De ce e important să-ți înveți copilul să practice recunoștința

De ce e important să-ți înveți copilul să practice recunoștința

Mariana Voinea

Practicarea recunoștinței are numeroase beneficii, aducând emoții pozitive, o stimă de sine crescută și o viață armonioasă și satisfăcătoare. Iată de ce trebuie să ne învățăm copiii că trebuie să fie recunoscători chiar și pentru gesturi mici și cum putem face acest lucru.

Recunoștința este una din cele mai importante abilități ale ființelor umane, fiind definită de către psihologi atât ca o stare, cât și eu caut trăsătură. Această caracteristică se bazează pe puterea de a fi empatic și de a mulțumi Divinității sau unei ființe pentru ajutorul dat.

Recunoștința nu este altceva decât un sentiment pozitiv pe care o persoană îl simte față de o altă persoană sau față de o putere superioară atunci când aceasta i-a făcut un bine o favoare sau i-a oferit un dar. Recunoștința este o moștenire pe care trebuie să o lăsăm copiilor noștri și să-i învățăm cum să o practice în mod corespunzător, astfel încât să se dezvolte frumos și să se transforme în adulți pe care ceilalți să se poată baza.

Copiii trebuie să învețe că nu este neapărat necesar să fie recunoscători pentru bunurile pe care le primesc, pentru jucării, mâncare, dulciuri, ci și pentru unele acte de bunăvoință pe care ceilalți le fac pentru ei. Este foarte important ca părinții să își învețe micuții să spună „Mulțumesc” atunci când altcineva le oferă ceva sau le fac un serviciu.

Un rol foarte important al adulților este acela de a le spune copiilor pentru ce sunt recunoscători ei înșiși precum și să-i îndemne să doneze hăinuțe sau jucării celor mai puțin norocoși. Recunoștința este una din cele mai sănătoase emoții pe care le poți simți oamenii de orice vârstă.

Importanța recunoștinței în viața copiilor

Recunoștința vine ca o formă de mulțumire în momentul în care ceva bun se întâmplă și atunci oamenii se văd nevoiți să mulțumească pentru persoanele care îi înconjoară, lucrurile pe care le primesc sau experiențele prin care trec. Recunoștința este de fapt o stare de spirit pe care fiecare individ și o poate cultiva și dezvolta după bunul plac. Acest termen nu este sinonim cu obligația sau cu datoria morală și are beneficii nebănuite asupra copiilor.

O dată cultivat acest sentiment, copiii nu vor mai avea emoții negative, vor avea o stimă de sine crescută și vor fi mult mai atenți la nevoile celor din jur. Un studiu efectuat în 2019 în Jurnalul Fericirii ajunge la concluzia că recunoștința ajută copiii să se transforme în adulți fericiți și mulțumiți. Atunci când copiii mulțumesc pentru ceva, se simt bine atât din punct de vedere fizic, cât și psihic, lucru care are un impact emoțional foarte puternic asupra vieții.

De asemenea, acest tip de emoții pozitive pe care copiii le resimt grație manifestării recunoștinței, deschid noi uși și le dau oportunitatea de a învăța din greșeli și de a lua cele mai bune decizii. Mai mult decât atât, a fi recunoscător înseamnă a avea relații bune cu oamenii, a învăța să spui „Mulțumesc” și a crea legături izvorâte din sentimente pure cu cei care ți-au întins o mână de ajutor.

Nu în ultimul rând, copiii care sunt recunoscători pentru ceva vor face acte de bunătate pentru ca și ceilalți copiii mai puțin norocoși să experimenteze acest sentiment minunat

Cum îți înveți copilul să fie recunoscător?

mama imbratiseaza fiica

Cercetările efectuate de-a lungul timpului și cuprinse într-un proiect dezvăluie faptul că recunoștința are patru părți principale:

1. Observarea. Copiii trebuie să înceapă de mici să observe cine le face un favor, cine le vrea binele și cine le-a oferit de curând un lucru de care s-au bucurat foarte mult.
2. Judecata. După ce observă actele de bunătate pe care ceilalți le fac pentru ei, copiii trebuie să învețe să discearnă și să încerce să își dea seama de ce au vrut persoanele din jurul lor să îi ajute sau dacă au făcut ceva pentru a merita acest ajutor.
3. Simțămintele. După ce au reflectat puțin asupra actelor de bunătate ale celor din jur, copiii trebuie să se gândească cum se simt în urma acestora și prin ce sentimente trec atunci când o altă persoană le dăruiește ceva.
4. Acțiunea. Este foarte important ca micuțul să învețe că ar fi bine la rândul lui să facă ceva pentru cei care l-au ajutat sau măcar să le spună un simplu „mulțumesc”.

Sănătatea copilului: trucuri pentru o creștere echilibrată și o familie fericită

Șase pași pentru a avea un copil recunoscător

1. Învață-l bunele maniere

Un copil care are bunele maniere și cei șapte ani de acasă și este învățat de către părinți să spună „mulțumesc” și „te rog” este un copil care va ști cum să-și arate recunoștința. Părinții trebuie să își învețe micuții încă de la cele mai fragede vârste să spună aceste cuvinte, chiar dacă la început pare forțat.

2. Educă-l să facă gesturi de bunătate făcute fără a cere nimic în schimb

Bunătatea este gratis, iar copiii pot face gesturi frumoase presărate cu praf de stele pentru alți copii sau pentru adulți deopotrivă. Sunt multe moduri prin care copiii pot face bine, spre exemplu pot face complimente celor din jur, pot ajuta alte persoane la nevoie, pot duce gunoiul, pot vizita un prieten care este bolnăvior, se pot oferi voluntari sau pot dona o jucărie, iar lista poate continua.

3. Găsiți magia în fiecare zi

fetita priveste la floare

Unele zile trec parcă trase la indigo una după cealaltă, dar pentru ca micuții să învețe ce înseamnă recunoștința, părinții trebuie să le inducă ideea că trebuie să găsească în fiecare zi ceva pentru care sunt recunoscători. Părintele poate da un exemplu banal copilului și poate spune că se simte recunoscător pentru că a auzit rusetul minunat al unui bebeluș în ziua respectiva sau că a putut mângâia o pisicuță drăguță. Astfel copilul este încurajat să vadă extraordinarul în orice situație.

3. Creați ritualuri prin care să vă exprimați recunoștința

Uneori exprimarea recunoștinței trebuie să vină ca un ritual pe care fiecare părinte îl poate personaliza. În unele familii, spre exemplu, fiecare membru al familiei poate spune pentru ce se simte recunoscător în ziua respectivă la cină. În alte familii, înainte de culcare, copilul poate vorbi cu părintele căruia îi va spune ce gest minunat a primit sau a făcut în ziua respectivă. Sunt și situații în care familiile merg duminica la biserică pentru a-și exprima recunoștința sau periodic donează haine și jucării pentru copiii mai puțin norocoși.

4. Priviți mereu partea bună a lucrurilor

Acest mod de gândire foarte pozitiv este important pentru viitorul copiilor. E ca și cum părinții le-ar schimba viziunea negativă într-una pozitivă și îi învață să fie recunoscători chiar și atunci când lucrurile nu au ieșit întocmai cum au vrut ei. Adulții sunt răspunzători să își învețe copiii să privească partea bună a lucrurilor rele.

10 principii ale unei familii sanatoase

5. Evitați invidia, lăcomia, gelozia

Invidia și gelozia fac parte din natura umană, iar la cele mai vârste fragede acestea se pot instala, schimbând complet perspectiva copilului asupra vieții. Părintele are rolul de a învăța copilul să aprecieze ceea ce are și să nu mai fie invidios pe ceea ce alții au, pentru că fiecare poveste este diferită.

6. Deveniți un model pentru copil

Indiferent cât de multe lucruri și-ar învăța copilul, dacă părinții sunt nerecunoscători sau văd răul în orice situație, atunci copilul le va copia acțiunile, și nu vorbele. Deci cea mai bună lecție vine prin puterea exemplului.

Activități pentru copii prin care învață cum să practice recunoștința

Recunoștința nu este o materie care se predă la școală sau un lucru pe care părinții îl pot învăța cu ajutorul unui calculator, al unui desen, al unei schițe, ci este un sentiment care implică mult mai multe lucruri și poate fi învățat prin diferite activități.

Așadar, copiii își pot crea propriul lor borcănaș cu dorințe împlinite, precum și cu lucruri pozitive care li s-au întâmplat, ori experiențe care le-au fost oferite, mâini de ajutor întinse de la prieteni, familie sau de la străini. Acest borcan îl pot umple în fiecare zi sau periodic cu câte un bilețel în care să-și exprime recunoștința pentru un anumit lucru.

O altă activitate interesantă pentru copii este aceea de a scrie notițe de mulțumire, de a face felicitări prin care să le mulțumească celor care au făcut un gest minunat pentru ei cu propriile lor cuvinte și mânuțe. Există pe piață diferite cărți pentru copii cu ilustrații sau nu despre recunoștință sau cu povești care implică practicarea recunoștinței. Recomand „Aventuri în țara virtuților”, „Erus și Valea iubirii”, „Erus și Valea generozității”, „Erus și Valea recunoștinței”, precum și alte titluri importante pe care copiii le pot citi ei înșiși sau părinții le pot citi înainte de culcare.

Indiferent de maniera în care alegeți să vă ajutați copilul să practice recunoștința, aceasta este o atitudine mai mult decât pozitivă cu un impact majoră asupra vieții lor.

Surse foto: pexels.compixabay.com

Surse articol: firstthingsfirst.orgmindfulmazing.com

Articolul urmator
6 moduri prin care înveți copilul să se cunoască și să se iubească
6 moduri prin care înveți copilul să se cunoască și să se iubească

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mindfulness pentru copii: cum să-l înveți pe cel mic să practice acest obicei
    Mindfulness pentru copii: cum să-l înveți pe cel mic să practice acest obicei

    Mindfulness reprezintă practica de a trăi în momentul prezent cu deschidere și curiozitate. Uite care sunt beneficiile acestui obicei și cum poți să-l înveți pe cel mic...

    Afla cum sa il inveti pe copilul tau se se imbrace singur!
    Afla cum sa il inveti pe copilul tau se se imbrace singur!

    Toti parintii, bunicii si toate cadrele didactice stiu ca in jurul varstei de 3 ani copilul trebuie sa invete sa se imbrace singur. Insa teoria nu se potriveste niciodata cu practica. De ce...

    Cum înveți copilul să-și facă patul
    Cum înveți copilul să-și facă patul

    Treburile casnice îl ajută pe copil să se simtă util și să se dezvolte pe plan social, iar mai târziu, să devină un adult ordonat, spune psihologul Amy Morin. Nu e nevoie...

    Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?
    Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?

    Kyla Fox, psiholog specializat în psihoterapia tulburărilor alimentare, învață părinții cum să vorbească și cum să se comporte cu ai lor copii, pentru a-i ajuta să...

    Cum vorbim cu copilul despre rasism. Ce este important să știe din primii ani de viață
    Cum vorbim cu copilul despre rasism. Ce este important să știe din primii ani de viață

    De cele mai multe ori, subiectul rasismului nu e unul care ne face să ne simțim inconfortabil. Pe de-o parte, poate nu îl înțelegem în întregime, iar pe de altă...

    Trăim în era abuzurilor de orice fel! Cum îți înveți copilul să nu fie victima abuzatorilor?
    Trăim în era abuzurilor de orice fel! Cum îți înveți copilul să nu fie victima abuzatorilor?

    Într-o lume în care copiii devin ținte ale abuzatorilor și reprezintă tentații imorale pentru adulți sau alți copii mai mari, datoria părinților este să le ofere...

    Începe eclipsa de Soare! Iată cum o poți vedea și ce să îl înveți pe copilul tău
    Începe eclipsa de Soare! Iată cum o poți vedea și ce să îl înveți pe copilul tău

    Joi, 10 iunie, va avea loc prima eclipsă de Soare din 2021 și va fi vizibilă parțial și în România. Află de la ce oră se va produce acest fenomen spectaculos și cum poate...

    Normal că simți că te scoate din minți copilul, din când în când. Important este CUM depășești acest moment de furie
    Normal că simți că te scoate din minți copilul, din când în când. Important este CUM depășești acest moment de furie

    Cum depășești momentele în care copilul te scoate din minți? Are el nevoie de un părinte mereu calm, sau trebuie să vadă și reacțiile normale ale adultului în situații...

    © 2024 Qbebe