Imunitatea la nou născuți. Cum o putem stimula?

Imunitatea la nou născuți. Cum o putem stimula?

Andreea Baluteanu

Spre deosebire de adulți, nou născuții nu au o imunitate pe deplin formată. Sistemul imunitar înseamnă totalitatea mecanismelor de apărare ale organismelor vii față de agenții patogeni (acele organisme care provoacă diverse boli ca de ex: bacteriile, virusurile, fungii etc.) Acesta cuprinde diferite celule și procese implicate în apărarea pielii, a sistemului respirator, a diferitelor mucoase, a tractului gastro-intestinal precum și a altor regiuni (de fapt, a întregului organism) de factori agresivi străini .

Prin urmare, aportul tău e unul cheie, iar dacă aplici măsuri inteligente, poți să susții și să stimulezi imunitatea puiului tău. Pe de altă parte, dacă procedezi în mod greșit, micuțul sau micuța tău/ta va fi predispus/ă la boli din ce în ce mai des.

Grea misiune, și uriașă tensiune, am putea spune! Tocmai de aceea îți sărim în ajutor cu cele mai bune sfaturi pentru a clădi, a crește și a îmbunătăți imunitatea bebelușului tău!

Despre imunitatea la bebeluși

Pentru că sistemul imunitar se dezvoltă când ia contact cu viruși și alți agenți patogeni, se înțelege de ce nou-născuții nu apar pe lume cu o capacitate de apărare deja formată: o vor căpăta pe parcursul expunerii la microorganisme, activități, alimente și, evident, boli noi.

În primele zile de viață, mămica este cea „responsabilă” cu întărirea imunității bebelușului său, pasând prin intermediul placentei și mai apoi al colostrului (laptele matern produs în primele 48 de ore de după naștere, îmbogățit cu factori imunizanți și de creștere și cu extraordinare capacități curative) și alăptării anticorpii de care bebelușul are nevoie pentru protecție.

Experții estimează că imunitatea nou născutului se maturizează treptat până la 2-3 luni.

Atenție, am spus se maturizează, nu se formează. De fapt, sistemul natural de apărare poate fi considerat stabil și funcționabil abia în preajma vârstei de 3 ani. Ceea ce nu înseamnă că prichindelul tău e apt să facă acum față unui mediu cu potențial periculos; în continuare, atât noile experiențe și adiții culinare din stilul său de viață îl pot pune în contact cu bacterii și viruși ce îl pot îmbolnăvi.

Bine că bebe nu e lipsit de ajutorul tău! Îți spunem în rândurile de mai jos cum poți stimula imunitatea micii tale minuni, atât de fragile, în aparență, dar atât de puternice, în esență!

5 metode prin care să întărești imunitatea naturală a lui bebe

Nu-l ține într-un mediu steril, nu îl proteja cu o cupolă de sticlă, ci lasă-l să experimenteze. Așa crești un viitor copil, tânăr și adult sănătos și fericit.

mama care tine in brate un nou nascut

Iată ce măsuri să aplici ca părinte!

Oferă un supliment cu vitamina D!

Vitamina D e produsă în corp în urma expunerii la soare, dar mai ales în primele luni de viață, sunt complet contraindicate băile solare în lipsa protecției cu SPF (nu că le-am încuraja cumva după această vârstă, nu ne înțelege greșit!).

Așadar, bebe are nevoie de suplimentarea vitaminei D. Cu precădere vitamina D3 este crucială în acest sens. Nu numai că reglează imunitatea și susține respirația corectă, dar scade și riscul de alergii, gripă și răceli.

De asemenea, pe termen lung, vitamina D nu numai că susține sistemul imuniar împotriva bolilor, dar susține absobția optimă a calciului (având efect benefic asupra dezvoltării sistemului osos), are impact benefic asupra sistemului nervos și ajută chiar și la menținerea unei greutăți optime.

De partea cealaltă, studiile privind ipactul vitaminei D asupra imunității copiilor  au arătat că nivelurile scăzute ale acestui nutrient echivalau cu o prevalență mai ridicată de infecții și boli autoimune.

Dar, stai, laptele matern nu poate să confere rezervele necesare de vitamina D? Din păcate, nu, arată aceleași cercetări. Sortimentele de lapte praf sunt îmbogățite în acest sens, însă nici ele nu sunt suficiente, după părerea multor experți, ce susțin administrarea unui supliment din primele zile de viață.

Poți să-i dai bebelușului tău un supliment alimentar sub formă de picături care să conțină vitamina D și bifidobacterii.

Contactul piele pe piele ajută mult

Simți nevoia să îți strângi micul miracol la piept și să nu îi mai dai drumul? Ascultă de instinctul tău. Contactul direct al pielii delicate a bebelușului cu cea a mamei sau a tatălui e o practică de succes pentru a întări imunitatea. Avem și explicația pentru care funcționează „îngrijirea stil cangur”, așa cum i s-a mai spus: astfel sunt transferați microbi care ajung să stimuleze prin expunere imunitatea.

Bacteriile lactice sunt esențiale în acest proces.

Nu putem delimita nicicum imunitatea de sistemul digestiv și mai precis de echilibrul de bacterii din microbiom. Bacteriile lactice sunt super importante în acest sens: ele „colonizează” tractul digestiv al bebelușului în timpul nașterii naturale și sunt sedimentate în timpul alăptării, bacteriile bune fiind transmise prin laptele matern.

Ținând cont de faptul că microbiota bebelușului este reprezentată, majoritar, de Bifidobacterii, un produs care are în compoziție Bifidobacterium animalis, tulpina BB12 este una dintre cele mai bune alegeri pe care le poți face. Conform studiilor, această tulpină reprezintă aproximativ 90% din microbiota intestinală a bebelușului alăptat.
Bifidobacterium animalis tulpina BB-12, a fost subiectul a peste 300 articole științifice; beneficiile sale au fost detaliate în peste 180 studii, iar efectele sale au fost cercetate în cazul femeilor însărcinate și nou-născuților, astfel încât se poate afirma, cu certitudine, că efectele sale fiziologice asupra digestiei și sistemului imunitar sunt bine cunoscute.

Alăptarea la sân fortifică imunitatea.

Nu numai bacteriile lactice „fac un drum lung” din tractul mamei în cel al puiului, și alte substanțe ce susțin imunitatea sunt transmise pe aceeași cale. Administrarea, la mamă și la bebeluș, a unui supliment probiotic cu bacterii selecționate, contribuie la stabilirea unei microbiote echilibrate și sănătoase.

Minimizează însă contactul cu persoanele bolnave și respectă regulile de igienă.

Să ne fie clar: dacă încurajăm expunerea nou-născutului la experiențe noi nu înseamnă că trebuie să „bombardezi” un sistem imunitar abia format cu viruși și bacterii. Așadar, limitează contactul cu persoanele noi în primele două luni de viață, chiar și cu cele sănătoase, ținând cont că pot fi purtătoare de viruși periculoși. Stabilește de asemenea o regulă fermă ca oricine se află în preajma lui bebe să se fi spălat pe mâini anterior „întâlnirii”.

Imunitatea la nou născut nu e un simplu sistem, e un proces complex, aflat în continuă formare. Ține cont de sfaturile noastre!

* Articol susținut de LINEX Baby.

Surse foto: iStock

Surse articol: hopkinsmedicine.org, nutritionnews.abbott, baptisthealth.com/, health.clevelandclinic.org/, nordic.com

Articolul urmator
Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții
Beneficiile nașterii naturale pentru imunitate și cum influențează tipul nașterii imunitatea copilului pe parcursul vieții

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Anul 2022 a înregistrat cel mai mic număr de nou-născuți în România din ultimii 134 de ani
    Anul 2022 a înregistrat cel mai mic număr de nou-născuți în România din ultimii 134 de ani

    În 2022, natalitatea în România a fost la cel mai scăzut nivel din ultimii 134 de ani. Din ce în ce mai mulți români aleg să nu mai trăiască aici, iar...

    Cea mai mare rată a mortalității infantile din Europa în România. 91% dintre secțiile pentru nou-născuți nu sunt dotate corespunzător
    Cea mai mare rată a mortalității infantile din Europa în România. 91% dintre secțiile pentru nou-născuți nu sunt dotate corespunzător

    Oficiul pentru Statistică al Uniunii Europene (Eurostat) publică anual inclusiv date privind rata mortalității infantile. Conform informațiilor oferite de Eurostat, în ultimii ani...

    Ce lecție i-a dat un tată fiului său care a agresat un copil la școală. „Nu putem schimba ce s-a întâmplat, dar putem încerca să îndreptăm lucrurile”
    Ce lecție i-a dat un tată fiului său care a agresat un copil la școală. „Nu putem schimba ce s-a întâmplat, dar putem încerca să îndreptăm lucrurile”

    Bullyingul încă este o problemă cu care se confruntă mai toți copiii care intră în colectivitate. Deși există legi împotriva bullying-ului nu numai în...

    "Asistenta ucigașă" din Marea Britanie a fost condamnată la închisoare pe viață, după ce a ucis 7 bebeluși și a atacat alți 6 nou-născuți
    "Asistenta ucigașă" din Marea Britanie a fost condamnată la închisoare pe viață, după ce a ucis 7 bebeluși și a atacat alți 6 nou-născuți

    Unele știri șocante ne aduc în atenție realitatea cruntă din sistemul medical de la noi, dar și de peste hotare. Aflăm că printre cadrele medicale sunt ascunși adevărați...

    Cum putem susține moral o mamă care suferă de depresie postpartum
    Cum putem susține moral o mamă care suferă de depresie postpartum

    Depresia postpartum este o tulburare frecventă în rândul mămicilor. Cu toate acestea, pentru multe persoane, rămâne un subiect tabu, sau oricum, unul pe care nu știm...

    30 de ghicitori grele care vor stimula creierul copilului
    30 de ghicitori grele care vor stimula creierul copilului

    Sentimentul care vine odată cu rezolvarea unei ghicitori este unul fără egal. Cu atât mai mult pentru un copil! Există o mulțime de motive pentru a-i prezenta ghicitorile...

    Cifoza, denumită popular „cocoașa” apare și la copii. Care sunt cauzele și cum putem trata acest aspect inestetic?
    Cifoza, denumită popular „cocoașa” apare și la copii. Care sunt cauzele și cum putem trata acest aspect inestetic?

    Ceea ce pare o mică deformație a coloanei cauzată de poziția incorectă a copilului la școală sau atunci când stă nemișcat pe scaun cu orele se poate transforma într-o...

    Elementul cheie care crește imunitatea copiilor iarna. Ce spune medicul Mihai Craiu
    Elementul cheie care crește imunitatea copiilor iarna. Ce spune medicul Mihai Craiu

    Temperaturile au scăzut simțitor în ultima perioadă, iar mulți părinți se tem să mai iasă cu copiii de teamă că aceștia să nu se îmbolnăvească din cauza frigului....

    © 2024 Qbebe