Colțulcu
activități
Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

11 idei de activități care-l vor obișnui pe copilul tău să fie un bun ascultător

Exersarea capacității de a asculta a copilului este importantă nu numai pentru succesul de la grădiniță și de la școală, ci pentru întreaga viață. Așa cum vom vedea și din articolul de mai jos, disponibilitatea de a asculta a copilului depinde de vârsta sa. Există însă și numeroase activități, menite să-i determine pe ai noștri copii să devină nu numai buni ascultători, ci și să-și dezvolte atenția și capacitatea de concentrare.

Ce se poate spune despre abilitățile de ascultare ale bebelușilor și copiilor mai mici de 5 ani; Ce putem face pentru a-i stimula să devină buni ascultători

Experții spun că bebelușii și copiii mici (de până la 3-4 ani) sunt ascultători foarte buni. Astfel, ei ascultă cu atenție sunetele din jur, sunt fascinați de acestea și se bucură când aud vocile celor dragi.
Iată de ce, când copilul este mic, putem să-l stimulăm și mai mult să asculte în oricare dintre următoarele moduri:
• Să stăm de vorbă cu bebelușii și cu copiii de până la 2 ani, în timp ce folosim o gamă variată a tonalităților vocii și expresii faciale diverse
• Să le dăm ocazia să se familiarizeze mereu cu noi sunete
• Să le cântăm sau să-i punem să asculte tot felul de cântecele
• Să le vorbim permanent, să-i familiarizăm cu ideea de a-l asculta pe celălalt
Pe măsură ce copilul va crește, ascultatul se va face în mod deliberat și poate deveni opțional în anumite momente. Este potrivit să-i stimulăm pe copii să devină buni ascultători, antrenându-i în următoarea activitate: să ne adresăm copilului privindu-l în ochi, să folosim expresiile faciale adecvate și să-l familiarizăm cu postura de ascultare. Totodată, este indicat să-i citim tot mai mult și să începem să-i spunem poezii.

Capacitatea de a asculta a copiilor a preșcolarilor și școlarilor mici (5-9 ani); cum îi putem determina să devină buni ascultători

Copiii de această vârstă își dezvoltă abilitatea de a asculta în paralel cu altele și sunt deosebit de receptivi la povești, poezii, la ceea ce aud la copiii de vârsta lor sau la membrii familiei.
În jurul vârstei de 7 ani, pe măsură ce crește dorința de exprimare a sentimentelor, dorințelor și nevoilor, copiii își mai pierd din disponibilitatea de a asculta. De aceea, este cel mai bun moment pentru a interveni și a-i antrena în tot felul de activități, menite să-i facă dornici să asculte. Să vedem ce am putea face, din această perspectivă, cu copiii de această vârstă:

Să ne jucăm jocuri precum „Scaunele muzicale" sau „Simon spune"

Oricare dintre acestea îi vor determina pe copii să fie mai atenți la ceea ce se întâmplă în jur, astfel încât să poată urma instrucțiunile primite

Mama ce ii priveste pe copiii ei, ce sorteaza rufeSă-i rugăm să urmeze o secvență de mai multe instrucțiuni

De exemplu, dacă-l rugăm pe copil să ne ajute cu rufele pentru spălat, el va trebui să poată repeta, verbal, toate acțiunile pe care le vei menționa tu: să ia coșul cu rufe murdare, să sorteze rufele în funcție de culoare și de materiale, să le puneți în mașina de spălat.

Citește și: Jocuri cu treburi casnice pentru copii

Să-l încurajezi să se implice într-o discuție cu tine

Găsiți un subiect care-l interesează pe cel mic și discutați pe tema respectivă. Așa vei reuși să-i demonstrezi copilului ce înseamnă să fii un bun ascultător, cum să respecți bunele maniere într-o discuție (de pildă, să nu-l întrerupi pe cel ce vorbește).

Faceți rost de cărți audio și ascultați-le împreună

Pentru a verifica dacă al tău copil a ascultat așa cum trebuie ceea ce a auzit, poți să-l rogi să răspundă la niște întrebari.
De asemenea, lasă-l pe el să-ți pună întrebări legate de ceea ce ați ascultat.

Pregătiți un joc de rol

Spre exemplu, luați jucăriile preferate și vă veți imagina cum acestea discută între ele. Veți întruchipa mai multe personaje, unele care ascultă cu atenție și altele care nu ascultă. În felul acesta, îi vei demonstra copilului cât este de important să fim buni ascultători.

Gătiți împreună

Spune-i copilului cum ar trebui să procedeze, înainte de a găti ceva. Urmărește-l să vezi dacă a reținut corect.
În același timp, dacă știe deja să citească, poți să-i propui și următoarea activitate: dă-i să citească ingredientele unei rețete și apoi, fără a avea voie să se uite, roagă-l să le spună pe de rost.

Ce se poate spune despre capacitatea copiilor mai mari (de 9-12 ani) de a asculta; ce putem face pentru a-i determina să fie buni ascultători

Întrucât copiii de această vârstă socializează tot mai mult, de obicei ascultă mai ales ce le spun prietenii și mai puțin ceea ce aud din partea părinților sau cadrelor didactice.
Este esențial, pentru ca ai noștri copii să poată fi buni ascultători, să fim noi înșine modelul lor. De pildă, trebuie să le arătăm că-i ascultăm pe cei cu care vorbim, că nu-i întrerupem și că ne așteptăm ca și ei să ne asculte pe noi.
În același timp, îi putem implica pe ai noștri copii în următoarele activități:

Mergeți să ascultați sunetele din natură

Va fi o bună ocazie să le arătăm copiilor diversitatea sunetelor din natură, precum și să-i obișnuim să mențină liniștea când alții le vorbesc.

Roagă-l pe copil să redea o poveste

Fie că este vorba despre o poveste pe care o citiți împreună, fie că este vorba despre una pe care o auziți pe CD, roagă-l pe copil să o redea, folosind propriile cuvinte.
Nu numai că va fi un exercițiu util pentru a deveni un ascultător mai bun, dar îi va stimula și capacitatea de concentrare.

Implică-l pe copil în jocuri de grup

De pildă, organizează „jocul ploii". Acesta are nevoie de prezența a cel puțin doi copii.
Jocul se va desfășura așa:
• Copiii vor sta așezați în cerc
• Tu le vei da diverse comenzi, succesive, pe care ei vor trebui să le urmeze (precum să-și miște degetele, să-și frece palmele, să bată din palme, să le ridice deasupra capului, să le așeze pe umeri, să se ridice în picioare și să sară ca mingea).
Scopul jocului va fi să vezi cine reușește să urmeze corect toate instrucțiunile, respectându-le întocmai succesiunea.

Fetita aflata in mijlocul unui cerc format din copii

Citește și: 10 jocuri de Grup

Jucați-vă „Găsește telefonul"

Pentru acest joc veți avea nevoie de două telefoane mobile. Setează-le să sune diferit și ascunde-le bine. Copilul va trebui să-l poată găsi pe cel cu sunetul pe care-l vei indica tu.
Jucându-vă astfel îl vei determina pe copil să asculte cu atenție ceea ce aude, lucru care-l va ajuta să devină un ascultător mai bun.

Jucați-vă „Continuă povestea"

Jocul este numai bun pentru un grup de copii. Unul dintre ei va trebui să înceapă o poveste, iar următorul va trebui să repete și ceea ce a spus primul copil și să inventeze și el o continuare a poveștii, într-un enunț. Următorul copil va proceda la fel: va trebui să țină minte tot ceea ce a auzit de la cel de dinainte și să-și inventeze și el o parte de poveste. Jocul poate continua până când copiii se vor încurca.
Apelând la un asemenea joc, nu numai că participanții se vor obișnui să devină ascultători mai buni, dar vor fi și mai atenți și mai concentrați pe parcursul unei activități.

Voi mai știți și alte activități care -i pot stimula pe copii să devină buni ascultători?

Surse:
www.livestrong.com; www.momentsaday.com;www.mosswoodconnections.com; www.teachkidshow.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Educatie copii: Disciplina proactiva sau cum sa ai un copil cuminte si ascultator
  Educatie copii: Disciplina proactiva sau cum sa ai un copil cuminte si ascultator

  Educatia copiilor este un capitol foarte delicat si foarte important in meseria de parinte. Sunt multe metode de educare si fiecare parinte incearca sa le adapteze in functie de...

  10 activități de organizare a Crăciunului în care îți poți implica chiar de acum copilul
  10 activități de organizare a Crăciunului în care îți poți implica chiar de acum copilul

  Perioada ce precede Crăciunul poate fi și mai frumoasă dacă vei petrece mai mult timp alături de copilul tău. Din articolul de mai jos vei afla care sunt activitățile la care puteți...

  5 activități care îți vor ajuta copilul să își gestioneze emoțiile negative
  5 activități care îți vor ajuta copilul să își gestioneze emoțiile negative

  În vederea dezvoltării emoționale sănătoase a copilului tău, este foarte important să învețe încă de la o vârstă fragedă cum să facă față și...

  Back to School Weekend! 11 Idei de Activități pentru Copii şi Părinţi la Bucureşti în 8-9 Septembrie 2018
  Back to School Weekend! 11 Idei de Activități pentru Copii şi Părinţi la Bucureşti în 8-9 Septembrie 2018

  BACK TO SCHOOL! Ultimul weekend de vacanță este marcat de pregătiri pentru școală dar și de evenimente religioase de însemnătate. Sâmbătă credincioșii sărbătoresc...

  50 de activități gratuite pe care le poți face vara cu copilul tău
  50 de activități gratuite pe care le poți face vara cu copilul tău

  Vacanța de vară ar trebui să fie nu numai prilej de multă distracție, ci și o perioadă în care ai noștri copii să dobândească tot felul de abilități. Acestea le vor...

  4 idei de mic dejun pentru copilul tău care-ți vor salva timp
  4 idei de mic dejun pentru copilul tău care-ți vor salva timp

  Să gătești sănătos pentru copilul tău nu trebuie neapărat să-ți consume foarte mult timp sau energie. Iată câteva rețete pentru micul dejun care te vor ajuta să salvezi...

  Conectează-te cu copilul tău: 3 activități pentru weekend
  Conectează-te cu copilul tău: 3 activități pentru weekend

  Weekendul este perioada perfectă pentru a te conecta cu copilul tău. Nimic nu este mai important pentru cei mici decât să petreacă timp de calitate alături de părinți. Profită...

  © 2019 Qbebe