Dezvoltă comunicarea eficientă între tine și copilul tău

Dezvoltă comunicarea eficientă între tine și copilul tău

Bianca Geica - Redactor Senior

Consolidarea relațiilor dintre părinți și copii necesită muncă și efort. Meseria de părinte este una dificilă, dar prin menținerea unei relații apropiate și a unei comunicări deschise cu copiii, părinții pot rămâne conectați cu aceștia în toate etapele vieții.

Mai mult, o legătură puternică între părinți și copii facilitează, de fapt, rolul de părinte, deoarece copiii care se simt mai apropiați de părinții lor sunt mai înclinați să asculte, să ajute și să urmeze instrucțiunile. Copiii care se simt apropiați sunt, de asemenea, mai dispuși să vorbească cu părinții lor despre problemele cu prietenii sau la școală. Și ce părinte nu își dorește să fie cel mai bun prieten pentru copilul său?

Iată câteva modalități prin care poți dezvolta comunicarea eficientă cu copilul tău!

Spune-i copilului tău în fiecare zi că îl iubești

Spune-i copilului tău că îl iubești în fiecare zi, indiferent de vârsta lui. Chiar și în zilele mai puțin bune sau după neînțelegeri, părinții trebuie să se asigure că ai lor prichindei știu că, deși nu au avut un comportament adecvat, au parte de o iubire necondiționată din partea lor. Conflictul este cel mai important moment în care părinții trebuie să le comunice copiilor lor dragostea lor. Un simplu „Te iubesc” poate face minuni în relația părinte-copil.

Jucați-vă împreună!

Joaca este unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru a construi relații puternice între părinți și copii. Joaca adaugă bucurie, vitalitate și reziliență relațiilor. Poate vindeca resentimentele, dezacordurile și rănile. Prin joc, copiii învață să aibă încredere în ceilalți și să se simtă în siguranță.

Prin joacă, poți îmbunătăți calitatea relației dintre tine și copilul tău și te poți conecta cu el la un nivel mai profund. Jocul și râsul îndeplinesc un rol esențial în construirea unor relații puternice și sănătoase între părinți și copii, apropiindu-vă mai mult, creând o legătură pozitivă și rezolvând conflictele.

Mai mult decât atât, atunci când te joci cu copilul tău îl ajuți să își dezvolte abilitățile sociale și autocontrolul. Mintea celor mici este ca un mic burete care absoarbe fiecare informație. Pe măsură ce interacționează cu părinții și cu alte persoane cu care intră în contact, copiii învață cum se comportă oamenii în contexte sociale. Ei învață, de asemenea, ce este acceptabil, luând exemplu de la părinți.

În plus, cercetările au stabilit că în special jocurile de rol dintre părinți și copii ajută la dezvoltarea unor abilități specifice, precum:

  • creativitatea;
  • memoria și concentrarea;
  • abilități motorii grosiere;
  • flexibilitate cognitivă;
  • reglarea emoțiilor;
  • abilități de lider.

În timp ce copiii dezvoltă multe dintre abilitățile de mai sus jucându-se cu frații lor sau cu alți micuți de vârsta lor, părinții le oferă copiilor lor forme de joacă mai mature și mai variate. Deoarece adulții știu mai multe despre lume, joaca cu aceștia lărgește imaginația copiilor în moduri în care joaca cu alți copii, chiar și cu frații mai mari, nu o face.

De exemplu, studiile privind dezvoltarea copilului arată că sugarii și preșcolarii folosesc adesea comportamente care necesită un partener atunci când se joacă cu părinții, dar este mai puțin probabil să facă acest lucru atunci când se joacă cu un frate sau o soră. Acest lucru are sens. Copilul tău tânjește după interacțiunea cu tine. Joaca cu alți copii este distractivă, dar nimic nu se compară cu bucuria și satisfacția de a-și face părintele să intre în lumea juniorului său. Bucurați-vă unul de celălalt și asigură-te că îi acorzi copilului tău toată atenția ta. Fii cu adevărat prezent și lasă-l să îți vadă și partea jucăușă, mai puțin serioasă. Jucați-vă cu păpușile, cu mingile, cântați, dansați, jucați jocuri de societate sau chiar jocuri de rol (de-a supereroii, de-a cumpărătorul și vânzătorul, de-a învățătorii și elevii etc).

Jocurile de rol, îndeosebi, reprezintă o activitate distractivă și jucăușă cu ajutorul căreia cei mici pot învăța lucruri noi! Pe lângă faptul că dezvoltă relația dintre părinte și copil, jocurile de rol au:

  • beneficii cognitive: ajută copilul să își dezvolte competențele lingivistice, logica, abilitatatea de rezolvare a problemelor, creativitatea și capacitatea de concentrare;
  • beneficii motorii: îmbunătățirea coordonării fizice, ascuțirea simțurilor;
  • beneficii emoționale: bucurie, auto-exprimare, încredere în sine, autocontrol;
  • beneficii sociale: cooperare, spirit de echipă, abilități de lider.

Jucăriile ideale pentru jocurile de rol sunt figurinele. Figurinele PLAYMOBIL sunt perfecte pentru cei mici întrucât sunt ușor de manevrat și prietenoase, proporționate ideal pentru mâna unui copil. Ele îi întâmpină pe copii cu brațele deschise, gata pentru orice joc: pompieri neînfricați, un agent secret într-o misiune periculoasă, o navă pirat care navighează spre insula comorilor, un astronaut în drum spre Lună.

Cu 3,6 miliarde de figurine produse în întreaga lume, PLAYMOBIL este un brand de jucării premiat, îndrăgit la nivel internațional, care transcende toate granițele culturale și lingvistice, reprezentând cu adevărat lumea diversă în care trăim astăzi. PLAYMOBIL respectă cele mai stricte standarde de calitate și siguranță, fiind astfel un brand de încredere. Piesele sunt produse în principal în fabrici din Europa și testate de institute de testare acreditate, depășind cu mult cerințele necesare.

Creează un ritual de somn

Ora de culcare este o separare, iar crearea unui ritual îi face pe copii să se simtă mai în siguranță. Ora de culcare poate fi, de asemenea, singurul moment pe care părinții care lucrează îl petrec cu copiii lor, așa că fă din pregătirea pentru somn un ritual calm și plăcut. Citește-i prichindelului tău în fiecare seară câte o poveste sau povestiți cum v-a fost ziua care stă să se încheie. Chiar și cei mai mulți adolescenți (deși nu o vor recunoaște nici în ruptul capului) încă se bucură de ritualul de a li se spune noapte bună într-un mod special de către un părinte.

Lasă-ți copilul să te ajute

Părinții pierd uneori, fără să vrea, oportunități de apropiere cu copiii lor dacă nu le permit acestora să îi ajute cu diverse sarcini și treburi casnice. Descărcarea cumpărăturilor după ce mergeți la magazin este un bun exemplu de lucru la care copiii de majoritatea vârstelor pot și ar trebui să ajute.

Copiii se simt puternici atunci când ajută, se simt utili. Copiii pot ajuta, de asemenea, și prin oferirea de opinii. Întrebând un copil ce pantofi se potrivesc mai bine cu rochia ta, îi transmiți, de fapt, că îi apreciezi opinia.

Mesele se iau doar împreună!

Mâncatul împreună pregătește terenul pentru conversație și destăinuire. Închideți televizorul și nu vă grăbiți să terminați mai repede ce aveți în farfurie. Întreabă-ți copilul cum a fost ziua lui, ce l-a bucurat și ce l-a supărat. La rândul tău, povestește același lucru.

Mesele în familie pot deveni un timp de calitate de care își amintesc atât cei tineri, cât și cei în vârstă.

Căutați oportunități de tip „unu-la-unu”

Acest lucru este valabil în special în familiile cu mai mulți copii. Ca niciunul dintre micuți să nu se simtă neglijat sau să simtă că primește mai puțină atenție din partea părintelui, psihologii sfătuiesc să încercăm să facem în așa fel încât să petrecem timp „unu-la-unu” cu fiecare copil. Fie că este vorba de o plimbare prin cartier, o excursie specială la un loc de joacă sau doar o seară de film acasă, este important să îi acorzi fiecărui copil acelasi nivel de atenție. Este o provocare, într-adevăr, dar este realizabil și vei observa beneficiile.

Respectă alegerile copilului tău

Fiica ta vrea să poarte un tutu de balerină cu adidași la grădiniță? Las-o! Fiul tău se simte supererou și nu concepe să iasă din casă îmbrăcat altfel decât în costum de Spiderman? Lasă-l! Copiii caută să devină independenți de la o vârstă fragedă, iar părinții pot contribui la stimularea acestei abilități de luare a deciziilor prin faptul că îi sprijină chiar și atunci când nu sunt în totalitate de acord cu ceea ce aceștia își doresc. Respectă-i alegerile!

Ascultă ce are de spus, chiar dacă nu ești de acord cu părerea lui

A fi părinte înseamnă să-i înveți și să-i ghidezi pe copii în viață. În același timp, părinții trebuie să-și amintească faptul că cei mici sunt ființe umane cu propriile opinii. Deși părerea copilului tău poate fi diferită de a ta, ea contează așa că asigură-te că îl asculți atunci când vorbește. Chiar dacă judecata ta îți dictează contrariul, ascultă până la capăt ce are de spus, fără să îl întrerupi.

Atunci când îi ascultăm cu adevărat pe copiii noștri, le transmitem mesajul că, indiferent cât de mult diferă opiniile noastre, îi respectăm totuși suficient de mult ca indivizi care pot gândi singuri și își pot exprima liber gândurile și sentimentele, fără teama de a fi judecați.

Dă-i de înțeles că este o prioritate în viața ta

Copilul tău trebuie să știe că reprezintă o prioritate în viața ta. Cei mici pot observa stresul excesiv și simt când nu le este acordată atenție. Uneori, o parte din rolul de părinte constă în a nu-ți face griji pentru lucrurile mărunte și a te bucura de copiii tăi. Ei cresc atât de repede, iar fiecare zi este specială. Profită de timpul prețios pe care îl aveți împreună!

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: https://extension.usu.edu/relationships/faq/improving-the-parent-child-relationship-through-quality-time-and-play
https://www.verywellfamily.com/tips-to-strengthen-families-617242
https://www.primroseschools.com/blog/the-power-of-play-enhancing-parent-child-relationships/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877042812013304
https://www.exchangefamilycenter.org/exchange-family-center-blog/2018/4/10/connecting-with-your-child-through-play-the-surprising-benefits-of-parent-child-playtime

Articolul urmator
Cel mic este introvertit? Iată cum îl poți ajuta
Cel mic este introvertit? Iată cum îl poți ajuta

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cea mai eficientă metodă dacă vrei un somn de calitate pentru copilul tău. Un studiu dezvăluie ce trebuie să faci
    Cea mai eficientă metodă dacă vrei un somn de calitate pentru copilul tău. Un studiu dezvăluie ce trebuie să faci

    Te numeri printre părinții care consideră că animalele de companie nu au ce caută în apropierea bebelușului sau a copilului mic? Ei bine, studiile arată că prezența unui...

    7 abilități pe care copilul tău poate să le învețe de la tine vara aceasta
    7 abilități pe care copilul tău poate să le învețe de la tine vara aceasta

    Alături de grija permanentă pentru ca micuțul tău să se dezvolte armonios din toate punctele de vedere, îți dorești ca treptat să-l înveți lucruri care să-i permită...

    Cum îmbunătățești comunicarea părinte-copil
    Cum îmbunătățești comunicarea părinte-copil

    Comunicarea dintre părinte și copil este esențială pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului și pentru menținerea unei relații armonioase în familie. Comunicarea eficientă...

    Încă puțin și începe școala! 6 trucuri care vor ajuta comunicarea părinte-copil în această perioadă
    Încă puțin și începe școala! 6 trucuri care vor ajuta comunicarea părinte-copil în această perioadă

    Se apropie începerea noului an școlar și știm deja că atât părinții, cât și copiii, trec printr-o perioadă stresantă plină de cumpărături, recapitulări, teme...

    De ce bunica este mult mai afectuoasă cu copilul tău decât tine? Știința explică
    De ce bunica este mult mai afectuoasă cu copilul tău decât tine? Știința explică

    Legătura dintre bunici și nepoți este unică, amintirile despre momentele din copilărie petrecute alături de bunici fiind printre cele mai valoroase. Când bunicii petrec timp...

    Replici intre parinti pe care copilul NU trebuie sa le auda
    Replici intre parinti pe care copilul NU trebuie sa le auda

    Ce replici ati auzit intre parinti, care v-au marcat copilaria? Ce replici va ard inca urechile si inimile, pentru ca va apartin si v-au ranit propriul copil? Cum sa ne ferim copilul de...

    Greșeli de parenting care îndepărtează copilul definitiv de tine
    Greșeli de parenting care îndepărtează copilul definitiv de tine

    Chiar dacă îți dorești tot ce este mai bun pentru copilul tău, există situații în care, fără să-ți dai seama, vei comite greșeli care pot fi dăunătoare nu numai...

    Cinci situații în care nu ar trebui să punem copilul să aleagă între mami și tati
    Cinci situații în care nu ar trebui să punem copilul să aleagă între mami și tati

    Pe cine iubesti mai mult, pe mami sau pe tati? Cu cine alegi să rămâi? - Sunt doar câteva din întrebările care nu își au locul într-o familie cu copii....

    © 2024 Qbebe