Colțulcu
activități

Top 10 cele mai frumoase jocuri pentru fetite

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Cele mai frumoase jocuri pentru fetiţe nu sunt neapărat unele complicate. Din contră, farmecul lor constă în simplitate, în legătură cu elementele ce fac parte din universul copilăriei, cum ar fi: zâne, prinţese, ponei, balerine, păpuşi sau sirene. În articolul de mai jos vei găsi un top al celor mai frumoase jocuri pentru fetiţe. Acestea sunt adecvate atât celor mai micuţe (sub 4 ani), cât şi celor mai măricele, ajutându-le să-şi dezvolte imaginaţia, vocabularul, îndemânarea şi răbdarea. Alegeţi-le pe cele care vă atrag cel mai mult şi să aveţi chef de joacă!

I. Top 5 jocuri pentru fetiţele mai mici de 4-5 ani

I.1. "De-a mama şi copilul"

Ce poate fi mai frumos decât imaginea unei fetiţe care strânge la piept o păpuşă bebeluş, îi vorbeşte şi încearcă să o alinte?
Când se joacă "de-a mama şi copilul", fetiţele au ocazia să se familiarizeze cu deprinderi ce le vor utile mereu. De exemplu, atunci când îşi îngrijesc "bebeluşul", vor învăţa diverse reguli de igienă, precum şi să fie atente la ceea ce se întâmplă în jurul lor. De asemenea, vor învăţa să devină empatice, răbdătoare şi perseverente. Nu în ultimul rând, îşi vor dezvolta îndemânarea (de pildă, atunci când îşi spală, îşi schimbă sau îmbracă păpuşa), imaginaţia şi vocabularul.
Aşa că încurajaţi-vă fetiţele să se joace astfel cât mai des, implicându-vă şi voi în jocuri de rol legate de "mama şi copilul".


I.2. "Suntem şi noi zâne!"

Fetiţele adoră zânele şi vor adesea să semene cu acestea. Ajută-le în acest sens oferindu-le ocazia să se costumeze în zânele preferate.
Nu veţi avea nevoie de materiale "pretenţioase", ci doar de unele pe care le aveţi la îndemână acasă, precum:
• diverse materiale textile
• ace de siguranţă
• rigle
• paglici de tot felul
• steluţe de plastic, floricele pentru decor sau orice alte mici obiecte decorative.
Foloseşte-te de materialele avute la dispoziţie şi încearcă să creezi un fel de pelerine sau chiar aripi. Când le îmbraci pe fetiţe, securizează-le cu ace de siguranţă.
Riglele pot constitui "baghete magice" dacă le ataşezi nişte panglici, iar de acestea mai prindeţi şi alte obiecte.
După aceea lasă-le pe micuţe să poarte mici dialoguri şi să se joace oricum doresc, stimulându-le imaginaţia şi vocabularul.


I.3."Am puteri magice, asemenea Elsei" 

Cele mai multe fetiţe sunt fascinate de personajele din filmul "Frozen". Nici cele mai micuţe nu fac excepţie.
Le poţi ajuta să-şi imagineze că pot crea feerii de gheaţă, precum Elsa, ajutându-le să-şi confecţioneze nişte brăţări "magice". Activitatea poate fi organizată cu succes şi în cadrul unei petreceri.
Veţi proceda în felul următor:
• Vei face rost de nişte panglică albastră, verde, albă şi argintie. De asemenea, îţi mai trebuie câteva brăţări din material cauciucat (tot atâtea câte fetiţe sunt), nişte bandă adezivă şi o foarfecă.
• Înveleşte brăţările în bandă adezivă. Ai grijă să le acoperi perfect.
• Când ai terminat de înfăşurat, lasă liber, la fiecare brăţară, aproximativ 5 cm de bandă adezivă, astfel încât să poţi ataşa panglicile colorate.
• Fixează bucăţi de panglici de fiecare brăţară (cam şase pentru fiecare brăţară). Pentru o fixare mai bună, poţi să adaugi şi puţin lipici. De asemenea, pentru un plus de strălucire, puteţi aplica pe brăţări şi lipici cu sclipici
Odată ce brăţările sunt gata, lasă fetiţele să fie Elsa, să se "antreneze" asa cum vor în jocul de rol.

 

Citeste si: 10 Jocuri pentru a dezvolta imaginatia copilului

I.4."Petrecerea de la ora 5"

Fetiţa ta se poate bucura, alături de jucăriile preferate, de o mică petrecere de după-amiază.
Pregătiţi mici gustări modelând plastilină, folosiţi-va de mâncăruri de jucărie, precum şi de seturi de tacâmuri şi farfurii (fie de jucărie, fie de unică folosinţă) pentru a pune la punct o "Five o'clock party".
Alătură-te micuţei tale şi antreneaz-o în dialoguri cu invitaţii.
Dacă vreţi, puteţi să confecţionaţi şi să trimiteţi invitaţii.
Jucându-se aşa, fetiţa îşi va dezvolta imaginaţia, vocabularul şi vă învăţa câteva bune maniere (legate, de exemplu, de cum să aşezi masa, cum să te comporţi cu invitaţii etc.).

 

I.5."Joc senzorial cu inimioare"

Iată o activitate numai bună chiar şi pentru cele mai mici de 3 ani.
Tot ce vei avea de făcut este să sortezi diverse obiecte în formă de inimioară (cum ar fi cutiuţe de bijuterii, forme de prăjituri, post-it-uri, inimioare decorative din diverse materiale, lumânări în formă de inimi etc.) şi să le pui într-o cutie de plastic, plină cu boabe de fasole roşie.
Da-i fetiţei o lopeţică şi invit-o să-şi descopere "comorile" inimioare. De asemenea, arată-i şi un alt joc simplu, cum ar fi să pună boabe de fasole în cutiuţele-inimioară şi să le "agite" după aceea.


  II. Top 5 cele mai frumoase jocuri pentru fetiţele de peste 4-5 ani

II.1."Pune-i coroniţă poneiului!"

Poneii din cărţile şi desenele animate cu tema "My Little Pony" sunt foarte îndrăgiţi de fetiţe.
Un mic grup de fetiţe (cel puţin 4) se poate distra alături de ponei inclusiv în cadrul unei petreceri.
Pentru joc, ce va contribui la îmbunătăţirea capacităţii de concentrare, va veţi pregăti cu:
• imaginea colorată a unuia dintre poneii din "My Little Pony" (cel mai uşor este să printezi un model găsit pe internet)
• imaginea unei coroniţe (luată tot de pe internet)
• bandă adezivă
Începe prin a mări imaginea cu poneiul (cu ajutorul unui xerox).
Coroniţa va fi decupată, iar pe spatele ei va fi pusă puţină bandă adezivă.
Imaginea cu ponei va fi fixată pe o suprafaţă plană, nu prea sus, astfel încât participantele să ajungă la ea fără dificultate.
Fetiţele se vor aşeza la o anumită distanţă faţă de imagine. Fiecare va fi legată la ochi şi va trebui să fixeze coroniţa cât mai aproape de capul poneiului.
Cine va reuşi acest lucru va fi învingătoare.

  II.2."Statuile-balerine"

Iată o variantă inedită a jocului "statuile", ce poate intra în rândul jocurilor preferate ale fetiţei tale.
Nu veţi avea nevoie de o "recuzită" specială, ci doar de nişte muzică specială pentru balet şi de un spaţiu cât mai larg.
Cineva va trebui să dea drumul muzicii. Fetiţele participante vor începe să danseze, încercând să imite balerinele.
La un moment dat, muzica se va opri. Fetiţele vor trebui să se oprească din dans şi să rămână nemişcate în poziţia respectivă. Cele ce nu vor reuşi vor ieşi din joc.
Va fi câştigătoare ultima ce va rămâne în joc. Aceasta va primi şi titlul de "Regina balerinelor".


 

II.3. "La coafor"  

Dacă îi vei pune la dispoziţie fetiţei tale nişte bigudiuri, nişte agrafe, nişte elastice de păr, un recipient de plastic tip spray, mai mulţi pieptani, perii, foarfeci speciale pentru copii, o oglindă, un foehn de jucărie sau unul pe care nu îl mai folosiţi şi orice altă "recuzită" ce se găseşte într-un coafor, cu siguranţă că va fi încântată să schimbe "look-ul" păpuşilor preferate.
Joacă "de-a coaforul" le este benefică fetiţelor întrucât le va stimula îndemânarea, simţul estetic, le va ajuta să devină mai răbdătoare şi mai creative. Nu în ultimul rând, le poate ajuta să-şi îmbogăţească vocabularul şi să fie mai receptive la cerinţele celor din jur.

Fetita care se joaca de-a coaforul

II.4. "Intrecere cu hula-hoop"

Mişcările cu cercul hula-hoop le atrag pe fetiţe. Cu atât mai mult cu cât au la îndemână nişte cercuri colorate, strălucitoare sau fosforescente vor fi şi mai dornice să le încerce.
Mai întâi, participantele vor fi lăsate să exerseze diverse mişcări cu cercul.
Abia după aceea fiecare va primi câte un hula-hoop şi se vor întrece astfel: vor trebui să se mişte cu unul aflat în jurul taliei. Între timp, vor fi cronometrate.
Va fi învingătoare cea care îşi va menţine cât mai mult cercul în jurul taliei, fără că acesta să fie lăsat să cadă.
Activitatea este benefică pentru creşterea mobilităţii şi stimulează mişcările coordonate.

Fetite cu cercuri la piscina

 Fetite imbracate in sirene

II.5."Mica Sirena spionează" 

Şi acest joc este numai bun pentru un mic grup de fetiţe, lăsându-le să-şi imagineze că sunt Mica Sirenă. Dacă ai posibilitatea de a oferi fiecăreia un obiect asemănător celor din poveste (precum un pieptene, o agrafă strălucitoare în formă de steluţă de mare, un colier sau un peştişor de jucărie), cu siguranţă vor fi şi mai încântate.
Fiecăreia îi va veni rândul, la un moment dat, să fie Mică Sirenă. Această le va spune celorlalte: "Mă uit pe aici şi văd ceva... (se va spune o culoare, care îi aparţine unui obiect din locul în care se desfăşoară jocul). Celelalte vor trebui să-şi dea seama despre ce este vorba.
Jocul va continua până când toate fetiţele vor putea fi Mică Sirenă, stimulând totodată perspicacitatea acestora.


Ce alte jocuri pentru fetiţe crezi că ar putea intra în topul celor mai frumoase 10?

Surse:
http://childhood101.com/2011/05/diy-kids-play-dressing-table-from-a-cardboard-box/
http://www.easy-party-ideas-and-games.com/mermaid-party-games.html#ixzz3uwahJ1MI
https://www.getawaytoday.com/blogs/2014-01-21/frozen-tutorial-elsas-frozen-powers-bracelet
http://www.growingajeweledrose.com/2012/01/sensory-bin-with-heart.html
http://www.kidspot.com.au/birthdayparties/Games-and-activities-Girls-party-games-Dress-up-as-fairies+11421+613+sponsor-activity.htm
http://www.kidspot.com.au/birthdayparties/Games-and-activities-Girls-party-games-Pin-the-tiara-on-the-pony+11386+613+sponsor-activity.htm
http://www.livestrong.com/article/354008-fun-activities-for-young-girls/
http://www.livestrong.com/article/230859-fun-outdoor-games-for-girls/

Surse poze:
www.youtube.com; www.pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Top 10 cele mai frumoase citate de dragoste
  Top 10 cele mai frumoase citate de dragoste

  Iubirea nu se poate cumpăra decât cu iubire, iar viața noastră ar fi la fel de seacă precum cea a unei plante, dacă nu am fi înconjurați și însuflețiți de...

  Top 10 cele mai frumoase povești de adormit copiii
  Top 10 cele mai frumoase povești de adormit copiii

  Profită de momentele din preajma orei de culcare a copilului tău și suplimentează-ți timpul de calitate pe care îl petreci alături de el spunându-i povești din care să...

  Top 30 cele mai frumoase citate despre copii
  Top 30 cele mai frumoase citate despre copii

  Copilul și copilăria în genere i-au fascinat pe gânditori încă din cele mai vechi timpuri. Ulterior, datorită evoluțiilor înregistrate în planul...

  Urări de botez: cele mai frumoase mesaje pentru fetițe și băieței
  Urări de botez: cele mai frumoase mesaje pentru fetițe și băieței

  Urările de botez sunt gânduri sincere, fiind întotdeauna binevenite. Dacă persoane apropiate din jurul tău urmează să-și boteze copilul, poți transmite un mesaj frumos...

  Top 10 cele mai frumoase flori din lume
  Top 10 cele mai frumoase flori din lume

  Florile ne farmecă mereu privirea și ne fac să simțim din plin ce înseamnă frumosul. Iată de ce ni le dorim cât mai mult în preajma noastră și probabil nici nu...

  De Crăciun, cadouri pentru minte de la Editura DPH: top cele mai iubite cărți și jocuri pentru copii
  De Crăciun, cadouri pentru minte de la Editura DPH: top cele mai iubite cărți și jocuri pentru copii

  Editura Didactica Publishing House, editură al cărui portofoliu este orientat către cărți și activități educative, a adăugat în colecția de Crăciun peste 30 de titluri...

  Cele mai frumoase femei din lume și copiii lor! Le-au moștenit genele?
  Cele mai frumoase femei din lume și copiii lor! Le-au moștenit genele?

  Vrei să le revezi pe unele dintre cele mai cunoscute vedete, alături de copiii lor? Atunci nu mai sta pe gânduri și parcurge articolul de mai jos.

  25 nume de copii inspirate de cele mai frumoase locuri din lume
  25 nume de copii inspirate de cele mai frumoase locuri din lume

  Dacă te numeri printre persoanele care adoră să călătorească și ai numeroase amintiri dragi din călătoriile de pretutindeni, nu ezita să-i dai și copilului tău un nume care să...

  © 2022 Qbebe