Cum vorbești cu copilul despre emoții? De ce este important să-l înveți să le identifice corect

Cum vorbești cu copilul despre emoții? De ce este important să-l înveți să le identifice corect

Mariana Voinea

Copiii nu înțeleg prea bine emoțiile până la o anumită vârstă, de aceea au nevoie de ajutorul și explicațiile părinților pentru a le gestiona corespunzător. Părinții au rolul de a-și învăța copiii cum să le diferențieze și să le gestioneze și mai ales, de ce sunt importante emoțiile în viață.

Până la o anumită vârstă, copiii nu știu să identifice emoțiile. Știu când sunt fericiți sau supărați, în funcție de cum se manifestă, ce simt, dar nu sunt capabili să diferențieze emoțiile și să le facă față prin modul lor de a reacționa. De aceea, este foarte bine ca părinții să își ajute copiii în acest sens, să le vorbească despre emoții, să le explice, să le exemplifice, astfel încât copiii să înțeleagă cât de importante sunt în viața lor.

Emoțiile joacă un rol important în modul în care te gândești, te comporți, în care acționezi și influențează deciziile de zi cu zi. Unele emoții sunt de scurtă durată, altele de lungă durată, toate aceste lucruri trebuie explicate pe îndelete copiilor.

Ce sunt emoțiile și de unde vin?

Emoțiile sunt, pe înțelesul tuturor, stăriipsihologice complexe, trăiri pozitive sau negative, care apar ca răspuns la evenimentele sau lucrurile cu care ne confruntăm de-a lungul vieții. De regulă emoțiile sunt influențate de o rețea de structuri interconectate din creier, care alcătuiesc sistemul limbic.

Hipotalamusul, hippocampul, amigdalele și cortexul limbic joacă un rol esențial în crearea emoțiilor și în răspunsurile comportamentale. Practic, emoțiile au trei componente importante: componenta subiectivă, fiziologică și expresivă.

Componenta subiectivă este modul în care experimentezi emoția, cea fiziologică reprezintă modul în care corpul reacționezi la emoție și componentă expresivă este modul în care te comporți ca răspuns la emoția respectivă.

Desigur că va trebui să găsim un limbaj apropiat înțelegerii copiilor, pentru că nu le putem vorbi în termeni academici atunci când discutăm despre emoții. Micuții trebuie să înțeleagă cât de importante sunt emoțiile în viața lor:

Emoțiile ne motivează pozitiv

baiat in galben rade

Copiii trec prin multe examene, înă din clasele primare. Cum influențează emoțiile reușita unui examen? În cazul unui examen stresant există o mare posibilitate ca multe persoane să simtă anxietate, de aceea emoțiile de teamă determină motivarea de a învăța. Din moment ce un copil a experimentat o anumită emoție, există și motivația de a acționa și de a face ceva pozitiv pentru a-și îmbunătății șansele de a obține o notă mai bună.

De asemenea, copiii, dar și adulții, au tendința de a alege anumite contexte în care experimentează emoții pozitive, activități sociale, hobby-uri care le oferă un sentiment de fericire, mulțumire și entuziasm și de a evita situațiile care duc la plictiseală, tristețe sau anxietate.

„Mami, să nu ai emoții”. Cum să NU le vorbim copiilor despre emoțiile lor

Emoțiile ne ajută să evităm pericolele

fetita speriata isi cuprinde obrajii in maini

Sentimentul de frică ajută la evitarea pericolelor. Naturalistul Charles Darwin a fost printre primii cercetători științifici care a studiat emoțiile. El credea că emoțiile sunt adaptări care permit oamenilor să supraviețuiască și să se reproducă. De asemenea, cercetătorul a sugerat că emoțiile joacă un rol important în siguranță și în supraviețuire.

Spre exemplu, dacă întâlnești un animal care sâsâie, scuipă sau este agresiv, în mod clar creatura este furioasă și defensivă, ceea ce duce la retragere pentru evitarea potențialilor pericole. De aceea, frica poate declanșa răspunsul de luptă sau fugă, ceea ce duce la o serie de răspunsuri fiziologice ce pregătesc corpul să facă față pericolului. Copilul trebuie să știe că emoțiile de teamă au un rol adaptiv îndemnându-l să acționeze rapid și să facă ceva pentru a maximiza șansele de supraviețuire și de succes.

Emoțiile ne ajută să luăm decizii bune

mama isi tine fetita in brate

În funcție de ceea ce simți, vei lua decizia potrivită sau nu. Emoțiile au o influență majoră asupra deciziilor pe care le luăm zi de zi, de la ce gătim, până la candidatul pe care îl votăm la alegeri. Cercetătorii au descoperit că persoanele care au anumite leziuni cerebrale ce le afectează capacitatea de a experimenta emoții, au și o capacitate scăzută de a lua decizii bune.

Chiar și în situațiile în care decizia este luată exclusiv pe logică și raționament, emoțiile joacă un rol cheie. De-a lungul timpului, s-a demonstrat că inteligența emoțională sau capacitatea de a înțelege și a gestiona emoțiile joacă un rol important în luarea deciziilor.

Emoțiile îi ajută pe ceilalți să te înțeleagă mai bine, dar și pe tine să-i înțelegi pe ceilalți

tata isi tine copilul in brate speriat in pat

Copiii trebuie să știe că numai exprimând emoțiile pot fi înțeleși și îi pot înțelege pe cei din jur. Atunci când interacționează cu alte persoane, este important ca micuții să ofere indicii subtile prin care ceilalți să înțeleagă cum se simt. Aceste indicii pot implica expresia emoțională, limbajul corpului, expresii faciale. Dar copiii au posibilitatea de a spune efectiv cum se simt, dacă sunt triști, fericiți, entuziasmați, speriați, să ofere informații importante adulților în acest sens.

Pe de altă parte, emoțiile îi ajută pe copii să înțeleagă atitudinea celor din jur. Aceștia vor învăța să fie mai atenți la expresiile emoționale faciale, limbajul corpului adulților sau a celorlalți copii cu care interacționează și vor putea să răspundă corespunzător acestora. Astfel, se vor lega prietenii de durată, iar copiii vor învăța să facă față mai multor situații sociale, de la furia unui alt copil, până la manifestările emoționale de bucurie ale unui adult.

5 emoții pozitive care trebuie să facă parte zilnic din viața copilului tău

Întrebări pe care le pot pune copiii despre emoții

Copiii sunt foarte curioși, astfel că vor avea o mulțime de întrebări cu care îi vor provoca pe adulți.

Cum se crează emoțiile?

Emoțiile se creează în creier, în diferite părți ale acestuia, implicate în acest proces. Acest procedeu complex poate fi simplificat în explicațiile părinților.

Cum ajută emoțiile în luarea deciziilor?

Emoțiile ajută oamenii se ia decizii relevante pentru situația lor specifică, decizii rapide și de bun augur. Copiii trebuie să știe că emoțiile îi pot salva, îi pot motiva, îi pot determina să ia hotărâri bazate pe instinct.

Cum sunt evaluate emoțiile, bune, rele, trecătoare, de durată?

fata trista tine o foaie in brate

Emoțiile sunt evaluate în funcție de caracteristica lor pozitivă sau negativă, provenind din evaluările cognitive pe care oamenii le fac asupra anumitor evenimente. Ceea ce înseamnă părintele trebuie să învețe copilul că, pentru a avea o emoție, trebuie să se gândească la o situație înainte de a avea un răspuns emoțional.

În concluzie, copiii trebuie să învețe să identifice corect emoțiile, să poarte o discuție edificatoare cu părinții sau cu adulții în acest sens, pentru că emoțiile le vor fi de mare folos în viață. Emoțiile servesc la o mare varietate de scopuri, fie că sunt trecătoare, persistente, puternice, complexe sau schimbătoare, emoțiile pot motiva orice persoană să acționeze în anumite moduri și oferă instrumentele și resursele necesare pentru a interacționa în societate.

Surse foto: pexels.compexels.compexels.compexels.compexels.compexels.com

Surse articol: verywellmind.com

Articolul urmator
Poți să-ți înveți copilul multe în viață. Dar un singur lucru este esențial: Bunătatea!
Poți să-ți înveți copilul multe în viață. Dar un singur lucru este esențial: Bunătatea!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Da, este de datoria ta, ca părinte, să-ți înveți copilul să se spele corect. Mai ales la pubertate...
    Da, este de datoria ta, ca părinte, să-ți înveți copilul să se spele corect. Mai ales la pubertate...

    Ce poate fi mai jenant pentru un adolescent decât să miroasă a transpirație sau să aibă părul gras, iar ceilalți copii să râdă de el? Este de datoria părintelui să...

    Cât de important este somnul? Cum ne asigurăm că ne odihnim corect
    Cât de important este somnul? Cum ne asigurăm că ne odihnim corect

    Potrivit celor mai recente statistici, nu mai puțin de 62% din populația lumii are probleme cu somnul, cele mai frecvente tulburări de somn fiind insomnia și apneea obstructivă. Nici...

    Cum vorbim cu copilul despre rasism. Ce este important să știe din primii ani de viață
    Cum vorbim cu copilul despre rasism. Ce este important să știe din primii ani de viață

    De cele mai multe ori, subiectul rasismului nu e unul care ne face să ne simțim inconfortabil. Pe de-o parte, poate nu îl înțelegem în întregime, iar pe de altă...

    Afla cum sa il inveti pe copilul tau se se imbrace singur!
    Afla cum sa il inveti pe copilul tau se se imbrace singur!

    Toti parintii, bunicii si toate cadrele didactice stiu ca in jurul varstei de 3 ani copilul trebuie sa invete sa se imbrace singur. Insa teoria nu se potriveste niciodata cu practica. De ce...

    Cum vorbim cu copilul corect despre moartea unuia dintre bunici?
    Cum vorbim cu copilul corect despre moartea unuia dintre bunici?

    Pentru majoritatea copiilor, trecerea în neființă a unuia dintre bunici este prima experiență legată de moarte și de aceea poate reprezenta un adevărat șoc. În aceste...

    Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?
    Cum îți înveți copilul să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea?

    Kyla Fox, psiholog specializat în psihoterapia tulburărilor alimentare, învață părinții cum să vorbească și cum să se comporte cu ai lor copii, pentru a-i ajuta să...

    Cum înveți copilul să-și facă patul
    Cum înveți copilul să-și facă patul

    Treburile casnice îl ajută pe copil să se simtă util și să se dezvolte pe plan social, iar mai târziu, să devină un adult ordonat, spune psihologul Amy Morin. Nu e nevoie...

    Normal că simți că te scoate din minți copilul, din când în când. Important este CUM depășești acest moment de furie
    Normal că simți că te scoate din minți copilul, din când în când. Important este CUM depășești acest moment de furie

    Cum depășești momentele în care copilul te scoate din minți? Are el nevoie de un părinte mereu calm, sau trebuie să vadă și reacțiile normale ale adultului în situații...

    © 2024 Qbebe