Colțulcu
activități

8 Jocuri ce il pot ajuta pe copil sa-si invinga teama de intuneric

8 Jocuri ce il pot ajuta pe copil sa-si invinga teama de intuneric

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Ca parinti sau ca educatori, este esential sa discutam cu micutii despre frica de intuneric, sa incercam sa-i intelegem si, desigur, sa gasim cele mai adecvate solutii pentru ca aceasta sa se diminueze si, treptat, sa dispara complet. Una dintre acestea va fi jocul. Iata de ce, in articolul de mai jos, veti gasi cateva sugestii de jocuri in intuneric/ in spatii semiobscure, recomandate atat celor mai micuti (incepand cu varsta de 2 ani si jumatate- 3 ani), cat si celor mai maricei (de la 4 ani in sus). Acestea se pot organiza fie in aer liber, fie in interior si ii vor ajuta pe copii sa inteleaga, incet-incet, ca intunericul nu este "populat de monstri si creaturi ca acelea de care au auzit in povesti sau pe care le-au vazut la televizor", ci este doar un alt moment al zilei, in care nu mai avem lumina de la soare, dar care este potrivit pentru odihna si tot felul de activitati interesante. De altfel, explicandu-le ca astfel de jocuri se pot desfasura cel mai bine pe intuneric, le veti insufla increderea ca nimic rau nu se ascunde in spatele intunericului, ca si acesta face parte din realitatea ce ne inconjoara.

1. "Sa tintim cu lanterna!" 

Atat copiii mai mici (incepand cu varsta de 3 ani), cat si cei mai maricei (de la 4 ani in sus), vor fi incantati sa "tinteasca" pe cineva cu lanterna preferata.
Mai intai va trebui sa faceti rost de o lanterna care sa-i placa mult copilului.
Dupa aceea alegeti o incapere obscura/ semiobscura, dar care sa fie spatioasa.
Arata-i copilului cum sa tina lanterna in mana astfel incat lumina acesteia sa atinga pe cineva.
Urmeaza jocul propriu-zis, pentru care sunt necesari mai multi participanti. Unul dintre ei va fi cel ce detine lanterna si care, la intamplare, va trebui sa "tinteasca" (cu lumina lanternei) pe un altul, neuitand sa-l strige pe nume. Cine va uita sa strige si numele "tintei" va fi trimis el in locul ei, iar respectivul va deveni el "tintas".
Jocul ii va ajuta pe copii sa se familiarizeze treptat cu spatiile mai intunecoase, invatandu-i si sa fie receptivi la respectarea regulilor.

2. "Statuile... pe intuneric!"

Este preferabil ca jocul sa se desfasoare intr-un spatiu exterior (dupa ce s-a lasat intunericul), dar se poate organiza si in interior (cu conditia sa fie suficient spatiu).
Mai multi copii (de la 3 ani in sus) vor trebui sa-si gaseasca o pozitie si sa stea nemiscati, ca niste statui. Un alt copil/ un adult va trebui sa se plimbe in jurul "statuilor", sa-i lumineze cu lanterna, sa mimeze tot felul de fete si sa le faca sa rada. Cine va rade primul va deveni el cel care se plimba printre "statui".
Cel care va rezista cel mai mult fara sa rada atunci cand este luminat cu lanterna va fi castigator.

3."Jocul umbrelor"

Copilul se va obisnui mai usor cu intunericul si se va teme mai putin daca ii vei face urmatoarea demonstratie: pur si simplu mergeti intr-o camera intunecata, cu peretii deschisi la culoare si asezati-va intre lumina unei lampi/ a unei lanterne (mai puternice) si un perete. Misca mainile in tot felul, incercand sa creezi umbre cu tot felul de forme.
Roaga-l pe copil (de la 4 ani in sus) sa-si imagineze ce reprezinta umbrele respective.
Invita-l si pe el sa-si miste manutele si sa obtina forme care de care mai inedite. Va fi randul tau sa ghicesti ce reprezinta umbrele sale.

 

4."Atinge si spune"

Acest joc este foarte simplu si poate diminua teama de intuneric a micutului tau.
Pur si simplu invita-ti copilul (de la 4 ani in sus) la o "plimbare" intr-o camera cat mai intunecata .Spune-i ca va trebui sa atinga obiectele dorite si, fara sa se straduiasca sa le vada, sa ghiceasca ce reprezinta. Ai insa grija ca obiectele de acolo sa nu fie ascutite sau sa aiba texturi mai neobisnuite, care l-ar putea speria pe copil. Daca vezi ca ii este greu sa-ti spuna despre ce obiecte este vorba, ofera-i tot felul de indicii.
Jocul ii va util in dezvoltarea senzoriala si in imbunatatirea capacitatii de concentrare.

5."Limbo luminos"

Si acest joc poate fi desfasurat (pe intuneric) atat in interior, cat si in aer liber, fiind util inclusiv in cresterea flexibilitatii.
Veti avea nevoie de o lanterna cu lumina foarte puternica sau de mai multe mai mici. Va fi cu atat mai bine cu cat ati putea face rost de lanterne in forme mai neobisnuite. De asemenea, veti avea la dispozitie muzica ritmata.
Doi- trei copii (mai mari de 3 ani) isi vor pregati lanternele si vor trebui sa le tina simultan deschise. Luminile produse de acestea vor trebui sa formeze un fel de "linie" de lumina, cat mai putin difuza.
Cand se va auzi muzica, alti copii vor trebui sa se lase pe spate si sa treaca, pe rand, pe sub linia de lumina. Pe masura ce reusesc sa treaca pe dedesubtul acesteia, fara sa fie atinsi de aceasta, luminile vor fi lasate tot mai jos, asemenea unui limbo autentic.
Cine va reusi sa treaca pe sub linia de lumina plasata la cel mai de jos nivel va fi invingator.

 

6."Gandeste-te la ce vrei!"

Intrucat o mare parte din frica de intuneric a celor mici este alimentata de faptul ca vor visa urat, poarta o mica discutie despre ceea ce reprezinta visele. Mai exact, spune-i copilului (incepand cu varsta de 4 ani) ca visele sunt "ideile noastre din timpul somnului". Acestea nu ne pot "rani si nici nu pot face ca un lucru magic sa se intample"
Pentru a-l convinge de aceste lucruri, invita-l sa inchideti amandoi ochii, in timp ce va ganditi la ceva. Dupa aceea ii veti deschide si veti spune la ce v-ati gandit cu ochii inchisi si veti verifica daca acel lucru este neaparat  prezent si in realitate. Spune-i copilului: "Vezi, lucrul la care te-ai gandit nu este aici. Doar pentru ca ne gandim la ceva nu inseamna ca acel ceva va deveni real".
Repetati de mai multe ori, pana cand micutul se va convinge intr-adevar ca ceea ce viseaza pe intuneric nu se va intampla si in realitate.

 Baietel ce sta cu ochii inchisi

7.Identificăm litere si forme cu ajutorul lanternei

Prescolarii pot fi implicati intr-o activitate menita sa-i familiarizeze cu literele sau cu diverse forme.

Tot ce vei avea de facut va fi sa exersati impreuna litere si forme, după care vei lua litere de plastic si contururi ale diferitelor forme, pe care le vei pune in locuri intunecate. „Misiunea" copilului va fi sa le gaseasca cu ajutorul lanternei si apoi sa le identifice.

8."Excursie cu cortul"

Copiilor le place "sa mearga cu cortul", de aceea urmatoarea idee de activitate pe intuneric va fi binevenita, mai ales in noptile caldute de vara.
Nu veti avea nevoie de o "recuzita" "pretentioasa", ci doar de o gradina/ un parc, de un mic cort (poate fi un cort ce se gaseste comert sau unul confectionat de tine, dupa numeroase modele disponibile pe diverse site-uri de pe internet), de niste lanterne si de cateva obiecte fosforescente (ideale sunt felurite forme de plastic, ce se pot aplica pe suprafetele netede).
Prima data vei instala cortul in locul dorit, fara ca cei mici sa stie. Vei aduce si cateva jucarii. Ai insa mare grija ca locul unde vei pune cortul sa nu fie cu asperitati, umed sau inconjurat de o vegetatie prea bogata, evitand astfel producerea unor evenimente nedorite (cum ar fi intepaturile de insecte sau diverse lovituri). De asemenea, ii vei supraveghea permanent.
Ofera-le apoi copiilor cate o lanterna si cateva mici obiecte fosforescente si invita-i la o plimbare prin gradina/ prin parcul din apropiere. Spune-le sa te "ghideze" pe un traseu indicat de tine, iar la sfarsit vor avea parte de o surpriza: un cort plin cu jucariile preferate!
Cu ajutorul acestei activitati, micutii vor dobandi mai multa incredere in faptul ca nimic deosebit nu se intampla pe intuneric. In plus, luminile de lanterna si de la obiectele fosforescente le vor demonstra ca se pot juca si distra de minune si pe intuneric.

Surse:
http://www.babysleepsite.com/tag/fear-of-the-dark/
http://familyfitness.about.com/od/Games-And-How-To-Play-Them/tp/Night-Games-With-Flashlights.htm
http://kidsactivitiesblog.com/48747/flashlight-games-for-kids
http://www.kidspot.com.au/kids-activities-and-games/Activity-ideas+30/Bring-on-the-night-5-games-to-play-in-the-dark+12092.htm
http://www.parenthood.com/article/fun_new_ways_to_play_in_the_dark.html#.VX6ZlKqBrY
http://www.parents.com/toddlers-preschoolers/development/fear/top-toddler-fears/
http://www.sheknows.com/parenting/articles/1049099/life-hacks-for-kids-who-are-scared-of-the-dark

Surse poze:
www.pexels.com; www.youtube.com
 

 

Articolul urmator
Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară
Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce în camera copilului, la culcare, trebuie să fie întuneric. Un studiu explică
    De ce în camera copilului, la culcare, trebuie să fie întuneric. Un studiu explică

    Lumina are un impact puternic asupra stării noastre de sănătate, influențând puternic ritmurile noastre circadiene și reglând tiparele noastre de somn, precum și alte...

    Cum îl ajuți pe copil să scape de teama de respingere
    Cum îl ajuți pe copil să scape de teama de respingere

    Te-ai confruntat vreodată cu respingerea? Dacă da, atunci probabil știi foarte bine ce presupune acest lucru. Iar dacă nu, atunci încearcă să înțelegi acest sentiment...

    "Grețurile din sarcină m-au făcut să-mi fie teamă să mai mănânc". Cât de severe pot fi grețurile pentru anumite gravide
    "Grețurile din sarcină m-au făcut să-mi fie teamă să mai mănânc". Cât de severe pot fi grețurile pentru anumite gravide

    O mămică de peste hotare povestește cum nu a putut să mănânce aproape nimic pe tot parcursul sarcinii, din cauza grețurilor puternice, dar și a diabetului gestațional.

    Medicii i-au spus ”păpușă de cârpă”. Cum a reușit fetița mea să învingă obstacolele bolii ei
    Medicii i-au spus ”păpușă de cârpă”. Cum a reușit fetița mea să învingă obstacolele bolii ei

    În timpul sarcinii, analizele au ieșit normale. Însă după naștere, la 3 luni, am observat că era ceva în neregulă cu fetița mea – stătea cu picioarele...

    Liana Stanciu și Miță de la „Bere Gratis" trăiesc o frumoasă poveste de iubire de peste 20 de ani. Au luptat împreună ca fiica lor să învingă cancerul
    Liana Stanciu și Miță de la „Bere Gratis" trăiesc o frumoasă poveste de iubire de peste 20 de ani. Au luptat împreună ca fiica lor să învingă cancerul

    Liana Stanciu și Miță de la Bere Gratis s-au întâlnit întâmplător, la un eveniment. S-au plăcut, s-au căsătorit și au un mariaj fericit de peste două decenii...

    „La ce se reduce viața ta dacă nu faci un copil?” - teama părinților că ai lor copii rămân singuri dacă nu fac copii
    „La ce se reduce viața ta dacă nu faci un copil?” - teama părinților că ai lor copii rămân singuri dacă nu fac copii

    Cuplurile de tineri căsătoriți sunt adesea supuse unui amplu și foarte indiscret interogatoriu privind decizia partenerilor de a face copii și de a „intra în rândul...

    Constipația la bebeluși: cauze și cum ne pot ajuta probioticele
    Constipația la bebeluși: cauze și cum ne pot ajuta probioticele

    Încă din primul an de viață al bebelușului tău, un tranzit intestinal normal pentru starea sa de bine contează foarte mult. Uneori însă, din diverse motive, tranzitul...

    A fi mamă înseamnă să stai pe întuneric în timp ce aștepți să adoarmă copilul
    A fi mamă înseamnă să stai pe întuneric în timp ce aștepți să adoarmă copilul

    Ce înseamnă să fii mamă? Ce înseamnă să fii o mamă bună pentru copilul tău? Există mame perfecte? O vorba veche spune așa: „Nu există mame rele sau bune. Există...

    © 2024 Qbebe