Colțulcu
activități

Stiinta prin joaca: 10 idei de jocuri simple pentru copii

Stiinta prin joaca: 10 idei de jocuri simple pentru copii

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe masura ce copilul incepe sa devina din ce in ce mai curios sa cunoasca lumea din jur si isi dezvolta abilitati variate, este recomandat sa-l introduci treptat in minunatul univers al experimentelor stiintifice. Iata cateva propuneri, din care micutul tau va putea intelege cat mai multe concepte stiintifice prin intermediul activitatii sale preferate: jocul.

I. Jocuri recomandate pentru copiii de 3-5 ani

I.1."Hartia solara"

Vei face rost de o hartie speciala, care se coloreaza la lumina soarelui. De asemenea, sa aveti la indemana niste obiecte plate, cum ar fi: jucarii, piese de puzzle, forme decupate din hartie obisnuita.
Intr-o zi insorita, asezati-va intr-un loc in care razele soarelui patrund usor. Dupa ce vei desprinde stratul de protectie al hartiei (o foaie de acrylic), pune-o sa stea in plina lumina pentru cateva minute. Veti observa ca va capata o nuanta de albastru deschis.
Invita-l pe cel mic sa introduca sub hartia speciala obiectele de diferite forme si va descoperi, cu incantare, ca acestea apar ca niste contururi stralucitoare, in albastru inchis. Continuati "experimentul" si introduceti hartia in apa, puneti dedesubtul ei aceleasi obiecte si veti constata, cu uimire, ca aceasta a devenit alba, iar "umbrele" au ramas tot albastru inchis. Lasa-l pe copil sa se joace cu ele cum vrea, bucurandu-se de formele "miscatoare".

I.2. "Curcubeul din casa"

Pregateste o oglinda mica, un borcan mare de sticla sau un pahar mare pline cu apa, o lanterna.
Veti introduce oglinda mica in interiorul paharului sau borcanului, avand grija ca aceasta sa fie inclinata. Duceti-le apoi intr-o camera intunecata, cu peretii vopsiti in alb. Aprinde lanterna, directioneaz-o spre mica oglinda, iar pe pereti se vor reflecta culori, similare celor din curcubeu.

I.3."Norul din borcan"

Veti avea nevoie de : un borcan de sticla cu capac, 50 ml apa fiarta, un tub de fixativ (gol), cuburi de gheata.
Fierbe apa intr-un ibric. Toarna aproximativ 2 cm din aceasta apa in borcan. Agita borcanul, astfel incat sa se incalzeasca bine tot interiorul sau. Pune-i capacul cu susul in jos si foloseste-l ca un mic "depozit" pentru cateva cuburi de gheata. Lasa capacul in varful borcanului pentru cateva secunde. Da-l dupa aceea la o parte si pulverizeaza in interiorul borcanului putin aerosol ramas in tubul de fixativ. Aseaza din nou capacul cu gheata deasupra borcanului.
Ce se intampla? Micutul va fi surprins sa vada ca in borcan s-a format, datorita combinatiei dintre caldura din borcan (data de apa fierbinte), apa rece de la cuburile de gheata si umezeala (restul de aerosol din tubul de fixativ), un abur ca un nor. Dand la o parte capacul, "norul" va fugi imediat.

I.4."Cuburile de gheata cu surprize"

Este un "experiment" foarte simplu, potrivit intr-o zi calduroasa de vara, pentru care nu va trebuie decat niste boabe mari de strugure, fara samburi si niste suporturi pentru cuburile de gheata.
Roaga-l pe cel mic sa puna boabele de strugure in compartimentele suportului pentru cuburi de gheata. Turnati apa peste ele si da-le la congelator pana cand devin solide.
Ia un cub de gheata si pune-l intr-o bautura calda (cum ar fi ceai), pe care o servesti copilului. De indata ce cubul se va topi in apa mai calda (datorita faptului ca este mult mai rece dacat bautura), copilul va fi incantat de "suprize": boabe gustoase de strugure, numai bune de bagat in gurita.
Ai mare grija, intrucat bautura se poate raci prea mult de la gheata, asa ca ii vei da voie copilului sa o bea mai tarziu, dupa ce esti sigura ca este la temperatura camerei.

I.5. "Tornada din sticla"

Ia o sticla de plastic cu capac, niste sclipici si putin detergent pentru spalat vasele. Umpleti cu apa cam un sfert din sticla. Adaugati cateva picaturi de detergent de vase. Puneti in sticla si putin sclipici. Inchideti strans capacul sticlei.
Arata-i copilului cum "sa agite'" sticla, cum sa o intoarca cu susul in jos si sa o roteasca timp de cateva secunde, tinand-o de "gat'". Va avea surpriza sa vada ca in sticla s-a "dezvoltat" o mini "tornada", provocata de miscarea circulara a apei in timpul miscarilor executate de voi (s-a dezvoltat o miscare centripeta, de mare viteza).

 

II. Idei de jocuri adecvate copiilor intre 6 si 10 ani

II.1. "Culorile miscatoare"

Pentru acest experiment va trebuie: lapte (ideal este cel cu un continut de grasime de 2 %), o farfurie mare, colorant alimentar (rosu, albastru, verde, galben), detergent pentru spalat vasele, bucati de vata.
Toarna laptele in farfurie, astfel incat sa se umple cam un sfert din ea. Adauga si cateva picaturi din colorantii alimentari. Incearca sa le "orientezi" (cu o scobitoare) catre mijlocul farfuriei.
Da-i copilului o bucata de vata si spune-i sa atinga cu ea centrul farfuriei. Toarna pe aceasta bucata de vata (la unul dintre capete) cateva picaturi de detergent lichid de vase. Vata va trebui mentinuta in lapte cam 10-15 secunde, dupa care veti fi incantati sa admirati o adevarata "explozie" de culoare.
Deplasati bucata de vata si o puteti introduce si pe alte laturi ale farfuriei, observand "dansul" culorilor in lapte. Acestea vor continua sa se miste chiar si dupa ce ati scos vata din lapte. Care este explicatia? Laptele are o compozitie diferita fata de cea a detergentului de vase, iar colorantii alimentari nu fac altceva decat sa le modifice si mai mult. In plus, colorantii alimentari s-au dizolvat in grasimea si proteinele continute de lapte, ceea ce a provocat deplasarea ulterioara prin farfurie.

II.2. "Ouale din pahare"

Va veti folosi de apa (obisnuita, de la chiuveta), de sare de bucatarie, de trei pahare mari, transparente, de un ou si de coloranti alimentari.
Pentru inceput, preparati o solutie din apa sarata (puneti cam doua lingurite de sare la 8 uncii de apa) intr-un pahar. Adaugati cateva picaturi de colorant alimentar.
Puneti oul in pahar si veti vedea ca pluteste. Daca nu se intampla asa, mai adaugati sare in apa.
Umpleti un alt pahar cu apa (mai putin de jumatate de pahar) si picurati coloranti. Mutati apoi oul din apa sarata in aceasta apa si veti oberva ca se scufunda. In cel de-al treilea pahar veti pune si apa sarata si apa obisnuita (veti picura apa obisnuita peste cea sarata). Veti vedea ca oul va cadea sub stratul de apa nesarata si se va opri atunci cand ajunge la apa sarata.
Ce s-a intamplat cu oul nostru? Atunci cand s-a adaugat sare in apa, aceasta a devenit mai grea  si l-a mentinut la suprafata. Apa nesarata este usoara si astfel se scufunda.
Prin intermediul acestui experiment i-ai prezentat copilului primele notiuni legate de"densitate".

 

II.3.''Gheizerul din Coca-Cola"

Este o activitate potrivita a se desfasura in aer liber.
Luati o sticla de Coca-Cola si o veti desface. Asezati-o pe pamant.
Incercati apoi sa introduceti toate bomboanele de "Mentosan" in sticla de Cola. Dati-va la o parte si veti fi uimiti de ce se intampla: lichidul va iesi din sticla cu multa spuma, asemenea unui gheizer cu apa fierbinte.
Cum ne explicam? Coca-Cola este o bautura acida, care, in combinatie cu "Mentosanul", a dat nastere la spuma, ce a iesit in afara sticlei.

II.4."Muzica din apa"

Pregatiti niste sticle cu apa (din sticla) sau niste pahare cu apa (tot din sticla). Sa aveti la indemana un creion sau o lingura (din lemn).
Aliniati paharele/sticlele si umpleti-le cu cantitati diferite de apa. Loviti cu creionul paharul/sticla cu cea mai putina apa si apoi pe cel/cea cu cea mai multa . Loviti-le si pe celelalte, incercand sa obtineti un sunet mai lung daca le loviti intr-o anumita ordine.
Ce veti obseva? Fiecare pahar/ sticla are propriul sau sunet, in functie de cantitatea de apa.Cel/ cea cu cea mai putina apa are un sunet mai puternic, iar cel/cea cu apa multa va avea un sunet mai slab. Aceste sunete sunt formate din micile vibratii produse in momentul in care sticlele/paharele sunt lovite cu creionul, vibratii care se deplaseaza prin apa.

II.5."Cerneala magica"

Pentru acest experiment veti avea la indemana o lamaie, apa, o farfurie mica, hartie alba, o lampa (o lumanare), o scobitoare.
Stoarceti lamaia in farfurie, adaugati cateva picaturi de apa si amestecati cu o lingurita. Cufundati scobitoarea in zeama de lamaie si scrieti ceva pe foaia de hartie. Scrisul va fi invizibil dupa ce hartia se usuca.
Incalziti hartia tinand-o la lumina  (partea cu scrisul sa fie chiar in lumina). Ce se va intampla? Scrisul invizibil s-a colorat treptat in maro si a devenit vizibil. Acidul din lamaie actioneaza asupra hartiei, iar  lumina puternica a lampii/ lumanarii dezvaluie urme maronii ale scrisului lasat pe hartie.


Surse:
http://www.kidspot.com.au/kids-activities-and-games-/Science-experiments+10/Science-experiment-Sunlight-paper+12583.htm
http://www.kidspot.com.au/kids-activities-and-games-/Science-experiments+10/How-to-make-a cloud-in-a-jar+12511.htm
http://www.kidspot.com.au/kids-activities-and-games-/Science-experiments+10/Magic-ink+10968.htm
http://www.kidspot.com.au/kids-activities-and-games-/Science-experiments+10/Mentos-geyser+466.htm
http://www.sciencekids.co.nz/experiments/makemusic.html
http://www.scholastic.com/parents/resources/articles/cooking-activities-recipes/ice-age
http://www.scholastic.com/parents/resources/article/science-nature-activities/home-science-experiments-color-changing-milk

Articolul urmator
10 decoratiuni de primavara homemade, numai bune de realizat cu copilul
10 decoratiuni de primavara homemade, numai bune de realizat cu copilul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    6 strategii simple pentru a crește copii buni. Folosește-le chiar de azi!
    6 strategii simple pentru a crește copii buni. Folosește-le chiar de azi!

    Încă din primele clipe în care copilul tău devine tot mai receptiv la lumea din jur, te vei strădui permanent să-l familiarizezi cu cele mai diverse abilități. Alături de...

    3 metode „simple” prin care salvezi o căsnicie complet distrusă
    3 metode „simple” prin care salvezi o căsnicie complet distrusă

    Tensiunile, conflictele, sunt aspecte firești dintr-o căsnicie, dar în anumite situații acestea produc rupturi ce par ireparabile. Ambii parteneri pot avea sentimentul că lucrurile...

    5 moduri simple prin care poți păstra o relație sănătoasă cu soțul tău
    5 moduri simple prin care poți păstra o relație sănătoasă cu soțul tău

    Nu este un secret faptul că este nevoie de mai mult decât de dragoste pentru a menține o relație sau o căsnicie puternică și sănătoasă. Pe lângă sentimentele puternice,...

    10 moduri prin care alăptarea se joacă cu mintea mamei
    10 moduri prin care alăptarea se joacă cu mintea mamei

    Perioada în care îți alăptezi micuțul este una dintre cele mai speciale din viața ta, dar vine însoțită și de numeroase provocări. Astfel, alături de...

    Terapia prin joacă pusă sub lupă: de ce este cea mai bună modalitate de a aborda copiii, conform specialiștilor
    Terapia prin joacă pusă sub lupă: de ce este cea mai bună modalitate de a aborda copiii, conform specialiștilor

    Terapia prin joc ajută copiii să proceseze emoțiile și să-și exprime emoțiile. Utilitatea ei merge mult mai departe însă, fiind considerată una dintre cele mai bune metode...

    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul
    10 jocuri de inteligență pentru copii care îi vor dezvolta creierul

    În primii 7 ani de viață, creierul este ca un burete care absoarbe informațiile din jur, fiind în etapa de formare. În această perioadă (dar nu numai) este vital ca...

    Pericolul uriaș adorat de milioane de copii: sclipiciul! De ce consideră oamenii de știință că ar trebui interzis
    Pericolul uriaș adorat de milioane de copii: sclipiciul! De ce consideră oamenii de știință că ar trebui interzis

    Fie că este vorba despre activitățile de la grădiniță, fie că este vorba despre joaca de acasă, despre petrecerile de copii sau pur și simplu despre machiajul pentru micuțele...

    Știința spune că părinții care fac acest lucru simplu cresc copii cu adevărat fericiți
    Știința spune că părinții care fac acest lucru simplu cresc copii cu adevărat fericiți

    Ce părinte nu își dorește tot ce-i mai bun pentru copiii săi? Ce părinte nu își dorește să crească copii cu adevărat fericiți și împliniți? Dar cum facem să...

    © 2024 Qbebe