Colțulcu
activități

10 Jocuri pentru a stimula indemanarea copilului

10 Jocuri pentru a stimula indemanarea copilului

Alina Nedelcu - Redactor Senior

De multe ori te gandesti la cum ai putea sa-ti ajuti copilul sa fie cat mai istet si indemanatic, astfel incat sa se descurce usor la activitatile de la gradinita si din primii ani de scoala. Cea mai simpla si totodata cea mai eficienta metoda de a-ti atinge acest obiectiv este sa-l implici in diverse jocuri. De aceea, nu ezita si inspira-te din ideile de jocuri de mai jos, care sunt ideale nu numai pentru a dezvolta indemanarea copilului, ci si pentru a-i imbunatati capacitatea de concentrare si de atentie.

1."Un colier inedit" 

Cu siguranta ca micutul tau (incepand cu varsta de 3 ani) va fi incantat sa-si creeze propriul colier din paste fainoase colorate. Nu numai ca isi va dezvolta motricitatea fina, dar va invata si sa se concentreze, sa fie atent pe parcursul unei activitati. In plus, il poti invata sa lucreze dupa un model (de exemplu, va alterna paste de 2-3 culori pentru a obtine colierul).
Pentru a confectiona colierul veti avea nevoie de:
• paste fainoase mai mari (in forma de tub, tip "rigatoni")
• colorant alimentar de mai multe culori sau acuarele
• sarma plusata (este vorba despre seturile de "pipe cleaners") care se poate modela
Mai intai veti picta pastele sau le veti cufunda in colorant alimentar. Lasati-le  sa se usuce bine. Dupa aceea puteti incepe sa insirati pastele pe sarma plusata, lasand copilul sa-si foloseasca manutele cat mai mult, in timp ce trage de sarma si insira pastele pe ea.

2."Micul cofetar"

Avand la indemana "play-doh" de mai multe culori, bilute/margele decorative si forme de briose (din hartie colorata sau aluminiu) copilul se poate transforma intr-un veritabil "cofetar", pregatind briose festive.
Tot ce veti avea de facut va fi sa modelati play-doh-ul pana cand se vor obtine "briosele". Le veti aseza apoi in forme, le veti decora cu margeluse colorate si veti pune cate o lumanarica in fiecare. Practic, veti crea un fel de "mini-torturi".
La sfarsit, iti poti implica micutul intr-un joc de rol: va avea propria cofetarie si le va oferi "clientilor" (de exemplu, animalute de plus sau papusi) "tortulete". Ajuta-l sa "construiasca" scurte dialoguri, sa foloseasca "cuvintele magice" ("te rog", "multumesc") sau sa le recomande "clientilor" diverse sortimente de " briose-tort".
Datorita acestei activitati copilul (de la 3 ani in sus) va deveni mai indemanatic, mai creativ si isi va putea dezvolta diferite abilitati sociale (cum ar fi sa pregatesti lucruri pentru altii, sa oferi, sa multumesti, sa faci sugestii etc.).

 

 

3."Invat sa tes" 

Iata o activitate recomandata fetitelor (de la 3 ani in sus), ce le va ajuta sa faca primii pasi in a invata sa coasa urmand un model. In plus, isi vor dezvolta motricitatea fina si creativitatea.
Prima data vei desena pe un carton un contur de ursulet (dupa modelul unui ursulet de plus) si il vei decupa.
Pe forma obtinuta vei face mici taieturi, ce se vor gasi pe intreaga suprafata a ursuletului (la urechiuse, labute etc.). Pentru ca acestea sa nu se desfaca prea mult vei adauga pe sub ele putin "scotch".
Luati apoi niste ata mai groasa, un ac special de la seturile de tesut pentru copii si arata-i fetitei cum sa uneasca "taieturile" intre ele cu ajutorul atei.
Dupa ce ati umplut "taieturile", fa rost de niste ochisori de plastic, de un nasture mai mare (pentru boticul ursuletului) si de niste material (ideal este sa aveti unul care imita blanita de ursulet), pe care il veti lipi pe burtica ursuletului.

4.''Indemanare cu aluat si spaghete"

Copilul (de la 3 ani in sus) isi va imbunatati motricitatea fina, dar va putea si sa se familiarizeze cu notiuni matematice simple (precum recunoasterea numerelor si numaratul) cu ajutorul unui joc deloc dificil, pentru care veti avea nevoie de: aluat, spaghete uscate, margeluse colorate.
Dupa ce veti pregati aluatul, vei forma din el un fel de "bile", in care vei infige spaghetele. In dreptul fiecarei bucati de aluat se va aseza cate un biletel, pe care se afla scris un numar de la 1 la 5 sau de la 1 la 10.
Pe fiecare dintre spaghete se vor introduce margeluse, in functie de numarul scris pe biletele. De asemenea, se va urmari sa se respecte si o alternanta de culori, cum ar fi 1 biluta rosie, 2 mov, una albastra etc.
Incurajeaza-l pe copil sa insire singur margelusele pe spaghete, intrucat se va obisnui sa numere si sa lucreze urmand un model dat.

 

 

5."E timpul sa dam cu ciocanul!"

Baietelul tau (incepand chiar cu varsta de 3 ani) va fi incantat sa-si utilizeze ciocanul de jucarie intr-un mod inedit. In plus, isi va dezvolta motricitatea fina si va deveni mai rabdator.
Va trebui sa aveti la indemana urmatoarele:
•  o bucata de margele de polipropilena (acea "spuma" alba care scartaie) sau o cutie de carton
• "suporturi" pe care se aseaza mingea la golf (acele betisoare de lemn sau metal care se infig in iarba pentru ca mingea sa poata fi lovita); vei cauta niste betisoare de lemn/ plastic de la seturile speciale pentru lucru manual
• bilute (de sticla sau de plastic)
• un cleste (ideal ar fi un cleste de plastic sau de bambus)
Ce veti avea de facut:
• Arata-i copilului cum sa tina cu o mana un "betisor", iar cu cealalta sa ia ciocanul si sa il fixeze in "margelele" de polipropilena/ in carton
• Dupa ce a reusit sa-si monteze "suporturile", va trebui sa ia, folosindu-se de cleste, cate o biluta si sa o fixeze pe acestea.
Nu va fi usor de la inceput, dar treptat micutul se va obisnui cu coordonarea mana-ochi, va lovi in locurile care trebuie si va gasi pozitia potrivita, astfel incat bilutele sa ramana la locul lor pe suport.

6."Indemanare cu... ghinde!"

Ca si jocul anterior, acesta este adecvat celor mai micuti (inca de la varsta de 3 ani), stimulandu-i sa-si dezvolte motricitatea fina, capacitatea de concentrarea si sa fie rabdatori.
Vei colecta mai multe ghinde si le vei desprinde "capacelul" de deasupra. "Capacelele" vor fi puse pe o suprafata plana.
Ii vei da copilului niste betisoare speciale pentru mancarea chinezeasca si ii vei arata cum poate sa apuce cate un "capacel" de ghinda si sa-l puna intr-un castron.
Nu va fi usor pentru copil sa se obisnuiasca sa execute miscari cu ajutorul betisoarele, dar incet-incet se va obisnui si va dori sa-si puna deoparte "capacelele" preferate.

 

 

7."Numerele din stafide"

Copiilor le place sa se transforme in "bucatari", mai ales daca vor avea de pregatit prajiturele.
Pregatiti impreuna un aluat de biscuiti de casa. Decupati biscuitii in forma dorita si puneti-i la cuptor.
Lasati-i sa se raceasca bine.
Intre timp, pregatiti urmatoarele materiale:
• un platou
• un cutit mai putin ascutit
• un castronel
• scobitori
• stafide
• pasta tartinabila de ciocolata sau unt de arahide (cu conditia ca micutul sa nu fie alergic la niciuna dintre acestea)
• biletele de hartie
• un creion
Cum se va desfasura activitatea:
• Pe biletelele de hartie vei nota si vei desena numere de la 1 la 10 (pe cate o parte a biletelului). Le vei pune apoi intr-un teanc, lasand sa se vada numerele scrise.
• Pune stafidele intr-un castronel
• Roaga-l sa unga biscuitii (10) cu pasta de ciocolata/ cu untul de arahide.
• Spune-i sa extraga cate un bilet din teanc si sa spuna ce numar este scris acolo. Daca il identifica in mod corect, spune-i sa-l scrie, cu o scobitoare, pe unul dintre biscuiti. In cazul in care greseste, lasa-l sa se uite pe partea cealalta a biletelului (unde este desenat numarul respectiv) si sa incerce sa reproduca desenul pe biscuite (tot cu scobitoarea).
• Lasa-l sa continue asa cu toate biletelele, astfel incat sa aiba 10 biscuiti cu numere.
• Ajuta-l sa aseze pe platou biscuitii, in ordinea crescatoare a numerelor si sa aseze pe numerele scrise pe ei  niste stafide.
Prin intermediul activitatii, copilul (de la 4 ani in sus) nu numai ca isi imbunatati motricitatea fina, dar se va familiariza cu notiuni matematice simple si va invata sa se concentreze pe parcursul unei activitati.

 

 

8."Columb"

Daca aveti la dispozitie o masa rotunda, cu o suprafata neteda si un obiect oarecare, le puteti propune copiilor (mai mari de 4 ani) urmatorul joc.
Doi jucatori se vor aseza la masa, fata in fata. Primul va face ca obiectul sa se deplaseze spre celalalt, ridicand usor de masa. Obiectul va trebui sa ajunga cat mai aproape de marginea mesei, dar fara sa cada.
Participantilor mai mari (de peste 5 ani si jumatate), le poti explica faptul ca, foarte demult, oamenii credeau ca Pamantul este plat, nu rotund. Aceasta convingere s-a spulberat insa datorita descoperirii Americii de catre Cristofor Columb, iar de atunci marinarii (si oamenii in genere) nu s-au mai temut ca, odata ajunsi la capatul lumii, vor fi in pericol sa cada.
In cazul in care doriti sa tineti un scor, doua alunecari pot fi egale cu o partida.
Jucandu-se astfel, copiii isi vor dezvolta indemanarea, capacitatea de concentrare si rabdarea.

 

 

9."Jocul cu lingura"

Iata un joc de indemanare ce poate fi jucat de catre copiii mai mari de 4 ani, imbunatindu-le si capacitatea de concentrare.
Jocul este simplu: copilul trebuie sa se deplaseze intr-o camera tinand intr-o lingura o minge de ping-pong/ o minge usoara, din material plastic.
In contextul in care observi ca se descurca bine, poti complica jocul. De exemplu, roaga-l sa mearga cat mai repede sau sa execute diverse sarcini cu mana ramasa libera (precum sa deschida sertare, usi etc.). De asemenea, in loc de lingura ii poti oferi o lingurita si o biluta.
Daca avem mai multi participanti, puteti organiza chiar si o intrecere: cine ajunge mai repede in celalalt capat al incaperii fara a scapa mingea din lingura.

 

 

10."Jocul cu grila"

Pentru acest joc (recomandat copiilor mai mari de 5 ani) nu este nevoie numai de indemanare, ci si de atentie si  de memorie vizuala.
Pe o coala de hartie sau carton (cu dimensiunea de cel putin 90X90 cm) se va desena o grila cu 5 coloane si 5 randuri, in care fiecare patrat va trebui sa masoare minimum 15X15 cm.
Deasupra coloanelor se vor nota adjective (aveti grija sa nu fie dificile; de exemplu, puteti scrie: "moale", "stralucitoare", "tare" etc.). La capetele de rand se vor scrie 5 culori.
De la o linie trasata anterior, copilul va trebui sa arunce in interiorul grilei cu un saculet umplut cu boabe de fasole. Daca saculetul a cazut, sa zicem, pe "rosu" si "stralucitor", va avea misiunea sa caute in casa un obiect ce are aceste caracteristici.
Jocul poate fi adaptat in functie de tematica abordata. De pilda, va puteti orienta spre animale si atunci veti selecta insusiri precum "domestic", "salbatic", "ce traieste in apa/ pe uscat" s.a.

 

 

Surse:
http://www/creativeplayhouse.mumsinjersey.co.uk/2012/05/pretend-play-playdough-cupcakes.html
http://www.education.com/activity/article/raisin-numbers/
http://www.herecomethegirlsblog.com/2012/08/27/threading-first-step-to-sewing.html
http://www.simplyrealmoms.com/posts/hammer-time/
http://www.teachpreschool.org/2012/08/fine-motor-acorn-play/
http://theimaginationtree.com/
Ruth& Steve Bennett, Inchide televizorul! 365 jocuri pentru copilul dumneavoastra in locul privitului la televizor, Editura Hiparion&Alexandra, 1998.

 Surse poze:
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/b0/45/
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/
http://www.herecomethegirlsblog.com/wp-content/
https://xiongmao12.files.wordpress.com/2011/09/dsc_0269.jpeg

Articolul urmator
Distracţie la toate vârstele: idei pentru timp de calitate cu cei mici
Distracţie la toate vârstele: idei pentru timp de calitate cu cei mici

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    30 de ghicitori grele care vor stimula creierul copilului
    30 de ghicitori grele care vor stimula creierul copilului

    Sentimentul care vine odată cu rezolvarea unei ghicitori este unul fără egal. Cu atât mai mult pentru un copil! Există o mulțime de motive pentru a-i prezenta ghicitorile...

    Imunitatea la nou născuți. Cum o putem stimula?
    Imunitatea la nou născuți. Cum o putem stimula?

    Spre deosebire de adulți, nou născuții nu au o imunitate pe deplin formată. Sistemul imunitar înseamnă totalitatea mecanismelor de apărare ale organismelor vii față de agenții...

    Un tată a cheltuit la jocuri de noroc banii pentru facultate ai copilului
    Un tată a cheltuit la jocuri de noroc banii pentru facultate ai copilului

    Costurile care țin de taxele pentru educația din învățământul superior nu sunt deloc mici. În aceste condiții, pentru a nu se ajunge la efectuarea unor...

    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

    În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca...

    Lege: copiii vor avea voie să se joace jocuri online numai 3 ore pe săptămâna în China
    Lege: copiii vor avea voie să se joace jocuri online numai 3 ore pe săptămâna în China

    Jocurile video pot avea un impact pozitiv asupra copiilor și adolescenților, fiind capabile să să îmbunătățească atenția, atenția distributivă, vigilența și flexibilitatea...

    Primul caz grav de dependență de jocuri online din lume: copilul a stat internat 2 luni în spital
    Primul caz grav de dependență de jocuri online din lume: copilul a stat internat 2 luni în spital

    Un adolescent a stat două luni internat în spital după ce a devenit dependent de un joc video! Băiatul în vârstă de 15 ani a fost spitalizat după ce a început...

    Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt
    Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt

    Un video a devenit viral și a ajuns în tenția autorităților după ce a surprins o mamă care lasă în fața unei săli de jocuri de noroc din Bacău un cărucior cu un copil...

    Un viitor tată și-a adus consola de jocuri la spital, pentru a nu se plictisi cât soția era în travaliu
    Un viitor tată și-a adus consola de jocuri la spital, pentru a nu se plictisi cât soția era în travaliu

    Cei care sunt pasionați de jocurile video se desprind cu greu de pasiunea lor. În unele cazuri, sunt atât de captivați de aceste jocuri încât găsesc mereu o...

    © 2024 Qbebe