ASMR: ce înseamnă și de ce este popular

ASMR: ce înseamnă și de ce este popular

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În cazul în care sesizezi că starea ta psihică se îmbunătățește ori de câte ori cineva îți vorbește în șoaptă, când auzi anumite sunete sau pur și simplu când vezi o persoană din preajma ta modelând un material sau un obiect, înseamnă că ai șanse mari să beneficiezi de senzațiile oferite de ASMR. Parcurgând articolul de mai jos, poți descoperi nu numai la ce să te aștepți datorită acestor senzații, ci și cum ar trebui să procedezi pentru a beneficia de ele în cadrul rutinelor zilnice, astfel încât te bucuri adesea de o stare de bine.

Ce înseamnă ASMR

ASMR este prescurtarea pentru „Autonomous Sensory Meridian Response”, ce se traduce prin „Răspunsul Senzorial Meridian Autonom”. De fapt, acest răspuns se referă la un fenomen senzorial, adică la senzațiile pe care le poți avea în urma expunerii la diferiți stimuli sau când ai un contact apropiat cu o persoană, fie față în față, fie în mediul online. 

Pentru declanșarea ASMR este nevoie de:

  • Un context: sunt mai multe șanse să te bucuri de ASMR dacă ai în preajmă o persoană blândă, calmă, care îți acordă toată atenția și care te face să te simți în siguranță. O asemenea persoană poate fi, de exemplu, unul dintre părinți, un prieten, un cadru didactic, un medic etc;
  • Stimuli: aceștia pot fi vizuali, auditivi sau tactili. De pildă, ASMR survine când vezi pe cineva care desenează sau care răsfoiește în tihnă paginile unei cărți, când auzi un glas blând, când simți o atingere delicată etc.

Ca să înțelegi mai bine despre ce este vorba în cazul producerii ASMR, ce înseamnă o astfel de experiență, ai în vedere faptul că este stimulată de momentele marcate de atenție pozitivă și de prezența unei voci plăcute, unei atingeri, unui sunet și/sau unei mișcări. Datorită stimulilor, ASMR este perceput în diferite moduri. Spre exemplu, poți simți furnicături, fiori sau „valuri” de căldură la nivelul scalpului, care coboară apoi pe gât și pe spate. În același timp, așteaptă-te ca senzațiile respective să fie însoțite de calm, de o stare de bine, de relaxare. 

ASMR începe să stârnească interesul în anii '2000. De pildă, în anul 2007, mai multe persoane creează un forum online pentru a-și dezvălui experiențele senzoriale. Doi ani mai târziu, user-ul de YouTube „WhisperingLife” lansează videoclipuri în care vorbește în șoaptă după ce constată că se relaxează când îi aude pe cei din jur șoptind. 

În anul 2010, Jennifer Allen, expert în securitate cibernetică, folosește pentru prima dată termenul ASMR după ce participase la o discuție online despre un fenomen senzorial descris de mai multe persoane. Ulterior, fondează pe Facebook un grup pentru comunitatea ASMR. Fanii ASMR din acea perioadă se reunesc, în 2011, și în cadrul unui grup de „Reddit” intitulat „ASMR: Sunetele care se simt bine”.

În 2013, Jennifer Allen îl contactează pe Craig Richard, profesor de fiziologie la „Universitatea Shenandoah” (Virginia, SUA) și realizează împreună un sondaj online ca să colecteze informații utile pentru un studiu global despre ASMR. 

După anul 2016, când canalul „WhisperingLife” ajunge la peste o jumătate de milion de abonați și peste 15 milioane de vizualizări, pe YouTube se lansează din ce în ce mai multe videoclipuri ASMR. Acestea se bazează pe o gamă variată de stimuli audiovizuali pentru a-i stimula pe cei care le vizionează să aibă parte de senzații agreabile. 

Cum funcționează ASMR

Oamenii de știință spun că, în momentul în care o persoană vizionează videoclipuri ASMR, se pot observa, la nivelul creierului, următoarele fenomene:

  • Intensificarea activității atât în zonele care controlează emoțiile și care sunt activate când intervine empatia, cât și în cele care sunt legate de adoptarea unor comportamente ce vizează întărirea legăturilor și dorința de a-ți manifesta grija;
  • Stimularea eliberării endorfinelor, dopaminei și oxitocinei: aceasta din urmă ajută la dezvoltarea atașamentului atât în relațiile romantice, cât și în relația părinte-copil, iar dopamina este asociată cu recompensa și plăcerea. 

Modul în care sunt percepuți stimulii ASMR diferă de la persoană la alta. De pildă, anumite persoane reacționează în special la sunetele șoaptelor, în timp ce altele au parte de ASMR în oricare dintre următoarele situații:

  • Când aud sunetele produse de fâșâit, de zgâriat, de stors, de tăiat etc;
  • Când aud sunetele produse de îndoirea hârtiei;
  • Când aud sunetele produse odată cu spargerea bulelor de aer de pe o folie cu bule;
  • Când se bucură de un masaj, de pieptănat etc;
  • Când văd modele luminoase;
  • Când văd cum se aplică machiajul pe față etc.

Printre cei mai apreciați stimuli pentru producerea ASMR se numără șoptitul, clipocitul, suflatul, mișcările lente ori sunetele produse de mototolirea hârtiei.

femeie care motototeste o hartie in fata unui microfon pentru a produce o experienta asmr

Psihologii consideră că persoanele care beneficiază de ASMR sunt, în general, cele foarte receptive la experiențele senzoriale, dornice să analizeze senzațiile resimțite. 

Nu toată lumea se bucură de ceea ce înseamnă ASMR, există și persoane pentru care expunerea la stimuli vizuali, auditivi și/sau tactili reprezintă o sursă de stres.

Beneficiile ASMR asupra sănătății psihice 

Primul studiu legat de efectele pozitive ale ASMR asupra corpului uman aparține unui grup de cercetători de la „Universitatea Sheffield” (Marea Britanie) și este publicat în „PLOS ONE”. Conform acestui studiu, cei care urmăresc videoclipuri ASMR au un ritm cardiac mai lent decât cei care nu vizionează astfel de videoclipuri, sunt mai relaxați și mai binedispuși. În plus, reușesc să-și păstreze mai ușor calmul. 

Chiar dacă, până în momentul de față, nu se poate vorbi despre studii de amploare legate de efectele ASMR asupra sănătății, în urma efectuării unor studii restrânse și a dovezilor anecdotice sunt aduse în prim-plan următoarele beneficii pentru sănătatea psihică:

  • Îmbunătățirea dispoziției: când intervine ASMR, sunt vizibile plăcerea imediată și relaxarea, care contribuie la schimbarea în bine a stării interioare;
  • Diminuarea durerilor: după expunerea la stimulii ASMR, durerile cronice încep să se atenueze, iar starea psihică se îmbunătățește;
  • Creșterea calității somnului: promovând relaxarea și intensificarea activității undelor theta (cu rol în procesarea informațiilor și construirea amintirilor) de la nivelul creierului, ASMR asigură un somn profund, odihnitor;
  • Îmbunătățirea capacității de concentrare: relaxarea și calmul dobândite prin ASMR te îndepărtează de ceea ce te distrage și îți canalizează atenția spre ceea ce ai de făcut.

femeie tanara cu casti lucrand pe laptop si luand notite

10 moduri prin care muzica ne menține sănătatea psihică

Când este recomandat ASMR

În condițiile în care oferă experiențe unice, binevenite întrucât alungă stresul și asigură o stare de relaxare profundă, ASMR poate fi recomandat pentru:

Gestionarea stărilor de anxietate

Vizionând videoclipuri care promovează ASMR, îți este mai la îndemână să te îndepărtezi de gândurile care îți alimentează anxietatea și reușești să devii mai calmă. Pentru a-ți îndeplini un asemenea obiectiv, apelează la videoclipuri precum:

  • Cele în care se împăturesc rufe;
  • Cele în care un animal de companie este mângâiat și îngrijit;
  • Cele în care cineva amestecă mai multe culori pentru a picta;
  • Cele în care vezi cum cineva lovește ușor o sticlă/suprafața unui birou, cum atinge o tastatură etc. 
  • Cele în care o pensulă atinge diferite suprafețe.

femeie care atinge cu o pensula un microfon pentru a produce o experienta asmr

Combaterea insomniei

Dacă te confrunți cu această tulburare de somn, ține minte că ASMR poate fi de folos deoarece:

  • Asigură intrarea într-o stare de relaxare;
  • Reduce nivelul de stres;
  • Te ține departe de stările depresive și de anxietate.

Psihologii îndeamnă, pentru îmbunătățirea calității somnului, să se vizioneze cu precădere videoclipuri ASMR bazate, de exemplu, pe:

  • Șoptit;
  • Mișcări lente ale mâinilor;
  • Sunetele picăturilor de ploaie;
  • Deplasarea unei perii pe diverse suprafețe;
  • Foșnetul hârtiei.

Mai mult, pentru ca ASMR să fie cât mai eficient în ceea ce privește alungarea insomniei, este indicat să îl completezi cu adoptarea de măsuri ce țin de igiena somnului, printre care:

  • Să încerci să mergi la culcare și să te trezești la aprox. aceleași ore, inclusiv în weekend și în vacanțe;
  • Să limitezi expunerea la ecrane, la lumina albastră în preajma orei de culcare;
  • Să ai grijă ca în dormitor să fie întuneric, liniște și răcoare;
  • Să nu consumi seara alimente și/sau băuturi care conțin cofeină;
  • Să faci mișcare zilnic.

Ameliorarea migrenelor

Când au de suferit din pricina migrenelor ușoare sau moderate, anumite persoane constată că durerile devin mai ușor de suportat, că sunt mai relaxate și mai calme dacă vizionează videoclipuri ASMR. Printre cele mai populare videoclipuri binevenite pentru calmarea migrenelor se numără, de exemplu, cele în care se aud picăturile de apă care lovesc pământul, valurile care se sparg de țărm sau lemnele care trosnesc în sobă/șemineu. 

Dacă vrei să treci printr-o experiență ASMR, să vezi ce înseamnă aceasta pentru tine, ține seama și de sfaturile de mai jos: 

  • Găsește-ți, în viața de zi cu zi, stimulii care îți creează cele mai plăcute senzații;
  • Încearcă să vizionezi videoclipuri cu stimuli cât mai variați: cei care creează videoclipurile ASMR obișnuiesc să recurgă la microfoane de înaltă definiție pentru amplificarea sunetelor;
  • Când urmărești videoclipuri ASMR, este preferabil să fii singură, într-un loc liniștit, astfel încât să te concentrezi cât mai bine asupra senzațiilor resimțite;
  • Folosește căști: ca să te asiguri că ai acces la sunete de înaltă calitate.

femeie tanara stand intinsa pe covor si relaxandu-se cu castile si cu tableta

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, youtube.com

Surse articol: asmruniversity.com, healthline.com, journals.plos.org, migraineagain.com, my.clevelandclinic.org, nebraskamed.com, science.howstuffworks.com, sheffield.ac.uk, sleepfoundation.org, verywellmind.com

Articolul urmator
Da, parentingul poate scoate ce-i mai rău din tine, dar asta nu înseamnă că nu-ți mai iubești copilul
Da, parentingul poate scoate ce-i mai rău din tine, dar asta nu înseamnă că nu-ți mai iubești copilul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cel mai popular nume de fete din România. Acesta este prenumele preferat de sute de părinți români
    Cel mai popular nume de fete din România. Acesta este prenumele preferat de sute de părinți români

    Care credeți că sunt prenumele de fete preferate ale românilor? Cele clasice, sau cele „exotice”? Aflați mai jos.

    Cifoza, denumită popular „cocoașa” apare și la copii. Care sunt cauzele și cum putem trata acest aspect inestetic?
    Cifoza, denumită popular „cocoașa” apare și la copii. Care sunt cauzele și cum putem trata acest aspect inestetic?

    Ceea ce pare o mică deformație a coloanei cauzată de poziția incorectă a copilului la școală sau atunci când stă nemișcat pe scaun cu orele se poate transforma într-o...

    Igiena somnului: ce înseamnă și de ce este importantă?
    Igiena somnului: ce înseamnă și de ce este importantă?

    Igiena somnului se referă la o serie de practici și obiceiuri care sunt necesare pentru a avea un somn de calitate și pentru a menține o stare de vigilență optimă pe parcursul zilei....

    3333. Afla ce inseamna cand vezi aceste cifre
    3333. Afla ce inseamna cand vezi aceste cifre

    Ingerii si spiritele ne contacteaza prin diverse metode, ca de exemplu repetarea unui anumit cantec cu mesajul ce trebuie auzit, sau citirea unui anume pasaj dintr-o carte, ziar etc., sau...

    TOP 10 vise pe care le au oamenii. Ce inseamna cand te visezi dezbracat, zburand sau cazand
    TOP 10 vise pe care le au oamenii. Ce inseamna cand te visezi dezbracat, zburand sau cazand

    Stiai ca o persoana normala are in jur de 1460 de vise pe an? Acesta echivaleaza cu 4 vise pe noapte. Potrivit The Dream Encyclopedia, cuvantul vis vine din germanul draugmas care inseamna...

    Top 15 nume de bebeluși care înseamnă "lumină"
    Top 15 nume de bebeluși care înseamnă "lumină"

    Cuvântul „lumină” înseamnă sfârșitul întunericului, un nou început, sau speranță pentru viitor. Poate că pentru fiecare, înseamnă ceva...

    Asta înseamnă, de fapt, să ai „daddy issues” ca fată, în 2022
    Asta înseamnă, de fapt, să ai „daddy issues” ca fată, în 2022

    Relația pe care ai avut-o, în copilărie, cu tatăl tău își lasă amprenta asupra personalității tale și îți poate influența alergerile pe care le faci în...

    Ce înseamnă când visezi că îți cad dinții
    Ce înseamnă când visezi că îți cad dinții

    Visele reprezintă cheia înțelegerii subconștientului nostru. Unele vise specifice au la bază numeroase semnificații, mai ales dacă acestea se repetă frecvent. Visul care...

    © 2024 Qbebe