Apel către părinții din România: petreceți minimum o oră de calitate pe zi cu copiii voștri!
Specialiștii atrag atenția că măcar o oră de calitate pe zi petrecută cu copiii ar putea preveni tulburările comportamentale din ce în ce mai răspândite în rândul celor mici, inclusiv ale sindromului ATCP (Angered Temper Choleric Progression, care mai poate fi tradus și ca Absența Timpului de Calitate cu Părinții). Studiile arată că părinții români reacționează când copiii lor au probleme de sănătate fizică, dar nu sunt preocupați de sănătatea emoțională a celor mici. Psihologii subliniază că majoritatea tulburărilor de comportament specifice sindromului ATCP (www.sindromatcp.ro) la copii se pot rezolva dacă părinții le dedică timp de calitate, însă îngrijorarea specialiștilor este că aceștia nu știu ce înseamnă această noțiune și nu o aplică. Conform experților, timp de calitate nu înseamnă timp petrecut în aceeași cameră, ci ca părinții să fie prezenți 100% în relație, oferindu-le copiilor întreaga atenție.
Citește și: Tot mai mulți copii manifestă simptome ale sindromului ATCP (Absenţa timpului de calitate cu părinţii)
Idei de activități cu mingea, numai bune pentru „pitici” (începând chiar de la vârsta de 1 an și jumătate-2 ani)

Este o activitate simplă, dar care îl va ajuta pe micuț să-și dezvolte motricitatea la nivelul mânuțelor și coordonarea mână-ochi.
Alege o minge nu prea mare, dintr-un material ușor, moale. Așezați-vă pe jos, față în față, cu picioarele desfăcute, ținând mingea în spațiul astfel creat. Rostogolește mingea, mai încet și apoi mai repede, către copil. Încurajează-l să facă acest lucru.
Pe măsură ce crește, lasă-l să rostogolească mingea în orice direcție și, în plus, spune-i, de exemplu, să bată din palme când mingea aruncată de tine ajunge la el sau să vină cu ea către tine, rostogolind-o cu piciorul.
„Desenăm pe minge și îi facem baie”
Dacă micuțul s-a plictisit, implică-l într-o activitate cu mingea ce îi va stimula creativitatea.
Vei face rost de o minge de plajă, de niște markere colorate și de un lighean/de o găleată de plastic.
Copilul va putea să deseneze orice dorește pe minge, după care va trebui să o „îmbăieze” în lighean/în găleată. Sigur i se va părea distractiv!
„Un alt fel de baschet”
Încercați o variantă inedită a baschetului, fie în interior, fie în aer liber.
Mai întâi procurați-vă o minge ușoară și o găleată (în care mingea să poată intra ușor).
Arată-i copilului cum să arunce mingea pentru ca aceasta să nimerească în găleată. Stabilește o distanță convenabilă de la care acesta să poată arunca mingea. Lasă-l să exerseze până când se plictisește.
Va fi un bun exercițiu pentru dezvoltarea coordonării mână-ochi și pentru îmbunătățirea capacității de concentrare.
Citește și: 10 Jocuri cu mingea
Voi mai știți și alte activități cu mingea, care să poată fi organizate atât în interior, cât și în aer liber?
Surse:
www.brighthubeducation.com; www.easypeasyandfun.com; www.handsonaswegrow.com; www.parenting.com; www.verywell.com
Surse poze:
www.youtube.com
