Colțulcu
activități

Jocuri de jucat în casă iarna: idei de umbre pe pereți

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Obiceiul de a face umbre pe pereți în scop ludic și educativ datează din vremuri îndepărtate, cel mai probabil din China și India antică. Unul dintre avantajele acestei activități este că nu necesită o „recuzită" pretențioasă, ci doar un perete/ un zid de culoare albă, o sursă de lumină și mâinile voastre. Dar cel mai important avantaj al realizării umbrelor pe pereți este, pentru copiii noștri, că le va stimula motricitatea fină, creativitatea, capacitatea de concentrare și răbdarea. Parcurgeți articolul de mai jos pentru a afla ce fel de modele de umbre puteți pregăti alături de micuții voștri, astfel încât să aveți parte de o activitate inedită și relaxantă, binevenită mai ales în zilele de iarnă, când nu mai puteți petrece mult timp pe-afară.

Idei de umbre pe pereți pentru copii

Copiii pot fi atrași mai mult către o asemenea activitate dacă vor avea ocazia să aibă în față personaje îndrăgite. Printre acestea se numără mai ales animalele.
Cu ajutorul mâinilor tale și ale copilului puteți învăța să creați umbre ale unor animale și păsări, având inclusiv posibilitatea de a crea adevărate jocuri de rol. Astfel, personajele create din umbrele de pe pereți ar putea „vorbi", iar voi veți purta cu ele un „dialog".
Să vedem câteva sugestii de asemenea umbre, care ar putea fi realizate și cu ajutorul celor mici.

Umbre de iepure, taur, lup, elefant, vulpe

Dintre aceste variante de umbre pe pereți cel mai simplu de realizat este taurul. Tot ce veți avea de făcut va fi să poziționați una dintre mâini cu două degete ridicate, pentru a crea coarnele taurului. După aceea vă veți folosi cealaltă mână, pe care o veți ține de dedesubtul celeilalte, cu degetele îndreptate în jos, completând astfel capul taurului.
Specialiștii sunt însă de părere că umbra-iepure este cea mai populară în rândul copiilor. O puteți crea ușor dacă veți avea grijă să țineți mâinile unite, în poziții opuse, fiind atenți și la poziția degetelor. În mod cert că vă veți fi încântați la vederea unui iepuraș cu urechile ciulite!
Și restul animalelor din imagine vor putea fi create fără mare dificultate. Exercițiul va fi cheia pentru a reuși să le redați cât mai asemănător cu realitatea.

Citește și:10 Jocuri pentru copii care ii invata animalele

Umbre de melc, de cerb, de păsări și de alte animale sălbatice

Pentru un copil mai mic va fi ușor să începi prin a realiza o umbră pe perete ce înfățișează un melc. Cântați și „Melc, melc codobelc" pentru a executa aceste mișcări simple: unul dintre pumni strânși și cealaltă mână va fi ținută cu palma în sus.
La fel de ușor se poate realiza și o pasăre: țineți palmele încrucișate, cu degetele cât mai bine întinse pentru a părea că aceasta zboară.
Nu uitați nici de cățelul cu bot lung: doar veți alătura palmele și veți ține ridicate degetele mari pentru a întruchipa urechile acestuia.
Dintre umbrele din imaginea de mai jos se remarcă aceea a cerbului. Îl veți putea crea cu ajutorul unor mișcări mai fine ale degetelor, pe care va trebui să le țineți în sus pentru coarnele bogate ale cerbului vostru.

Umbre de animale, care să includă și un pește, un cangur și un păianjen

Mai ales un băiețel va fi încântat să-și creeze cu mânuțele un păianjen. Tot ce va avea de făcut va fi să-și încrucișeze palmele și să-și răsfire degetele, simulând astfel picioarele insectei.
În privința cangurului este necesară mai multă experiență în materie de realizare a umbrelor pe pereți, în sensul în care pentru a recrea cât mai fidel silueta acestui animal este nevoie de un control foarte bun asupra mișcărilor și poziției degetelor.
Cu peștele va fi ceva mai ușor. Mai exact, „secretul" va fi să vă poziționați diferit palmele și degetele, conturând cât mai fidel detalii ale peștelui, precum coada și aripioarele.

Umbre de animale, printre care se află și un ursuleț, un fluturaș și un măgăruș

Ursuleții sunt printre cele mai iubite animăluțe de către copii, așa că va fi numai bine să creați unul din umbre. Nu va fi deloc dificil, secretul este să vă îmbinați degetele astfel încât să redați conturul unui ursuleț.
Mai ușor de realizat va fi măgărușul, pentru care este necesar ca o palmă să fie cu degetele bine întinse, iar două degete de la cealaltă mână vor fi ridicate pentru urechile sale.
De asemenea,  fluturele se va putea realiza și el  cu ușurință, întrucât nu va trebui decât să vă alăturați palmele, paralel, cu degetele orientate lateral.

Cum se realizează o pisicuță din umbre pe pereți

Copilul tău se poate bucura de o pisicuță, pe care o puteți crea doar prin îndoirea unuia dintre brațe, având pumnul cu degetele ascunse. Pentru ca pisicuța voastră să aibă și coadă, unul dintre degetele celeilalte dintre mâini va fi ținut îndoit.

Gâscă din umbre

Și copilul tău poate învăța repede să realizeze o gâscă din umbre, procedând așa: degetul arătător și degetul mare vor fi îndoite, iar alte două vor fi întinse și ușor încrucișate.
O gâscă „vorbăreață" va putea fi realizată rapid așezând mâinile precum în imagine.

Cățel din umbre pe pereți

Modelul de cap cățel din imagine nu va fi greu de făcut dacă vă veți așeza palmele și degetele pentru a reda capul și botul acestuia, ca și cum ar lătra.

Poți să pregătești și un câine mare așezând mâinile și palmele precum în imaginea de mai jos.

Capra din umbre pe pereți

Puteți să vă imaginați capra din „Capra cu Trei Iezi" dacă o veți crea cu ajutorul unei umbre pe pereți: una dintre palme va fi cu două dintre degete ascunse (celelalte trei vor fi îndreptate în jos), iar palma cealaltă va avea degetul mare și următoarele două degete îndreptate în jos, cu degetul mic ascuns.

Elefant din umbre

Pentru mulți copii elefantul este un animal foarte îndrăgit. De aceea îl puteți întruchipa într-un mod inedit: palmele uneia dintre mâini va fi așezată una peste alta. După aceea veți poziționa și degetele pentru a redea trompa și colții elefantului.

Cămila din umbre

O cămilă nu va fi dificil de realizat prin intermediul umbrelor pe pereți dacă vei poziționa mâinile și degetele ca în imagine.

Broască țestoasă din umbre

Poți să profiți de faptul că te-ai obișnuit să faci un iepure din umbre pentru a pregăti și o broască țestoasă. Apoi veți putea face și o scenetă din celebra poveste cu iepurele și broasca țestoasă.
Pentru a o realiza aveți grijă să vă așezați palmele și degetele pentru a reda carapacea și lăbuțele.

Voi știați până acum faptul că și realizarea unor umbre pe pereți poate fi o activitate excelentă pentru copii?

Citește și: 8 Jocuri ce il pot ajuta pe copil sa-si invinga teama de intuneric

Surse:
www.facebook.com; www.theknowledgenow.blogspot.ro

Surse poze:
www.facebook.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cea mai simplă rețetă pentru plastilină de casă
  Cea mai simplă rețetă pentru plastilină de casă

  Plastilina de casă este foarte ușor de făcut și e numai bună de joacă! Avantajul plastilinei de casă este că nu are în compoziție substanțe toxice și poate fi făcută din...

  Ce poți face cu cojile de ouă rămase după Paști: proiecte de artă cu copilul
  Ce poți face cu cojile de ouă rămase după Paști: proiecte de artă cu copilul

  Cu siguranță că nu v-ați gândit până acum că, ajutându-vă de cojile de ouă, puteți realiza proiecte de artă inedite. Fie că sunteți mămici, fie că sunteți...

  Exerciții de vorbire pentru copii: propoziții simple
  Exerciții de vorbire pentru copii: propoziții simple

  Din momentul în care observi că micuțul tău a început să articuleze în mod spontan, în vorbirea curentă, anumite sunete, înseamnă că are deja/se apropie...

  10 decoratiuni de primavara homemade, numai bune de realizat cu copilul
  10 decoratiuni de primavara homemade, numai bune de realizat cu copilul

  In fiecare an, ne place sa lasam primavara sa patrunda cat mai mult si in casele noastre. Iata de ce incercam sa gasim noi modalitati de a avea decoratiuni de primavara cat mai frumoase si...

  © 2023 Qbebe