Colțulcu
activități

O oră pe zi cu copilul: enciclopedii și cărți de cultură generală

O oră pe zi cu copilul: enciclopedii și cărți de cultură generală

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe măsură ce se dezvoltă, copiii devin tot mai receptivi la lumea din jur și mai curioși să o cunoască. Odată ce merg la grădiniță și apoi la școală, acest interes va crește considerabil. Desigur, în cadrul organizat de acolo, copiii vor afla o mulțime de lucruri din diverse domenii, dar și noi, ca părinți, le putem acorda măcar puțin timp, în fiecare zi, astfel încât, împreună, să pășim în minunatele taine ale cunoașterii. Indiferent ce am dori să le împărtășim micuților noștri, enciclopediile și cărțile de cultură generală ne vor ajuta în acest demers. Structurate pe tematici variate, pline de poze atractive și de explicații pe înțelesul copiilor, acestea le vor oferi oportunitatea de a-și îmbogăți cunoștințele și de a îndrăgi lumea cărților. În plus, în timp ce se vor bucura de enciclopedii sau de cărți de cultură generală, își vor dezvolta abilități ce le vor fi utile mereu, precum: vor învăța să fie atenți, să se concentreze, să memoreze, să fie răbdători sau să știe să formuleze întrebări. Să vă bucurați de lucrurile minunate din astfel de cărți, dar și de timpul petrecut împreună!

Apel către părinții din România: petreceți minimum o oră de calitate pe zi cu copiii voștri!

Specialiștii atrag atenția că măcar o oră de calitate pe zi petrecută cu copiii ar putea preveni tulburările comportamentale din ce în ce mai răspândite în rândul celor mici, inclusiv ale sindromului ATCP (Angered Temper Choleric Progression, care mai poate fi tradus și ca Absența Timpului de Calitate cu Părinții). Studiile arată că părinții români reacționează când copiii lor au probleme de sănătate fizică, dar nu sunt preocupați de sănătatea emoțională a celor mici. Psihologii subliniază că majoritatea tulburărilor de comportament specifice sindromului ATCP (www.sindromatcp.ro) la copii se pot rezolva dacă părinții le dedică timp de calitate, însă îngrijorarea specialiștilor este că aceștia nu știu ce înseamnă această noțiune și nu o aplică. Conform experților, timp de calitate nu înseamnă timp petrecut în aceeași cameră, ci ca părinții să fie prezenți 100% în relație, oferindu-le copiilor întreaga atenție.

Citește și: Tot mai mulți copii manifestă simptome ale sindromului ATCP (Absenţa timpului de calitate cu părinţii)

Enciclopedii potrivite și pentru „pitici" (începând chiar de la vârsta de 3 ani-3 ani și jumătate până la 5-6 ani)

Seria de minienciclopedii Larousse
Oferită de Editura Rao, această serie cuprinde tematici variate. Răsfoind cărțile, micuții vor putea face cunoștință cu lumea dinozaurilor (în minienciclopedia „Dinozaurii"), vor afla informații interesante despre planete, stele, despre anotimpuri sau despre vreme din „Universul" și vor afla detalii  despre cavaleri, despre armele lor, despre castele și cetăți datorită minienciclopediei „Cavaleri și Cetăți".
Exemplele din această serie pot continua, dar toate au în comun ilustrațiile interesante și explicațiile formulate pentru a fi înțelese chiar și de cei mai mici de vârsta de 5 ani.

Cartea Primelor Descoperiri"

Apărută în cadrul Editurii ARC, este deosebită și pentru faptul că le poate oferi copiilor bucuria de a asculta 30 de sunete diverse.
Cu ajutorul ei, copiii vor descoperi culorile, figurile geometrice, anotimpurile, lumea animalelor și mijloacele de transport. Apăsând butoanele, copilul va asculta și va memora cuvinte noi, zgomote din natură sau cele produse de mijloacele de transport. În același timp, poeziile amuzante vor face lectura mai captivantă și mai ușoară.

„Enciclopedie pentru copii mici și...bunici"
Această enciclopedie a apărut în cadrul Editurii Litera și îi va ajuta pe copii să facă primii paşi în lumea cunoştinţelor.
Ilustraţiile sugestive vor familiariza copilul cu animalele, plantele şi obiectele din jurul său, îmbogățindu-i vocabularul şi stimulându-i memoria. De asemenea, cartea îl va ajuta să înveţe literele şi cifrele, să distingă culorile, să afle ce forme geometrice există și chiar să facă o „călătorie" în Spaţiu şi pe planeta noastră.

DOKEO. Mica mea Enciclopedie
Și aceasta a apărut datorită Editurii Rao și cuprinde șapte părți: corpul, casa în care locuim, orașul, animalele și plantele, istoria, lumea, universul. Fiecare capitol are în deschidere planșe mari, pliante, jocuri și ilustrații.
Explicațiile nu sunt complicate și, de aceea, cartea nu va fi greu de parcurs. Din contră, va fi o adevărată plăcere pentru copil să o răsfoiască și să descopere lucruri inedite.

„De ce?- Prima mea carte de întrebări"
Nu de puține ori, copiii ne pun în dificultate când ne „asaltează" cu multitudinea „de ce-urilor".
Pentru a veni în ajutorul părinților, Editura Litera ne-a propus această enciclopedie, care cuprinde răspunsuri adevărate, fascinante, directe și adecvate vârstei copilului.
Cartea dispune de imagini clare, foarte colorate, care sunt atractive pentru micuți, dar și sugestive. Cu siguranță că ele vor fi pe placul lor, iar voi vă veți bucura că aveți un sprijin suplimentar în lămurirea cât mai multor „de ce-uri".

Exemple de enciclopedii numai bune pentru cei mai măricei (de peste 5-6 ani)

Prima mea Enciclopedie Larousse
Apărută la Edutura Rao, este o enciclopedie complexă, structurată în următoarele părți:
• Corpul uman: Veți găsi informații despre cum se naște un copil, despre creșterea și dezvoltarea corpului, despre cele cinci simțuri, despre rolul alimentației, precum și despre unele probleme de sănătate
• Natura: „Cum se succed anotimpurile?", „Ce forme de relief există în natură?", „Cum se derulează viata locuitorilor planetei noastre în funcție de toate aceste aspecte?" sunt doar o parte din întrebările la care copiii vor găsi răspuns
• Istoria: Această secțiune se referă la o incursiune în istorie, pornind de la epoca dinozaurilor, trecând prin Preistorie, Antichitate și Evul Mediu, până în lumea de astăzi
• Animalele: Puteți porni într-o călătorie fascinantă în lumea necuvântătoarelor, fie că este vorba de animalele de companie, fie că sunt cele sălbatice, marine, din regiunile polare sau din pădurile tropicale
• Orașele
: În cadrul acestui capitol veți găsi descrierea unui oraș în cele mai mici detalii, cu trimitere spre activitățile curente și cele de petrecere a timpului liber.
• Universul: Copiii vor descoperi locul Pământului în Univers, importanța planetelor, precum și rolul Soarelui și al Lunii
• Lumea: Veți afla informații relevante despre continente, despre viața și adaptarea locuitorilor acestora la condițiile de mediu, dar și despre câteva modalități de protejare a Planetei.
Nu în ultimul rând, cartea poate da răspunsuri la multe dintre întrebările copiilor si conține activități amuzante, legende pentru învățarea unor cuvinte noi, pictograme tematice și scurte introduceri.

Enciclopedia Științelor pentru copii
Este o lucrare ce le oferă copiilor informații numeroase, bine documentate și actuale despre lumea în care trăim.
Enciclopedia prezintă fenomenele naturale, corpul uman, animalele și vegetația, climatele, continentele, religiiile, limbile și scrierea, măsurarea timpului, cinematograful și instrumentele muzicale, transporturile de-a lungul timpului, istoria omenirii și multe altele.
Multitudinea ilustrațiilor, hărțile tematice și explicațiile fac din „Enciclopedia Științelor" (apărută în cadrul „Corint Junior") un manual complex, ce le va fi de folos în special celor ce sunt deja la școală.

Enciclopedia pentru toți copiii

Dacă vreți să explorați lumea științei, spațiul, natura, geografia, istoria, artele și tot ce ne înconjoară, apelați la această carte (apărută la Editura Litera).
Având peste 1000 de ilustrații și fotografii care vă aduc lumea în fața ochilor, enciclopedia va putea fi atât pe placul celor mici, cât și al celor mari.
De asemenea, paginile duble, dinamice și pline de culoare pe subiecte de interes special, cum ar fi păduri tropicale, vulcani, extreme meteo și multe altele, vă vor lărgi orizontul cunoașterii . >

Citește și: Cartea potrivita pentru copilul tau

Prima mea Enciclopedie- Corpul Omenesc
Stimulează-ți copilul să fie din ce în ce mai interesat de corpul uman oferindu-i această carte.
Cu ajutorul ei, va putea înțelege mai bine corpul omenesc, va afla informații utile despre organele principale și se va familiariza mai bine cu modalitățile de a avea grijă de noi și de a ne menține în formă.
Și această enciclopedie a apărut pe piață în cadrul Editurii Rao.

 101 lucruri pe care trebuie sa le știi despre animale
Datorită acestei lucrări, veți fi și mai dornici să vă apropiați de lumea fascinantă a animalelor, aflând astfel multe detalii despre fauna caracteristică fiecărui habitat.
Din savana africană până în regiunile polare, nu vă sfiiți să faceți cunoștință cu creaturi ce populează fiecare zonă a Planetei, știind cât mai mult despre modul lor de viață. Datorită ilustrațiilor interesante, veți avea ocazia să le descoperiți pe cele mai fioroase, pe cele mai ciudate, dar și pe cele care trec neobservate, învățând mai mult decât vă închipuiți.

Cărți de cultură generală pentru „pitici" (începând de la vârsta de 3-4 ani)

„Răsfoiește și ascultă- Ferma"
Cu ajutorul versurilor, dar și a ilustrațiilor atractive și a sunetelelor, micuții pot învăța mai ușor diferite detalii legate de animalele de la fermă.
În plus, își vor imbogăți vocabularul și vor putea deveni mai receptivi la lumea din jur.
Această cărticică a apărut în cadrul editurii Crișan și poate fi utilizată chiar și pentru cei mai mici de 4 ani.

Povești despre animalele lumii (cărticică apărută la Editura Litera)
Tot despre animale, dar de data aceasta sălbatice, va putea învăța copilul tău și datorită acestei cărticele.
Ilustrațiile deosebite, realizate de celebrul ilustrator italian Tony Wolf, vă vor fascina și vă vor deschide curiozitatea de a face cunoștință cu cele mai simpatice animale de pe cinci continente.

„Viața în oceane - Caută, găsește și numără"
Este o cărticică de cultură generală, cu ajutorul căreia copilul va avea acces la informații educative legate de viețuitoare oceanice, precum: țestoasa marină, peștele-fluture, șarpele de mare, steaua-de-mare, Morsa, Foca, Narvalul sau Ariciul de mare.
Vă veți distra cu siguranță și datorită unei lanterne speciale, cu ajutorul căreia veți descoperi viețuitoarele, astfel încât să vă jucați „Caută, găsește și numără" („Câți rechini vezi?", „Câte balene găsești?", „Cine stă la pândă în spatele epavei scufundate?" etc.).
Jucându-vă așa, nu numai că vă veți „testa" cunoștințele legate de animalele marine, dar micuțul se va familiariza mai bine cu câteva noțiuni matematice simple (cum ar fi număratul propriu-zis și realizarea corespondenței 1 la 1).

„Primele mele descoperiri"
Editura Rao vă propune o cărte complexă, prin intermediul căreia copiii voștri pot învăța lucruri diferite, precum:
• Să numească cifrele, să le recunoască și să numere
• Să identifice și să numească mai multe culori
• Să recunoască și să spună corect denumirea unor forme
• Se vor familiariza cu ceea ce înseamnă cuvintele opuse

Ilustrațiile sunt sugestive, iar copiii vor fi și mai atrași să descopere ceea ce se află în interiorul cărticelei.

Cărți de cultură generală pentru cei mai măricei (de la 5-6 ani în sus)

Seria „Vreau sa stiu mai multe despre...."
Cuprinde 12 părți, care răspund la întrebările cele mai frecvente pe care ni le pun adesea copiii: cum funcționează lucrurile pe care le vedem în jurul nostru, când au trăit dinozaurii, ce mâncau și cum arătau, cum zboară un avion etc.
Formatul generos al cărților (apărute la editura Teora), ilustrațiile mari și frumos colorate sustin textul explicativ. Astfel, fără să își dea seama, copiii iau parte la o lecție plina de cunoștinte a căror asimilare se face fără efort efort.

Colecția „Oare de ce?"
Aparținând aceleiași edituri ca și seria menționată anterior, și aceasta își propune să vină în ajutorul părinților. Parcurgând alături de copiii lor cărțile cuprinse în această serie, aceștia le vor putea răspunde mai ușor copiilor întrebărilor la care, în mod obișnuit, nu găsesc răspuns sau au  dificultăți în a reuși să le răspundă. În plus, explicațiile din aceste cărți de cultură generală nu sunt complicate și sunt prezentate într-un mod atractiv pentru cei mici.
Iată cele mai cunoscute cărți din colecție:
• „Oare de ce... Romanii purtau togă și alte întrebări despre Roma Antică"
• „Oare de ce.... Burtica mea face gălăgie?"
• „Oare de ce.... Caii poartă potcoave?"
• „Oare de ce.... Castelele aveau șanțuri de apărare?"
• „Oare de ce... Egiptenii au construit piramide?"
• „Oare de ce.... Grecii au construit temple?"
• „Oare de ce.... În Sahara este frig noaptea?"
• „Oare de ce.... Marea este sărată?"
• „Oare de ce.... Munții au zăpezi pe culmi?"
• „Oare de ce.... Păianjenii țes pânze?"

„Supernatura"
Apărută în cadrul editurii Litera, această carte vă prezintă 100 dintre cele mai uimitoare animale de pe Pământ. Le veți întâlni pe cele mai mari, pe cele mai rapide, pe cele mai periculoase, mai rezistente, mai alunecoase, mai mirositoare sau pe cele mai gălăgioase animale.
Cu siguranță că toate vă vor atrage, mai ales că în cuprinsul cărții veți găsi și imagini, date și cife legate de fiecare animal.

„Cum este vremea"
În ultimul timp, suntem din ce în ce mai uimiți în fața schimbărilor bruște ale vremii.
Dar pentru a descifra cât de cât „misterele" acestor transformări, este necesar să aveți cunoștințe minime legate de fenomenele meteorologice. Nu vă va fi deloc greu să le dobândiți cu ajutorul acestei cărți, care vă va ajuta să înțelegeți și ce este aerul, ce este vântul, ce sunt norii sau ce este ploaia.
Și în mod cert că micuții voștri vor fi încântați când vor vedea minunatele imagini din această carte (apărută la Editura Rao) și vor dori să o parcurgă în întregime.

Atlasul Lumii pentru Tinerii Exploratori
Editura Litera și National Geographic Kids ne invită să aflăm informații detaliate despre statele de pe toate continentele (de exemplu, date legate de suprafață, populație, limbi vorbite etc.). Alături de acestea, parcurgând atlasul vom avea posibilitatea să cunoaștem și lucruri inedite (cum ar fi arhitectură, tradiții, istorie, agricultură, vegetație, faună etc.) de pe diverse continente.
Cartea cuprinde 3 821 de nume de locuri, și, împreună cu hărțile, vă vor ajuta să „călătoriți" cu drag prin cele 7 continente și să „navigați" pe 4 oceane.

Citește și: 9 jocuri pentru a invata geografia

Voi mai știți și alte exemple de enciclopedii și de cărți de cultură generală, numai bune pentru copii?

Surse:
www.aquilashop.ro; www.dol.ro; www.librarie.net; www.libris.ro; www.litera.ro;www.semia.md; www.teora.ro

Surse poze:
www.facebook.com

Articolul urmator
Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară
Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Când trecem la ora de iarnă? Ceasurile se vor da cu o oră înapoi luna aceasta
    Când trecem la ora de iarnă? Ceasurile se vor da cu o oră înapoi luna aceasta

    Când trecem la ora de iarnă în 2021? Acesta ar putea fi ultimul an în care România trece la ora de iarnă, după ce în cadrul Comsiei Europene s-a cerut...

    Ora de educație sexuală la fel ca ora de religie? Ce propune Ministrul Educației
    Ora de educație sexuală la fel ca ora de religie? Ce propune Ministrul Educației

    Senatul a respins marți obiecțiile formulate de președintele Klaus Iohannis, în cererea de reexaminare transmisă Parlamentului, privind proiectul privind desfăşurarea orelor de...

    Grădina cu Artiști aduce arta mai aproape de natură, la Roaba de Cultură din București
    Grădina cu Artiști aduce arta mai aproape de natură, la Roaba de Cultură din București

    La început de iunie se ia doza de verde, soare și aer curat la cel mai relaxat și relaxant mini-festival urban, care anul acesta, la aniversarea de 10 ani, devine mai responsabil și...

    Cărți de Crăciun pentru copii – dă startul unei ierni de poveste
    Cărți de Crăciun pentru copii – dă startul unei ierni de poveste

    Nu limita spiritul sărbătorilor de iarnă doar la decorațiuni și preparate culinare, ci adaugă un strop de magie cu ajutorul cărților de Crăciun pentru copii. Această perioadă de...

    5 cărți și activități pentru copiii care încep clasa pregătitoare
    5 cărți și activități pentru copiii care încep clasa pregătitoare

    Ce mai citim? Cum ne mai jucăm? Cum facem trecerea cât mai lină de la grădinița la școală? Întrebările de final de vară și început de septembrie, mai ales ale...

    Această mamă a pus toată familia la un regim atipic: fără ecrane, doar cu cărți
    Această mamă a pus toată familia la un regim atipic: fără ecrane, doar cu cărți

    Am mai auzit de diete alimentare, însă de diete legate de timpul petrecut în fața ecranelor, mai puțin. Această mamă de peste hotare a decis să își încurajeze...

    Studiu 2021: cele mai iubite cărți pentru copii din fiecare țară a lumii. În România nu a fost deloc o surpriză!
    Studiu 2021: cele mai iubite cărți pentru copii din fiecare țară a lumii. În România nu a fost deloc o surpriză!

    Cititul este de departe una dintre cele mai simple mai sănătoase plăceri atât pentru cei mari, dar mai ales pentru cei mici, contribuind la dezvoltarea emoțională, cognitivă și...

    Începerea cursurilor la 8 dimineața nu este benefică pentru elevi. Iată la ce oră se recomandă începerea școlii
    Începerea cursurilor la 8 dimineața nu este benefică pentru elevi. Iată la ce oră se recomandă începerea școlii

    „Trezește-te, trebuie să mergi la școală!” - o frază care, inevitabil, ne duce cu gândul la acele dimineți în care trebuia cum-necum să ne dezmeticim, să ne...

    © 2024 Qbebe