Colțulcu
activități

8 idei de jocuri cu papusi

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În calitate de mămici sau de educatoare, nu putem să ne imaginăm ce ar fi copilăria fără păpuşi. Indiferent că ne aducem aminte, cu drag şi nostalgie, de păpuşile de pe vremea noastră, fie că privim cu admiraţie şi cu uimire noile modele de păpuşi, suntem de acord că acestea sunt o sursă inepuizabilă de inspiraţie atunci când vine vorba de organizarea unor activităţi cu caracter ludic şi educativ. Acesta este motivul pentru care, în rândurile de mai jos, veţi găsi câteva exemple de jocuri cu păpuşi, bune atât pentru "pitici", cât şi pentru cei mai măricei. Nu numai că astfel de jocuri îi vor stimula să-şi dezvolte tot felul de abilităţi, dar îi vor ajuta să se cunoască mai bine pe ei înşişi şi lumea din jur. Spor la joacă!

I.Jocuri cu păpuşi adecvate pentru cei mai micuţi (începând chiar de la 2 ani şi jumătate-3 ani)

I.1. "Învaţă să mă îngrijeşti"

Dacă vrei să-ţi familiarizezi copilul cu câteva reguli elementare de igienă, dezvoltându-i totodată imaginaţia şi vocabularul, implică-l în jocul cu păpuşi descris mai jos.
Pentru a va juca veţi avea la îndemână:
• o păpuşă din material plastic (ideală este una bebeluş, căreia i se pot scoate hăinuţele)
• un cărucior de jucătrie
• tacâmuri
Începe prin a-i arăta fetiței tale cum ar trebui hrănit  un copil. După aceea las-o pe ea să aibă grijă de păpușă.

Ai grijă ca pe parcursul activităţii să vorbiţi permanent, explicând tot timpul ceea ce faceţi. De asemenea, las-o cât mai mult pe fetiță să manipuleze păpuşa, obişnuindu-se treptat cu paşii pe care trebuie să-i facă în vederea hrănirii corecte.

Fetita ce se joaca cu papusa

I.2. "Pe terenul de sport"  

Faceţi rost de un prosopel verde/ de un prosop de bucătărie de aceeaşi culoare, de nişte bile colorate de plastic, de nişte beţişoare de lemn de la îngheţată pe băţ şi pregătiţi un meci de fotbal sau pur şi simplu un joc cu mingea pentru păpuşile preferate.

Nu trebuie decât să întindeţi prosopelul/şervetul de bucătărie pe o suprafaţă plană şi, în funcţie de dorinţa copilului, fie veţi monta nişte "porţi" (folosindu-vă de beţişoarele de lemn) pentru fotbal, fie pur şi simplu veţi lua păpuşile şi le veţi ajuta să se joace cum vor cu mingiutele.
Indiferent de varianta aleasă vă veţi distra, iar copilul va avea ocazia să-şi dezvolte vocabularul şi imaginaţia.

I.3."La picnic"

Toţi copiii sunt încântaţi de ideea de picnic, cu atât mai mult cu cât îl pot organiza chiar ei pentru păpuşi şi alte jucării îndrăgite.
Puteţi să faceţi picnicul atât în interior, cât şi în aer liber, alegându-vă o "recuzită" formată din: farfurii, cănuţe, pahare, tacâmuri, o faţă de masă, şerveţele, păpuşi şi alţi invitaţi (de exemplu, jucării de pluş).
Dacă vrei să faci activitatea şi mai atractivă pentru copil, invită-l să pregătiţi mâncare din plastilină sau să pregătiţi un tort (fie din plastilină, fie din nisip sau pământ, în cazul în care picnicul este afară).
Purtaţi mici dialoguri, imaginaţi-vă diverse situaţii neprevăzute (de exemplu,a început să plouă în timpul picnicului sau unul dintre invitaţi este trist), stimulându-l pe micuţ să vorbească permanent.
Şi acest joc cu păpuşi îl va ajută pe copil să-şi dezvolte vocabularul, imaginaţia şi chiar îndemânarea (atunci când aşezaţi masa sau când pregătiţi mâncărurile din plastilină).

La picnic

 

I.4. "La spectacol" Joc La spectacol

Folosiţi-vă de o căsuţă pentru păpuşi sau de orice alte piese de mobilier de jucărie (pot fi inclusiv confecţionate din piese de lego) pentru a organiza un spectacol.
Spectatorii vor fi păpuşi şi orice alte jucării, pe care îi veţi aşeza pe scaunele.
Puteţi să vă imaginaţi orice fel de spectacol, fie un spectacol de teatru, de circ sau pur şi simplu un concert. "Vedetele" pot fi orice: păpuşi, animăluţe pluşate sau chiar voi.

Nu uitaţi să vă faceţi o scenă (de exemplu, puteţi să vă ajutaţi de nişte bucăţi de material textil pentru a pregăti o cortină sau de orice alte cuburi, piese de lego sau de la alte jocuri de contructie pentru a construi "scenă" propriu-zisă) şi să "vindeţi" bilete.
Activitatea va stimula inventivitatea copilului şi îi va îmbogăţi vocabularul.

II. Sugestii de jocuri cu păpuşi pentru copiii mai mari de 3 ani

II.1. "Parada modei" 

Fetiţa ta va fi extrem de încântată să organizeze o paradă a modei pentru păpuşile ei (ideale sunt păpuşile Barbie), cu atât mai mult cu cât va fi şi "designerul" lor: le va pregăti hăinuţele.
Dacă vrei că micuţa ta să-şi exerseze cât mai mult îndemânarea, propune-i să confecţionaţi nişte hăinuţe folosind materiale inedite. Printre acestea s-ar putea număra:
• hârtie de contact (are un strat adeziv), de culoare albă
• lână, panglici
• mărgeluşe, paiete, sârmă pluşată, nasturi etc..
• o foarfecă
• lipici
• un centimetru/o riglă
• un creion
Prima dată veţi stabili ce hăinuţe veţi face şi veţi măsura dimensiunile păpuşilor.
Veţi contura (pe hârtie) un fel de şablon, potrivit fiecărei păpuşi. Cel mai simplu este să va opriţi la rochiţe, bluziţe sau fustiţe.
Decupaţi modelele obţinute şi începeţi să probaţi păpuşile: înfăşuraţi decupajele din hârtia de contact de jur împrejurul corpului, cu partea adezivă lipită de el, până când veţi reuşi să înconjuraţi păpuşile. Dacă vă convine ce aţi realizat, puteţi să croiţi hăinuţe similare pentru toate păpuşile.
Începeţi să accesorizati hăinuţele. Acum este momentul să o laşi pe fetiţa ta să-şi pună imaginaţia în joc. Toate accesoriile vor fi lipite pe hârtia din care sunt făcute hăinuţele.
Odată ce toate "manechinele" sunt îmbrăcate, puteţi să vă ocupaţi de "parada" propriu-zisă: pregătiţi câteva invitaţii şi chemaţi alte păpuşi/jucării să admire creaţiile voastre.

Grup de Barbie

II.2."În croazieră"

Iată un alt joc cu păpuşi ce poate fi fascinant pentru o fetiţă: să-şi ducă păpuşile şi alte jucării preferate într-o călătorie pe mare/pe ocean.
Pentru a vă juca astfel vă veţi pregăti cu:
• mai multe păpuşi
• alte jucării (de exemplu, animăluţe de plus)
• cutie de pantofi
• bandă adezivă sau lipici
• hârtie colorată
• 3 tuburi goale de carton
• markere de mai multe culori
• un cutter
Confecţionaţi vasul de croazieră. Alegeţi partea cea mai îngustă a cutiei de carton şi tăiaţi-o, având grijă să lăsaţi intact cât mai mult carton. Tăiaţi câţiva centimetri (în ambele laturi ale cutiei) în porţiunea în care se intersectează partea inferioară şi părţile laterale. Îndoiţi cele două părţi înăuntru şi eliminaţi cartonul din partea inferioară, astfel încât să creaţi un ceea ce va constitui "prora" unei "nave" de croazieră.
Înveliţi cutia în hârtie colorată, lipind bine.
Aşezaţi trei "coşuri de fum" (tuburile goale de carton) în mijlocul "navei", plasându-le în partea de sus, în locul în care se află "puntea". Lipiţi tuburile de carton şi lăsaţi la uscat.
Folosiţi markerele colorate pentru a scrie pe cutie denumirea "navei", desenaţi o ancoră şi accesorizati cum doriţi.
Puteţi invita în "croazieră" nu numai păpuşi, ci şi alte jucării, astfel încât călătoria să fie şi mai plăcută.
Activitatea îţi va ajuta copilul să-şi dezvolte creativitatea, îndemânarea şi să cunoască mai bine lumea din jur.

Papusi pe un vapor de jucarie

II.3. "La şcoală"

Chiar dacă nu este încă la şcoală, oricărui copil îi place să fie profesor. Oferă-i această plăcere datorită următorului joc cu păpuşi, care îi va dezvolta vocabularul, capacitatea de a fi receptiv la ceea ce se întâmplă în jurul său, dar îi va stimula şi memoria sau răbdarea.

Lasă-l pe copil să-şi aleagă "elevii" (păpuşi, animăluţe de plus etc.), care vor fi aşezaţi la locurile dorite.
Mai întâi discutaţi despre ce ar dori să-i înveţe pe "elevi" şi, în funcţie de acest lucru, pregăteşte "recuzita" necesară. Ea poate fi formată, de exemplu, dintr-un şevalet, o tablă de jucărie, coli de hârtie (inclusiv format A3), markere sau diverse materiale provenite din alte jocuri pe care le are copilul (cum ar fi forme colorate din lemn sau plastic, ca în imaginea de mai jos).

Îndeamnă-l pe cel mic să se aşeze în mijlocul jucăriilor şi le explice diverse noţiuni, să le deseneze, să le pună întrebări şi să le lase şi pe ele să întrebe ceea ce nu au înţeles.
Încurajează-l să vorbească, să noteze diverse pe colile de hârtie şi să-şi ajute "elevii" în momentele în care aceştia au nevoie.

Joc De-a scoala

Citeste si: Ceasul: 5 metode simple de a invata copilul sa-l citeasca

II.4."De-a doctorul"

Cu ajutorul unor păpuşi şi altor materiale (precum: un stetoscop de jucărie, bucăţi de cârpă, tifon, bandaje sterile, leucoplast, vată, prosopele, pături, şervet de bucătărie, diverse recipiente de plastic şi orice alte accesorii disponibile într-o trusă medicală de jucărie), implică-ţi copilul într-un joc de rol ce îi va permite să fie doctor şi să aibă grijă de pacienţii săi. Mai mult, copilul va avea ocazia să se familiarizeze mai bine cu ceea ce presupune mersul la doctor sau luarea unui tratament şi va începe să privească aceste lucruri ca pe ceva firesc. Nu în ultimul rând, îşi va dezvolta imaginaţia, vocabularul, va învăţa să fie mai atent cu cei din jur şi să-i asculte.
Începeţi prin a găsi locul în care va funcţiona cabinetul medical/spitalul vostru. Puteţi, de exemplu, să-l plasaţi într-o căsuţa de păpuşi, pe o măsuţă sau pe pat. Puneţi-vă deoparte materialele de care credeţi că veţi avea nevoie.
Arată-i copilului sau doar reaminteşte-i cum se folosesc diferite instrumente medicale şi lasă-l să-şi aleagă pacienţii.
Spune-i cum ar trebui să-i consulte şi ajută-l să le dea un tratament. În acest context, îi poţi face o mică demonstraţie despre cum să pregătească o reţetă şi despre sfaturile pe care ar putea să le dea "pacienţilor".
Nu uitaţi să vă chemaţi "pacienţii" la control, intampinandu-i cu un zâmbet şi poate cu mici surprize (de exemplu, dăruiţi-le celor mai ascultători alte jucării mai mici sau dăruiţi-le un sticker frumos colorat).

Joc De-a doctorul

Citeste si: 5 Activitati care sa iti invete copilul empatia

Aceste jocuri sunt doar câteva exemple pe care să le luaţi în calcul atunci când doreşti ca micuţul tău să facă o "pauză" de la desenele animate sau de la jocurile pe calculator.
Voi ce jocuri cu păpuşi veţi alege pentru a vă distra şi pentru a învăţa lucruri noi?

Surse:
http://www.ehow.com/how_7535925_make-cruise-ship-out-shoebox.html

http://www.kathyeugster.com/articles/article007.htm
http://www.kidspot.com.au/kids-activities-and-games/Activity-ideas+30/6-Barbie-licious-games-for-little-girls-to-play+12260.htm
http://lalymom.com/contact-paper-doll-dresses/
http://mamaot.com/why-kids-should-play-with-baby-dolls-yes-even-boys/
http://theimaginationtree.com/2013/05/hospital-role-play-ideas.html
http://theimaginationtree.com/2015/06/baby-doll-washing-and-caring-toddler-activity.html

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  O mamă face păpuși cu dizabilități pentru a-i ajuta pe copiii cu probleme să se simtă acceptați
  O mamă face păpuși cu dizabilități pentru a-i ajuta pe copiii cu probleme să se simtă acceptați

  Peste 150 de milioane de copii din întreagă lume au dizabilități și se simt excluși din societate încă din primii ani de viață. Printre aceștia se numără și fetița...

  Universul micilor părinți! Cum învățăm copiii să fie responsabili prin intermediul jocului cu păpuși
  Universul micilor părinți! Cum învățăm copiii să fie responsabili prin intermediul jocului cu păpuși

  Ce ar fi fost copilăria noastră fără păpuși? Cât timp a trecut de când te-ai jucat ultima oară cu păpușile? Mai ții minte cum le pieptanai, le aranjai hăinuțele, le...

  5 modele de păpuși care bucură orice fetiță cochetă
  5 modele de păpuși care bucură orice fetiță cochetă

  Îți mai aduci aminte cum te jucai cu păpușile în copilărie? Ce amintiri frumoase! Cât de entuziasmată ai fost când ai primit prima ta păpușă! Îi făceai...

  Am decis să-i cumpăr fiului meu o păpușă. Nu înțeleg de ce există regula „băieții au mașinuțe și fetele păpuși”
  Am decis să-i cumpăr fiului meu o păpușă. Nu înțeleg de ce există regula „băieții au mașinuțe și fetele păpuși”

  Cunoaștem cu toții eterna discuție prin care se insistă că băieții se joacă doar cu mașinuțele, iar fetele doar cu păpușile. E similară cu „băieții poartă albastru, iar...

  Idei de cadouri minunate pentru copii mici si mari, de pus in tolba lui Mos Craciun
  Idei de cadouri minunate pentru copii mici si mari, de pus in tolba lui Mos Craciun

  Craciunul se apropie, iar acum ca am devenit parinti, fericirea nu este doar despre a primi, ci si despre a ii oferi copilului cadouri care sa-l fascineze, sa ii trezeasca curiozitatea,...

  Lege controversată în Senat: ”Băieții se vor juca doar cu mașinuțe și vor face avansuri fetelor, fetele cu păpuși și vor accepta avansurile”
  Lege controversată în Senat: ”Băieții se vor juca doar cu mașinuțe și vor face avansuri fetelor, fetele cu păpuși și vor accepta avansurile”

  A sunat Evul Mediu ... își vrea politicienii înapoi. Pentru că se pare că mulți dintre cei care ne conduc vin dintr-o epocă demult apusă, care pare-se că vrea să renască...

  10 idei de cadouri de Crăciun pentru toți copiii cuminți
  10 idei de cadouri de Crăciun pentru toți copiii cuminți

  A început numărătoarea inversă până la Crăciun, iar Moșul deja pregătește cadourile pentru copiii care au fost cuminți anul acesta. Dar ce spunem noi, în 2020...

  Halloween: 10 idei de machiaj pentru copii, ușor de făcut de părinți
  Halloween: 10 idei de machiaj pentru copii, ușor de făcut de părinți

  Sărbătorirea Halloween-ului a devenit tot mai populară și la noi în ultimul deceniu, fiind așteptată cu nerăbdare mai ales de către cei mici. Alături de alegerea celor mai...

  © 2023 Qbebe