Colțulcu
activități

10 Jocuri pentru a dezvolta pronuntia si articularea cuvintelor la copil

10 Jocuri pentru a dezvolta pronuntia si articularea cuvintelor la copil

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Din momentul in care micutul tau rosteste primele cuvinte, principala ta preocupare este sa-l urmaresti cu cea mai mare atentie si sa observi daca reuseste sa le pronunte corect. Desigur, erorile de pronuntare sunt ceva cat se poate de firesc (in special in cazul copiilor sub varsta de 3-4 ani), dar specialistii sunt de parere ca, "in cazul in care un copil a ajuns si chiar a depasit varsta de 3 ani, iar persoanele straine nu inteleg ceea ce spune, inseamna ca este vorba despre o problema mai serioasa (care necesita sprijinul unui logoped)". Aceasta constatare nu este menita sa te faca sa te ingrijorezi foarte mult, ci trebuie sa iei in calcul faptul ca poate sta la indemana ta sa-ti ajuti copilul sa articuleze si sa pronunte corect, implicandu-l in niste jocuri simple si amuzante. Acestea pot fi desfasurate chiar la voi acasa, fiind adecvate atat "piticilor" (sub varsta de 4 ani), cat si celor mai maricei (de peste 4 ani). Iata cateva idei de asemenea jocuri:

1. Joc de imitatie- "Eu spun, tu spui"

Este un joc ce presupune doar ca tu sa pronunti un cuvant, iar copilul, uitandu-se la tine, sa-l pronunte si el. Principala ta grija va fi sa nu alegi cuvinte prea complicate si prea lungi, astfel incat chiar si un copil mai mic (sub 3 ani) sa le poata pronunta. De asemenea, rosteste cuvantul cat mai clar, fara sa te grabesti. Vei observa ca micutul va incerca sa te imite, urmarindu-ti miscarile gurii.
Daca ai constatat ca puiul tau are probleme cu pronuntarea anumitor sunete, alege sa spui cuvinte ce contin acele sunete. Treptat, tot imitandu-te, copilul va ajunge sa le pronunte din ce in ce mai corect.
Pentru a va distra, va puteti uita in cartile/revistele favorite ale copilului si sa alegeti de acolo cuvinte pe care sa le pronuntati.

 

2."Ce este in cutie?"

Alege una dintre jucariile preferate ale copilului sau anumite obiecte din casa, pe care le vei ascunde intr-o cutie

Ii vei spune apoi sa se uite in cutie si sa spuna ce se afla acolo. Bucura-te ca a descoperit obiectul, exclamand: "Bravo, ai gasit....". Indeamna-l sa repete numele obiectului respectiv, fiind atenta la modul in care il articuleaza.

Cu ajutorul acestei activitati simple (adecvata copiilor mai mici de 4 ani), copilul isi va imbogati vocabularul si isi va imbunatati modul in care pronunta cuvinte uzuale.

 3."Batista sunetelor"

Cu siguranta ca nu te-ai gandit pana acum ca o simpla batista iti poate ajuta micutul sa invete sa pronunte corect unele consoane, cum ar fi "p".
Tot ce ai de facut este sa iei o batista, sa o tii in fata gurii si sa pronunti litera "p". Roga-ti copilul sa te imite. Va observa ca, atunci cand pronunta sunetul respectiv, aerul va face ca batista sa fluture usor. Acest fapt il va amuza si il va face sa-si doreasca sa mai incerce sa-l pronunte pe "p", intrucat batista se va misca la fiecare pronuntare corecta.

4."La vanatoarea de cuvinte"

In cazul in care ti-ai dat seama ca micutul tau are dificultati in a pronunta diferite sunete, confundandu-le adesea intre ele, il poti implica intr-un joc deloc dificil: spune-i cuvinte ce contin sunetele respective. Incurajeaza-l sa le pronunte si el, intrucat, auzindu-le, isi va putea da singur seama de diferenta dintre ele si treptat nu le va mai incurca.
Daca ai un copil mai mare (de 4-5 ani), il poti ruga sa se gandeasca si el la cuvinte ce contin sunetele respective. In cazul in care se incurca ajuta-l si pune-l iar sa le repete.

5. "Sunetele si Untul de arahide"

In cazul in care copilul tau nu este alergic la acest aliment ii poti da putin, avand grija sa ajunga in spatele celor doi dinti din fata.
Explica-i faptul ca va putea simti gustul untului de arahide daca va pune varful limbii in spatele celor doi dinti. Cel mai usor ii va fi sa faca acest lucru pronuntand cuvinte care incep cu "D" sau cu "T".
Nu numai ca va fi ceva amuzant pentru copil, dar il va ajuta si sa-si imbunateasca modul in care articuleaza diverse cuvinte.

6. "Culorile sunetelor"

Gandeste-te la jucaria preferata a copilului tau. De exemplu, daca este vorba despre o  papusa, incepe sa desparti in silabe acest cuvant chiar in fata sa. Indeamna-l sa te imite, avand grija sa nu se grabeasca si sa pronunte cat mai clar fiecare sunet.
Atunci cand iti dai seama ca il pronunta corect, puteti trece la urmatoarea "etapa" a jocului: spune-i ca isi poate imagina ca fiecare sunet din cuvantul "papusa" are o culoare. Oare sunetele din acest cuvant au aceleasi culori pe care le pot avea hainutele papusii sau sunt diferite? Indiferent de varianta aleasa, lasa-ti copilul sa aleaga culorile dorite, chiar daca va obtine un adevarat "curcubeu".

7. "Cartea rimelor"

O alta metoda pentru a-ti ajuta copilul sa pronunte corect sunetele este sa creati un fel de "carte a rimelor".
Veti avea nevoie de un caietel/ de o agenda, de creioane colorate si, eventual, de niste stickere.
Alegeti niste cuvinte ce rimeaza, orientandu-te mai ales asupra acelora ce contin acele sunete care-i pot crea dificultati copilului. In acelasi timp, puteti compune niste "versuri", astfel incat enunturile de pe fiecare pagina sa poata rima intre ele. Nu uitati sa desenati cateva dintre obiectele/fiintele intalnite in "versuri" sau sa lipiti stickere cu acestea, urmand sa pronuntati cat mai clar cuvintele ce intra in componenta "rimelor".
Cu siguranta ca va fi o activitate agreabila pentru copil, care te va ruga adesea sa "cititi" din "cartea cu rime".

8. "Motor ponit!"

 

Atunci cand un copil are dificultati cu un anumit sunet, de cele mai multe ori incearca sa-l evite sau il pronunta gresit. Pentru a diminua aceasta problema, foloseste sintagma "motor pornit!", amintindu-i micutului ca va trebui sa articuleze sunetul respectiv. "Misiunea" sa va fi sa repete dupa tine un cuvant ce contine acel sunet si sa incerce sa-l pronunte corect.
Transforma totul intr-un joc, lasandu-l si tu pe copil sa spuna "motor pornit!" atunci cand observa ca ai facut ceva gresit (de exemplu, ca nu ai pus la loc capatul la tubul de pasta de dinti). Astfel, nu se va simti stanjenit si va fi tentat sa-ti urmeze exemplul si sa pronunte un anumit sunet atunci cand i se spune "motor pornit!". 

9."Cuvinte ciudate"

Iata un joc destinat copiilor mai mari (de la 5 ani in sus), care stiu deja sa pronunte corect sunetele. Practic, este vorba despre un exercitiu de imbunatatire a pronuntiei, dar si de atentie.
Te vei gandi la denumirea unui obiect pe care nu-l vei dezvalui (de exemplu, "matura") si vei inlocui prima litera din cuvant (cel mai simplu este sa inlocuiesti "m" cu "t"). Cuvantul respectiv va deveni "tatura".
Copilul va trebui sa isi dea seama care este cuvantul corect si sa-l pronunte ulterior. Daca raspunde corect, in jocul urmator va fi randul lui sa aleaga un cuvant, sa inlocuiasca prima litera si sa te roage pe tine sa-l ghicesti.
In cazul in care copilul nu raspunde corect, repetati jocul cu un alt cuvant, avand grija sa alegi unul al carui prima litera sa o inlocuiesti tot cu "t". De pilda, poti opta pentru "burete", transformandu-l in "turete".

10."Exercitiu de dictie"

La fel ca si jocul anterior, si acesta este recomandat copiilor mai mari (de peste 6 ani). Ideal este sa aveti mai multi participanti, a caror sarcina va fi sa rosteasca, cat mai corect, urmatoarea sintagma: "Capra crapa piatra".
In mod sigur ca va veti amuza pe seama greselilor unora, dar, in cazul in care cei mai multi vor reusi sa spuna corect sintagma, puteti complica jocul spunand: "Capra neagra calca-n piatra/, Piatra-n trei-patru se crapa". Practic, "secretul" unui asemenea joc va consta in alegerea unor asocieri de cuvinte care se pronunta asemanator. Cei ce vor pronunta corect ambele sintagme vor putea propune ei insisi cuvinte ce rimeaza, punandu-i pe ceilalti sa le repete.

 

Surse:
http://www.babycenter.com/404_should-i-be-concerned-that-my-toddler-cant-pronounce-the-end_6938.bc
http://www.education.com/magazine/article/toddler-speech-development/
http://www.education.com/magazine/article/Kindergarten_Speech_Development/
http://www.education.com/magazine/article/First_Grade_Speech_Development/
www.ican.org.uk/~/media/Ican2/What We Do/Enquiry Service/Speech Sounds factsheet.ashx.
http://www.parents.com/toddlers-preschoolers/development/language/toddler-talking/
Bennett Ruth, Bennett Steve, Inchide televizorul! 365 jocuri pentru copilul dumneavoastra in locul privitului la televizor, Ed. Hiparion&Alexandra, 1998

Surse poze:
http://cache1.asset-cache.net/gc/
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/
http://jakartaspeechtherapy.com/wp-content/
http://cdn4.dogomedia.com/images/

Articolul urmator
Ce poți face cu cojile de ouă rămase după Paști: proiecte de artă cu copilul
Ce poți face cu cojile de ouă rămase după Paști: proiecte de artă cu copilul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

    În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca...

    Scuzele pot repara orice situație? Cum îi învățăm pe copii și adolescenți care este puterea cuvintelor
    Scuzele pot repara orice situație? Cum îi învățăm pe copii și adolescenți care este puterea cuvintelor

    Cu toții am spus la un moment dat lucruri pe care le regretăm. Scuzele sunt primul pas pe care trebuie să-l facem pentru a repara situația pe care am ceat-o. Dar sunt scuzele...

    Educația timpurie: 6 exerciții pentru a dezvolta logica preșcolarilor
    Educația timpurie: 6 exerciții pentru a dezvolta logica preșcolarilor

    Gândirea logică presupune realizarea de raționamente și folosirea informațiilor de care dispunem pentru a putea forma concluzii, dar pentru ca acest proces să fie posibil este...

    Dezvoltă comunicarea eficientă între tine și copilul tău
    Dezvoltă comunicarea eficientă între tine și copilul tău

    Consolidarea relațiilor dintre părinți și copii necesită muncă și efort. Meseria de părinte este una dificilă, dar prin menținerea unei relații apropiate și a unei comunicări...

    Copiii cu o alergie pot dezvolta mai multe. Ce spun specialiștii
    Copiii cu o alergie pot dezvolta mai multe. Ce spun specialiștii

    Un copil poate dezvolta oricând o alergie însă, potrivit „Colegiului American de Alergologie, Astm și Imunologie”, alergiile se întâlnesc mai mult...

    Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive
    Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive

    Bebelușilor prematuri și cu greutate mică la naștere li se administrează în mod obișnuit antibiotice pentru a preveni, nu doar pentru a trata, infecțiile. Un studiu recent...

    Mofturile la mâncare se dezvoltă încă din burtică! Ce au descoperit noile studii
    Mofturile la mâncare se dezvoltă încă din burtică! Ce au descoperit noile studii

    Printre marile provocări din viața de mamă se află și aceasta: să-ți convingi copilul să accepte să consume diferite alimente sănătoase, chiar dacă nu îi place gustul lor...

    7 motive pentru care părinții copiilor cu nevoi speciale pot dezvolta depresii
    7 motive pentru care părinții copiilor cu nevoi speciale pot dezvolta depresii

    Un copil cu nevoi speciale presupune o grijă și o atenție deosebită, câteodată pentru toată viața. Copiii cu nevoi speciale nu pot lua parte la anumite activități specifice...

    © 2024 Qbebe