Funnyby

Școala Siguranței Tedi a poposit la Dragomirești

Irina Olteanu - Redactor Senior

Încărcați de emoții, zâmbete curate și de o dorință să învețe lucruri importante și interesante despre regulile de siguranță, copiii clasei întâi din Dragomirești s-au bucurat să îl întâlnească pe Tedi. Atât de tare, încât cu greu l-au mai lăsat să plece acasă.

O vizită într-un colț al județului Dâmbovița - Dragomirești

Nu mi-aș fi închipuit că o zi de vineri, de la sfârșitul lunii mai, se poate transforma într-o experiență cu totul memorabilă, încărcată de emoții. Și totul într-un loc în care nu am mai ajuns vreodată, Școala Gimnazială Dragomirești. La invitația Tedi și prin participarea Poliției Române și a cadrelor didactice, pot spune cu siguranță că vizita la această școală a devenit una aparte.

scoala sigurantei tedi

Poliția Română a fost reprezentată de doamna comisar șef Nina Neacșu, de doamna agent principal Raluca Florescu și de domnul agent de poliție rutieră Cătălin Cristache. Cadrele didactice prezente pe parcursul orei au fost doamna învățătoare Orieta Matei și domnul director de școală Cristian Dragomir.

Primul lucru pe care l-am remarcat la intrarea în clasă au fost copiii, care ne priveau cu ochi vii, nerăbdători. Am simțit că așteaptă cu toții cu bucurie și încântare ceea ce va urma. Nu păreau defel să se afle la școală, ci într-un un loc de joacă, rupt din povești. Iar copiii, după cum bine știm, nu pot fi decât sinceri. Pereții clasei, decorați cu fel și fel de minunății, nu fac decât să îți confirme și să îți întărească convingerea că ai intrat într-un loc de veselie și basm, unde se învață altfel decât te-ai obișnuit. Unde BUNĂTATEA ÎȘI CAUTĂ STĂPÂN. Totul se datorează doamnei învățătoare, Orieta Matei, care reușește să însuflețească prin energie, creativitate și voie bună toate activitățile de la clasă. Susținută îndeaproape de domnul director Cristian Dragomir, un om cu suflet mare, pe care se poate citi cât de mult se bucură de bucuria copiilor.

Ora a început prin câteva întrebări de verificare, cu privire la vârsta necesară pentru a putea circula cu bicicleta pe stradă, modul în care trebuie montată centura de siguranță când călătorim cu mașina și informații importante despre siguranța în mijloacele de transport în comun.

scoala sigurantei tedi
scoala sigurantei tedi

Apoi, cu ajutorul unor cartonașe de culoare verde și respectiv roșie, decupate cu migală la clasă, copiii au răspuns afirmativ sau negativ la întrebări adresate atât de doamna învățătoare, cât și de reprezentanții Poliției Române, de colegii lor și de invitați. Toată lumea a fost implicată în mod egal. Printre întrebări s-au numărat dacă este permis jocul cu obiecte ascuțite, dacă traversăm strada pe culoarea roșie a semaforului și dacă avem voie să circulăm pe scaunul din față al mașinii, în cazul în care nu avem vârsta potrivită. Toți cei care au adresat întrebări au fost răsplătiți cu aplauze.

Momentul în care mascota Tedi a intrat nu putea trece neobservat de către copii. L-au strâns în brațe, l-au smotocit și cu greu au revenit la activități. Doar era Tedi.

scoala sigurantei tedi

Trebuie să subliniez că trecerea de la o activitate la alta s-a realizat cu o lejeritate extraordinară, grație doamnei învățătoare, emoționată, dar extrem de capabilă să insufle curaj elevilor săi. Cu o experiență de peste 10 ani în învățământ, este nu doar capabilă să identifice nevoile și pasiunile copiilor, ci și să îi integreze pe toți în planul de activități. Dă dovadă de empatie și multă deschidere, iar oricine o cunoaște va înțelege din primele clipe că este un om deosebit, iar faptul că a fost aleasă în campania Tedi este o confirmare a meritelor sale.

Cea de-a doua activitate a constat într-o îmbinare de concepte auditive și vizuale. Astfel, copiilor li s-au oferit 5 cuvinte cheie: CLING-CLING, SONERIE, CASCĂ, FRÂNĂ și LUMINĂ, fiecare având asociat fie un sunet, fie un gest. Ascunse într-o poveste ingenios concepută de doamna învățătoare, au fost rapid identificate de către toți copiii.
Toți cei 15 elevi i-au prezentat în continuare lui Tedi câte un semn de circulație, modelat extrem de realist cu ajutorul doamnei învățătoare, iar cei care știau să citească au reușit să îl impresioneze prin efortul lor.

Ultima activitate fost cireașa de pe tort și a constat în câteva vorba pe care elevii le-au împărtășit despre mijloacele de transport, jucării pe care le-au adus de acasă, după bunul plac. Toți au fost răsplătiți de Tedi pentru implicare, iar în curtea școlii, însoțiți de cei de la clasa pregătitoare, au avut prilejul să descopere îndeaproape tainele unei mașini de poliție.

scoala sigurantei tedi

La poza de grup din curte au participat toți micuții, cu vârste de la 5 la 7 ani, precum și reprezentații poliției și cadrele didactice. O singură fetiță, micuță, brunetă cu ochi verzi, extrem de emoționată de întâlnirea cu Tedi, avea ochii umezi la final. Am descoperit și motivul: nu reușise să se pozeze alături de mascota ei preferată. Dorința nu i-a rămas neîndeplinită.

Trebuie să amintesc în povestirea mea și de minunatul Andrei, care întruchipează mascota Tedi cu suflet mare și perseverență uriașă. Nu-și imaginează nimeni cât de dificil este să porți un costum de urs, în orice anotimp, dar și să fii nevoit să te exprimi doar prin semne. Pentru că, desigur, urșii nu vorbesc. Nu își dorește să i se adreseze nimeni pe numele de botez. Căci atunci când se află alături de copii, el devine Tedi.

Prezența noastră a trecut aproape neobservată și mă bucur că s-a întâmplat astfel. Sunt convinsă că acești oameni, pe care am avut bucuria și onoarea să îi cunosc preț de câteva ore, sunt exact așa cum par: frumoși, implicați și dornici să facă oameni din acești copii. Avem mare noroc că încă mai există astfel de exemple faine și nu pot decât să le doresc multă putere și curaj în toate demersurile lor. Pentru că au nevoie.

scoala sigurantei tedi

Informații despre Școala Siguranței Tedi

Proiectul Școala Siguranței Tedi se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și cu Poliția Română, fiind adresat copiilor de clasa I; materialele pe care le include sunt realizate în conformitate cu vârsta și gradul de înțelegere al elevilor, precum și cu respectarea dreptului lor de a avea parte de o educație de calitate. Proiectul se derulează pe parcursul anului școlar 2018-2019, aflându-se deja la al treilea an de la înființare, și are ca scop informarea copiilor cu privire la potențiale pericole și furnizarea de soluții. Toate informațiile sunt oferite celor mici într-un mod prietenos, prin metode educative specifice vârstei lor. Activitățile realizate cu sprijinul cadrelor didactice și a reprezentanților Poliției Române sunt concepute pentru o predare ce respectă nevoia de a învăța prin joc. Informațiile pe care elevii le descoperă nu sunt memorate pe de rost, ci asimilate cu scopul de a dezvolta abilități utile în situații de viață.

Tedi asigură în acest sens cadrelor didactice suportul necesar, constând în materiale educative complexe și atractive pentru elevi, ajutându-i să identifice situațiile de risc la care pot fi expuși, precum și să adopte măsuri de prevenire adecvate. Anul acesta elevii învață nu doar reguli de siguranță rutieră, ci și reguli de siguranță acasă și la școală.

Detalii privind desfășurarea proiectului pot fi urmărite pe www.scoalatedi.ro

În final, am apreciat o maximă care aparține unui laureat al Premiului Nobel pentru Pace, Nelson Mandela, și o consider excelentă pentru încheiere, fiind capabilă să redea mentalitatea de la care pornește Școala Siguranței Tedi „Protecția și securitatea nu se întâmplă din senin, ele sunt rezultatul unui consens colectiv și al implicării civice. Le datorăm copiilor noștri, cei mai vulnerabili cetățeni ai societății, o viață fără violență și fără frică."

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Iulia Albu și-a înscris fiica la o școală de stat:”Este un snobism să duci copilul la o școală privată”
  Iulia Albu și-a înscris fiica la o școală de stat:”Este un snobism să duci copilul la o școală privată”

  Iulia Albu surprinde încă o dată prin declarațiile sale, care stârnesc de fiecare dată controverse! Ea a dezvăluit unul dintre motivele pentru care și-a înscris fiica...

  Dragi părinti, v-ați plâns de școala online? Luați de aici școală DELOC și vacanță de o lună
  Dragi părinti, v-ați plâns de școala online? Luați de aici școală DELOC și vacanță de o lună

  De 1 an de zile de când a început această pandemie blestemată, ducem un război cu noi și între noi. Nimic nu ne convine, mai ales când vine vorba de educația...

  World Vision România face cronologia unui an de la prima zi de şcoală online: Elevii fără acces la educaţie au pierdut deja 24 de săptămâni de şcoală
  World Vision România face cronologia unui an de la prima zi de şcoală online: Elevii fără acces la educaţie au pierdut deja 24 de săptămâni de şcoală

  La un an de la prima zi în care şcolile din România s-au închis şi educaţia s-a transferat în online, aproape un milion de copii înscriși în...

  „Școala românească nu intră într-o vacanță de o lună. Școala românească a dispărut fără urmă”. Mihai Morar, despre decizia Ministerului Educației
  „Școala românească nu intră într-o vacanță de o lună. Școala românească a dispărut fără urmă”. Mihai Morar, despre decizia Ministerului Educației

  Ministrul Educației, Sorin Cîmpenau a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că elevii vor avea o vacanță de primăvară de o lună, din 2 aprilie până pe 4...

  Copiii din mediul rural ajung tot mai greu la școală. „Au fost situații când nu am venit la școală fiindcă nu am avut bani să vin cu autobuzul”
  Copiii din mediul rural ajung tot mai greu la școală. „Au fost situații când nu am venit la școală fiindcă nu am avut bani să vin cu autobuzul”

  În momentul de față există un Proiect de Ordonanță de Urgență privitor la decontarea cheltuielilor de transport pentru naveta elevilor, dar normele sale nu se pot aplica...

  14 celebrități care au fost exmatriculate de la școală
  14 celebrități care au fost exmatriculate de la școală

  Fie că este vorba despre actori, fie că este vorba despre cântăreți sau sportivi, numeroase celebrități au avut probleme la școală, cu precădere în perioada...

  Copilul tău învață ceva la școala online? Uite cum îți poți da seama
  Copilul tău învață ceva la școala online? Uite cum îți poți da seama

  Școala online în perioada pandemiei reprezintă o reală provocare atât pentru părinți, cât și pentru copii. Sunt situații în care copiii nu sunt atrași de...

  7 fraze pe care să i le spui copilului tău în fiecare dimineață de școală
  7 fraze pe care să i le spui copilului tău în fiecare dimineață de școală

  Începutul de an școlar este așteptat atât cu bucurie, cât și cu multă emoție. Încă de când copilul tău face primii pași în universul școlii,...

  © 2022 Qbebe