Colțulcu
activități

8 Jocuri interesante cu o minge de baschet

8 Jocuri interesante cu o minge de baschet

Alina Nedelcu - Redactor Senior

In calitate de antrenori sau pur si simplu ca parinti ce vrem sa ne familiarizam copiii cu cateva tehnici esentiale ale baschetului, trebuie sa stim faptul ca micutii isi vor insusi mai rapid si cu mai multa placere noile cunostinte daca vor fi implicati si in alt fel de jocuri ce au la baza mingea de baschet. Parcurgand articolul de mai jos, veti gasi cateva idei de jocuri ce ii vor ajuta pe copii nu numai sa se deprinda cu miscari de baza precum dribling-ul, pasele sau aruncarea la cos, ci le vor forma, in timp, si alte abilitati (cum ar fi capacitatea de a reactiona rapid la diferiti stimuli, o buna coordonare mana-ochi, capacitatea de a asculta si de a urma regulile, de a se concentra etc.), care le vor fi deosebit de utile in practicarea baschetului.

1. "Dribling in cerc"

Acest joc este potrivit in antrenamentele de baschet, inclusiv pentru cei mai mici (de la 5 ani in sus), care sunt si incepatori. Nu numai ca acestia se vor obisnui sa execute dribling-ul cu ambele maini, dar isi vor imbunatati coordonarea mana-ochi, atentia, capacitatea de concentrare si de receptare a regulilor.
Jocul presupune ca participantii sa formeze un cerc si sa aiba fiecare cate o minge de baschet. Antrenorul se poate aseza in mijlocul cercului. Copiii vor incepe sa dribleze cu mana dreapta, cu stanga si vor incerca sa treaca (fara sa se opreasca) mingea dintr-o mana in cealalta.
In timp ce jucatorii vor executa miscarile de dribling, antrenorul ii va pune sa strige numarul degetelor pe care el insusi le ridica. Astfel, copiii vor invata sa aiba o postura corecta in timpul driblingului (sa-si tina capul si ochii sus), avand toate sansele sa devina jucatori "cerebrali" (care inteleg tot ceea ce li se spune).

 

2. "Maimuta in mijloc"

Jocul se va putea desfasura atat in interior, cat si in aer liber, cu o minge de baschet, adresandu-se unui numar cat mai mare de participanti.
Unul dintre copii va sta in mijoc ("maimuta") si va incerca sa blocheze pasele celorlalti doi, in timp ce acestia vor strabate terenul pe lungime. Daca va reusi sa faca acest lucru, cei doi vor fi scosi afara din joc sau li se va spune sa faca, alergand, o tura sau doua de teren.
"Maimuta" va face parte din alta pereche ce va da pase, iar alt copil ii va lua locul.
Scopul jocului este ca toti copiii sa exerseze, imbunatatindu-si tehnica de a da pase, dar si atentia si capacitatea de concentrare.

3. "Dribling survivor"

Terenul pe care se va desfasura jocul va gazdui o "insula" (o anumita suprafata din acesta, de exemplu jumatate). Unii participanti vor sta pe "insula", iar altii in afara acesteia.
Cum se va desfasura jocul: cei ce sunt pe "insula" vor trebui sa-si dribleze atat propriile mingii de baschet, cat si sa reuseasca sa arunce cu acestea si sa nimereasca mingiile celor ce sunt in afara "insulei". Daca unul dintre jucatori va incerca sa "tinteasca" mingea unui adversar si nu va reusi acest lucru va fi dat afara din joc.
Jocul va continua pana cand va ramane (in afara "insulei") un singur copil.
Un astfel de joc ii va ajuta pe cei mici sa-si dezvolte coordonarea mana-ochi, dar le va imbunatati si capacitatea de concentrare.

4. "Prindeti vacutele!"

Pentru acest joc se vor forma doua echipe, ce vor sta la cate un capat al terenului, una in fata celeilalte.
Pe tot terenul se vor imprastia mingi de baschet . Copiilor le va fi explicat faptul ca, la o ferma, se poate intampla ca vacutele sa iasa din tarcul lor, iar fermierul trebuie sa le bage din nou acolo.
In cadrul jocului, "vacutele" sunt mingiile si "fermierii" sunt "jucatorii", care vor avea "misiunea" sa-si aduca "vacutele" la locul lor (acesta este cosul de baschet al fiecarei echipe). Odata ce se va da start si vor auzi fluierul, ambele echipe vor trebui sa alerge dupa mingii, sa le adune, sa dribleze si sa le arunce la propriul cos de baschet. Esential este sa se si nimereasca la cos.
Echipa castigatoare va fi stabilita in functie de viteza cu care "vacutele" au fost prinse si bagate inapoi la locul lor (cosul de baschet).
Jocul ii va invata pe cei mici sa reactioneze rapid, sa se concentreze si le va imbunatati coordonarea mana-ochi.

5. "S dribling"

Sase copii se vor alinia pe teren in forma literei "S''. Ceilalti se vor aseza la jumatate.
Cand va auzi fluierul, primul dintre copiii aliniati la jumatatea terenului va trebui sa dribleze cu mingea de baschet in jurul fiecarui copil ce face parte din litera "S". Va dribla in dreapta primului, in stanga celui de-al doilea si va continua asa pana cand va trece pe la toti cei sase. Dupa ce va termina, va fi urmat de ceilalti coechipieri.
Dupa ce echipa de la jumatatea terenului isi va termina "S-ul", va face schimb cu cealalta echipa (ei vor forma din nou un "S").
Jocul ii va ajuta pe copii sa-si coordoneze mai bine miscarile si sa se concentreze.

6. "H-O-R-S-E!"

Obiectivul jocului este sa nu se ajunga sa se formeze si sa se pronunte intreg cuvantul "H-O-R-S-E".
Jucatorii se vor alinia si vor trebui sa arunce cu mingea de baschet la cos. Daca primul nu va reusi sa marcheze, atunci va primi litera "H''.
Jocul va continua in acelasi mod, in sensul in care cine nu nimereste la cos va avea cate o litera din cuvant. Copiii vor avea posibilitatea sa incerce de mai multe ori (se va stabili acest lucru inainte ca jocul sa inceapa, in functie de varsta si de abilitatile copiilor).
Cine formeaza si pronunta primul cuvantul "H-O-R-S-E" va fi scos din joc. In schimb, cel care detine cele mai putine litere va fi castigator.
Organizandu-se un joc de acest tip, copiii nu numai ca isi vor imbunatati coordonarea mana-ochi si capacitatea de concentrare, dar se vor obisnui sa gestioneze victoriile si esecurile.

7. "Lumini colorate"

Mai multi copii se vor alinia pe teren, fiecare avand cate o minge de baschet. Li se va spune sa inceapa sa dribleze. Obiectivul jocului este sa nu se opreasca deloc din dribling.
De exemplu, vor auzi: "Lumina verde!". Atunci vor trebui sa dribleze catre antrenor. Daca vor auzi "Lumina galbena!", vor dribla catre partea dreapta a terenului, iar daca vor auzi "Lumina albastra!" vor dribla catre partea stanga. In schimb, daca li se va zice "Lumina rosie!", vor trebui sa dribleze in directia opusa de unde se afla.
Prin intermediul jocului copiii vor invata sa fie receptivi la ceea ce li se spune, sa respecte regulile, sa se concentreze pe parcursul unui antrenament si isi vor imbunatati tehnica de dribling.

8. "Mingiile de baschet... muzicale"

Fiecare participant va primi cate o minge de baschet. Toti se vor aseza in cerc si isi vor aseza mingiile pe jos.
Se va da drumul la muzica, iar copiii vor trebui sa se plimbe in jurul mingiilor. Atunci cand se va opri muzica, fiecare isi va lua mingea si va trebui sa arunce cu ea. Dupa ce va face acest lucru, va trebui sa se aseze jos. Cine uita sa procedeze astfel va fi dat afara din joc. Va castiga ultimul copil ramas in joc.
Datorita acestui joc simplu, copilul va deveni mai receptiv in a asculta si respecta regulile, dar isi va imbunatati si atentia.

Baschet Club Alpha este singura scoala particulara de baschet din Romania realizata pe model american.

 A fost infiintata in 2013 de catre Alexandru Ardelean (acesta a jucat baschet de perfomanta la diferite niveluri, printre care campionatele interne, loturile nationale de juniori, campionatul de licee american), urmarind sa-i ajute pe copii sa se dezvolte armonios, atat din punct de vedere fizic, cat si personal, invatandu-i "arta socializarii".

In cadrul Baschet Club Alpha copiii (de la 6 la 11 ani) nu joaca doar baschet "ca si cum ar fi in lotul national", alaturi de antrenori cu o vasta experienta (atat ca jucatori, cat si ca antrenori), ci, asa cum declara chiar Alex Ardelean, au sansa "sa-si faca prieteni, sa se dezvolte si sa devina persoane mai bune". De aceea, pe langa antrenamentele de zi cu zi (desfasurate in 3 locatii din Bucuresti), petrec cat mai mult timp impreuna (iesiri la teatru, la film, meciuri caritabile), "isi dezvolta spiritul de solidaritate si inteleg ca trebuie sa imparta cu altii lucruri".

Fiecare copil inscris primeste o fisa de dezvoltare, iar antrenorii monitorizeaza in ce masura antrenamentele ii influenteaza cresterea si abilitatile personale.

Mai multe detalii despre Baschet Club Alpha puteti gasi pe http://baschetclubalpha.ro/ si la urmatoarele date de contact:

Str. Ramnicu Valcea nr.24, sector 3, Bucuresti.
Alexandru Ardelean: 0742.38.55.37

ardeleanalexalpha@gmail.com

www.baschetclubalpha.ro

https://www.facebook.com/BaschetClubAlphaRomania


Surse:
http://www.active.com/parenting-and-family/articles/5-fun-basketball-games-for-kids-besides-h-o-r-s-e
http://www.csosports.org/4-fun-basketball-dribbling-games-for-young-players
http://www.ducksters.com/sports/basketball/basketball_games.php
http://www.ehow.com/list_6383327_fun-basketball-games-kids.html
http://www.ehow.com/list_6587080_basketball-activities-elementary-pe.html
http://www.livestrong.com/article/82551-fun-basketball-games-practice/
http://www.livestrong.com/article/140130-fun-basketball-drills-kids/

Surse poze:
http://ih.constantcontact.com/fs016/1101731733564/img/1562.jpg
http://www.newyorkfamily.com/wp-content/uploads/2012/10/Dribbl-1.jpg
http://norwaymaine.com/n/wp-content/uploads/2014/06/kids-playing-basketball.jpg
http://blogs.rj.org/guci/files/2013/07/DSC_0084.jpg
http://www.mini-basketball.org.uk/teachers_info/images/mini_basketball_england_sports_hall_big.jpg
http://www.cityguideny.com/uploads2/91909/fast-break-sports.jpg
http://www.howtocoachyouthbasketball.com/images/Triple-Threat-Position-2.jpg
 

Articolul urmator
Distracţie la toate vârstele: idei pentru timp de calitate cu cei mici
Distracţie la toate vârstele: idei pentru timp de calitate cu cei mici

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ședința foto a fetiței de 4 ani care a învins o tumoră cât o minge de fotbal
    Ședința foto a fetiței de 4 ani care a învins o tumoră cât o minge de fotbal

    Să îți vezi copilul suferind din cauza unei boli crunte cum este cancerul reprezintă una dintre cele mai dificile experiențe prin care poate trece un părinte. Într-o...

    Ea este mama care făcea cumpărături în somn. A cumpărat un întreg teren de baschet în timpul somnului
    Ea este mama care făcea cumpărături în somn. A cumpărat un întreg teren de baschet în timpul somnului

    În general, persoanele care se trezesc în timpul nopții din cauza unor tulburări de somn își părăsesc patul și încep să umble prin casă. Cu toate acestea, nu...

    Lege: copiii vor avea voie să se joace jocuri online numai 3 ore pe săptămâna în China
    Lege: copiii vor avea voie să se joace jocuri online numai 3 ore pe săptămâna în China

    Jocurile video pot avea un impact pozitiv asupra copiilor și adolescenților, fiind capabile să să îmbunătățească atenția, atenția distributivă, vigilența și flexibilitatea...

    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

    În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca...

    Primul caz grav de dependență de jocuri online din lume: copilul a stat internat 2 luni în spital
    Primul caz grav de dependență de jocuri online din lume: copilul a stat internat 2 luni în spital

    Un adolescent a stat două luni internat în spital după ce a devenit dependent de un joc video! Băiatul în vârstă de 15 ani a fost spitalizat după ce a început...

    Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt
    Video: o mamă intră într-o o sală de jocuri de noroc și își lasă fetița în căruciorul care este luat de vânt

    Un video a devenit viral și a ajuns în tenția autorităților după ce a surprins o mamă care lasă în fața unei săli de jocuri de noroc din Bacău un cărucior cu un copil...

    Ce jocuri în 1 sunt sigure și constructive pentru copilul tău?
    Ce jocuri în 1 sunt sigure și constructive pentru copilul tău?

    Pe măsură ce un copil crește, chiar dacă va avea în continuare plăcerea de a se juca în compania cuiva, nu va ezita nici în a se juca de unul singur. Din acest motiv,...

    Un viitor tată și-a adus consola de jocuri la spital, pentru a nu se plictisi cât soția era în travaliu
    Un viitor tată și-a adus consola de jocuri la spital, pentru a nu se plictisi cât soția era în travaliu

    Cei care sunt pasionați de jocurile video se desprind cu greu de pasiunea lor. În unele cazuri, sunt atât de captivați de aceste jocuri încât găsesc mereu o...

    © 2024 Qbebe