Colțulcu
activități

30 de modele de castele de nisip pe care le poți face alături de copilul tău

30 de modele de castele de nisip pe care le poți  face alături de copilul tău

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Așteptată cu nerăbdare de toți membrii familiei, vacanța la malul mării este un prilej de a petrece timp de calitate alături de cei dragi. Dacă adulții au răbdare să stea liniștiți la plajă, cei mici au nevoie să fie antrenați în activități menite să le dezvolte diverse abilități, precum: îndemânarea, capacitatea de a lucra în echipă, capacitatea de concentrare, abilități de comunicare etc.. Astfel, ei vor beneficia de razele soarelui în timp ce construiesc minunate castele de nisip. Acestea pot fi inspirate din lecturile lor, din poveștile ascultate, din desenele animate, reviste și cărți de colorat sau chiar din jocurile video. Intră și tu în jocul lor și vei vedea că este bine să fii din nou copil!

„Castel-cochilie”

Inspirat de forma cochiliei de melc, destul de ușor de realizat de un copil de la 5 ani în sus, bineînțeles și cu puțin ajutor de la unul dintre părinți, castelul poate fi decorat cu scoici albe.

Castel cochilie

„Castel-veche cetate medievală”

Având la dispoziție găletușe cu secțiune pătrată, puteți ridica o replică, din nisip auriu, a unei cetăți medievale, cu mici turnulețe, care pot adăposti cavalerii de jucărie pe care copilul tău (de la 3 ani în sus) i-a luat de acasă, să-i țină companie și în vacanță.

Castel de nisip cetate-medievala

„Fortul de nisip”

Deși nu știu prea multe despre perioada colonială, copiii tăi pot construi foarte simplu, având la dispoziție doar găletușe, un fort care se încadrează bine pe plaja cu nisip fin.
Lăudându-i pentru construcția lor, poți să le transmiți și o lecție simplă de istorie.

Fortul de nisip

„Turnulețul"

Orice prichindel (de la 2 ani în sus) căruia părinții i-au cumpărat diverse forme pentru construcții din nisip, poate construi un turnuleț, iar stegulețul din vârf este o scobitoare rămasă de la masa cu aperitive.

Turnuletul de nisip

„Castelul străjerului"

Iată un model de castel de nisip, care are nevoie din plin de mânuțe pricepute, de imaginație și de câteva găletușe cu apă pentru înmuierea nisipului și modelarea mai ușoară. Poate face parte dintr-un ansamblu cu mai multe „clădiri", care să imite o cetate medievală.

Castel de nisip  cu stegulet

„Cetatea prințesei"

Și fetițele (de la 3 ani în sus) pot construi un castel în care prințesa își așteaptă cavalerul salvator. Floricica din vârf îl vestește pe acesta că prințesa e nerăbdătoare și privește printre crenelurile din turn, pe care le meșterește doar fratele mai mare sau un părinte.
Fetița care îl construiește dă însă dovadă de multă răbdare pentru a decora zidurile cu scoici mici și albe.

Cetatea-printesei

Citește și: La plaja cu copiii: activitati si jocuri interesante

„Castelul sirenelor"

Îndrăgitele desene animate cu sirene ne pot inspira să ridicăm la malul mării o imitație a castelului Regelui Mării.
Părinți și copii, prieteni și bunici, pot lucra împreună pentru că nisipul se combină cu multă apă și amestecul obținut se va așterne în straturi prin picurare.

Castelul de nisip al Sirenelor

Cetatea cavalerilor„Cetatea cavalerilor"

Folosindu-vă doar de găletușele și formele geometrice din seturile de jucării pentru plajă, puteți construi un ansamblu impresionant, care să amintească de cetățile legendare ale cavalerilor medievali, iar dacă cei mici și-au luat la ei caii și cavalerii în miniatură, nimic nu vă oprește în a organiza mici jocuri de rol.

Turnuletul de nisip SagradaTurnulețul „Sagrada"

Cu siguranță că și micuții voștri au fost la fel de impresionați ca și voi dacă ați vizitat împreună celebra „Sagrada Familia" din Barcelona. Astfel, timpul petrecut pe plajă poate fi valorificat încercând, după puterile celor mari și celor mici, să se ridice din nisip un turnuleț inspirat din celebra construcție a lui Gaudi, ce ar putea impresiona orice turist de la malul mării.

„Mini-castele tropicale"

Doar cu o găletușă, un pahar de plastic și cu câteva umbreluțe pentru cocktail, micuțul tău (începând cu vârsta de 2 ani), ajutat și de tine, se poate bucura că a construit vesele castele tropicale.

Mini-castele de nisip tropicale

„Castelul emirului"

O construcție laborioasă, la care se lucrează mai mult timp, neapărat în echipă, poate aduce satisfacție tuturor, fiind inspirată de celebrele castele din deșert, ce adăposteau aproape un oraș întreg.
Dacă știi câteva povești orientale, poți „asezona" modelarea castelului, oferindu-le copiilor prilejul de a-și imagina viața de dincolo de ziduri, transformând astfel joaca într-un timp de calitate petrecut alături de ei.

Castelul emirului

„Castelul prieteniei"

Dacă dai tonul la joacă pe malul mării, copilul tău își poate face prieteni, colaborând la construirea unui castel înconjurat de ziduri de apărare.
Nu sunt necesare forme sofisticate, găletușele obișnuite și paharele de plastic ajutându-i pe cei mici să facă minuni. Culegătorul de scoici va avea ce face, întrucât aleile trebuie „pavate".

Castelul de nisip al  prieteniei

„Castelul din filmele fantastice"

Producții celebre, precum „Harry Potter" sau „Stăpânul Inelelor", îi pot inspira pe copiii mai mari (de la 6 ani în sus) să combine imagini ale unor castele din aceste filme pentru a obține un original castel de nisip, cu scări secrete și tuneluri, cu arcade și turnuri întunecoase.
Negreșit va trebui să participi, măcar să le aduci apă și scoici. Cu siguranță vei fi uimită de câtă imaginație și îndemânare pot da dovadă copiii, atunci când fac lucruri din plăcere.

„Castel cu șanț de apărare"

Poate jocurile video, cărțile de povești sau chiar vizita la Cetatea Făgărașului, îl poate inspira pe copilul tău să construiască o cetate înconjurată de un șanț de apărare umplut cu apă. Umplerea șanțului poate să-i dea satisfacție și celui mai mic dintre frați, neîndemânatic încă pentru a modela nisipul umed, dar dornic să participe la o asemenea „minune".

„Fortăreața"

Băieții (de la 5 ani în sus) vor fi încântați să construiască o fortăreață impunătoare, care să facă față nu numai atacurilor indienilor, ca în filmele americane, ci și unui val mai îndrăzneț.

„Castelul de pe înălțimi"

Având o bază modelată ca și cum ar fi din bucăți mari de piatră, acest castel ar putea străjui înălțimile având turnuri de observație către cele patru zări și lăcașuri de tragere pentru cei care îl vor apăra.

„Castelul-spirală"

Echipa din care ar face parte copilul tău (mai mare de 6 ani) ar putea câștiga un concurs cu acest castel în spirală, fiecare nivel fiind apărat de „țintași" așezați pe creneluri.
Turnul impunător din mijloc adăpostește o „comoară” bine păzită: o poveste despre zile însorite de vacanță, despre copilărie.

„Castelul Frumoasei din Pădurea Adormită"

Ecourile poveștilor citite de mama în fiecare seară se pot transforma în adevărate opere de artă din nisip.
Desigur că pentru acest castel este nevoie de ajutorul unui adult și de copii mai mari, răbdători, echilibrați și atenți la detalii. Însă, nicicând „Frumoasa din Pădurea Adormită” nu și-a imaginat un loc mai frumos în care să aștepte sărutul care să o dezlege de vrajă.

„Castelul cu tuneluri"

Împrejmuit de un zid circular, în castelul acesta nu se poate „intra" decât străbătând tunelurile, ce pun la încercare curajul celui curios. În interior, turnulețele cu vârfuri ascuțite ascund poate tot felul de comori marine! >>>>

„Castelul beduinilor"

O construcție destul de simplă, pe care o pot face și cei mai mici, castelul acesta are un corp central ce poate fi modelat cu mânuțele, la fel ca și zidul înconjurător. Castelul ne poate duce cu gândul la un loc de popas pentru beduinii ce străbat deșertul Sahara.

„Castel de inspirație turcească"

Un castel destul de greu de realizat pentru că are multe detalii „arhitecturale": scările, intrările în fiecare turn, acoperișurile turnurilor. Toate acestea solicită participarea unor copii mai mari și a unor adulți, cu toții răbdători și iscusiți, dar mai ales dornici să realizeze ceva spectaculos.

Castelul spectaculos

De formă spiralată, cu scări și turnuri, acest castel este uimitor din prima clipă în care este văzut. În plus, poate fi decorat în modul cel mai inedit.

Forturile „gemene"

Cele două corpuri ale castelului ar putea fi asociate cu locuri de observație pe un munte sau chiar la malul mării.
Cel din partea stângă a imaginii ar putea fi replica încă nefinisată a celui din partea dreaptă sau turnul geamăn, lovit de un val, semn al fragilității acestor construcții care, cu toate că presupun efort și imaginație, sunt în voia mării.

„Adăpost pentru animale mici"

Chiar și la malul mării, copilul tău se poate gândi la poveștile cu animalele pădurii care, prinse de ploaie, și-au căutat un adăpost. Intrarea în „castelul animăluțelor" este pe măsura ariciului, a veveriței, a iepurașului și a șoricelului.
Nu-ți rămâne de făcut decât ca pe măsură ce construiești alături de copilul tău, să reiei povestea. Cu siguranță că va dori să termine castelul pentru a-și ajuta „prietenii imaginari"!

Citește și: 10 idei de jocuri pentru copii pe plaja

Castelul cu pod

În mod sigur că în cărțile de colorat, micuțul tău a întâlnit castele în care se intră pe un pod, ce trece peste șanțul de apărare din jurul castelului. Ajută-l tu să construiască o replică din nisip a celui pe care l-a colorat la grădi!

„Stonehenge"

Nu e deloc finisat castelul făcut de cei mititei, e doar impresionant că e aproape la fel de înalt ca micuții și seamănă cu niște pietre îngrămădite, vestigii ale unor timpuri îndepărtate. Se vor amuza să le construiască, apoi să le escaladeze.
Fii sigură însă că, dacă se va nărui sub piciorușele lor, s-ar putea chiar să plângă. Nu-i nimic, o luați de la capăt, important e să fiți împreună!

„Satul de vacanță"

Formă lângă formă, „complexul" de construcții simple din nisip poate imagina un „sat de vacanță", în care fiecare copil are propria lui locuință, pe care să o particularizeze apoi decorând-o cu scoici, cu alge sau cu pietricele.

Piramida egipteană

Pentru un copil pasionat de Egiptul Antic, nisipul poate să fie materialul din care să construiască el însuși, la malul mării, vestitele piramide, pe care să le încălzească din plin razele soarelui. >>>>

„Ansamblul de castele"

Copilul tău școlar (de la 6 ani în sus) va putea să folosească diversele forme de plastic pentru construcții din nisip construind un ansamblu care necesită multă răbdare și care poate să-i ocupe o zi întreagă pe plajă. >>

„Zidul cetății"

Pe placul băiețeilor va fi să construiască un zid de apărare în calea valurilor, pe care să-l zărească corăbierii și de pe care să-și „fluture batistele", în semn de revedere, câteva domnițe. >

Voi mai știți și alte modele originale de castele de nisip?

Surse:
www.mykidsadventures.com; www.pathways.org.

Surse poze:

www.youtube.com


Articolul urmator
10 decoratiuni de primavara homemade, numai bune de realizat cu copilul
10 decoratiuni de primavara homemade, numai bune de realizat cu copilul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Gât inflamat și iritat? Ce poți face pentru copilul tău
    Gât inflamat și iritat? Ce poți face pentru copilul tău

    Aproape că nu există părinte care să treacă prin sezonul rece fără să audă „Mami, mă doare în gât!”. Majoritatea părinților se îngrijorează atunci...

    12 activități pe care le poți face la plajă cu copilul
    12 activități pe care le poți face la plajă cu copilul

    Pentru cei mai mulți dintre noi, vacanța de vară nu ar avea parcă același farmec dacă nu am petrece și câteva zile la malul mării. De altfel, cei mici sunt oricând...

    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze
    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze

    În ultimii ani, tot mai mulți părinți decid ca micuții lor să învețe acasă. De aceea, este firesc să intervină și această grijă: „Oare copilul meu are...

    „Mami, poți să vii cu mine?”. O mamă rememorează ultimele cuvinte și clipe alături de copilul său
    „Mami, poți să vii cu mine?”. O mamă rememorează ultimele cuvinte și clipe alături de copilul său

    O mămică din Dublin, Irlanda, povestește ultimele momente petrecute alături de fiul ei, care nu mai este în viață.

    Prăjitura cu ananas pe care o poate face în două minute chiar și copilul tău
    Prăjitura cu ananas pe care o poate face în două minute chiar și copilul tău

    Mami, vreau ceva dulce! Iată replica pe care orice mamă încearcă să o evite. Însă nu este neapărat necesar ca replica aceasta să îți dea viața peste cap și nici...

    Căsuța pentru păsări: cum să faci un model reușit alături de copilul tău
    Căsuța pentru păsări: cum să faci un model reușit alături de copilul tău

    Ori de câte ori vrei să petreci timp de calitate împreună cu copilul tău, încearcă să-l implici în activități inedite. Printre acestea se numără și cele...

    Cum îl poți responsabiliza pe copilul tău în 5 pași simpli
    Cum îl poți responsabiliza pe copilul tău în 5 pași simpli

    Pe măsură ce micuțul tău descoperă lumea și devine tot mai independent, îți dai seama că trebuie să-l înveți ce înseamnă responsabilitatea. Fie că este vorba...

    Copilul tău încă udă patul? Uite cum poți să îl ajuți
    Copilul tău încă udă patul? Uite cum poți să îl ajuți

    La fel ca și antrenamentul la oliță și crizele de furie, udarea patului poate fi una dintre multele provocări cu care se confruntă părinții. Udatul patului este un fenomen foarte...

    © 2024 Qbebe