Oraselul Cunoasterii: calatoria
Excursia prin Oraselul Cunoasterii incepe cu o camera rezervata copiilor de pana in sase ani. Aici, cei mici pot actiona cu lanterne avioane cu celula fotovoltaica, in timp ce parintii pot juca o forma "preistorica" de Tetris, cu lemn si magneti.
"Am dorit sa cream o zona cu exclusivitate, pentru ca parintii sa se poata juca si ei alaturi de cei mici. Cutiile cu « ghici » sunt locuri unde le recomandam si parintilor sa se joace cu copiii. Apoi, avem si un puzzle in orb, care trebuie rezolvat fara sa fie vazute piesele. Moto-ul nostru este: joaca-te alaturi de copilul tau!," a povestit pentru Qbebe Ana-Maria Roata Palade, fondatoarea Orasului.
Copiii se pot bucura apoi de pista de alergat cu cronometru, pot invata sa execute diferite noduri, in timp ce rabdarea parintilor este testata de un puzzle cu litera T, care trebuie incadrat intr-un patrat de lemn in doar doua combinatii.
Reporterii Qbebe au surprins nu doar copii, ci si multi parinti incantati de provocarile din Oraselul Cunoasterii. Usor timid, dar nu lipsit de entuziasm, un tatic ii tot dadea tarcoale unui astfel de joc si nu s-a lasat pana nu a asezat 12 cuie peste al 13-lea, in perfect echilibru.
Tot in camera amenajata pentru echilibru, o mamica isi testa abilitatile acrobatice pe cutii de lemn. In apropiere, surubul lui Arhimede din zona jocurilor cu apa ii incanta nu doar pe copii, ci si pe tatici.
Laboratorul Acvatic este cea mai mare atractie a Oraselului Cunoasterii. Aici, copiii au la dispozitie un simulator de tsunami pentru a intelege ce se intampla cu marea in timpul miscarii scoartei terestre, un mic laborator de chimie, jocuri cu magneti, dar si tuburi care le arata diferentele de densitate ale lichidelor.
"Noi planuim sa imbunatatim toate jocurile. Asteptam feed-back de la parinti si, de cand am lansat, am fost atenti la cele mai interesante si la cele mai putin atragatoare zone," a spus Ana-Maria Roata Palade.
In zona sportiva, baschetul cu aer ii invata pe copii Legea lui Bernoulli: presiunea intr-un flux lichid sau gazos descreste si cu cat e mai mare viteza, cu atat e mai mica presiunea. Aici este locul in care cei mici se intrec si la concursuri de baschet cu aer, aruncand mingea cu multa rabdare dintr-un furtun.
Moristile actionate cu aer si eoliana in miniatura le arata copiilor cum energia eoliana se transforma in energie mecanica de rotatie.
"Retinem 20% din ceea ce vedem, 30% din ceea ce auzim si 80% din ceea ce experimentam," mai spune fondatoarea, de profesie avocat.
Unul dintre jocuri a fost conceput chiar de baietelul fondatoarei. "Mircea a desenat si el un joc din Orasel. Mi-a spus: «Mami, avem nevoie de un furtun, o cutie si bile! » Initial, nici nu am inteles bine ce a desenat," ne-a povestit amuzata Ana-Maria Roata.
Citeste si:
Bucurestiul nestiut: locuri care ascund povesti romantice de altadata
Top 5 muzee din Bucuresti ideale pentru copii
Oraselul Cunoasterii: experimente
Adrian, zis si Soso, alaturi de Andreea, studenta la Facultatea de Fizica, sunt cei mai tineri angajati ai Oraselului, care se asigura ca toate jocurile stiintei functioneaza perfect. Imbracat in halat alb, ca un veritabil om de stiinta, Soso este cel care face experimente alaturi de copii cu apa, substante precum acetona, iodul, laptele sau polistirenul. El ii provoaca pe cei mici prin intrebari si le arata cum fizica si chimia stau la baza tuturor lucrurilor pe care le stim despre lume.
"Mereu trebuie sa va intrebati «ce se intampla daca... ?»," le spune Soso celor mici, care s-au strans ca un ciorchine in jurul mesei de experimente. "Ce se intampla daca amestec doua substante, de exemplu apa cu o piatra?," ii provoaca Soso glumind.
"Se uda apa," raspund cei mai micuti dintre "oamenii de stiinta" - un motiv numai bun de rasete prelungite. Insa experimentul cu doua baloane puse deasupra unei lumanari ii face pe copii din nou seriosi, usor speriati la gandul ca balonul plin cu apa va exploda si ii va uda din cap pana in picioare.
"Apa este conductor de caldura. Stiti ce inseamna asta?," ii intreaba Soso.
"Ca apa stie sa conduca bine," raspunde rapid unul dintre pusti.
"Da, conduce bine. Viteza intai, a doua, a treia... Apa preia caldura pe toata suprafata ei, asa ca balonul nu se sparge. Balonul umflat cu aer nu poate prelua caldura pe toata suprafata si se sparge," le explica Soso. Dupa o serie de experimente reusite, cel de la final ii lasa pe copii cu gura cascata. Soso reuseste sa isi faca o bratara dintr-o bucata mare de polistiren topit cu acetona.
Jocurile stiintei continua weekend de weekend, cand au loc ateliere pentru micii ingineri pregatiti sa dezmembreze un computer, un telefon sau un ceas, sa realizeze o sonerie sau sa faca un circuit electric.
Primul Atelier din Oraselul cunoasterii a fost unul de bricolaj - Pirogravura. Copiii au experimentat notiuni de pirogravura pe lemn si sticla, gravura si decorare, urmand ca la urmatoarele ateliere sa studieze in detaliu aceste notiuni.
Varsta minima recomandata pentru micii ingineri care participa la ateliere este de 3 ani.
Pentru ca la receptie este mereu cineva, iar iesirea se face printr-un mic tunel cu oglinzi, copiii sunt in siguranta pe tot parcursul calatoriei, dar este recomandat sa fie mereu supravegheati de un adult.
La design-ul obiectelor din Orasel si la amplasament, fondatorii au lucrat cu arhitecta Lucia Leca.
Oraselul cunoasterii reprezinta un concept nou pentru Romania, dar nu si pentru restul lumii. Conceptul de "atinge si invata" sta la baza educatiei in multe tari, fiind astfel experimentat de ani de zile in Anglia, America, Franta, Japonia, Olanda, Canada sau Australia.
Sfaturi pentru parintii care nu sunt din Bucuresti:
Pentru parintii care nu sunt din Bucuresti, dar sunt in trecere cu cei mici prin Gara de Nord, Oraselul Cunoasterii este ocazia perfecta de a profita de cele cateva ore libere. Troleibuzele 65 si 86 ajung in cartierul Pajura, aproape de muzeu. Tot de la Gara de Nord, puteti merge cu metroul patru statii pana la Jiului, o statie inaugurata in 2011, care se afla la 5 minute de muzeul interactiv.
Program Oraselul Cunoasterii:
Luni-Vineri: 9:30 - 18:30
Sambata-Duminica: 9:00-20:00
Tarife intrare: Copii (2-18 ani): 32 lei
Adulti: 18 lei
Adresa: Str. Pajurei nr. 3A, Bucuresti
Website: www.oraselulcunoasterii.ro
