Imunitatea la nou născuți. Cum o putem stimula?

Imunitatea la nou născuți. Cum o putem stimula?

Andreea Baluteanu

Spre deosebire de adulți, nou născuții nu au o imunitate pe deplin formată. Sistemul imunitar înseamnă totalitatea mecanismelor de apărare ale organismelor vii față de agenții patogeni (acele organisme care provoacă diverse boli ca de ex: bacteriile, virusurile, fungii etc.) Acesta cuprinde diferite celule și procese implicate în apărarea pielii, a sistemului respirator, a diferitelor mucoase, a tractului gastro-intestinal precum și a altor regiuni (de fapt, a întregului organism) de factori agresivi străini .

Prin urmare, aportul tău e unul cheie, iar dacă aplici măsuri inteligente, poți să susții și să stimulezi imunitatea puiului tău. Pe de altă parte, dacă procedezi în mod greșit, micuțul sau micuța tău/ta va fi predispus/ă la boli din ce în ce mai des.

Grea misiune, și uriașă tensiune, am putea spune! Tocmai de aceea îți sărim în ajutor cu cele mai bune sfaturi pentru a clădi, a crește și a îmbunătăți imunitatea bebelușului tău!

Despre imunitatea la bebeluși

Pentru că sistemul imunitar se dezvoltă când ia contact cu viruși și alți agenți patogeni, se înțelege de ce nou-născuții nu apar pe lume cu o capacitate de apărare deja formată: o vor căpăta pe parcursul expunerii la microorganisme, activități, alimente și, evident, boli noi.

În primele zile de viață, mămica este cea „responsabilă” cu întărirea imunității bebelușului său, pasând prin intermediul placentei și mai apoi al colostrului (laptele matern produs în primele 48 de ore de după naștere, îmbogățit cu factori imunizanți și de creștere și cu extraordinare capacități curative) și alăptării anticorpii de care bebelușul are nevoie pentru protecție.

Experții estimează că imunitatea nou născutului se maturizează treptat până la 2-3 luni.

Atenție, am spus se maturizează, nu se formează. De fapt, sistemul natural de apărare poate fi considerat stabil și funcționabil abia în preajma vârstei de 3 ani. Ceea ce nu înseamnă că prichindelul tău e apt să facă acum față unui mediu cu potențial periculos; în continuare, atât noile experiențe și adiții culinare din stilul său de viață îl pot pune în contact cu bacterii și viruși ce îl pot îmbolnăvi.

Bine că bebe nu e lipsit de ajutorul tău! Îți spunem în rândurile de mai jos cum poți stimula imunitatea micii tale minuni, atât de fragile, în aparență, dar atât de puternice, în esență!

5 metode prin care să întărești imunitatea naturală a lui bebe

Nu-l ține într-un mediu steril, nu îl proteja cu o cupolă de sticlă, ci lasă-l să experimenteze. Așa crești un viitor copil, tânăr și adult sănătos și fericit.

mama care tine in brate un nou nascut

Iată ce măsuri să aplici ca părinte!

Oferă un supliment cu vitamina D!

Vitamina D e produsă în corp în urma expunerii la soare, dar mai ales în primele luni de viață, sunt complet contraindicate băile solare în lipsa protecției cu SPF (nu că le-am încuraja cumva după această vârstă, nu ne înțelege greșit!).

Așadar, bebe are nevoie de suplimentarea vitaminei D. Cu precădere vitamina D3 este crucială în acest sens. Nu numai că reglează imunitatea și susține respirația corectă, dar scade și riscul de alergii, gripă și răceli.

De asemenea, pe termen lung, vitamina D nu numai că susține sistemul imuniar împotriva bolilor, dar susține absobția optimă a calciului (având efect benefic asupra dezvoltării sistemului osos), are impact benefic asupra sistemului nervos și ajută chiar și la menținerea unei greutăți optime.

De partea cealaltă, studiile privind ipactul vitaminei D asupra imunității copiilor  au arătat că nivelurile scăzute ale acestui nutrient echivalau cu o prevalență mai ridicată de infecții și boli autoimune.

Dar, stai, laptele matern nu poate să confere rezervele necesare de vitamina D? Din păcate, nu, arată aceleași cercetări. Sortimentele de lapte praf sunt îmbogățite în acest sens, însă nici ele nu sunt suficiente, după părerea multor experți, ce susțin administrarea unui supliment din primele zile de viață.

Poți să-i dai bebelușului tău un supliment alimentar sub formă de picături care să conțină vitamina D și bifidobacterii.

Contactul piele pe piele ajută mult

Simți nevoia să îți strângi micul miracol la piept și să nu îi mai dai drumul? Ascultă de instinctul tău. Contactul direct al pielii delicate a bebelușului cu cea a mamei sau a tatălui e o practică de succes pentru a întări imunitatea. Avem și explicația pentru care funcționează „îngrijirea stil cangur”, așa cum i s-a mai spus: astfel sunt transferați microbi care ajung să stimuleze prin expunere imunitatea.

Bacteriile lactice sunt esențiale în acest proces.

Nu putem delimita nicicum imunitatea de sistemul digestiv și mai precis de echilibrul de bacterii din microbiom. Bacteriile lactice sunt super importante în acest sens: ele „colonizează” tractul digestiv al bebelușului în timpul nașterii naturale și sunt sedimentate în timpul alăptării, bacteriile bune fiind transmise prin laptele matern.

Ținând cont de faptul că microbiota bebelușului este reprezentată, majoritar, de Bifidobacterii, un produs care are în compoziție Bifidobacterium animalis, tulpina BB12 este una dintre cele mai bune alegeri pe care le poți face. Conform studiilor, această tulpină reprezintă aproximativ 90% din microbiota intestinală a bebelușului alăptat.
Bifidobacterium animalis tulpina BB-12, a fost subiectul a peste 300 articole științifice; beneficiile sale au fost detaliate în peste 180 studii, iar efectele sale au fost cercetate în cazul femeilor însărcinate și nou-născuților, astfel încât se poate afirma, cu certitudine, că efectele sale fiziologice asupra digestiei și sistemului imunitar sunt bine cunoscute.

Alăptarea la sân fortifică imunitatea.

Nu numai bacteriile lactice „fac un drum lung” din tractul mamei în cel al puiului, și alte substanțe ce susțin imunitatea sunt transmise pe aceeași cale. Administrarea, la mamă și la bebeluș, a unui supliment probiotic cu bacterii selecționate, contribuie la stabilirea unei microbiote echilibrate și sănătoase.

Minimizează însă contactul cu persoanele bolnave și respectă regulile de igienă.

Să ne fie clar: dacă încurajăm expunerea nou-născutului la experiențe noi nu înseamnă că trebuie să „bombardezi” un sistem imunitar abia format cu viruși și bacterii. Așadar, limitează contactul cu persoanele noi în primele două luni de viață, chiar și cu cele sănătoase, ținând cont că pot fi purtătoare de viruși periculoși. Stabilește de asemenea o regulă fermă ca oricine se află în preajma lui bebe să se fi spălat pe mâini anterior „întâlnirii”.

Imunitatea la nou născut nu e un simplu sistem, e un proces complex, aflat în continuă formare. Ține cont de sfaturile noastre!

* Articol susținut de LINEX Baby.

Surse foto: iStock

Surse articol: hopkinsmedicine.org, nutritionnews.abbott, baptisthealth.com/, health.clevelandclinic.org/, nordic.com

Articolul urmator
Rolul bacteriilor lactice în boala diareică acută a copilului
Rolul bacteriilor lactice în boala diareică acută a copilului

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum sunt copiii nascuti in luna august? 8 adevaruri descoperite de studii
  Cum sunt copiii nascuti in luna august? 8 adevaruri descoperite de studii

  Daca urmeaza sa nasti sau ai nascut in luna august, probabil ca te intrebi cum sunt copiii nascuti in luna august. Iata ce spun studiile despre acestia.

  Stimulentul pentru nou născuți: câți bani primesc părinții în 2021
  Stimulentul pentru nou născuți: câți bani primesc părinții în 2021

  Stimulentul pentru nou născuți va fi acordat și în 2021 pentru copiii care se nasc pe raza municipiului București, potrivit primarului Capitalei, Nicușor Dan. Acesta a declarat,...

  Anul 2022 a înregistrat cel mai mic număr de nou-născuți în România din ultimii 134 de ani
  Anul 2022 a înregistrat cel mai mic număr de nou-născuți în România din ultimii 134 de ani

  În 2022, natalitatea în România a fost la cel mai scăzut nivel din ultimii 134 de ani. Din ce în ce mai mulți români aleg să nu mai trăiască aici, iar...

  5 probleme de sănătate descoperite la nou-născuți imediat după naștere
  5 probleme de sănătate descoperite la nou-născuți imediat după naștere

  Atunci când protocolul de monitorizare a sarcinii este respectat ca la carte, majoritatea problemelor de sănătate pe care le poate avea un copil se observă la ecografie. Cu toate...

  Cea mai mare rată a mortalității infantile din Europa în România. 91% dintre secțiile pentru nou-născuți nu sunt dotate corespunzător
  Cea mai mare rată a mortalității infantile din Europa în România. 91% dintre secțiile pentru nou-născuți nu sunt dotate corespunzător

  Oficiul pentru Statistică al Uniunii Europene (Eurostat) publică anual inclusiv date privind rata mortalității infantile. Conform informațiilor oferite de Eurostat, în ultimii ani...

  Cum arată Gina Pistol gravidă! În sfârşit, îi putem vedea burtica
  Cum arată Gina Pistol gravidă! În sfârşit, îi putem vedea burtica

  Nu a trecut mult de când Gina Pistol şi Smiley au anunţat că vor deveni părinţi. Descoperă cum arată acum viitoarea mămică!

  S-au cunoscut în maternitate, când erau nou-născuți și acum s-au logodit. Ce poveste romantică!
  S-au cunoscut în maternitate, când erau nou-născuți și acum s-au logodit. Ce poveste romantică!

  Doi tineri din New Jersey (SUA), care s-au logodit anul trecut, au ținut să-și dezvăluie povestea de dragoste pe o rețea de socializare. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru...

  Ce lecție i-a dat un tată fiului său care a agresat un copil la școală. „Nu putem schimba ce s-a întâmplat, dar putem încerca să îndreptăm lucrurile”
  Ce lecție i-a dat un tată fiului său care a agresat un copil la școală. „Nu putem schimba ce s-a întâmplat, dar putem încerca să îndreptăm lucrurile”

  Bullyingul încă este o problemă cu care se confruntă mai toți copiii care intră în colectivitate. Deși există legi împotriva bullying-ului nu numai în...

  © 2023 Qbebe