Colțulcu
activități

5 Jocuri pentru zilele ploioase, recomandate copiilor de 0-1 an

5 Jocuri pentru zilele ploioase, recomandate copiilor de 0-1 an

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Dupa varsta de 6 luni, copilul devine din ce in ce mai dornic sa interactioneze. De aceea, joaca-te cu el cat mai mult, implicandu-l in activitati care sa-l ajute in directia unei bune dezvoltari fizice si cognitive. In cadrul articolului vei gasi cateva idei de jocuri pentru 0-1 an, numai bune pentru timpul petrecut in casa, in zilele ploioase. Va veti putea distra impreuna, iar bebelusul tau va invata mai mult decat iti inchipui.

1."Jocul lui Humpty-Dumpty"

Il cunosti pe vestitul ou Humpty-Dumpty, care ne-a inveselit mereu cu "giumbuslucurile" sale? A venit momentul sa-ti amuzi si tu "piticul" cu un joc legat de cantecelul lui "Humpty-Dumpty", ce este nu numai foarte simplu, ci si benefic pentru dezvoltarea motorie a bebelusului (de exemplu, in dezvoltarea simtului echilibrului). Vei proceda in felul urmator:
• Aseaza-ti copilul pe genunchi, cu fata spre tine
• Tine-l de manute si miscati alternativ genunchii. In timp ce executi aceste miscari, spune: "Humpty-Dumpty statea pe un zid si a luat o cazatura zdravana". Dupa ce rostesti cuvantul "cazatura", indeparteaza-ti picioarele si lasa-l pe cel mic, cat poti de usor, sa atinga podeaua.
• Cand bebelusul a ajuns jos, pe podea, spune "bum!" si incepe sa razi.
• Vei observa ca va fi incantat de acest joc si iti va "raspunde" si el razand.

2. "Sticluta senzoriala"

Pregatind o sticluta cu totul si cu totul deosebita, iti vei stimula copilul sa descopere lumea din jur cu ajutorul simturilor, contribuind totodata si la dezvoltarea motricitatii sale (atunci cand va incerca sa ia sticluta in mana sau cand se va tara pentru a o rostogoli prin casa).
Cum vei confectiona sticluta:
• Pune apa intr-o sticla de plastic (sa fie una de 0,5-1 l), astfel incat sa o umpli cam 3/4).
• Toarna in ea niste ulei de masaj pentru bebelusi (atat cat sa umpli spatiul fara apa) si cateva picaturi de colorant alimentar
• Gaseste niste mici forme colorate (din cele facute dintr-un fel de "spuma") si niste stelute aurii sau argintii si pune-le in sticla.
• Adauga putin sclipici si toarna in sticla aproximativ 4 lingurite de glicerina (fiind densa, aceasta favorizeaza deplasarea lenta a straturilor de apa si de ulei pentru masaj, miscand sclipiciul si formele). Inchide sticla cat poti de strans.
Ofera-i sticla si vezi ce va face cu ea. Se va putea juca in mai multe feluri: o va strange in manute, o va rostogoli, o va agita sau pur si simplu o va privi, fascinat de forme, culori si stralucire.

3. "Cursa cu obstacole"

Folosindu-te de cateva obiecte din casa, pregateste o "cursa cu obstacole", oferindu-i bebelusului beneficii precum: dezvoltarea musculaturii bratelor si picioruselor, dezvoltarea primelor abilitati legate de orientarea in spatiu, abilitatea de a explora lumea din jur cu ajutorul simturilor.
Cum vei realiza o "cursa cu obstacole" numai buna pentru a se desfasura in casa:
• Vei face rost de o cutie de carton mai lunga, fara capac si partea inferioara. Aceasta va fi un fel de "tunel" prin care va trece copilul. Ca sa il faci mai atractiv, ataseaza cateva panglici colorate la unul dintre capete (ai grija sa fie scurte). Cel mai probabil, bebelusul va incerca sa se joace cu ele, tragandu-le.
• La iesirea din "tunel" vei aseza niste perne mari pentru a putea fi escaladate.
• Dupa ce va trece de perne, va trebui sa gaseasca o paturica mai mare pe care sa coboare si, eventual, sa faca o "pauza".
• Langa paturica vei pune niste bile de plastic colorate (sa fie suficient de mari pentru a nu putea fi bagate in gura).
• La capatul "cursei" vei aseza "recompensa": o mica piscina gonflabila, plina cu jucariile preferate ale copilului.
Nu uita! Supravegheaza-ti cu mare atentie copilul pe durata intregii activitati, incurajeaza-l permanent si bucura-te de fiecare "obstacol" pe care il trece.

4. "Dezlipeste-ne pe toate"

Chiar daca initial bebelusului nu prea ii va placea sa traga de diverse obiecte pentru a le dezlipi, treptat va fi atras sa si le aduca la indemana, mai ales daca este vorba si despre cateva dintre jucariile sale. In plus, bebelusul se va "confrunta" cu o prima situatie de utilizare a abilitatilor ce presupun rezolvarea unei probleme si orientarea in spatiu.
Veti avea nevoie de: banda adeziva, de scotch, de niste hartie de contact si de niste obiecte mai mici, plate, cum ar fi jucarii sau carticele. Acestea din urma vor fi atasate de hartie (cu scotch), iar aceasta va fi lipita de o suprafata plana: parchet sau linoleum. Ai grija sa-ti supraveghezi copilul cu mare atentie, astfel incat sa eviti contactul guritei ori perisorului cu scotch-ul /banda adeziva.
Dupa ce obiectele au fost imprastiate pe jos, du-te la unul dintre ele si prefa-te ca nu poti sa-l dezlipesti. Trage de ele si antreneaza-ti si bebelusul sa faca acest lucru. Incurajeaza-l sa se rostogoleasca sau sa mearga de-a busilea pana la ele si sa traga de hartia de contact oricum doreste, chiar daca nu reuseste sa desprinda singur obiectul/obiectele.

5. "Ma distrez cu bigudiurile"

Achizitioneaza bigudiuri de plastic colorate, de marimi diferite, oferindu-i copilului o mica experienta senzoriala, stimulandu-i coordonarea miscarilor manutelor si deprinderea cu o noua miscare: "apucarea sub forma de penseta" (atunci cand ne ajutam de degetul mare si de cel aratator pentru a apuca obiectele).
Pune-i bigudiurile intr-un cos sau intr-o cutie mare si lasa-l sa faca ce vrea. Vei observa ca la inceput le va "cerceta", dupa care le va lua in manuta, le va strange sau va isi va plimba degetelele pe suprafata lor.
Arata-i cum le poate introduce pe cele mici in cele mari, cum le poate insira pentru a forma un "trenulet" sau ia o panglica subtire, din matase si insira pe ea cateva bigudiuri, formand un fel de "colier" (ai grija sa fie cat mai larg).
Jucandu-se in mai multe feluri cu bigudiurile, bebelusul va avea ocazia sa exploreze, sa invete sa se joace singur, dar si sa se concentreze pe parcursul unei activitati.

 

Surse:
http://www.gameswithbaby.com/games/stickemdown.php
http://www.kidspot.com.au/kids-activities-and-games/Baby-games+13/The-Humpty-Dumpty-game+11123.htm
http://playingandlearningbeginsathome.blogspot.com.au/2013/01/baby-sensory-crawl-obstacle-course.html
http://theimaginationtree.com/2010/12/diy-baby-play-bottle.html
http://theimaginationtree.com/2013/07/baby-toddler-sensory-motor-play-with-hair-rollers.html

Surse poze:

http://youqueen.com/wp-content/

http://www.daysinwiththekids.com/wp-content/

http://4.bp.blogspot.com/

http://consciousbabyblog.files.wordpress.com/

http://www.marciahebert.com/

Articolul urmator
Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară
Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Top 3 specii de pește recomandate în diversificare
    Top 3 specii de pește recomandate în diversificare

    Carnea de pește nu trebuie să lipsească din alimentația noastră. Este bogată în proteine, acizi grași omega-3, vitamine precum D și B2 (riboflavină) și minerale precum fier,...

    Lege: copiii vor avea voie să se joace jocuri online numai 3 ore pe săptămâna în China
    Lege: copiii vor avea voie să se joace jocuri online numai 3 ore pe săptămâna în China

    Jocurile video pot avea un impact pozitiv asupra copiilor și adolescenților, fiind capabile să să îmbunătățească atenția, atenția distributivă, vigilența și flexibilitatea...

    Spălături în urechi: când sunt recomandate
    Spălături în urechi: când sunt recomandate

    S-ar putea să fii tentată să iei un tampon de bumbac și să te apuci de îndepărtat ceara imediat ce o vezi sau simți. Însă știai că ceara de ureche protejează canalul...

    Tipuri de pește recomandate în sarcină
    Tipuri de pește recomandate în sarcină

    Peștele este unul dintre cele mai bune alimente pe care le poți consuma în sarcină. Da, ai citit bine! Deși multe viitoare mămici evita să mănânce pește în timpul...

    Lacrimi artificiale: când sunt recomandate?
    Lacrimi artificiale: când sunt recomandate?

    Lacrimile artificiale reprezintă o soluție oftalmică utilizată pentru a ameliora simptomele de ochi uscați și disconfort ocular asociate cu insuficiența lacrimală. Aceste soluții...

    Da! Eu sunt mama aceea ”rea”. Pentru că în zilele noastre este vital să fii sever cu copiii
    Da! Eu sunt mama aceea ”rea”. Pentru că în zilele noastre este vital să fii sever cu copiii

    Ești o mamă rea. Ești prea dură, pre exigentă, prea severă! Ca mamă a patru copii școlari am auzit asta foarte des. Mi s-a spus că sunt nedreaptă de mai multe ori decât aș...

    6 activități amuzante de interior pentru părinți și copii în zilele caniculare
    6 activități amuzante de interior pentru părinți și copii în zilele caniculare

    Simțim cu toții zilele caniculare, ne este din ce în ce mai greu să ieșim afară în timpul zilei, pentru că temperaturile cresc pe zi ce trece. Tocmai de asta, suntem...

    Cazuri de Covid la Inspectoratul Școlar: „Șefii au multe în agendă zilele astea, vizite pe la școli, nu vor să sune la DSP”
    Cazuri de Covid la Inspectoratul Școlar: „Șefii au multe în agendă zilele astea, vizite pe la școli, nu vor să sune la DSP”

    Recent, în cadrul Inspectoratului Școlar Sector 6 din Capitală au fost semnalate câteva cazuri de infectare cu noul coronavirus în rândul angajaților. Parcurge cu...

    © 2024 Qbebe