Colțulcu
activități

12 moduri ingenioase de a distra copilul toată ziua

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Chiar dacă al tău copil a început școala sau grădinița, acest fapt nu înseamnă că nu va mai fi nevoie să-i propui tot felul de activități variate. Dimpotrivă, pentru ca micuțul tău să aibă un program care să nu fie excesiv de solicitant, va trebui ca acasă să te străduiești să-i propui activități menite să-l distreze, să-l relaxeze. Pentru a-ți fi mai ușor din acest punct de vedere, poți să parcurgi și articolul de mai jos, în care vei putea găsi câteva exemple de activități pe care le poți face oricând cu copilul. În plus, trebuie să știi că oricare dintre ele îi vor putea dezvolta copilului diverse abilități.

Desenați frunze de toamnă printr-o tehnică specială

O zi frumoasă de toamnă este prilejul perfect pentru o plimbare în cadrul căreia veți aduna frunze pentru o activitate care-l va fascina pe copil și îi va stimula răbdarea.
După ce veți aduna frunze de diverse forme și mărimi le veți curăța și le veți lăsa la uscat. Pentru a le aplatiza mai bine poți să apelezi la fierul de călcat.
Apoi veți lua frunzele dorite și veți încerca să le desenați pe hârtie prin următoarea metodă: frunza va fi plasată între foile unei bucăți de hârtie îndoită. Cu ajutorul unui creion cerat sau al unui creion moale va trebui să colorați zona în care se află frunza apăsând mai tare cu creionul. Veți vedea că pe hârtia de desenat vor apărea inclusiv detaliile frunzei, precum nervurile sau zimții de pe margini.

Citește și: Desene de colorat cu frunze de toamna

Creați-vă propria umbrelă

Ploile de toamnă ne duc cu gândul la o umbrelă care să fie inclusiv pe placul micuțului nostru. De aceea, cu puțină imaginație și răbdare puteți să personalizați o umbrelă mai veche, schimbând-o total.De pildă, dacă umbrela este de culoare închisă, precum negru sau bleumarin, puteți să o pictați astfel încât să pară o galaxie plină de steluțe minunate. În mod sigur că și copilul va fi foarte încântat să participe la crearea unei noi umbrele, care să fie originală.

Transformați-vă ventilatorul într-un curcubeu

Această activitate distractivă este binevenită oricând doriți să-i arătați copilului că poate vedea un curcubeu sub diverse forme.
Pentru a vă ocupa de treabă veți avea nevoie de:
• un ventilator obișnuit, de formă rotundă
• niște culori tip guașe
• o pensulă
Tot ce vei avea de făcut va fi să scoți capacul de protecție al ventilatorului și să începi să pictezi părțile componente ale elicei. Începe de la baza lor și arată-i copilului cum să picteze și el, folosindu-vă de culorile din curcubeu. După ce ați terminat de pictat, lăsați paletele elicei să se usuce.Testați-vă apoi „ventilatorul-curcubeu". Mai exact, puteți să vedeți cum funcționează atât cu capacul de protecție, cât și fără. 

Confecționați-vă singuri un norișor homemade

Mai ales copiii mai măricei (de peste 4 ani) vor fi încântați să ia parte la un fel de experiment științific, în urma căruia vor rămâne cu un norișor foarte pufos.
În vederea pregătirii norișorului veți avea nevoie de:
• un săpun cât mai consistent și mai cremos
• niște hârtie de copt și folie de aluminiu
• foarfecă
• farfurie specială pentru microunde
• un castron
• lingură
Urmează să țineți cont de aceste indicații:
• Săpunul va fi scos din ambalaj
• Vei decupa o bucată de hârtie de copt și o vei pune pe farfuria specială pentru microunde
• Pe farfurie vei așeza săpunul
• Setează cuptorul cu microunde la putere maximă și lasă-l așa pentru două minute.Copilul va avea ocazia să vadă cum săpunul se va expanda și va lua forma similară unui nor.
• Vei scoate „norul" din cuptor, îl vei pune într-un castron.
• Cu ajutorul unei linguri îl vei scoate din carton și, așezându-l pe o bucată de folie de aluminiu, îl vei lăsa pe copil să-l modeleze așa cum vrea.

Confecționați fețișoare din diverse obiecte

Iată o activitate distractivă și educativă totodată, care îți poate ajuta copilul să se familiarizeze cu diverse emoții sau sentimente.
Într-o primă fază va trebui să adunați tot felul de obiecte din casă, precum: nasturi, mărgele, borcane, capace, cuburi de lemn sau de plastic etc. După aceea veți avea grijă să aveți la îndemână și alte materiale, precum: carioci, ochișori de plastic, bucăți de material textil etc. Nu trebuie să uitați nici de lipiciul speciale pentru activități de crafting.
Arată-i copilului cum poate reda diverse expresii faciale provocate de emoții/sentimente. Nu numai că îl vei ajuta să-și dezvolte empatia și imaginația, dar îi vei stimula și motricitatea fină.

Pictați cu tot felul de materiale neconvenționale

Oferă-i copilului o experiență senzorială deosebită datorită unei activități foarte distractive: veți picta cu ajutorul unor materiale ieșite din comun. De exemplu, faceți rost de gem, de iaurt, de jeleu, de lipici, de glazură, de gel pentru păr etc. și încercați să pictați cu ele. Cu certitudine că va fi o experiență interesantă pentru copilul tău, care va mai dori să o repete cât mai des posibil. În plus, îl va stimula și să devină mai creativ!

Confecționați o minge lipicioasă, plină cu Cola

Copiii vor fi mai mult decât încântați să aibă la îndemână o mingiuță lipicioasă plină cu Cola. Și mai distractiv va fi demersul de a o pregăti.
Va trebui să folosiți următoarele materiale:
• gumă de mestecat la tub
• o doză de Coca-Cola
• o seringă
Veți proceda așa:
• Stoarce tubul cu gumă și scoate de acolo gumă, formând cu degetele un fel de „sac".
• Mergeți cu „sacul" la un robinet și umpleți-l cu apă rece.
• Balonul obținut va fi ținut în mâna și, după ce vei pune Cola în seringă, aceasta va fi introdusă treptat în el. Ai grijă să strângi ușor balonul în timp ce Cola este introdusă.

Organizați o partidă de bowling fosforescent

Bowling-ul este o activitate distractivă nu numai pentru noi, cei mari, dar și pentru cei mici.Iar faptul că „recuzita" vă va ajuta să jucați bowling pe întuneric, experiența va fi și mai inedită.
Pentru a putea pregăti o partidă de bowling fosforescent veți avea nevoie de:
• sticle de plastic (de 0,5 l sau de 1 l) cu apă
• paie fosforescente
• lapte
• bilă pentru hamsteri
După ce v-ați strâns materialele veți proceda precum mai jos:
• Veți turna, în sticlele cu apă, câte puțin lapte
• În fiecare sticlă veți pune paie fosforescente (de o anumită culoare). Strângeți bine capacele.
• Veți desface bila pentru hamsteri și veți pune și în ea paie.
Gata, de-acum înainte vă puteți lăuda cu un set de bowling fosforescent!

Faceți baloane de săpun cu ajutorul unei sticle de plastic

Mai ales copiii mai mici (sub 4-5 ani) sunt încântați de baloanele de săpun. Iată de ce puteți să vă distrați oricând pregătindu-vă chiar voi baloanele cu care să vă jucați oricum doriți.
Tot ce vei avea de făcut va fi să pregătești o sticlă de plastic și niște săpun lichid. Săpunul lichid va fi pus într-un castronel, amestecându-l cu apă. „Gâtul" sticlei va fi pus în soluția cu apă și săpun. Urmează să strângi părțile laterale ale sticlei pentru ca baloanele de săpun să poată ieși de-acolo.

Pregătiți „zăpadă" homemade

Dacă vă gândiți deja la zăpadă și copilul tău adoră să testeze noi texturi, va fi foarte simplu să-l antrenezi în următoarea activitate: veți pune la un loc amidon și spumă de ras.
În funcție de cantitățile alese, puteți obține oricât de multă „zăpadă" doriți. Iar dacă ați vrea ca aceasta să fie și mai specială, o veți colora cu ajutorul unui colorant alimentar.

Pregătiți castronele comestibile

Copiii adoră deserturile, în special ciocolata, așa că vor fi fascinați dacă-i vei implica în următoarea activitate: confecționați castronele comestibile.
Nu va trebui decât să faceți rost de niște ciocolată de menaj și de niște baloane. Veți proceda apoi după cum urmează:
• Umflați mai multe baloane
• Topiți ciocolata și după aceea cufundați în ea partea inferioară a baloanelor umflate
• Pe o tavă de plastic, veți pune o bucată de hârtie de copt.
• Luați din ciocolata topită cu lingurița și aplicați pe hârtia de copt un fel de „buline". Pe ele veți fixa baloanele.
După ce veți lăsa ciocolata să se răcească și să se întărească, veți avea în fața voastră niște castronele numai bune pentru a „găzdui" deserturi precum înghețată, salată de fructe, budincă, o spumă de fructe etc.

Lucrați cu plastilină comestibilă

Plastilina comestibilă este numai bună pentru „pitici", care au adesea obiceiul de băga în gură diverse obiecte.
Plastilina va fi preparată cu următoarele ingrediente:
• 1/2 cană unt
• 1 lingură smântână (cât mai groasă)
• 3-4 căni zahăr pudră
• colorant alimentar
• opțional: 1/4 lingură esență de vanilie
Cum veți lucra:
• Untul și smântâna vor fi puse într-un blender. Treptat veți adăuga și zahărul pudră.
• Va trebui ca amestecul din blender să dobândească o consistență care să vă permită să-l modelați cu mâinile.
• Împărțiți amestecul în mai multe părți și adăugați și colorant alimentar și, dacă vreți, puteți adăuga și esența de vanilie
Ați obținut astfel o plastilină cu totul specială, pe care micuțul o va putea modela oricum .

Citește și: 10 Jocuri cu plastilina

Voi în ce fel de activități distractive obișnuiți să vă antrenați copiii?

Surse:
www.awesomeinventions.com; www.brightside.me; www.thisisladyland.co
m

Surse poze:

www.yahoo.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Nu am invitat toată clasa la petrecerea de ziua fiului meu și mamele celorlalți copii m-au făcut nesimțită
  Nu am invitat toată clasa la petrecerea de ziua fiului meu și mamele celorlalți copii m-au făcut nesimțită

  Viața socială a mamelor printre alte mame este foarte dificilă. Uneori este o adevărată telenovelă, cu intrigi, scandaluri și depresii, cu certuri și răutăți și bârfe...

  Lavinia Pîrva pune copilul pe primul loc:”Am înţeles acum toată grija pe care părinţii mei mi-au purtat-o de când m-am născut”
  Lavinia Pîrva pune copilul pe primul loc:”Am înţeles acum toată grija pe care părinţii mei mi-au purtat-o de când m-am născut”

  Lavinia Pîrva (35 de ani) formează un cuplu cu Ștefan Bănică Junior (52 de ani) și este una dintre cele mai îndrăgite figuri din showbiz-ul românesc. Aceasta a...

  Cum să menținem camera copilului organizată: cinci sfaturi ingenioase
  Cum să menținem camera copilului organizată: cinci sfaturi ingenioase

  Organizarea și menținerea ordinii în camera copilului este una dintre cele mai provocatoare activități de zi cu zi. Faci curat acum, iar în câteva ore haosul revine....

  Noul truc care îți face copilul să doarmă toată noaptea. Ai auzit de cearceaful senzorial?
  Noul truc care îți face copilul să doarmă toată noaptea. Ai auzit de cearceaful senzorial?

  Odată ce devii mamă, printre cele mai importante obiective ale tale se regăsește și acesta: să te asiguri că micuțul tău are parte de un somn odihnitor. Întrucât știi...

  3 moduri prin care îți ajuți copilul să nu devină un agresor (bully)
  3 moduri prin care îți ajuți copilul să nu devină un agresor (bully)

  La nivel european, România se află pe locul 3 în clasamentul celor 42 de ţări care se confruntă cu fenomenul de bullying în şcoli, se arată într-un raport al...

  Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă
  Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă

  Odată ce devii mamă, îți dorești mai mult ca oricând să fii sănătoasă și în formă pentru copilul tău. În ciuda eforturilor tale, anumite rutine din viața...

  Ziua în care copilul meu nu mi-a mai spus ”TE IUBESC”
  Ziua în care copilul meu nu mi-a mai spus ”TE IUBESC”

  Nu credeam că o dată ce ți-ai găsit alesul, te-ai căsătorit și ai făcut un copil vei ajunge să mai suferi din dragoste ca în adolescență. Însă ieri visurile astea...

  7 moduri prin care propria ta copilărie îți afectează stilul de parenting
  7 moduri prin care propria ta copilărie îți afectează stilul de parenting

  Cel mai mare efect pe care îl are copilăria asupra vieții tale de adult reiese atunci când devii la rândul tău părinte. Unul dintre factorii predictivi ai modului...

  © 2023 Qbebe