swipe
↓ citeste mai jos ↓
Prepară brânză dulce de casă Prepară brânză dulce de casă
1 / 6
Pregătește biscuiți de casă Pregătește biscuiți de casă
2 / 6
Îmbunătătește o supă-cremă Îmbunătătește o supă-cremă
3 / 6
Creează un dressing pentru salate Creează un dressing pentru salate
4 / 6
Perfecționează-ți crutoanele Perfecționează-ți crutoanele
5 / 6
Obține o friptură mai fragedă Obține o friptură mai fragedă
6 / 6

Nu arunca laptele stricat: 6 moduri de a-l folosi eficient în bucătărie

Prepară brânză dulce de casă

Iată o modalitate la îndemână legată de cum să folosești laptele stricat în bucătărie: vei prepara cu el brânză dulce de casă. Gustoasă și foarte versatilă, o vei putea folosi apoi în diferite preparate.

Ca să o poți pregăti, vei avea nevoie de:

  • 1 l și jumătate de lapte acrit
  • 3 linguri oțet
  • sare (cam 1 linguriță)
  • puțină smântână sau lapte care să nu fie acru

Vei proceda după cum urmează:

  • Vei pune laptele acrit într-o tigaie, încălzindu-l la foc mediu (folosește un termometru pentru ca temperatura să nu depășească 50 de grade)
  • Vei îndepărta laptele de pe foc și vei pune peste el oțet
  • Vei amesteca încet până când grăsimea și zerul se despart
  • Compoziția va fi pusă într-o strecurătoare cu tifon, iar dedesubtul acesteia va fi pusă o oală
  • Trebuie ca zerul să se scurgă complet
  • Compoziția rămasă va fi pusă într-un castron și o vei frământa puțin în funcție de consistența dorită
  • Peste ea vei pune sare și puțină sare
  • Vei continua să o amesteci și, dacă simți nevoia, poți să mai adaugi smântână

Brânza obținută va fi pusă imediat în frigider și va fi consumată cât mai repede!

Nu arunca laptele stricat: 6 moduri de a-l folosi eficient în bucătărie

Pregătește biscuiți de casă

Ți-a rămas lapte ușor stricat și vrei să îl arunci? Dacă te vei inspira din rețeta de biscuiți de mai jos, nu va mai fi nevoie. Coacerea va masca perfect gustul dezagreabil al laptelui, iar grăsimea alimentară va conferi frăgezime.

Ingrediente:

  • 2 căni de făină
  • 1 pliculeț praf copt plus 1/2 linguriță
  • 1 praf de sare
  • 3/4 cană lapte acrit
  • 2 lingurițe grăsime alimentară vegetală

Având la îndemâna ingredientele, urmărește indicațiile de mai jos:

  • Vei pune la un loc făina, praful de copt și sarea
  • Peste ingredientele menționate vei adăuga grăsimea alimentară și vei amesteca bine
  • 1/2 de linguriță de praf de copt va fi amestecată cu laptele acrit
  • Amestecul obținut va fi adăugat peste cel cu făina
  • Se va frământa aluatul și vei modela biscuiți rotunzi
  • Biscuiții vor sta la cuptor, la 200 de grade, cam 10-15 minute

 

Nu arunca laptele stricat: 6 moduri de a-l folosi eficient în bucătărie

Îmbunătătește o supă-cremă

Un alt mod foarte simplu de a folosi laptele stricat în bucătărie este să prepari cu el supe-creme. Laptele va conferi consistență și un gust special. Poți prepara orice fel de supe de legume, gustul acrișor al laptelui pretându-se bine, de exemplu, cu supele-cremă pe bază de cartofi, cu cele cu broccoli, cu sfeclă sau cu dovleac.

Nu arunca laptele stricat: 6 moduri de a-l folosi eficient în bucătărie

Creează un dressing pentru salate

Înainte să te apuci să folosești laptele stricat la o salată, ține cont de următorul aspect: poți utiliza, în acest scop, doar lapte proaspăt, crud, nepasteurizat, nu și lapte din comerț.

O variantă de sos de salată care se prepară cât ai bate din palme este și cel care constă în îmbinarea următoarelor ingrediente:

  • 1 cană smântână
  • 2 linguri lapte acrit
  • 1 lingură zahăr brun
  • 1 lingură oțet de mere
  • 1/2 linguriță muștar-boabe
  • sare (după gust)

Servește imediat sosul preparat!

Nu arunca laptele stricat: 6 moduri de a-l folosi eficient în bucătărie

Perfecționează-ți crutoanele

Te-ai săturat de banalele crutoane, lipsite de o aromă specială? În acest caz, dă-le o nouă savoare cu ajutorul laptelui puțin stricat. Tot ce vei avea de făcut va fi să pui un strat de crutoane într-o tigaie și să torni peste ele puțin lapte stricat. Amestecă bine.

Dacă dorești să obții o salată inedită, cu legume coapte, poți să rumenești în puțin lapte acrit și legume precum vinete, dovleac și roșii. O vei servi alături de crutoanele obținute.

Nu arunca laptele stricat: 6 moduri de a-l folosi eficient în bucătărie

Obține o friptură mai fragedă

Ori de câte ori vrei să te bucuri de o friptură mai fragedă și mai aromată, nu mai sta pe gânduri și folosește-te și de laptele puțin stricat. Acidul lactic este excelent pentru frăgezirea cărnii, de aceea nu va trebui decât să înmoi bucățile de carne în lapte înainte să le gătești.