sau in atlas. Sunt de descoperit atat de multe lucruri minunate pe glob, incat plictiseala nu poate interveni niciodata. Se incheie cand doriti voi.

Pune degetul pe harta

Folosindu-va de o harta a lumii, de preferat una de dimensiune generoasa pentru a fi evidente cat mai multe detalii geografice, alegeti un stat/forma de relief/oras si cereti copilului sa-l indice pe harta. Viteza este apreciata, prin urmare daca sunt mai multi participanti, joaca se poate transforma intr-o adevarata intrecere: castiga cine atinge primul obiectivul numit. Ii veti pune in dificultate cu obiective care nu sunt prea clar evidentiate pe harta, de exemplu fie stramtori, fie cu insule si peninsule. Jocul este indicat desigur pentru cei experimentati in domeniu.

Citeste si:

Educatia copilului: metoda Harkness  

Ghici continentul

Numiti un animal/ un rau/ un lant muntos iar copilul trebuie sa ghiceasca continentul. Reprezinta o adevarata provocare denumirile care se regasesc pe mai multe continente (de exemplu orasul Paris-apare numai in SUA de aproape 20 ori), precum si animalele care traiesc in mai multe regiuni geografice. Este apreciata acuratetea cat mai mare a raspunsului oferit.

Ghici capitala

Chiar din denumirea sa ati inteles cum se va desfasura acest joc. Voi numiti un stat, iar copilul trebuie sa desemneze capitala sa. Puteti proceda si invers, numind capitala, iar el trebuie sa ofere statul in care se afla aceasta. O alternativa care le poate usura efortul este reprezentata de steaguri: folosindu-va de o lista a tuturor steagurilor lumii (de obicei se afla in orice atlas geografic), cereti-le sa spuna caror state le apartin.

Test tip grila/cu variante de raspuns

Nu in ultimul rand, puteti ajuta copiii sa invete geografie apeland la teste de tip grila sau cu mai multe variante de raspuns. Prima este realizabila pe hartie, iar a doua chiar prin viu grai. Fie ca va aflati intr-o calatorie si doriti sa faceti trecerea timpului mai placuta, fie ca vreti sa le testati cunostintele, adresati-le intrebari la care asociati, de preferat, 3 variante de raspuns, una singura fiind corecta. Incepeti cu alternative de raspuns opuse (pentru a-i fi mai usor sa o aleaga pe cea corecta) si cresteti treptat dificultatea introducand variante similare.jocuri geografie

Aplicatii

In final, nu uitati ca puteti apela cu incredere si la dispozitivele de tip gadget disponibile in prezent, respectiv la aplicatiile ce pot fi instalate pe acestea. Exista o multitudine de jocuri interactive care presupun fie puzzle-uri de rezolvat intr-o anumita perioada de timp, cat si labirinturi, pozitionarea corecta a unui item sau chiar teste tip grila.

Iata si cele mai bine cotate aplicatii utile in invatarea geografiei, cu mentiunea ca majoritatea necesita si cunoasterea limbii engleze (este necesara prezenta voastra) si ca sunt adecvate anumitor categorii de varsta:

- Barefoot World Atlas - contine multe ilustratii detaliate si colorate de explorat, o multime de informatii si un glob interactiv 3D pe care il puteti invarti si mari. Copiii invata despre vreme, animale, steaguri, hotare si trasaturi renumite ale statelor, oceane. Retineti ca are o dimensiune destul de mare.

- Google Earth - este o aplicatie usor accesibila si disponibila chiar pe telefonul mobil. Va ingaduie sa priviti casa si imprejurimile, parcul de joaca sau scoala si chiar un drum pe care il frecventati. Poate, cine stie, apareti chiar voi in una din imagini. 

- Kids World Maps - harti clar etichetate ale lumii, ce pot fi marite, in 6 variante diferite: politica, fizica, cu orase, deserturi, munti si rauri
- Geobee Challenge HD de National Geographic - acest test adreseaza intrebari despre geografie, va cere se identificati locatii pe harta lumii si in runda bonus vedeti imagini ale unor locuri celebre si se cere sa le identificati locatia
- Tiny countries- acest joc animat ii conduce pe copii pe 6 continente si 75 tari pentru a completa 15 misiuni si a-l impiedica pe Mr. Evil sa avanseze pe continente in forma unui cocos. Copiii invata despre tari, capitale si monumente renumite chiar fara a realiza. Disponibil in mai multe limbi.
- Stack the countries app - va pune intrebari despre capitale, hotare si locatii geografice, iar raspunsul corect va conduce la mutarea tarii intr-un morman (turn). Este amuzant si foloseste carti, harti interactive si se pot controla tipurile de intrebari primite.
- Kids maps app - este un joc tip puzzle recomandat pentru copiii de peste 2 ani. Cei mici trebuie sa gaseasca fiecare locatie a statului si sa traga de ea pentru a completa harta.
- Geo Walk HD- 3D world fact book - aceasta aplicatie este ca un atlas, aratand copiilor imagini si descrieri a 500+ locuri istorice interesante, oameni renumiti, viata salbatica si plante. Exista un mod de tip teste grila pentru a verifica cunostintele
- Toca Nature - aduce natura inauntru pe masura ce o explorati, dar si animalele care se ascund dupa copaci
- Where are we- learn library collection - patru povesti interactive introduc copiii in sistemul solar, desert, polurile Nord si Sud si intregul glob

Surse: 

http://kidworldcitizen.org/; http://world-geography-games.com; www.learninggamesforkids.com/geography_games.html; http://kids.nationalgeographic.com; www.toporopa.eu/en; http://bestappsforkids.com/

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Exerciții de vorbire pentru copii: propoziții simple
    Exerciții de vorbire pentru copii: propoziții simple

    Din momentul în care observi că micuțul tău a început să articuleze în mod spontan, în vorbirea curentă, anumite sunete, înseamnă că are deja/se apropie...

    © 2023 Qbebe