Colțulcu
activități

Cum să organizezi o Vânătoare de ouă de Paști

Cum să organizezi o Vânătoare de ouă de Paști

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Chiar dacă nu este o tradiție românească, vânătoarea de ouă de Paști a devenit tot mai populară la noi în țară. Și mici, și mari, ne face mare plăcere să ne adunăm și să pornim în căutarea ouălor, cu atât mai mult cu cât acest eveniment se va desfășura în aer liber. Dacă vreți să vă impresionați micuțul și apropiații cu ocazia Sărbătorilor Pascale din acest an, nu veți da greș apucându-vă să organizați o vânătoare de ouă de Paști. În articolul de mai jos veți găsi detaliile care vă vor ajuta să organizați o astfel de „vânătoare”. Nu mai stați pe gânduri, faceți rost de locația potrivită, de „recuzită” și invitați-vă oaspeții la o adevărată „Easter Egg Hunt”!

Amenajarea spațiului în care se va desfășura vânătoarea de ouă de Paști

O vânătoare de ouă poate fi desfășurată atât în aer liber, cât și în interior. Desigur, ideal este să aibă loc în exterior.
Indiferent de locul în care se va ține acest eveniment, este foate important să te ocupi de delimitarea spațiului. Întrucât vor participa copii de vârste diferite, va trebui să te preocupi în primul rând de siguranța lor. De pildă, dacă „vânătoarea" va fi afară, vei putea confecționa niște indicatoare (le poți face din carton, din hârtie colorată sau din orice alt material, lipindu-le, de exemplu, de un zid sau de un gard) sau vei putea folosi stegulețe și panglici, menite să arate clar spațiul în care copiii vor putea să-și caute ouăle.
Dacă se va ține în interior, vei putea preveni haosul și deplasarea copiilor în toate colțurile casei prin agățarea unor indicatoare de uși sau de alte piese de mobilier aflate la nivelul copiilor. Acestea vor trebui să arate că „vânătoarea" se va desfășura doar în anumite zone ale casei. În același timp, nu uita să te ocupi de securizarea prizelor și de înlăturarea oricăror obiecte ce ar putea fi periculoase, în special pentru cei mai micuți (sub 4 ani).
Odată ce ai finalizat delimitarea spațiului, este timpul să te ocupi de decoruri. Un prim pas pe care îl poți face este să pui baloane în culori pastelate în afara casei, precum și o coroniță de Paște, pe care o vei agăța de ușă. În grădină poți obține foarte ușor un decor pascal de mare efect dacă vei proceda în felul următor: vei face rost de niște crenguțe de copac (naturale sau artificiale), pe care le vei pune într-un vas mare, transparent. De crenguțe vei agăța tot felul de ouă, decorate manual sau luate din comerț.

Decoratiune cu oua de Paste
Întrucât „vânătorilor" de ouă li se poate face oricând foame, este recomandat să le oferi posibilitatea să ia o gustare. Orientează-te către preparate simple, dar care să iasă în evidență datorită unor simboluri pascale (de pildă, brioșe cu glazură cu iepurași sau cu oușoare). Fețele de masă trebuie să fie în culori vii, de primăvară, precum nuanțele de verde. Și scaunele sau mesele pot fi decorate cu baloane în culori pastelate.

Citește și: Top 10 decoratii de Paste pe care le poti face alaturi de copilul tau

Pregătirea recuzitei adecvate unei vânători de ouă

În primul rând, va trebui să faci rost de obiectele de bază ale vânătorii:ouăle. Poți opta atât pentru ouă naturale, vopsite și decorate manual (acestea nu trebuie fierte cu mai mult de 3 zile înainte de vânătoare și ar trebui ținute în frigider până în ziua respectivă), cât și pentru unele de plastic sau de lemn. Ouăle de plastic vor putea fi umplute cu bombonele sau cu mini-biscuiți.
Calculează, aproximativ, cam câte ouă ar trebui să „vâneze" copiii, în funcție de vârstă. Spre exemplu, cei mai mititei (sub 4 ani) pot „vâna" cam 5-7 ouă, cei mai mari de 5 ani ar putea cam 12-15.
În al doilea rând, nu uita de recipientele în care copiii vor aduna ouăle. Acestea pot varia, de la coșulețe obișnuite (din pai, nuiele sau material plastic) sau unele realizate handmade (din diverse materiale, inclusiv din material textil), până la găletușe (de plastic sau aluminiu) sau tot felul de cutii și punguțe, decorate cât mai inedit.
TotodatăCopil mai mic participant la vanatoarea de oua, va trebuie să alegi locurile în care vor fi ascunse ouăle. Și în acest caz va trebui să ții cont de vârsta copiilor. Pentru cei mai mici (sub 4 ani), ouăle vor fi așezate cât mai vizibil, cum ar fi chiar pe gazonul din grădina casei sau pe podeaua din casă. Ei se vor bucura pentru simplul fapt că vor atinge și  vor colecta ouă.
Copiii între 4 și 6 ani pot să „vâneze" ouă din locuri precum spatele pietrelor, tufișurile din grădină, umbra unor copaci sau a altor plante sau, în cazul în care „vânătoarea" se ține în interior, din spatele unor piese de mobilier. Tot pentru ei se poate stabili să găsească anumite tipuri de ouă, cum ar fi cele ce sunt însemnate cu o anumită literă sau cu un model.
Pentru copiii mai mari de 6 ani, lucrurile se pot complica. De pildă, ouăle pot fi ascunse sub pernele de la o canapea (într-un spațiu interior), într-o scorbură de copac sau chiar pe ramurile joase ale unui copac.

Nu în ultimul rând, ocupă-te să aduni recompensele necesare. Acestea pot fi mici obiecte (precum jucărioare sau bomboane), ascunse în câte un ou (de plastic) sau poate fi  un singur premiu mai mare,ascuns într-un singur ou, pentru cel mai norocos participant. În ouăle de plastic putem ascunde stickere, tatuaje nepermanente, bombonele, fructe uscate, jeleuri, ouă de ciocolată în miniatură, plastilină, mici diplome etc..

Ousoare ciocolata- recompense acordate la o vanatoare de oua
Pentru ouăle naturale, optează să lipești pe ele un număr sau orice alt indicii care îi va conduce pe copii către premii mai mari, precum un animăluț de pluș, niște monezi, iepurași de ciocolată sau cărticele despre Paște.
În același timp, poți face rost de câteva ouă aurite, care să conțină bilețele sau un fel de cupoane ce pot fi convertite în premii mai mari, precum cele pe care tocmai le-am menționat.

Cum se poate desfășura o vânătoare de ouă de Paști -idei de activități și jocuri

Dacă participanții la „vânătoare" sunt atât „pitici", cât și mai măricei, încearcă următorul „truc": împarte spațiul avut la dispoziție în două. În cadrul acestuia, vei găsi locuri foarte accesibile de a ascunde ouăle pentru cei mai mici, dar și unele mai greu de depistat, ce vor fi preferate de către cei mai mari. De asemenea, pot fi organizate echipe mixte, formate din copii mici și mai măricei, a căror „misiune" va fi să caute ouă doar în anumite locuri.
Pentru copiii mai mari poți face și alte lucruri deosebite, precum cele de mai jos:
• Copiii vor trebui să găsească ouăle ce au inscripționate pe ele cifre, astfel încât, la final, să le adune și să obțină punctaje cât mai mari.
• Puteți ascunde în ouă de plastic piese de puzzle- Fiecare copil va primi câte un puzzle și va trebui să găsească în ouă de aceeași culoare toate piesele sale.

Vanatoare de Oua de Paste de plastic
• Ouăle vor trebui găsite pe baza unor indicii, ascunse pe niște indicatoare speciale, pe o hartă a comorilor sau pe o listă cu întrebări sau cu ghicitori.

La Vanatoarea de oua pe baza unor indicii
• Organizați o „vânătoare" pe întuneric- Faceți rost de niște brățări fosforescente, pe care le veți introduce în ouă de plastic. Nu-i așa că va fi și mai interesant să „vânăm" ouă într-un cadru nocturn?

În afară de asemenea activități, copiii vor fi cu siguranță dacă vor fi implicați în tot felul de jocuri precum:
„Numărătoarea iepurașilor"
Jucătorii se vor așeza în cerc. Fiecare va reprezenta câte un număr și vor trebui să numere cu voce tare până când ajung la cifra 7. Atunci copilul care este al șaptelea va trebui să spună: „Îl iubesc pe Iepurașul de Paște!" în loc de numărul 7. Dacă nu va proceda corect, copilul respectiv va fi scos din joc. Acest joc poate continua până când va mai rămâne un singur copil, ce va fi declarat câștigător.

Joc Numaratoarea Iepurasilor

„Iepurașule sari, sari!"
Jocul este la fel ca și cel cu „Rață, rață, gâscă" (Copiii se vor așeza în cerc, iar unul dintre ei se va deplasa în afara cercului, va atinge pe cap câte un participant și îi va spune fiecăruia „rață". La un moment dat însă, va trebui să-i spună cuiva „gâscă". Copilul respectiv va trebui să plece de la locul său, să alerge în jurul cercului și să încerce să-l prindă. Dacă va reuși, atunci acela va deveni automat „gâscă"). Numai că, în loc de „Rață, rață" se va spune „Iepurașule" ori de câte ori un copil va fi atins. Iar în loc de „gâscă" se va spune „sari" și se vor executa sărituri ca de iepuraș. În rest, regulile rămân neschimbate.

„Oul fierbinte"
Este o altă variantă a jocului „Cartoful fierbinte". Numai că, în loc de alt obiect, participanții vor trebui să rostogolească de la  unul la altul un ou de Paște și, firește, nu vor avea voie să-l scape.

„Bowling cu ouă"
Folosiți ouă fierte tari.
Unul dintre ele va fi rostogolit către centrul spațiului în care se va desfășura jocul. Copiii vor trebui să rostogolească, pe rând, câte un alt ou pentru a se vedea cine reușește să-și rostogolească oul cel mai aproape de cel din mijloc.

Fetite ce se joaca cu oua de Paste

 „Cine găsește oul de aur?"
Va trebui să faci rost de un ou de plastic auriu, în care vor fi ascunse monezi.
Cu siguranță că participanții vor fi și mai încântați să participe la „vânătoarea" unui ou atât de valoros!

 „Cursa cu oul și lingura"
Pentru acest joc veți avea la îndemână: câte o lingură pentru fiecare participant, câte un ou fier tare (pentru fiecare) și ceva cu care să poată fi însemnat locul de „start" și cel de „finish".
După ce marcați locul de „start" și pe cel de „finish", fiecare copil va primi câte un ou și câte o lingură și se va așeza la „start". Scopul va fi să-și poate aduce oul la „finish", fără a-l scăpa din lingură.
Va fi învingător primul care va reuși să-și aducă oul întreg în lingură.

Parinti si copil la o cursa cu oul in lingura

Citește și: 10 Jocuri de Paste

Voi mai știți și alte modalități de a organiza o vînătoare de ouă de Paști cât mai atractivă pentru cei mici?

Surse:
www.bhg.com;www.epicurious.com; www.hgtv.com; www.huffingtonpost.com; www.netmums.com; www.realsimple.com

Surse poze:

www.pixabay.com; www.youtube.com

Articolul urmator
Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară
Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Rețete cu ouă fierte: ce să faci cu ouăle vopsite rămase de la Paști
    Rețete cu ouă fierte: ce să faci cu ouăle vopsite rămase de la Paști

    Eu una am o problemă mare ... am rămas cu multe ouă fierte de la Paști. Așa că, din dorința de a le consuma repede, să nu se strice și să facem risipă, am început să caut...

    Cum organizezi o petrecere aniversară pentru copilul tău în 2024? „Trebuie să invit toată clasa?”
    Cum organizezi o petrecere aniversară pentru copilul tău în 2024? „Trebuie să invit toată clasa?”

    Pe măsură ce un copil înaintează în vârstă și își face tot mai mulți prieteni, este de așteptat să-și dorească petreceri aniversare cu numeroși invitați....

    Cum să vopseşti ouăle de Paşti în funcţie de zodie
    Cum să vopseşti ouăle de Paşti în funcţie de zodie

    Se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paşte, iar ouăle sunt vedetele acestei sărbători. De la an la an, gospodinele îşi pun imaginaţia la contribuţie pentru a vopsi cele mai...

    6 moduri de a refolosi figurinele de ciocolată rămase de la Paști
    6 moduri de a refolosi figurinele de ciocolată rămase de la Paști

    Probabil că an de an vi se întâmplă ca, după Sărbătorile Pascale, să vă rămână o grămadă de ciocolată de la figurinele pe care copiii voștri le-au primit de la...

    Cum arată Oul de Paști care a scăpat nemâncat timp de 70 de ani
    Cum arată Oul de Paști care a scăpat nemâncat timp de 70 de ani

    În majoritatea famiilor moștenirile emoționale sunt bijuterii, fotografii, scrisori, cărți. Însă în caul unei familii din Țara Galilor comoara familiei, care este...

    Oua de prepelita. 10 beneficii uimitoare. Punctul 7 te va bucura!
    Oua de prepelita. 10 beneficii uimitoare. Punctul 7 te va bucura!

    Stiai ca oul de prepelita contine mai multi nutrienti decat oul de gaina? In plus, oul de prepelita ofera o multime de beneficii pentru sanatate.

    Prajitura antidepresie...cu vanilie! Rețetă fără ouă, lapte sau unt, care te scapă de gândurile negre
    Prajitura antidepresie...cu vanilie! Rețetă fără ouă, lapte sau unt, care te scapă de gândurile negre

    Știi genul acela de desert în care dai iama după o supărare, frustrare sau dezamăgire? Scotocind în străfundurile internetului după una dintre cele mai rapide și delcioase...

    Chec pufos cu 4 ouă: simplu și delicios pentru întreaga familie
    Chec pufos cu 4 ouă: simplu și delicios pentru întreaga familie

    Un chec pufos cu 4 ouă este o idee excelentă, dacă nu știi ce deserturi să mai pregătești pentru familia ta. Checul este aromat și foarte ușor de pregătit, de aceea nu îți...

    © 2024 Qbebe