Colțulcu
activități

10 Jocuri cu tuburi goale de carton

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Probabil te-ai întrebat de multe ori la ce v-ar putea folosi tuburile goale de carton de prin casă. Vei află însă că, ajutându-te atât de ele, cât şi de alte materiale, îi vei putea propune copilului tău numeroase jocuri. Acestea pot fi adecvate atât celor mai micuţi (începând de la 2 ani şi jumătate-3 ani), cât şi celor mai măricei (de la 4 ani în sus), dezvoltându-le îndemânarea, motricitatea fină, creativitatea, dar şi atenţia sau capacitatea de concentrare.

1. Îngramadim tuburile de carton

Pentru ca al tau copil sa se obisnuiasca, treptat, sa-si coordoneze miscarile si sa inteleaga mai bine relatia cauza-efect, il poti antrena intr-o activitatea foarte simpla. Tot ce vei avea de facut va fi sa faci rost de mai multe tuburi goale de carton (nu prea mari). Dupa aceea ii vei arata copilului cum sa le puna unele peste altele. Lasa-l sa se descurce si singur, astfel incat sa poata observa ca, la un moment dat, tuburile se vor darama.

 

2.''Tea party" cu marionete

Copilul tau va avea ocazia nu numai sa-si dezvolte creativitatea si indemanarea, dar isi poate imbogati si vocabularul daca-l vei implica intr-o activitate precum aceasta.
Puneti-va la indemana niste canute, un ceainic si niste farfurioare de plastic. Dupa aceea, cu ajutorul unor tuburi goale de carton, a hartiei colorate, cariocilor, acuarelelor si lipiciului, veti confectiona un fel de ''marionete".
Cu ajutorul lor veti putea sa organizati un mic joc de rol, care-l va stimula pe copil (de la 3 ani in sus) sa comunice si sa-si imagineze diverse lucruri, legate de un eveniment din viata de zi cu zi. >

3. Serpisor din tuburi de carton

Îţi poţi stimula micuţul (după vârsta de 2 ani) să-şi dezvolte creativitatea şi să se distreze, oferindu-i posibilitatea să danseze sau să alerge alături de "şerpişorii" preferaţi.
Veţi avea la dispoziţie mai multe tuburi goale rămase de la hârtia igienică, pe care le veţi putea colora şi decora oricum. La final veţi introduce tuburile pe o sfoară sau pe o panglică şi veţi obţine "şerpişorii" doriţi, cu care cel mic se va putea juca atât în casă, cât şi afară.

 

4."Aruncăm la ţintă"

Prin intermediul acestui joc, micuţul (începând cu vârstă de 3 ani) îşi va îmbunătăţi îndemânarea, atenţia şi concentrarea.
Vei avea la îndemână următoarele materiale:
• farfurii din hârtie
• acuarele
• foarfecă
• un tub de carton cât mai lung
• bandă adezivă
Decupează farfuriile chiar în centru, obţinând nişte "inele". Pictaţi-le în culorile diferite. Acestea vor fi aruncate la "ţintă" (tubul de carton).
"Ţinta" va fi bine fixată pe o suprafaţă plană, lipindu-i capătul inferior cu bandă adezivă.
Copilul va arunca "farfuriile" la "ţintă" de la o distanţă mai mare sau mai mică, în funcţie de vârstă şi îndemânare. De asemenea, activitatea va putea fi organizată pentru mai mulţi copii, mai ales dacă este vorba de unii mai măricei (de peste 4 ani), cărora le-ar plăcea ca jocul să fie o competiţie: "inelele" de aruncat la "ţintă" să valoreze puncte, iar cine va acumula cele mai multe să fie câştigător.

5."Mă descurc prin labirint" 

Poţi să-i pregăteşti copilului tău (încă de la vârsta de 3 ani) un adevărat "labirint", prin care-şi "ghideze" mingiuţa/ biluţa preferată, contribuind la dezvoltarea motricităţii, atenţiei, capacităţii de orientare.
Te vei folosi de următoarea "recuzită":
• o foarfecă
• o bucată mare de carton
• un creion
• tuburi goale de carton
• lipici
•o  mingiuţa/ o bilă
Primul pas este să creezi "labirintul": pe o bucată mare de carton vei lipi nişte fâşii provenite din tuburi goale de carton (de diverse lungimi şi grosimi), pe care le vei poziţiona oricum doreşti. Înainte de aceasta, este recomandat să-ţi conturezi "labirintul" (pe carton), pentru a vedea dacă "traseul" nu ar fi prea complicat pentru copil.
Fixează bucăţile din carton cu lipici şi stabileşte un punct de "start" şi unul de "finish". Arată-i-le copilului şi spune-i că bila/ mingiuţa va trebui să treacă prin "labirint", plecând de la "start" şi ajungând la final, neavând însă voie să se "blocheze" printre tuburile de carton.
După ce ai terminat "labirintul", asigura-te că suprafaţa de carton pe care este lipit stă bine (ideal să se sprijine pe o suprafaţă plană, care nu alunecă) şi nu se poate dărâma.
Invită-l pe copil să-şi "plimbe" mingiuţa/ biluţă prin "labirint", bucurându-vă împreună de momentele în care a găsit "calea liberă", iar obiectul rostogolit şi-a găsit ieşirea din "labirint".

6."Bowling cu tuburi de carton"

Acest tip de bowling este nu numai original şi distrativ, dar îţi va ajuta copilul să-şi dezvolte îndemânarea, coordonarea ochi-mână şi capacitatea de concentrare. De asemenea, poate fi jucat în interior sau în aer liber, individual sau în grup.
Nu îţi va fi deloc greu să pregăteşti o "partidă" de bowling chiar la voi acasă, ajutându-te de:
• tuburi goale de carton

• lipici transparent
• spray pentru vopsit

• capace de plastic

Prima dată vei acoperi tuburile de carton ("popicele") cu spray colorat. Lasa sa se usuce bine.Lipeste unul dintre capetele tuburilor pe capace de plastic, astfel incat sa fie mai rezistente. Poţi să confecţionezi şi mingea foarte simplu: îndoaie o bucată de hârtie în formă de sferă şi finiseaz-o ulterior cu lipici.
Dacă nu doriţi să aveţi o minge din hârtie, puteţi apela la orice fel de mingiuţa, cu condiţia să nu fie dintr-un material greu.

7."Biluţele grăbite"

Pentru copiii între 3 şi 6 ani poţi propune un joc ce îi va ajuta din următoarele puncte de vedere: să-şi dezvolte motricitatea fină, coordonarea mână-ochi, capacitatea de concentrare şi de atenţie, precum şi abilitatea de a găsi soluţii pentru rezolvarea unei probleme.
Vei recurge la materiale precum:
• tuburi goale de carton
• biluţe (de plastic)
• bandă adezivă
• material adeziv tip "Uhu" sau "Patafix" (se găseşte în comerţ; sunt un fel de "pernuţe" dintr-un material alb, care se pot rupe în bucăţele şi lipi pe diferite obiecte, asigurându-le o bună aderenţă).
Pe o suprafaţă plană (de exemplu, pe geamuri) se vor lipi tuburile de carton, formându-se un fel de "tunel" (obţinut prin dispunerea tuburilor în mai multe feluri) prin care vor trece biluţele. În dreptul ultimului tub se va pune un castronel, unde vor cădea biluţele ajunse la capătul traseului.
Copilul va primi biluţe, pe care va trebui, rând pe rând, să le treacă prin "tunelul" din tuburi de carton. Dificultatea va fi legată de faptul că biluţele se pot înţepeni în tuburi, iar copilul va trebui să intervină pentru a evita o asemenea situaţie. Cea mai simplă metodă va fi să strângă cu degetele tubul de carton în care ar rămâne blocată o bilă şi apoi să-i dea drumul încet, astfel încât bila să reînceapă să se deplaseze pe traseu.

8. "Să învăţăm altfel anotimpurile"

Dacă ai un copil mai mare de 3 ani, îl poţi învăţa câteva dintre particularităţile celor 4 anotimpuri într-un mod inedit. În plus, implicându-l într-o astfel de activitate, copilul îşi poate dezvolta îndemânarea şi atenţia.
Prima dată va trebui să cauţi imagini colorate, relevante pentru fiecare anotimp (un exemplu ar fi în imaginea pe care o vei vedea mai jos).În plus, veţi avea nevoie şi de imagini legate de ceva ce se întâmplă în anotimpuri (de exemplu, iarna se poate face un om de zăpadă). Acestea din urmă vor fi decupate şi lipite pe beţişoare pictate (diferit, în funcţie de anotimp), provenite de la îngheţată pe băţ.
Urmează să lipiţi imaginile principale (primele alese) pe tuburi goale de carton.
Cum va veţi juca: împrăştiaţi pe o suprafaţă plană beţişoarele colorate. Spune-i copilului să potrivească beţişoarele respective cu anotimpul corespunzător şi să le aşeze în dreptul tuburilor de carton.

 

9."Invatam sa numaram cu niste pomisori"

Preşcolarii vor fi încântaţi să asocieze numere cu obiecte dacă vor avea la dispoziţie nişte copăcei mai speciali.
Îi poţi realiza destul de simplu, procedând după cum urmează:
• găseşte mai multe tuburi goale de carton şi îmbracă-le în hârtie maro/ pictează-le
• la capătul lor superior vei face o mică tăietură pentru a putea ataşa acolo o altă bucată de hârtie (decupată sub formă unei coroane de copac)
• pe "coroana" copăceilor puteţi picta mere/ frunze de toamnă/ flori sau le puteţi realiza şi pe acestea tot din hârtie.
După aceea veţi confecţiona şi nişte ghinde (din hârtie sau carton), tot atâtea câte copăcei aveţi. Pe ele veţi nota cifre, în funcţie de numărul de mere/frunze/ flori din fiecare copac. Le vei amesteca şi îl vei ruga pe cel mic să aşeze, sub fiecare copac, ghinda ce reprezintă numărul de mere/ flori/ frunze din copacul respectiv.

10.''Muzica la tuburi de carton"

Copilul tău poate avea propriul instrument muzical, confecţionat doar dintr-un tub gol de carton şi nişte hârtie colorată.
Tubul de carton va fi învelit în hârtie colorată, aceasta fiind fixată pe suprafaţă sa cu bandă adezivă. De asemenea, banda adezivă va fi aplicată şi pe interiorul tubului.
Puteţi decora tubul de carton oricum, puteţi să confecţionaţi mai multe "instrumente" de acest gen, astfel încât, de exemplu, să le puteţi lovi unele de altele pentru a vedea ce fel de sunete scot. De asemenea, tuburile pot fi folosite drept "beţe" ale unei tobe de jucărie sau puteţi bate cu ele o altă suprafaţă (spre exemplu, o masă sau un scaun).

Surse:

http://alittlelearningfortwo.blogspot.ro/2010/11/paper-plate-ring-toss-game.html
http://allternativelearning.com/diy-maze-game/
http://b-inspiredmama.com/2013/09/preschool-learning-games-apple-trees/
http://craftulate.com/2013/11/cardboard-tube-and-elastic-hair-bands-fine-motor-fridays.html
http://dabblingmomma.blogspot.ro/2014/02/learning-about-seasons.html
http://www.learning4kids.net/2012/10/02/sorting-colours-with-cardboard-tubes/
http://www.learnwithplayathome.com/2012/09/cardboard-tube-marble-run.html
http://minne-mama.blogspot.ro/2014/03/musical-percussion-tubes.html
http://www.projectsforpreschoolers.com/make-a-cardboard-tube-bowling-game-with-duck-tape/
http://therejustonemommy.com/2011/06/25/toilet-paper-tube-snakes/

Surse poze:
www.facebook.com; www.youtube.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  8 motive științifice să îți lași copilul să meargă în picioarele goale
  8 motive științifice să îți lași copilul să meargă în picioarele goale

  Mersul desculț este unul dintre demersurile ce contribuie la dezvoltarea armonioasă a copiilor. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi de ce este benefic pentru...

  Îngrozitor! O educatoare a pus un copil să desfunde toaleta cu mâinile goale
  Îngrozitor! O educatoare a pus un copil să desfunde toaleta cu mâinile goale

  Atunci când îți duci copilul la grădiniță nu te aștepți ca acesta să fie tratat mai rău decât omul de serviciu. Însă, iată că s-a întâmplat...

  În plină școală online, se cer bani pentru fondul clasei. "Pentru ce? Când clasele sunt goale?", reacționează părinții
  În plină școală online, se cer bani pentru fondul clasei. "Pentru ce? Când clasele sunt goale?", reacționează părinții

  Scandal la o școală din București! Părinții unei clase de la o școală din Sectorul 1 al Capitalei au fost anunțați că trebuie să contribuie la fondul clasei, deși școala...

  Lege: copiii vor avea voie să se joace jocuri online numai 3 ore pe săptămâna în China
  Lege: copiii vor avea voie să se joace jocuri online numai 3 ore pe săptămâna în China

  Jocurile video pot avea un impact pozitiv asupra copiilor și adolescenților, fiind capabile să să îmbunătățească atenția, atenția distributivă, vigilența și flexibilitatea...

  Cele mai amuzante jocuri cu ghicitori pentru copii
  Cele mai amuzante jocuri cu ghicitori pentru copii

  Ți-am pregătit cele mai distractive jocuri cu ghicitori pentru copii, numai bune pentru a testa istețimea prichindelului tău. În termeni populari, ghicitorile sunt cunoscute și...

  Primul caz grav de dependență de jocuri online din lume: copilul a stat internat 2 luni în spital
  Primul caz grav de dependență de jocuri online din lume: copilul a stat internat 2 luni în spital

  Un adolescent a stat două luni internat în spital după ce a devenit dependent de un joc video! Băiatul în vârstă de 15 ani a fost spitalizat după ce a început...

  Cinci jocuri potrivite pentru călătoriile cu mașina
  Cinci jocuri potrivite pentru călătoriile cu mașina

  Urmează perioada concediilor și cu toții ne dorim drumuri liniștite și, mai ales, copii fericiți de-a lungul călătoriei. Așadar, pentru a reuși această performanță este...

  Back to school! 5 jocuri care să-i ajute pe copii să învețe mai ușor
  Back to school! 5 jocuri care să-i ajute pe copii să învețe mai ușor

  Jocurile sunt preferatele copiilor, însă odată cu începerea școlii acestea devin doar o amintire pentru cei mici. Lasă-i să se joace în continuare, însă alege...

  © 2022 Qbebe