Colțulcu
activități

8 Jocuri care stimulează coordonarea ochi-mână

8 Jocuri care stimulează coordonarea ochi-mână

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Coordonarea ochi-mână reprezintă "abilitatea creierului de a se folosi de văz pentru a ghida o anumită mişcare". Conform specialiştilor, este o abilitate care începe să se dezvolte mai vizibil în jurul vârstei de 15 luni, fiind necesar să fie permanent stimulată. Tot în opinia acestora, cea mai la îndemână metodă de a realiza acest demers este jocul. Iată de ce este necesar să-ţi antrenezi copilul, încă de la o vârstă fragedă, în diverse activităţi, menite să-i îmbunătăţească atât "controlul privirii asupra unui obiect", cât şi "controlul mâinii ce se va îndrepta în direcţia obiectului respectiv". Pentru a-ţi fi mai uşor, parcurge articolul de mai jos şi identifica, printre ideile de jocuri propuse, pe acelea pe care le consideri mai adecvate vârstei şi abilităţilor copilului tău, astfel încât să-l ajuţi să-şi dezvolte cât mai bine coordonarea ochi-mână.

1. Baloane de săpun ..."nărăvaşe"!

Iată o activitate care va fi îndrăgită rapid inclusiv de "pitici" (începând cu vârsta de 1 an şi jumătate-2 ani).
Tot ce aveţi de făcut este să vă distraţi, în aer liber, cu ajutorul baloanelor de săpun (puteţi folosi atât baloanele fabricate în comerţ, cât şi unele făcute de tine, de exemplu din detergent de vase).
Tu vei face baloanele, în timp ce micuţul va trebui să facă salturi şi să le prindă în mânuţă.
Pentru cei mai măricei (de la 3 ani în sus), poţi complica puţin activitatea. Învaţă-l pe copil noţiunile de "mic" şi "mare" şi invită-l să prindă doar baloanele mici sau pe cele mari.
Prinsul baloanelor îl va ajută pe copil să-şi coordoneze privirea cu mişcarea mânuţelor, ceea ce îi va fi de folos, ulterior, în deprinderea altor activităţi ce îi vor fi utile în dezvoltarea sa fizică (cum ar fi jocurile cu mingea, cu "frisbee", manipularea unor panglici prinse de un suport, diverse aruncări la ţintă etc.).

2. Îmbrăcăm păpuşa favorită

Atunci când trebuie să îmbrace o păpuşă, copilul (începând cam de la 2 ani şi jumătate) trebuie să vizualizeze şi manipuleze atât corpul păpuşii, cât şi hăinuţele destinate acesteia. Acest demers se bazează practic pe coordonarea ochi-mână.
În plus, datorită acestei activităţi, copilul îşi va dezvolta imaginaţia, cu atât mai mult cu cât îl vei putea antrena în mici jocuri de rol.

Citeste si10 Jocuri pentru a dezvolta imaginatia copilului

3."Pase"

Arată-i copilului (de la 3 ani în sus) cum poate să menţină o minge/un balon în aer, împingând uşor cu degetele în această/acesta. Aruncă mingea/balonul în aer, insistă să se folosească de ambele mâini şi daţi pase (în sus) alternativ.
Este un excelent exerciţiu ce vizează îmbunătăţirea coordonării ochi-mână, întrucât copilul va trebui să urmărească atent mingea/balonul şi după aceea să împingă în ea/în el pentru a o menţine / a-l menţine în aer.

Citeste si: 10 Jocuri cu mingea

4.Un alt fel de hockey

Încercaţi să faceţi rost de nişte beţe mai mici de hockey (de plastic sau din lemn) şi de o mingiuţa (de plastic) cu diametrul de 8-10 cm.
Antrenează-ţi copilul (de la 3 ani în sus) într-un alt tip de hockey, ce se poate juca în bune condiţii chiar şi pe asfalt.
Demonstrează-i cum să lovească mingea, cu ajutorul băţului, astfel încât aceasta să se deplaseze în direcţia potrivită. Daţi apoi mingiuţa de la unul la altul, punctând fiecare lovitură corectă (când mingea nu trece de picioarele voastre). Nu uita să-l stimulezi pe copil lăsându-l să ţină scorul.
Jocul îi va dezvolta coordonarea ochi-mână, în condiţiile în care copilul va trebui mai întâi să se uite cum va lovi mingiuţa astfel încât această să ajungă la tine.
Dacă ai de-a face cu copii mai mari , îi poţi lăsa să se joace singuri.

 

5."Ţintim cutia-roboţel"

Invită-l pe copil (mai mare de 3 ani) să desenaţi, pe o cutie mare de carton, nişte cercuri (acestea vor reprezenta nişte ochi), o gură (în orice formă doriţi) şi nişte rotiţe sau orice altceva ar putea face parte dintr-un roboţel.
Cu ajutorul unui cutter vei decupa cele două cercuri. Ai însă grijă ca acestea să fie suficient de largi, astfel încât prin ele să poată intra o mingiuţa de de ping-pong.
Aşează cutia pe o suprafaţă plană, într-un spaţiu cât mai larg (poate fi atât în interior, cât şi în aer liber).
Stabileşte o distanţă de la care copilul să se aşeze şi să arunce cu o mingiuţa, astfel încât să ţintească într-unul dintre cele două cercuri (ochii robotului).
Jucându-se aşa, copilul îşi poate exersa coordonarea ochi-mână, întrucât va trebui să fixeze mai întâi cu privirea locurile în care trebuie să ajungă mingiuţa şi abia apoi să o arunce.

6."Dansul frunzelor de toamnă"

Datorită acestei activităţi copilul (de la 3 ani în sus) nu va avea doar ocazia să-şi dezvolte coordonarea ochi-mână, ci şi să se familiarizeze cu numerele de la 1 la 10.
Începeţi prin a pregăti nişte frunze de toamna, ajutându-vă de:
• carton în culorile toamnei
• un creion
• un marker
• o foarfecă
Conturaţi pe carton nişte frunze. Decupaţi-le.
Scrie pe ele câte un număr, de la 1 la 10. Vei putea scrie acelaşi număr pe mai multe frunze.
Mai întâi vei discuta cu copilul despre numerele respective, te vei asigura că le ştie şi abia după aceea veţi începe jocul propriu zis: ia frunzele, aruncă-le în sus şi spune-i să le prindă doar pe cele cu un anumit număr. Micuţul va trebui să facă mici sărituri pentru a le prinde, ceea ce îl va distra cu siguranţă. În plus, va trebui să se concentreze cât mai bine.
Pentru cei mai măricei (de la 4 ani în sus), poţi complica puţin jocul: după ce frunzele sunt prinse, copilul va trebui să le aşeze în ordinea crescătoare a numerelor scrise pe ele.

Citeste si: 10 Jocuri cu frunzele toamnei

7. "Se dărâmă piramida!" 

Stimulează-l pe copil (de la 4 ani în sus) să se folosească de coordonarea ochi-mână pentru a ţinti nişte cutii de conserve aşezate într-o formă inedită.
Găseşte 10 cutii de conserve şi îndepărtează-le ambalajul original. De asemenea, vei face rost şi de nişte mingi de tenis.
Aşează cutiile sub forma unei piramide. Stabileşte distanţa (în funcţie de abilităţile şi vârsta copilului) de la care să se aşeze micuţul pentru a arunca cu mingiile de tenis, astfel încât să reuşească să doboare cât mai multe cutii de conserve.
Nu numai că va trebui să se concentreze pe aruncarea propriu-zisă, dar se va şi distra în momentul în care, odată ce au fost ţintite anumite cutii, încep să se dărâme şi celelalte.

8."Competiţie cu conuri de brad"

Cu siguranţă că orice copil va fi încântat să pornească la o "vânătoare" de conuri de brad.
Veţi alege 6 conuri de dimensiuni diferite. Alături de ele, veţi mai avea nevoie de: trei castronele (de plastic, tot de dimensiuni diverse)
• un zar
• bandă adezivă (pentru a marca locul de joc)
• hârtie
• foarfecă
• un marker
• lipici
Iniţial vei decupa trei bileţele de hârtie, pe care veţi scrie cifrele 1, 2 şi 3.
Marchează, cu bandă adezivă, locul exact în care se va desfăşura jocul (ideal este în aer liber).
Aşezaţi castronelele de la mare la mic (cel mic va fi cel mai departe de locul din care se va aruncă "la ţintă") şi lipiţi pe fiecare bileţelele cu numere. Fiecare castronel va avea un număr de puncte: cel mai mare 1 punct, cel mijlociu 2 şi cel mic 3 puncte.
Fixaţi distanţa de la care veţi arunca "la ţintă" cu conurile de brad.
Luaţi zarul şi rotogoliti-l. Vedeţi ce număr s-a nimerit. În funcţie de acesta, va trebui să luaţi acelaşi număr de conuri (de exemplu, dacă s-a nimerit cifra 3 se vor lua 3 conuri) şi să aruncaţi cu ele într-unul dintre castronele.
Discută cu copilul (de la 4 ani în sus) că va putea câstiga mai multe puncte dacă va ţinti într-un castronel ce valorează mai mult.
Aruncaţi de mai multe ori, până când obţineţi scorul dorit.
Jocul îl va ajuta pe copil să-şi dezvolte nu numai coordonarea ochi-mână, ci şi capacitatea de concentrare. În plus, va începe să se familiarizeze cu noţiuni matematice (de exemplu, să înţeleagă care este "cel mai mare" şi "cel mai mic" număr) ce-i vor fi de folos pe viitor.

Surse:
http://activeforlife.com/activities/?actId=56
http://everydaydiscoveries.wordpress.com/tag/carnival-toss/
http://eurekathenationalchildrensmuseum.blogspot.to/2011/06/five-practice-tasks-to-help-improve.html
http://www.livestrong.com/article/337800-exercises-to-improve-hand-eye-coordination/
http://www.livestrong.com/article/507919-hand-eye-coordination-exercises-for-preschoolers/
http://mommart.blogspot.ro/2013/04/diy-carnival-games-for-kids.html
http://www.toddlerapproved.com/2013/09/fall-leaf-movement-game.html
http://www.toddlerapproved.com/2012/09/fall-pine-cone-toss-simple-counting-game.html

Surse poze:
www.facebook.com; www.youtube.com

Articolul urmator
Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară
Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Am mers să nasc și am plecat acasă fără o mână”. Unei mame i-a fost amputată mâna din cauza unei branule puse greșit
    „Am mers să nasc și am plecat acasă fără o mână”. Unei mame i-a fost amputată mâna din cauza unei branule puse greșit

    O tânără mamă și-a pierdut mâna la scurt timp ce a născut, după ce medicii i-au pus o branulă greșit în mână. Citește articolul de mai jos pentru mai multe...

    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

    În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca...

    Stimulează imaginația copilului tău într-un mod atractiv
    Stimulează imaginația copilului tău într-un mod atractiv

    Joaca este atât de importantă pentru dezvoltarea fizică și emoțională a copilului încât a fost recunoscută de către Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile...

    Cum îți poți ajuta preșcolarul să-și îmbunătățească scrisul de mână acasă
    Cum îți poți ajuta preșcolarul să-și îmbunătățească scrisul de mână acasă

    Deprinderea scrisului de mână reprezintă o abilitate complexă, care se dezvoltă treptat. Pentru a reuși să scrie de mână, copilul are nevoie să îmbine abilitățile...

    Mărturia fetei care a supraviețuit atacului unui rechin: „I-am băgat degetele în ochi și am încercat să-l alung”
    Mărturia fetei care a supraviețuit atacului unui rechin: „I-am băgat degetele în ochi și am încercat să-l alung”

    În ultimii ani, auzim din ce în ce mai des de atacurile rechinilor în diverse zone de pe Glob. Recent, o adolescentă din Florida a suferit răni grave după ce a fost...

    Caligrafie pe telefon! Copiii pot scrie de mână pe o aplicație pusă la punct de șase tineri din Cluj!
    Caligrafie pe telefon! Copiii pot scrie de mână pe o aplicație pusă la punct de șase tineri din Cluj!

    Scris de mână sau pe dispozitive electronice? 6 tineri din Cluj au reușit să le combine pe amândouă. Cu ajutorul aplicației Rito Kids, copiii pot deprinde scrisul de...

    Minunile de sărbători există! O fetiță care s-a născut fără o mână a primit cel mai frumos dar posibil
    Minunile de sărbători există! O fetiță care s-a născut fără o mână a primit cel mai frumos dar posibil

    Printre cele mai frumoase momente ale copilăriei, care se transformă în amintiri prețioase, se regăsește și acesta: desfacerea darurilor în dimineața de Crăciun. Din...

    Motivul cutremurător pentru care o mamă își trimite zilnic fiica la școală cu o inimă desenată pe mână
    Motivul cutremurător pentru care o mamă își trimite zilnic fiica la școală cu o inimă desenată pe mână

    În ultimii ani, școlile din Statele Unite ale Amercii au fost ținta celor mai terifiante masacre din istorie. Sute de elevi au căzut pradă atacurilor armate sângeroase, la...

    © 2024 Qbebe