Colțulcu
activități

Cea mai simplă rețetă pentru plastilină de casă

Cea mai simplă rețetă pentru plastilină de casă

Bianca Geica - Redactor Senior

Plastilina de casă este foarte ușor de făcut și e numai bună de joacă! Avantajul plastilinei de casă este că nu are în compoziție substanțe toxice și poate fi făcută din câteva ingrediente simple, fără să mai fie nevoie să mergi la cumpărături.

Plastilină de casă pentru copii

Plastilina rămâne jucăria preferată a copiilor, care de fiecare dată rămân absolut fascinați de modul în care o pot modela pentru a obține diferite forme. Pe lângă faptul că este distractivă, modelarea plastilinei este o activitate care dezvoltă simțul artistic al copilului, creativitatea, motricitatea fină, răbdarea, atenția și memoria.

plastilina de casa

Poți face și tu plastilină pentru copilul tău, acasă, din ingrediente pe care sigur le ai deja în bucătărie. Plastilina de casă este 100% naturală, ieftină, foarte ușor de făcut și poate fi folosită zile la rând, dacă este păstrată într-un recipient cu închidere ermetică.

Rețetă de plastilină de casă

Nu este deloc greu să faci plastilină de casă. Ba chiar este o activitate destul de distractivă, pe care o poți face alături de cei mici. Sigur vor fi fascinați să vadă cum câteva ingrediente banale se transformă chiar sub ochii lor în plastilină!

Ca să faci plastilină de casă ai nevoie de:

  • 1 cană de sare (fină)
  • 2 căni de făină ( adaugi în funcție de cât cere compoziția);
  • 2 linguri de oțet;
  • 1 lingură de ulei;
  • 1 cană de apă fierbinte;
  • colorant alimentar.

Amesteci într-un bol toate ingredientele și gata! Ai obținut o plastilină 100% naturală, fără chimicale sau toxine, care abia așteaptă să fie modelată de mânuțele dibace ale celor mici. Se păstrează într-o pungă închisă ermetic sau într-un borcan cu capac.

Mai jos găsești rețeta exemplificată:

Pastă de modelat din făină și sare

Spre deosebire de plastilina care poate fi refolosită și remodelată, pasta de modelat fimo, odată uscată, rămâne în forma pe care ai modelat-o. Din pasta de modelat, de exemplu, poți face diverse decorațiuni originale de Halloween, Crăciun, Paște etc, decorațiuni care pot fi păstrate ca amintire mulți ani, fără să se deterioreze.

Rețeta pentru pasta de modelat din făină și sare este foarte simplă și economică. Ai nevoie de:

  • o cană cu făină;
  • o cană cu sare foarte fină;
  • 100-125 ml apă;
  • o linguriță de ulei;
  • o linguriță de lipici;

Opțional, pentru decor:

  • culori tempera sau colorant alimentar;
  • sclipici/ glitter.

Pune făina într-un vas de plastic, adaugă sarea și amestecă bine. Cântărește și făina, și sarea cu aceeași cană.

Fă o gropița în centrul făinii și adaugă treptat apa. Adaugă lipiciul și uleiul, apoi începe să frămânți. Trebuie să obții un aluat omogen și elastic, asemănător aluatului de pâine.

reteta pasta modelatoare

Foto: lauraadamache.ro

Împarte pasta modelatoare în mai multe bucăți, colorează-le sau amestecă-le cu sclipici și înfășoară-le într-o folie de plastic alimentară. Lasă-le pe masă din bucătărie cam 60 de minute sau bagă-le în frigider și scoate-le cu 30 de minute înainte să te apuci de modelat.

reteta pasta modelatoare de casa

Foto: lauraadamache.ro

Poți face absolut orice decorațiune cu ajutorul pastei modelatoare din sare și făină: frunze de toamnă, fantome de Halloween, decorațiuni de Crăciun numai bune de pus in brad, ouă sau iepurași de Paște etc.

Plastilină handmade - alte rețete testate de mămici

Pe lângă făină și sare, plastilina de casă se mai poate face și din alte ingrediente non-toxice. Iată alte două rețete numai bune de făcut în familie!

Plastilină de casă cu glicerină

Ai nevoie de:

  • 470 ml de făină;
  • 300 ml de sare;
    200 ml de apă călduţă;
  • 2 linguri ulei;
  • o lingură sau două de glicerină;
  • câteva picături de lămâie;
  • culori acrilice.

Adaugă sarea în apă călduță și amestecă, apoi adaugă treptat făina și restul ingredientelor, mai puțin culorile. Amestecă foarte bine până când vei obține o consistentă asemănătoare cu cea a plastilinei din comerț - nici prea moale, nici prea tare, nici prea lipicioasă. Amestecă plastilina obținută cu culorile acrilice, în funcție de preferințe.

copil care se joaca cu plastilina de casa

Plastilină de casă cu amidon de porumb

Pentru această rețetă de plastilină handmade, ai nevoie de:

  • 400 g bicarbonat de sodiu;
  • 100 g amidon porumb;
  • 250 ml apă;
  • o lingură de ulei.

Pune ingredientele într-o oală, la foc mediu-mic și amestecă până când compoziția se leagă și are consistența unui piure de cartofi. Mută pasta obținută într-un bol, acoperă-l cu un prosop și lasă-l să se răcească. Ai grijă să nu îl lași, însă, prea mult, pentru că aluatul se întărește la aer.

Plastilina de casă este, așadar, foarte ușor de făcut. Este un instrument excelent pentru joacă liberă și creativă, iar copiii adoră să o modeleze în toate formele posibile. Tu ai făcut vreodată plastilină de casă?

Surse foto: istockphoto.com, lauraadamache.ro

Articolul urmator
Ce poți face cu cojile de ouă rămase după Paști: proiecte de artă cu copilul
Ce poți face cu cojile de ouă rămase după Paști: proiecte de artă cu copilul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cea mai simplă rețetă de lasagna pentru mămicile obosite
    Cea mai simplă rețetă de lasagna pentru mămicile obosite

    Printre obiectivele unei mămici se regăsește și acesta: să îi ofere copilului preparate pline de nutrienți, care să-i asigure o creștere sănătoasă. De aceea, de multe ori...

    Rețetă simplă și rapidă de post pentru seara de Moș Nicolae
    Rețetă simplă și rapidă de post pentru seara de Moș Nicolae

    Seara de Moș Nicolae este o seară dedicată familiei. Așa că te ajutăm să petreci cât mai puțin timp în bucătărie și cât mai mult timp de calitate alături de cei...

    Cea mai bună rețetă cu cartofi din lume
    Cea mai bună rețetă cu cartofi din lume

    Rețetele cu cartofi sunt printre cele mai căutate și mai îndrăgite. Versatili și sățioși, cartofii pot fi puși în valoare în numeroase moduri, inclusiv în...

    Nu mai cumpăr pâine deloc! Am descoperit cea mai rapidă rețetă de făcut acasă
    Nu mai cumpăr pâine deloc! Am descoperit cea mai rapidă rețetă de făcut acasă

    Nu-i așa că adorați mirosul de pâine abia scoasă din cuptor? Însă savoarea pâinii calde este umbrită de timpul pe care trebuie să îl petrecem pentru a o...

    Tiramisu pentru copii: cea mai sănătoasă rețetă
    Tiramisu pentru copii: cea mai sănătoasă rețetă

    Cam câte rețete de tiramisu credeți că există? Vă spunem noi, multe. Ți-am pregătit câteva rețete de tiramisu pentru copii, pentru a-i oferi celui mic un desert delicios,...

    Plastilina a fost inventată ...din greșeală! Iată cum un produs ce se dorea a fi de curățare s-a transformat în jucăria preferată a copiilor!
    Plastilina a fost inventată ...din greșeală! Iată cum un produs ce se dorea a fi de curățare s-a transformat în jucăria preferată a copiilor!

    Știai că inițial, plastilina a fost gândită ca un produs pentru curățarea funinginei de pe tapet? Aceasta a fost creată acum mai bine de 100 de ani, în 1912, de către o...

    Cea mai bună rețetă de plăcintă cu gutui
    Cea mai bună rețetă de plăcintă cu gutui

    Gutuile crude nu sunt pe placul oricui, întrucât sunt tari și pot fi considerate prea acre. Însă odată ce le gătești și se înmoaie, te răsfață cu o aromă...

    Amintiri din casa în care am avut cea mai frumoasă copilărie - cea a bunicii mele
    Amintiri din casa în care am avut cea mai frumoasă copilărie - cea a bunicii mele

    Una dintre cele mai iubite locuri de pe acest Pământ pentru mine? Casa bunicii mele. Cândva era un loc al familiei, al râsului, al dragostei, al jocului de cărți, al...

    © 2024 Qbebe