Cum inveti copilul formele cu Lego Duplo

de Alina Nedelcu
Trimite articolul pe facebook Trimite articolul pe email

Familiarizarea copilului cu formele se va face mai usor pornind de la simplu la complex, de la formele geometrice de baza si ajungand apoi la cele mai complicate. Caramizile Lego Duplo va pot fi foarte utile in acest demers, astfel incat sa-l puteti implica pe cel mic in tot felul de jocuri. Acestea nu il vor ajuta numai sa invete diferite forme, ci ii vor dezvolta si indemanarea, atentia si capacitatea de concentrare.

I. "Modele geometrice" 

Incepeti sa descoperiti varietatea de modele geometrice nu doar cu ajutorul caramizilor Lego Duplo, ci si al hartiei, creioanelor colorate si al oricarei suprafete pe care se poate desena.

I.1. "Forme magice"

Luati un patrat (o caramida Lego Duplo) si asezati-l pe o foaie de hartie. Cu rabdare, ii veti trasa conturul cu creionul. Dupa aceea rotiti-l usor si trasati iar conturul. Repetati de mai multe ori.
Pe hartie va aparea o frumoasa floare exotica, pe care o veti putea colora cum doriti.
Alaturi de aceasta, puteti sa desenati doar colturile patratului pentru a obtine un labirint.
Indiferent de varianta aleasa, copilul (de la 3 ani in sus) isi va imbunatati indemanarea si va invata sa fie mai rabdator pe parcursul unei activitati.

I.2. "Intamplare si intentie" 

Intr-o prima etapa, lasa-l pe copil (de la 3 ani in sus) sa se joace cu formele, stimulandu-i creativitatea.
Ulterior il vei indruma tu spre anumite forme. De exemplu, arata-i cum poate folosi triunghiuri sau dreptunghiuri pentru a crea un patrat.

I.3."Jocul culorilor" 

Pe masura ce copilul s-a obisnuit cu tot felul de forme, este momentul sa realizati imbinarea dintre universul formelor si cel al culorilor. Activitatea va deveni mai interesanta, iar micutul are ocazia sa-si puna din nou imaginatia la incercare.
Iata un exemplu de activitate foarte usor de organizat: cu ajutorul creioanelor sau cariocilor umpleti contururile formelor deja desenate. Veti putea avea forme ca intr-un caleidoscop.

II."Invatarea formelor"        

Initial veti asambla forme simple din caramizi Lego Duplo. Le veti aseza pe hartie si le veti desena contururile.
Spune-i copilului sa se uite cu atentie la contururile formelor caramizilor si sa incerce si el sa le construiasca folosindu-se doar de contururile prezentate.

II.1. "Ceva simplu la inceput" 

Incepeti cu asamblarea unor forme simple, folosind, de exemplu, doar doua caramizi. Sau adaugati caramizi la conturul liniilor intre caramizi.
Exersati de mai multe ori si numai dupa aceea ajuta-l pe copil (de la 3 ani in sus) sa creeze forme mai complexe.

II.2."Ghiciti impreuna"   

Aduceti un plus de varietate activitatii: lasa copilul sa creeze forme si sa le contureze pe hartie (cu ajutorul caramizilor Lego Duplo). Spune-i sa te roage sa ghicesti ce caramizi au fost utilizate pentru a le crea.
Cu ajutorul acestui joc vei stimula imaginatia copilului (incepand de la 3 ani si jumatate- 4 ani).

II.3. "Ghiceste ce construiesc"

Pentru cei putin mai maricei (incepand de la 4 ani) poti complica jocul: construiti modele de forme cunoscute si trasati-le contururile pe hartie. Invita-l pe copil sa ghiceasca ce ati construit doar in functie de contururile desenate.
Practic, vor exista mai multe optiuni pentru joaca voastra, iar copilul nu se va plicitisi repede.

Daca ti-a placut articolul, gasesti mai multe si poti descarca gratuit idei de joaca, fise cu activitati, pagini de colorat sau chiar povestea de culcare "Sa-ti spun despre ziua mea", pe www.legoduplo.ro.

 


 

Surse poze:
http://blog.legoeducation.us/wp-content/uploads/2015/02/XL-DUPLO.jpg

Trimite articolul pe facebook

Articole asemanatoare

 
 
Editorial Qbebe
Editorial Qbebe
scris de Gabriela Paladi
Vocea Alexandrei trebuie auzită! Înregistrările audio de la 112 sunt publice și un exemplu de așa NU, niciodată!Pentru că vocea Alexandrei trebuie auzită și trebuie să devină o voce colectivă a tuturor părinților care sunt revoltați de ceea ce s-a întâmplat. Nu doresc să dramatizez momentul acesta epuizant din istoria...

Lista gradinite

Cauta o gradinita in orasul tau

Articole Noi Qbebe
Qbebe Funny
Qbebe Horoscop saptamanal
Newsletter Qbebe
Data nasterii bebelusului
   
Radio Romania Junior
sigur.info-fii sigur pe net