5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze

5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În ultimii ani, tot mai mulți părinți decid ca micuții lor să învețe acasă. De aceea, este firesc să intervină și această grijă: „Oare copilul meu are posibilitatea să socializeze suficient, având în vedere că nu se află într-o sală de clasă, alături de colegi?” Din fericire, există numeroase soluții prin care să se realizeze diverse interacțiuni sociale, iar copiii să-și dezvolte abilități ce le vor fi oricând utile. Parcurgând cu atenție articolul de mai jos, poți descoperi cum ar trebui să procedezi pentru a te asigura că micuțul tău are ocazia să întâlnească alți copii, legând prietenii și învățând permanent ceva nou.

Încurajează-l să se implice în activități extracurriculare

Una dintre cele mai la îndemână metode pentru a-ți încuraja copilul care învață acasă să socializeze este să-l stimulezi să se implice în una sau mai multe activități extracurriculare. În funcție de vârstă, de aptitudinile și de preferințele sale, poți, de exemplu, să-l încurajezi să urmeze cursuri de pictură, de desen, de sculptură, să practice un sport sau, de ce nu, să ia lecții de dans.

copii care iau lectii de balet

Indiferent de opțiunea voastră, o activitate extracurriculară îl ajută să întâlnească mai mulți copii, să-și facă noi prieteni, să învețe să comunice în cadrul unui grup. De asemenea, implicându-se într-o astfel de activitate, copilul învață să lucreze în echipă, să respecte reguli, să găsească soluții pentru rezolvarea problemelor. În plus, participând la o activitate extracurriculară, copilul își poate descoperi adevărata sa pasiune, ceea ce îl poate ghida în drumul pe care și-l va alege în viață.

Mai mult decât atât, implicându-se în activități extracurriculare, poate deprinde abilități ce-i vor fi oricând de folos. De pildă, în cazul în care se implică în organizarea unor evenimente, învață să stabilească un calendar de activități, să fie ordonat, atent la detalii etc.

Caută programe educative pentru copii organizate de diverse muzee

De pildă, muzeele de istorie sau cele de științele naturii organizează, în anumite perioade din timpul anului școlar sau pe parcursul vacanțelor, diverse programe educative pentru copii sau pentru copii și părinți. Prin implicarea copilului tău în asemenea activități, îi oferi nu numai șansa de a socializa, de a cunoaște copii cu interese similare, ci și de a-și îmbogăți cunoștințele. Astfel, prin programele educative pe care le alegeți poate să învețe lucruri noi sau să-și exerseze cunoștințele dobândite la școală.

În același timp, când participă la acest tip de programe, copilul devine mai curios și începe să pună întrebări. În aceste condiții, beneficiază de o învățare activă, învață să asculte, să-și aștepte rândul și să țină cont de anumite reguli.

Stimulează-l să participe la acțiuni de voluntariat

Altă metodă prin care poți să-ți încurajezi copilul care învață acasă să socializeze este să-l implici într-o activitate de voluntariat. Pentru a-ți fi mai ușor, ar trebui să-i oferi tu un model din acest punct de vedere. Cu alte cuvinte, este indicat să faceți voluntariat împreună. De exemplu, puteți merge la o bancă de alimente, la un adăpost de animale, puteți să plantați copaci, să strângeți pet-urile de pe malul unei ape etc.

În primul rând, activitățile de voluntariat îl pun pe copil în situația de a cunoaște persoane venite din medii diferite, stimulându-l să poarte un dialog, să învețe să asculte, să-și exprime punctul de vedere. De asemenea, are posibilitatea de a-și lărgi cercul de prieteni.

În al doilea rând, voluntariatul îl stimulează să devină empatic, să se gândească și la cei dezavantajați și să fie mai dornic să găsească soluții pentru a veni în sprijinul acestora.

Nu în ultimul rând, grație unei activități de voluntariat, copilul învață să fie recunoscător pentru ceea ce are, să fie mai responsabil, mai atent la ceea ce se întâmplă în jurul său. Mai mult, făcând voluntariat o anumită perioadă, își poate da seama ce îi place în mod deosebit și poate să facă primii pași în construirea unei cariere.

copii si adulti care strang pet-uri de pe o plaja

Ai grijă să aibă cât mai multe întâlniri cu prietenii

Activitățile extracurriculare sau participarea la programe educative nu sunt suficiente pentru a satisface nevoile de interacțiune socială ale unui copil. Din acest motiv, este esențial să-l încurajezi să se întâlnească și cu prietenii săi. Spre exemplu, organizează întâlniri între prieteni la voi acasă, lasă-l să se ducă în casele altor copii și să participe la aniversări. Totodată, contează mult să mergeți împreună într-un parc sau la un loc de joacă, unde poate întâlni copii cu care se poate împrieteni.

Chiar dacă nu toate prieteniile pe care le va lega vor rezista pe termen lung, gândește-te că interacțiunile cu copiii îl învață să poarte o conversație, să asculte, să-și aștepte rândul, să fie răbdător, să se supună unor reguli, să țină cont de ceilalți etc.

Asigură-te că are parte de comunicare și în mediul online

Un asemenea demers reprezintă altă soluție ca să-ți încurajezi copilul care învață acasă să socializeze cât mai mult. 

Pe de o parte, puteți lua legătura cu alte familii care au optat pentru homeschooling, iar copiii au oportunitatea de a sta de vorbă, de a face schimb de idei, de a împărtăși experiențe și de a simți că fac parte dintr-o comunitate. În funcție de preferințe, copilul poate comunica atât cu copii care învață acasă din țara voastră, cât și cu cei din alte țări. Indiferent de alegerea voastră, asigură-te că este întotdeauna în deplină siguranță când comunică online.

Pe de altă parte, discuțiile cu alți copii care învață acasă pot fi urmate de întâlniri față în față. De pildă, se pot organiza ieșiri în natură, excursii, întâlniri în parc, vizite la muzee, participarea la diverse evenimente. În acest context, copilul tău poate să-și facă prieteni cu care să comunice apoi în mod constant.

baietel vesel care sta in fata laptop-ului si îi face cu mâna cuiva cu care sta de vorba online

Am făcut școala acasă și la fel vreau să-mi educ copiii. Vreau să mă ocup personal de pasiunile și interesele lor

Surse foto: pexels.com, Image by Freepik

Surse articol: lovetoknow.com, lovewhatmatters.com, parents.com, responsiblehomeschooling.org

Articolul urmator
6 moduri prin care înveți copilul să se cunoască și să se iubească
6 moduri prin care înveți copilul să se cunoască și să se iubească

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 moduri prin care mamele pot încuraja tații să se implice mai mult în creșterea copiilor
    5 moduri prin care mamele pot încuraja tații să se implice mai mult în creșterea copiilor

    Cu toții știm că rolul mamei este important în creșterea unui copil. Însă, nu la fel de mult se știe și despre rolul tatălui. Pentru o dezvoltare armonioasă, copilul are...

    5 moduri simple prin care poți păstra o relație sănătoasă cu soțul tău
    5 moduri simple prin care poți păstra o relație sănătoasă cu soțul tău

    Nu este un secret faptul că este nevoie de mai mult decât de dragoste pentru a menține o relație sau o căsnicie puternică și sănătoasă. Pe lângă sentimentele puternice,...

    10 moduri prin care poți să dăruiești cel mai de neprețuit cadou Crăciunul acesta: timpul tău
    10 moduri prin care poți să dăruiești cel mai de neprețuit cadou Crăciunul acesta: timpul tău

    Cum se apropie perioada Crăciunului, cum începem să ne agităm în legătură cu darurile pentru cei dragi. Ce ar fi ca anul acesta, în loc să alergi prin magazine după...

    Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă
    Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă

    Odată ce devii mamă, îți dorești mai mult ca oricând să fii sănătoasă și în formă pentru copilul tău. În ciuda eforturilor tale, anumite rutine din viața...

    25 de moduri originale și de succes prin care îți poți trezi adolescentul
    25 de moduri originale și de succes prin care îți poți trezi adolescentul

    Printre provocările pe care le ai când ești mama unui copil aflat în perioada adolescenței se numără și aceasta: zi de zi trebuie să te „lupți” pentru a-l...

    18 moduri în care poți să prepari un banal iaurt
    18 moduri în care poți să prepari un banal iaurt

    Este sursă de proteine, de calciu, de fosfor, de vitamine din grupul B-urilor (vitamina B2 și B12), dar și de vitamina D. Mai mult decât atât, este unul dintre alimentele ce...

    Trucul simplu prin care poți găsi rapid copilul în mulțime
    Trucul simplu prin care poți găsi rapid copilul în mulțime

    Pierderea copilului în mulțime este unul dintre cele mai mari coșmaruri pe care le poate avea un părinte. Din păcate, nu e nevoie de mai mult de o secundă de neatenție, pentru ca...

    11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe
    11 metode prin care îl determini pe copilul tău să învețe

    Fiecare părinte își dorește să aibă un copil care să învețe bine la școală. În acest articol vorbim despre metode de a determina copilul să învețe, fără...

    © 2024 Qbebe