10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

Andreea Guica - Redactor

În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca cei mici să fie stimulați mental. Ți-am pregătit 10 jocuri de inteligență pentru copii, care îl vor ajuta pe micuțul tău să își dezvolte creierul și să învețe ceva nou și distractiv.

Jocuri de tip puzzle/lego

Acest tip de jocuri ajută la coordonarea ochi-mână, dar și la dezvoltarea raționamentului logic, lucruri esențiale pentru dezvoltarea creierului.

copil care face puzzle cu mama

În plus, jocurile de construit/lego îi oferă copilului posibilitatea de a fi creativ și de a-și da frâu liber imaginației. Atât creativitatea, cât și imaginația sunt în strânsă legătură cu inteligența.

Tangram

Tangramul este un alt joc de tip puzzle, cu o structură simplă din 7 piese: 5 triunghiuri, un pătrat și un paralelogram, care se pot combina în diferite moduri pentru a crea siluete, animale, forme, plante sau obiecte. Cel care joacă trebuie să recreeze cu ajutorul pieselor geometrice ale Tangramului său ilustrațiile cu care jocul vine la pachet, dezvoltându-și astfel analiza logică, memoria vizuală, percepția și coordonarea mână-ochi.

Jocuri de masă (board games)

Acestea sunt utile în rezolvarea de probleme și în găsirea soluțiilor atunci când este întâmpinat un obstacol. De asemenea, este solicitată atenția la ceilalți jucători și colaborarea cu aceștia, aspecte ale dezvoltării inteligenței emoționale.

Există o mulțime de jocuri de masă pentru copii din care poți alege. Garantăm că cel mic se va distra pe cinste!

Jocurile video

Știm că subiectul jocurilor video pentru copii este cam controversat, însă există o multitudine de jocuri video care dezvoltă inteligența celor mici. Printre acestea se află jocurile de strategie, jocurile care implică raționament matematic și multe altele.

fetita care se joaca pe telefon

Jocuri de memorare

Raționamentul este unul simplu: ai, de exemplu, 9 cartonașe, le întorci cu spatele și apoi trebuie să reții unde ai pus fiecare cartonaș. Jocurile de memorie sunt printre preferatele copiilor, tocmai pentru că reprezintă o provocare pe care vor să o depășească. Te invităm să te joci împreună cu copilul tău și garantăm că nu se va lăsa până nu va ține minte locul fiecărui cartonaș.

Citește și 10 Jocuri pentru dezvoltarea memoriei copilului

Șah

Poate cel mai celebru joc de strategie și inteligență din lume, șahul are un loc de cinste și pe această listă. Jucând șah, copilul tău va exersa sportul minții și își va dezvolta calități precum răbdarea, creativitatea sau perseverența.

Arts&crafts

De la pictură până la jocul cu plastilină, jocurile de tip arts&crafts invită copilul să-și exprime individualitatea, contribuind în mod deosebit la stimularea și dezvoltarea cerebrală.

Nu în ultimul rând, aceste activități joacă și un rol reglator în aria emoțională a copilului. De multe ori, un copil devine mai calm și mai stăpân pe sine atunci când modelează plastilina sau pictează liber.

Jocuri de atenție

familie care se joaca la masa

Acest tip de jocuri ajută copilul să-și concentreze atenția și să urmeze instrucțiuni, să-și dezvolte limbajul, dar și să se orienteze în spațiu. Jocurile de atenție pot fi nestructurate (de exemplu, cere-i copilului să își enumere toate obiectele roșii din cameră) sau structurate, cum este jocul Simon says.

Jocuri de cuvinte

Jocurile de cuvinte ajută la dezvoltarea cerebrală prin dezvoltarea limbajului. Spre exemplu, scrabble pentru copii este un joc excelent cu care poți începe să te joci cu cel mic.

Găsirea unor sinonime sau antonime ale unui cuvânt este un alt loc care poate fi inventat pe loc și poate fi la fel de distractiv ca orice alt joc.

Jocul liber

Atât în aer liber, cât și în casă; singur sau împreună cu alți copii, jocul liber ajută la dezvoltarea cerebrală, poate într-un mod în care nici un alt joc nu o poate face.

Prin jocul liber, copilul își dă seama cum funcționează lumea. Învață să coopereze și să-și rezolve conflictele, învață să se autocontroleze (devenind mai conștient de sine), găsește strategii de rezolvare a problemelor și nu în ultimul rând, adună informații din jurul său, prin imitarea celorlalți.

Sperăm că ți-a fost util acest articol. La cât mai multă joacă, pentru copilul tău, dar și pentru tine!

Surse foto: www.istockphoto.com www.pexels.com 

Surse articol: www.businessinsider.com
www.whatdowedoallday.com
www.totuldespremame.ro

Articolul urmator
Cum afecteaza televizorul creierul copilului
Cum afecteaza televizorul creierul copilului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  30 de ghicitori grele care vor stimula creierul copilului
  30 de ghicitori grele care vor stimula creierul copilului

  Sentimentul care vine odată cu rezolvarea unei ghicitori este unul fără egal. Cu atât mai mult pentru un copil! Există o mulțime de motive pentru a-i prezenta ghicitorile...

  Lege: copiii vor avea voie să se joace jocuri online numai 3 ore pe săptămâna în China
  Lege: copiii vor avea voie să se joace jocuri online numai 3 ore pe săptămâna în China

  Jocurile video pot avea un impact pozitiv asupra copiilor și adolescenților, fiind capabile să să îmbunătățească atenția, atenția distributivă, vigilența și flexibilitatea...

  O simplă bălăceala i-a adus sfârșitul: un copil s-a infectat cu o bacterie care i-a mâncat creierul
  O simplă bălăceala i-a adus sfârșitul: un copil s-a infectat cu o bacterie care i-a mâncat creierul

  Un copil de 7 ani a murit după ce s-a infectat cu o amibă care „i-a mâncat” creierul. Micuțul a ajuns la spital cu dureri foarte mari de cap după ce s-a bălăcit...

  Caz rar în lume! Un băiețel de 2 ani din Nevada a murit din cauza unei infecții care „i-a mâncat creierul”
  Caz rar în lume! Un băiețel de 2 ani din Nevada a murit din cauza unei infecții care „i-a mâncat creierul”

  Un băiețel de 2 ani din Nevada, SUA, a murit în această săptămână din cauza unei infecții provocate de Naegleria fowleri, numită „amiba care mănâncă...

  Cum influențează cititul creierul copilului
  Cum influențează cititul creierul copilului

  Specialistii spun ca numarul cartilor pe care un copil le are la indemana in casa este puternic legat de succesul academic ulterior. Multe studii au demonstrat ca un copil se va descurca mai...

  Un studiu dezvăluie că scrisul de mână crește inteligența copilului
  Un studiu dezvăluie că scrisul de mână crește inteligența copilului

  Într-o epocă extrem de digitalizată, scrisul de mână ajută la dezvoltarea inteligenței copilului. La ce concluzie au ajuns cercetătorii în acest sens și alte...

  Cei trei copii din zodiac care vor deveni artiști
  Cei trei copii din zodiac care vor deveni artiști

  Toți părinții își doresc că prichindeii lor să aibă succes în viață și să ajungă acolo unde își propun, atât pe plan personal, dar mai ales când...

  Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive
  Un nou studiu demonstrează că bebelușii care primesc antibiotic pot dezvolta la vârsta adultă afecțiuni digestive

  Bebelușilor prematuri și cu greutate mică la naștere li se administrează în mod obișnuit antibiotice pentru a preveni, nu doar pentru a trata, infecțiile. Un studiu recent...

  © 2024 Qbebe