Colțulcu
activități
Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

5 Activitati care sa iti invete copilul empatia

De-a lungul timpului, studiile au demonstrat ca un copil este capabil, inca de la cea mai frageda varsta (chiar inainte de 18 luni), sa reactioneze la schimbarile expresiilor faciale si ale starilor celor din jur. Pe masura ce se dezvolta, va ajunge, treptat, sa-si recunoasca propriile stari/ emotii, precum si pe ale celorlalti. Aceasta evolutie nu este insa completa pana cand copilul nu reuseste sa tina cont de ceea ce simt ceilalti, sa se solidarizeze cu acestia, sa accepte ca nu suntem toti la fel, intr-un cuvant sa fie tolerant . Mai exact, copilul trebuie sa invete sa empatizeze cu cei din jur. Intrucat rolul tau este esential in acest proces, iti vom propune cateva idei de activitati ce il pot ajuta pe copilul tau sa dobandeasca cea mai importanta parte a educatiei: educatia sociala.

1."Ne jucam cu flash-carduri ce reprezinta sentimente"

Un prim pas pentru ca micutul sa invete sa-si exprime sentimentele, precum si sa le inteleaga pe cele ale celorlalti, este sa identifice corect expresiile fetei si limbajul corpului. Il poti ajuta in acest sens propunandu-i un joc simplu, ce se bazeaza pe recunoasterea diferitelor stari/sentimente.
Mai intai, pregateste niste flash-carduri.Veti avea nevoie de: bucatele de carton, markere, lipici, imagini decupate (din carti sau reviste) ce arata oameni cu diverse expresii faciale. Pentru copiii mai mici (sub 4 ani) selecteaza unele ce reprezinta emotii precum: bucurie, teama, furie etc. In cazul copiilor mai maricei, poti alege si emotii mai complexe, ca de exemplu a fi surprins, mirat, ingrijorat, plictisit s.a. (acestea pot fi reprezentate atat prin chipuri, cat si prin limbajul trupului).
Lipeste pozele decupate pe cartonase si noteaza, pe spatele acestora, denumirea emotiilor/starilor de pe ele. Arata-i-le copilului rand pe rand si roaga-l sa identifice o anumita stare/emotie. Dupa aceea, spune-i sa numeasca o stare/un sentiment opusa/opus a ceea ce a vazut pe flash-card. (de exemplu, in loc de "furios" sa spuna "linistit".).

2. "Joc de rol ce vizeaza exprimarea starilor"

Ca si in cazul jocului precedent, si acesta il va invata pe copil sa identifice si sa inteleaga emotiile/starile celor din jur.
Este o activitate potrivita pentru mai multi participanti. Astfel, unul dintre ei va mima o expresie faciala, iar ceilalti vor trebui sa o identifice corect. In plus, copilul va fi rugat sa se priveasca apoi in oglinda si sa imite expresia pe care tocmai a vazut-o.
Daca va veti juca asa, copilul se va familiariza cu realizarea conexiunilor dintre propriile sentimente/stari si cele ale celorlalti.

3. "Sa folosim bagheta cuvantului"

De cele mai multe ori, unul dintre aspectele empatiei cel mai dificil de inteles pentru cei mici este sa-i asculte pe ceilalti si sa le respecte opinia, in special cand nu o impartasesc cu acestia.
Iata de ce puteti incerca un "truc" ce dateaza din cele mai vechi timpuri (era folosit inca din vremea primelor triburi de amerindieni): asezati-va in cerc, rugati unul dintre participanti sa stea in mijloc si dati-i o "bagheta a cuvantului" (poate fi chiar si un creion, o bagheta magica de jucarie, un bat etc.), ce ii va oferi oportunitatea de a vorbi liber. Intre timp, restul vor incerca sa o asculte in liniste, fara a o intrerupe. Regula este ca, dupa ce termina, va inmana "bagheta" altei persoane, ce va fi si ea ascultata cu respect. Scopul este ca toti sa fie ascultati in liniste, chiar daca opiniile lor sunt diferite.
Implicandu-ti copilul intr-o asemenea activitate, il vei invata sa-i asculte pe cei din jur si sa-i respecte, chiar daca nu este intotdeauna de acord cu ei.

4. "Sa intram in pantofii celuilalt"

Daca vrei sa-ti inveti copilul sa-i inteleaga pe cei in varsta sau care au anumite deficiente (de vaz, auz etc.), simulati una dintre urmatoarele situatii. Spre exemplu, pune-i copilului in urechi niste dopuri de vata, acopera-i unul dintre ochi cu un petic negru (ca unui pirat), spune-i sa-si acopere unul dintre ochi cu mana sau roaga-l sa-si puna niste manusi mari, dintr-un material mai aspru sau din cauciuc (cu care ii va fi dificil sa apuce obiecte).
Intreaba-l cum s-a simtit in momentul in care nu a auzit bine, nu a vazut aproape nimic (sau deloc) sau nu si-a putut folosi mainile ca de obicei. In acest fel, copilul a avut posibilitatea de a se afla pentru cateva momente in situatia celor cu diverse probleme si, treptat, va ajunge sa-i inteleaga si chiar sa-si doreasca sa-i ajute.

5. "Cred ca te simti..."

Acest joc va implica prezenta mai multor copii.
Initial, pregatiti niste biletele pe care veti scrie denumirea mai multor emotii/stari. Indoiti-le (pentru a nu se vedea ce scrie) si puneti-le in  mici boluri de plastic , pe care le veti agita ulterior pentru a amesteca biletelele.
Copiii vor fi impartiti in echipe. Fiecare echipa va primi cate un castronel cu biletele. Rand pe rand, copiii din toate echipele vor extrage (la intamplare) cate un biletel si vor incerca sa redea (folosindu-se doar de gesturi) emotia/ starea de pe acesta. Ceilalti vor trebui sa ghiceasca ce doreste sa exprime copilul respectiv, exprimandu-si opinia: "Cred ca X este/se simte...".
Nu in ultimul rand, copiii vor trebui sa-si imagineze ce ar face daca ar vedea pe altcineva care se simte la fel cum au mimat ei la un moment dat.
Jocul nu are ca obiectiv numai recunoasterea corecta a unei anumite emotii/ sentiment, ci mai ales decodarea limbajului nonverbal si realizarea primilor pasi in solidarizarea cu ceea ce simt ceilalti.

Surse:
http://www.attachfromscratch.com/teaching-empaty.html#gallery
http://www.education.com/magazine/article/Kindness_Counts_Teaching_Empaty
http://everydaylife.globalpost.com/empaty-role-playing-games-children-13541.html
https://udemy.com/blog/social-skills-games/

Surse poze:
http://www.thriftyandthriving.com/
http://jyl1.primaryblogger.co.uk/

12 moduri ingenioase de a distra copilul toată ziua

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  5 Metode prin care sa motivezi copilul să învețe mai bine la școală
  5 Metode prin care sa motivezi copilul să învețe mai bine la școală

  Copilul tău este foarte isteț, dar, când vine vorba de învățat, nu are rezultate pe măsura inteligenței sale? Trebuie să știi că majoritatea elevilor buni la școală nu...

  50 de activități gratuite pe care le poți face vara cu copilul tău
  50 de activități gratuite pe care le poți face vara cu copilul tău

  Vacanța de vară ar trebui să fie nu numai prilej de multă distracție, ci și o perioadă în care ai noștri copii să dobândească tot felul de abilități. Acestea le vor...

  Cum îți ajuți copilul să învețe mai ușor în primii ani de viaţă
  Cum îți ajuți copilul să învețe mai ușor în primii ani de viaţă

  Copiii se nasc gata să învețe, iar creierul lor se dezvoltă pe măsură ce activează într-un mediu stimulator. Aşadar, pentru a se dezvolta, copilul are nevoie de diferite...

  5 activități care îți vor ajuta copilul să își gestioneze emoțiile negative
  5 activități care îți vor ajuta copilul să își gestioneze emoțiile negative

  În vederea dezvoltării emoționale sănătoase a copilului tău, este foarte important să învețe încă de la o vârstă fragedă cum să facă față și...

  10 activități de organizare a Crăciunului în care îți poți implica chiar de acum copilul
  10 activități de organizare a Crăciunului în care îți poți implica chiar de acum copilul

  Perioada ce precede Crăciunul poate fi și mai frumoasă dacă vei petrece mai mult timp alături de copilul tău. Din articolul de mai jos vei afla care sunt activitățile la care puteți...

  Cum să îți ajuți copilul să învețe să adoarmă singur
  Cum să îți ajuți copilul să învețe să adoarmă singur

  Una dintre cele mai dificile sarcini ale vieții de proaspăt părinte este acela de a deprinde bebelușul să se culce și să doarmă întreaga noapte singur. Cu puținărăbdare și...

  De ce să înveţe copilul tău germana? O foarte solidă investiţie pe termen lung
  De ce să înveţe copilul tău germana? O foarte solidă investiţie pe termen lung

  O multitudine de studii ştiinţifice atestă faptul că învăţarea unei limbi străine îmbunătăţeşte memoria, stimulează abilităţile cognitive, consolidează capacitatea...

  © 2019 Qbebe