Colțulcu
activități

10 Jocuri cu tuburi goale de carton

10  Jocuri cu tuburi goale de carton

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Probabil te-ai întrebat de multe ori la ce v-ar putea folosi tuburile goale de carton de prin casă. Vei află însă că, ajutându-te atât de ele, cât şi de alte materiale, îi vei putea propune copilului tău numeroase jocuri. Acestea pot fi adecvate atât celor mai micuţi (începând de la 2 ani şi jumătate-3 ani), cât şi celor mai măricei (de la 4 ani în sus), dezvoltându-le îndemânarea, motricitatea fină, creativitatea, dar şi atenţia sau capacitatea de concentrare.

1. Îngramadim tuburile de carton

Pentru ca al tau copil sa se obisnuiasca, treptat, sa-si coordoneze miscarile si sa inteleaga mai bine relatia cauza-efect, il poti antrena intr-o activitatea foarte simpla. Tot ce vei avea de facut va fi sa faci rost de mai multe tuburi goale de carton (nu prea mari). Dupa aceea ii vei arata copilului cum sa le puna unele peste altele. Lasa-l sa se descurce si singur, astfel incat sa poata observa ca, la un moment dat, tuburile se vor darama.

 

2.''Tea party" cu marionete

Copilul tau va avea ocazia nu numai sa-si dezvolte creativitatea si indemanarea, dar isi poate imbogati si vocabularul daca-l vei implica intr-o activitate precum aceasta.
Puneti-va la indemana niste canute, un ceainic si niste farfurioare de plastic. Dupa aceea, cu ajutorul unor tuburi goale de carton, a hartiei colorate, cariocilor, acuarelelor si lipiciului, veti confectiona un fel de ''marionete".
Cu ajutorul lor veti putea sa organizati un mic joc de rol, care-l va stimula pe copil (de la 3 ani in sus) sa comunice si sa-si imagineze diverse lucruri, legate de un eveniment din viata de zi cu zi. >

3. Serpisor din tuburi de carton

Îţi poţi stimula micuţul (după vârsta de 2 ani) să-şi dezvolte creativitatea şi să se distreze, oferindu-i posibilitatea să danseze sau să alerge alături de "şerpişorii" preferaţi.
Veţi avea la dispoziţie mai multe tuburi goale rămase de la hârtia igienică, pe care le veţi putea colora şi decora oricum. La final veţi introduce tuburile pe o sfoară sau pe o panglică şi veţi obţine "şerpişorii" doriţi, cu care cel mic se va putea juca atât în casă, cât şi afară.

 

4."Aruncăm la ţintă"

Prin intermediul acestui joc, micuţul (începând cu vârstă de 3 ani) îşi va îmbunătăţi îndemânarea, atenţia şi concentrarea.
Vei avea la îndemână următoarele materiale:
• farfurii din hârtie
• acuarele
• foarfecă
• un tub de carton cât mai lung
• bandă adezivă
Decupează farfuriile chiar în centru, obţinând nişte "inele". Pictaţi-le în culorile diferite. Acestea vor fi aruncate la "ţintă" (tubul de carton).
"Ţinta" va fi bine fixată pe o suprafaţă plană, lipindu-i capătul inferior cu bandă adezivă.
Copilul va arunca "farfuriile" la "ţintă" de la o distanţă mai mare sau mai mică, în funcţie de vârstă şi îndemânare. De asemenea, activitatea va putea fi organizată pentru mai mulţi copii, mai ales dacă este vorba de unii mai măricei (de peste 4 ani), cărora le-ar plăcea ca jocul să fie o competiţie: "inelele" de aruncat la "ţintă" să valoreze puncte, iar cine va acumula cele mai multe să fie câştigător.

5."Mă descurc prin labirint" 

Poţi să-i pregăteşti copilului tău (încă de la vârsta de 3 ani) un adevărat "labirint", prin care-şi "ghideze" mingiuţa/ biluţa preferată, contribuind la dezvoltarea motricităţii, atenţiei, capacităţii de orientare.
Te vei folosi de următoarea "recuzită":
• o foarfecă
• o bucată mare de carton
• un creion
• tuburi goale de carton
• lipici
•o  mingiuţa/ o bilă
Primul pas este să creezi "labirintul": pe o bucată mare de carton vei lipi nişte fâşii provenite din tuburi goale de carton (de diverse lungimi şi grosimi), pe care le vei poziţiona oricum doreşti. Înainte de aceasta, este recomandat să-ţi conturezi "labirintul" (pe carton), pentru a vedea dacă "traseul" nu ar fi prea complicat pentru copil.
Fixează bucăţile din carton cu lipici şi stabileşte un punct de "start" şi unul de "finish". Arată-i-le copilului şi spune-i că bila/ mingiuţa va trebui să treacă prin "labirint", plecând de la "start" şi ajungând la final, neavând însă voie să se "blocheze" printre tuburile de carton.
După ce ai terminat "labirintul", asigura-te că suprafaţa de carton pe care este lipit stă bine (ideal să se sprijine pe o suprafaţă plană, care nu alunecă) şi nu se poate dărâma.
Invită-l pe copil să-şi "plimbe" mingiuţa/ biluţă prin "labirint", bucurându-vă împreună de momentele în care a găsit "calea liberă", iar obiectul rostogolit şi-a găsit ieşirea din "labirint".

6."Bowling cu tuburi de carton"

Acest tip de bowling este nu numai original şi distrativ, dar îţi va ajuta copilul să-şi dezvolte îndemânarea, coordonarea ochi-mână şi capacitatea de concentrare. De asemenea, poate fi jucat în interior sau în aer liber, individual sau în grup.
Nu îţi va fi deloc greu să pregăteşti o "partidă" de bowling chiar la voi acasă, ajutându-te de:
• tuburi goale de carton

• lipici transparent
• spray pentru vopsit

• capace de plastic

Prima dată vei acoperi tuburile de carton ("popicele") cu spray colorat. Lasa sa se usuce bine.Lipeste unul dintre capetele tuburilor pe capace de plastic, astfel incat sa fie mai rezistente. Poţi să confecţionezi şi mingea foarte simplu: îndoaie o bucată de hârtie în formă de sferă şi finiseaz-o ulterior cu lipici.
Dacă nu doriţi să aveţi o minge din hârtie, puteţi apela la orice fel de mingiuţa, cu condiţia să nu fie dintr-un material greu.

7."Biluţele grăbite"

Pentru copiii între 3 şi 6 ani poţi propune un joc ce îi va ajuta din următoarele puncte de vedere: să-şi dezvolte motricitatea fină, coordonarea mână-ochi, capacitatea de concentrare şi de atenţie, precum şi abilitatea de a găsi soluţii pentru rezolvarea unei probleme.
Vei recurge la materiale precum:
• tuburi goale de carton
• biluţe (de plastic)
• bandă adezivă
• material adeziv tip "Uhu" sau "Patafix" (se găseşte în comerţ; sunt un fel de "pernuţe" dintr-un material alb, care se pot rupe în bucăţele şi lipi pe diferite obiecte, asigurându-le o bună aderenţă).
Pe o suprafaţă plană (de exemplu, pe geamuri) se vor lipi tuburile de carton, formându-se un fel de "tunel" (obţinut prin dispunerea tuburilor în mai multe feluri) prin care vor trece biluţele. În dreptul ultimului tub se va pune un castronel, unde vor cădea biluţele ajunse la capătul traseului.
Copilul va primi biluţe, pe care va trebui, rând pe rând, să le treacă prin "tunelul" din tuburi de carton. Dificultatea va fi legată de faptul că biluţele se pot înţepeni în tuburi, iar copilul va trebui să intervină pentru a evita o asemenea situaţie. Cea mai simplă metodă va fi să strângă cu degetele tubul de carton în care ar rămâne blocată o bilă şi apoi să-i dea drumul încet, astfel încât bila să reînceapă să se deplaseze pe traseu.

8. "Să învăţăm altfel anotimpurile"

Dacă ai un copil mai mare de 3 ani, îl poţi învăţa câteva dintre particularităţile celor 4 anotimpuri într-un mod inedit. În plus, implicându-l într-o astfel de activitate, copilul îşi poate dezvolta îndemânarea şi atenţia.
Prima dată va trebui să cauţi imagini colorate, relevante pentru fiecare anotimp (un exemplu ar fi în imaginea pe care o vei vedea mai jos).În plus, veţi avea nevoie şi de imagini legate de ceva ce se întâmplă în anotimpuri (de exemplu, iarna se poate face un om de zăpadă). Acestea din urmă vor fi decupate şi lipite pe beţişoare pictate (diferit, în funcţie de anotimp), provenite de la îngheţată pe băţ.
Urmează să lipiţi imaginile principale (primele alese) pe tuburi goale de carton.
Cum va veţi juca: împrăştiaţi pe o suprafaţă plană beţişoarele colorate. Spune-i copilului să potrivească beţişoarele respective cu anotimpul corespunzător şi să le aşeze în dreptul tuburilor de carton.

 

9."Invatam sa numaram cu niste pomisori"

Preşcolarii vor fi încântaţi să asocieze numere cu obiecte dacă vor avea la dispoziţie nişte copăcei mai speciali.
Îi poţi realiza destul de simplu, procedând după cum urmează:
• găseşte mai multe tuburi goale de carton şi îmbracă-le în hârtie maro/ pictează-le
• la capătul lor superior vei face o mică tăietură pentru a putea ataşa acolo o altă bucată de hârtie (decupată sub formă unei coroane de copac)
• pe "coroana" copăceilor puteţi picta mere/ frunze de toamnă/ flori sau le puteţi realiza şi pe acestea tot din hârtie.
După aceea veţi confecţiona şi nişte ghinde (din hârtie sau carton), tot atâtea câte copăcei aveţi. Pe ele veţi nota cifre, în funcţie de numărul de mere/frunze/ flori din fiecare copac. Le vei amesteca şi îl vei ruga pe cel mic să aşeze, sub fiecare copac, ghinda ce reprezintă numărul de mere/ flori/ frunze din copacul respectiv.

10.''Muzica la tuburi de carton"

Copilul tău poate avea propriul instrument muzical, confecţionat doar dintr-un tub gol de carton şi nişte hârtie colorată.
Tubul de carton va fi învelit în hârtie colorată, aceasta fiind fixată pe suprafaţă sa cu bandă adezivă. De asemenea, banda adezivă va fi aplicată şi pe interiorul tubului.
Puteţi decora tubul de carton oricum, puteţi să confecţionaţi mai multe "instrumente" de acest gen, astfel încât, de exemplu, să le puteţi lovi unele de altele pentru a vedea ce fel de sunete scot. De asemenea, tuburile pot fi folosite drept "beţe" ale unei tobe de jucărie sau puteţi bate cu ele o altă suprafaţă (spre exemplu, o masă sau un scaun).

Surse:

http://alittlelearningfortwo.blogspot.ro/2010/11/paper-plate-ring-toss-game.html
http://allternativelearning.com/diy-maze-game/
http://b-inspiredmama.com/2013/09/preschool-learning-games-apple-trees/
http://craftulate.com/2013/11/cardboard-tube-and-elastic-hair-bands-fine-motor-fridays.html
http://dabblingmomma.blogspot.ro/2014/02/learning-about-seasons.html
http://www.learning4kids.net/2012/10/02/sorting-colours-with-cardboard-tubes/
http://www.learnwithplayathome.com/2012/09/cardboard-tube-marble-run.html
http://minne-mama.blogspot.ro/2014/03/musical-percussion-tubes.html
http://www.projectsforpreschoolers.com/make-a-cardboard-tube-bowling-game-with-duck-tape/
http://therejustonemommy.com/2011/06/25/toilet-paper-tube-snakes/

Surse poze:
www.facebook.com; www.youtube.com

 

Articolul urmator
Ce poți face cu cojile de ouă rămase după Paști: proiecte de artă cu copilul
Ce poți face cu cojile de ouă rămase după Paști: proiecte de artă cu copilul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O fetiță își face temele pe stradă, sub un carton după ce a fost abandonată de mama ei. Își dorește cu orice preț să devină medic
    O fetiță își face temele pe stradă, sub un carton după ce a fost abandonată de mama ei. Își dorește cu orice preț să devină medic

    O fetiță nu a permis ca circumstanțele sale dificile să stea în calea educației! Abandonată de mama ei, ea își face temele sub o cutie de carton, pe marginea drumului,...

    Lege: copiii vor avea voie să se joace jocuri online numai 3 ore pe săptămâna în China
    Lege: copiii vor avea voie să se joace jocuri online numai 3 ore pe săptămâna în China

    Jocurile video pot avea un impact pozitiv asupra copiilor și adolescenților, fiind capabile să să îmbunătățească atenția, atenția distributivă, vigilența și flexibilitatea...

    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

    În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca...

    Primul caz grav de dependență de jocuri online din lume: copilul a stat internat 2 luni în spital
    Primul caz grav de dependență de jocuri online din lume: copilul a stat internat 2 luni în spital

    Un adolescent a stat două luni internat în spital după ce a devenit dependent de un joc video! Băiatul în vârstă de 15 ani a fost spitalizat după ce a început...

    Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt
    Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt

    Un video a devenit viral și a ajuns în tenția autorităților după ce a surprins o mamă care lasă în fața unei săli de jocuri de noroc din Bacău un cărucior cu un copil...

    Un viitor tată și-a adus consola de jocuri la spital, pentru a nu se plictisi cât soția era în travaliu
    Un viitor tată și-a adus consola de jocuri la spital, pentru a nu se plictisi cât soția era în travaliu

    Cei care sunt pasionați de jocurile video se desprind cu greu de pasiunea lor. În unele cazuri, sunt atât de captivați de aceste jocuri încât găsesc mereu o...

    Ce jocuri în 1 sunt sigure și constructive pentru copilul tău?
    Ce jocuri în 1 sunt sigure și constructive pentru copilul tău?

    Pe măsură ce un copil crește, chiar dacă va avea în continuare plăcerea de a se juca în compania cuiva, nu va ezita nici în a se juca de unul singur. Din acest motiv,...

    Un tată a cheltuit la jocuri de noroc banii pentru facultate ai copilului
    Un tată a cheltuit la jocuri de noroc banii pentru facultate ai copilului

    Costurile care țin de taxele pentru educația din învățământul superior nu sunt deloc mici. În aceste condiții, pentru a nu se ajunge la efectuarea unor...

    © 2024 Qbebe